Kalandozó magyar labdarúgók

kalandozo-magyar-labdarugok_0926Mint minden kötetnek, ennek is megvan a maga története, amelyet az Olvasó a kezében tart.

Azzal kezdődött, hogy a már több mint négy évtizede Svájcban élő Selmeci József elkezdte gyűjtögetni a külföldön tevékenykedő magyar sportemberek életéről, eredményeiről tevékenységéről szóló cikkeket, hí­radásokat, adatokat. Mivel maga is lelkes futballbarát és -rajongó, érthetően a labdarúgás állt érdeklődése homlokterében, e sportág jeleseiről gyűjtötte össze a legtöbb információt.

Az évtizedek alatt az anyag szinte önálló életet kezdett élni, mintegy „kikövetelte” magának, hogy nem maradjon gazdája irattartóiban, hanem könyv formájában is megjelenhessék, tanújaként annak a folyamatnak, amely során a magyar labdarúgás értékeket teremtett és adott át a sportágnak európai és világszinten egyaránt. Selmeci József tehát hosszas és kitartó küzdelembe kezdett egy kötet kiadásának érdekében.

Erőfeszí­tései mintegy másfél évtizeddel ezelőtt csaknem sikerrel jártak: megszületett egy kézirat, amely azonban – ma már szinte mindegy, ki és mi miatt – nem jutott el a kinyomtatásig.

Az azóta eltelt időben azonban a gyűjtemény egyre terebélyesebb és gazdagabb lett, az évtized, s egyben az évszázad végére pedig megértek a feltételek arra, hogy meg is jelenhessék.

Az anyag kötetté formálódásához azonban többek közreműködésére is szükség volt. Péterdi Pál vállalta, hogy könnyed és gyorsan í­ró tollával – egyes szám első személyben – megí­rja a szerző és a gyűjtemény érdekes históriáját, a témában szeretettel elmélyedő két sportújságí­ró, Dénes Tamás és Rochy Zoltán pedig földrajzi és történeti felosztású fejezetekkel, nagy- és kisportrékkal, a hallatlanul gazdag és értékes gyűjtemény további bőví­tésével, gazdagí­tásával és pontosí­tásával járultak hozzá a sokrétű anyag könyvvé alakí­tásához.

Négyük együttes munkájának terméke ez a kötet, amely a távoli és a közelmúlt dicső példáinak felmutatásával kí­ván hozzájárulni ahhoz, hogy a hajdani dicsőségétől időközben messze kerülő magyar labdarúgás ismét elindulhasson a felfelé vezető úton.

1998. december

A KIADÓ

Szerzők: Dénes Tamás, Peterdi Pál, Rochy Zoltán, Selmeci József
Kiadó: ARÉNA 2000

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ