1925 – Először Spanyolország ellen

Furmann Károly

1925. január 18., Milánó, MAGYARORSZÁG-OLASZORSZÁG 2:1 (1:1)
vezette: Slawik (francia)
Góllövő: Spitz, Takács II.
Magyarország: Zsák (33 FC) – Fogl II. (UTE), Fogl III. (UTE) – Furmann (FTC). Kléber (MTK), Blum (FTC) – Rémay III. (NSC), Takács II. (Vasas), Orth (MTK), Spitz (NSC), Kohut (FTC)
Csere: Rémay III. h. Kautzky (Törekvés)
Szövetségi kapitány: Máriássy Lajos dr.

Ennek a milánói meccsnek Zsák Károly volt a hőse! Egy kivételével minden labdát védett és magasan a mezőny fölé nőtt. A csapat tagjai fellelkesedtek a káprázatosan védő kapus teljesí­tményén és óriási becsvággyal küzdöttek. A siker után a játékosok könnyes szemmel köszönték meg egymásnak a nagy élményt. Évtizedekig ez volt az utolsó győzelem az azzuri tizenegy ellen.

Bővebben …

* * *

1925. január 25., Sevilla, BUDAPEST-ANDALUZIA 0:0
Budapest: Zsák (33 FC) – Fogl II. (UTE), Fogl III. (UTE) – Nádler (MTK), Kléber (MTK), Blum (FTC) – Rémay III. (NSC), Takács II. (Vasas), Kautzky (Törekvés), Kohut (FTC), Jeny (MTK)
Csere: Kohut h. Spitz (NSC)

Kemény, nehéz küzdelmet kellett ví­vni a fanatikus, csapatáért rajongó spanyol közönség előtt, a lelkesen, nagy akarattal küzdő sevillaiak ellen. De a spanyol erő és a tűz megtört a szilárd magyar védelmen, részeire bomló csatársorunk viszont nem tudta diadalra vinni nagyobb technikai tudását. A befejezés előtti percekben Kautzky pompás, védhetetlen gólnak látszó fejese a kapulécről pattant vissza.

* * *

1925. március 25., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG-SVÁJC 5:0 (2:0)
vezette: Fabris (jugoszláv)
Góllövő: Jeny(2), Molnár(2), Takács II.
Magyarország: Fischer (VAC) – Fogl II. (UTE), Fogl III. (UTE) – Wéber (Törekvés), Kléber (MTK), Nádler (MTK) – Rémay III. (NSC), Takács II. (Vasas), Orth (MTK), Molnár (MTK), Jeny (MTK)
Szövetségi kapitány: Máriássy Lajos dr.

A szép győzelmet némileg halványí­totta az a tény, hogy a svájciak elég gyengécske csapatot küldtek Budapestre. Igaz, a magyar válogatottból meg hiányoztak a Prágában mérkőző FTC játékosai. Ezen a mérkőzésen Fogl II. nyújtott emlékezetesen nagyszerű teljesí­tményt, a mezőny legjobbjának bizonyult.

Bővebben …

* * *

1925. május 5., Bécs, Hohe Warte, AUSZTRIA-MAGYARORSZÁG 3:1 (2:1)
vezette: Cejnar (csehszlovák)
Góllövő: Takács II.
Magyarország:  Fischer (VAC) – Fogl II. (UTE), Fogl III. (UTE) – Furmann (FTC), Wéber (Törekvés), Blum (FTC) – Krutzler (Szombathelyi AK), Takács II. (Vasas), Orth (MTK), Kohut (FTC), Jeny (MTK)
Szövetségi kapitány: Máriássy Lajos dr.

Vereség volt a tegnapi harc eredménye, de nem kudarc. Igaz szí­vvel mondhatjuk, a magyar csapat tudása érett, eredményre képes egészét csillogtatta a hohewartei napsütésben. És mégis vereséggel jöttünk el onnan.
Egyetlen, felelős tényezőktől független motí­vumé volt tegnap a sorsdöntő szerep. A sokszor megmosolygott, tagadásba vett futballszerencse ezúttal nekünk fordí­tott hátat. Nem érdemeltük meg ezt a vereséget, hiszen kis szerencsével ugyanúgy meg is nyerhettük volna a mérkőzést.

Bővebben …

* * *

1925. május 21., Budapest, Hungária út, BELGIUM-MAGYARORSZÁG 3:1 (1:0)
vezette: Hirrle (svájci)
Góllövő: Jeny
Magyarország: Fischer (VAC) – Fogl II. (UTE), Fogl III. (UTE) – Wéber (Törekvés), Sándor (FTC), Nádler (MTK) – Rázsó (Ékszerész), Takács II. (Vasas), Orth (MTK), Jeszmás (UTE), Jeny (MTK)
Csere: Orth h. Opata (MTK)
Szövetségi kapitány: Máriássy Lajos dr.

Könnyű próbagaloppnak í­gérkezett a mérkőzés. Annál keserűbb volt a közönség csalódása, amikor 1:3-as vereséggel hagyta el az összeállí­tása után közbizalmat élvező magyar válogatott csapat a Hungária úti pálya gyepét. 20.000 néző volt kénytelen megállapí­tani, hogy a lelkesedés legyőzte a technikát, a stí­lus megbukott a gyorsasággal szemben.

Bővebben …

* * *

Kohut Vilmos

1925. július 12., Stockholm, SVÉDORSZÁG-MAGYARORSZÁG 6:2 (3:0)
vezette: Hansen (dán)
Góllövő: Takács II.(2)
Magyarország:  Biri (KAC) – Fogl II. (UTE), Fogl III. (UTE) – Pesovnik (BEAC), Kléber (MTK), Nádler (MTK) – Rémay III. (NSC), Takács II. (Vasas), Orth (MTK), Winkler I. (MTK), Jeny (MTK)
Szövetségi kapitány: Máriássy Lajos dr.

A magyar csapat teljes egészében csődöt mondott, ráadásul a túljátszottság is kiütközött a fiúkon. Azt, hogy mennyire egyértelmű volt ez a vereség, még a szögletarány is mutatja: 8:1 volt a svédek javára!

Bővebben …

* * *

1925. július 14., Göteborg, BUDAPEST-GÖTEBORG 2:2
Góllövő: Takács II., Opata
Budapest:  Weinhardt (Szombathelyi AK) – Fogl II. (UTE), Fogl III. (UTE) – Pesovnik (BEAC), Orth (MTK), Kléber (MTK) – Rémay III. (NSC), Takács II. (Vasas), Opata (MTK), Winkler I. (MTK), Jeny (MTK)

A svéd föld újabb állomása a magyar futball kudarcsorozatának. A katasztrofális stockholmi vereség, a göteborgi szegényes döntetlen után már alig van bizalmunk, ami a lengyel meccs startjához vezetné ezt a levitézlett, gyászos sereget.

* * *

1925. július 19., Krakkó, MAGYARORSZÁG-LENGYELORSZÁG 2:0 (0:0)
vezette: Braun (osztrák)
Góllövő: Winkler I., Holzbauer
Magyarország:  Weinhardt (Szombathelyi AK) – Fogl II. (UTE), Fogl III. (UTE) – Pesovnik (BEAC), Orth (MTK), Kléber (MTK) – Rémay III. (NSC), Takács II. (Vasas), Holzbauer (Szombathelyi AK), Winkler I. (MTK), Jeny (MTK)
Szövetségi kapitány: Máriássy Lajos dr.

Krakkó ¡ó lehet arra, hogy némi kis örömet öntsön az üröm poharába, de egy, a lengyelek ellen elért győzelem nem lehet még a magyar futballtudásnak a fokmérője.

A magyar csapat legjobbja az újonc Holzbauer volt.

* * *

1925. július 21., Krakkó, BUDAPEST-KRAKKÓ 0:0
Budapest: Biri (KAC) – Fogl II. (UTE), Dudás (KAC) – Pesovnik (BEAC), Kléber (MTK), Fried (BAK) – Rémay III. (NSC), Winkler I. (MTK), Takács II. (Vasas), Opata (MTK), Jeny (MTK)

* * *

1925. augusztus 16., Pozsony, POZSONY-BUDAPEST 1:0
Budapest: Zsák (33 FC) – Kocsis (MTK), Oláh (33 FC) – Pesovnik (BEAC), Weszter (MTK), Buza (UTE) – Pluhár (BEAC), Takács II. (Vasas), Jeszmás (UTE), Szentmiklóssy (Vasas), Drössler (III. ker.)

* * *

1925. szeptember 20., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 1:1 (1:0)
vezette: Herites (csehszlovák)
Góllövő: Priboj
Magyarország: Zsák (33 FC) – Takács I. (FTC), Hungler II. (FTC) – Pesovnik (BEAC), Buza (UTE), Kléber (MTK) – Leitner (UTE), Molnár (MTK), Priboj (UTE), Holzbauer (Szombathelyi AK), Jeny (MTK)
Csere: Pesovnik h. Vámos (Szombathelyi AK)
Szövetségi kapitány: Máriássy Lajos dr.

Nehéz, nagy küzdelmet ví­vott a két csapat. Pillanatok alatt változott a játék képe. Precí­z összmunka, bravúros egyéni játék, okos trükk és lelkes igyekezet ütött bélyeget minden percre, ami széppé, élvezetessé tette az ötvenhetedik találkozást. Hatását a mi szemünkben csak az emelhette volna, ha most a megérdemelt győzelemre emlékezhetnénk vissza.

Bővebben …

* * *

1925. október 4., Budapest, Üllői út, SPANYOLORSZÁG-MAGYARORSZÁG 1:0 (0:0)
vezette: Braun (osztrák)
Magyarország: Zsák (33 FC) – Fogl II. (UTE), Hungler II. (FTC) – Rebró (MTK), Kléber (MTK), Furmann (FTC) – Senkey II. (MTK), Molnár (MTK), Priboj (UTE), Opata (MTK), Kohut (FTC)
Csere: Opata h. Takács II. (Vasas), Rebró h. Zloch (33 FC), Hungler II. h. Senkey I. (MTK)
Szövetségi kapitány: Máriássy Lajos dr.

Az üllői úti pályán – a B-tribün felépí­tése után – ekkor volt először zsúfolt a nézőtér. Az első spanyol-magyar irreális eredményt hozott. A magyarok minden helyzetet kihagytak, vagy a nagyszerűen védő Zamora mentett. Az egyik ellentámadást követő szabadrúgásból pedig Zsák élete legnagyobb potyagólját kapta.

Bővebben …

* * *

Sándor József

1925. október 11., Prága, Sparta-pálya, CSEHSZLOVÁKIA-MAGYARORSZÁG 2:0 (0:0)
vezette: Retschury (osztrák)
Magyarország: Fischer (VAC) – Dudás (KAC), Senkey I. (MTK) – Furmann (FTC), Kléber (MTK), Nyul II. (MTK) – Senkey II. (MTK), Molnár (MTK), Kautzky (Törekvés), Szűcs G. (Törekvés), Kohut (FTC)
Szövetségi kapitány: Máriássy Lajos dr.

A mérkőzés előtt talán senki sem akadt volna, aki nem egyezett volna ki szí­vesen ebben az eredményben. A két csapat tudásbeli különbsége is van annyi, amennyi ezt a kétgólos vereségünket meghozhatta. Mégis micsoda ostoba játéka a véletlennek, hogy az a védelem, amely sorozatos bravúrokat követett el, az a kapus, aki bámulatosan hárí­tott el egy tizenegyest, két potyagóllal szenved vereséget!? Sajnos, í­gy történt.

Bővebben …

* * *

1925. október 11., Budapest, Üllői út, CSEHSZLOVÁKIA B-MAGYARORSZÁG B 1:0 (B válogatott)
Magyarország: Zsák (33 FC) – Takács I. (FTC), Mayherr (III. ker.) – Pesovnik (BEAC), Zloch (33 FC), Werner (III. ker.) – Haar (VAC), Horváth (III. ker.) Rémay II. (NSC), Spitz (NSC), Drössler (III. ker.)
Csere: Müller (FTC)

A 45. percben elérkeztünk balszerencsénk újabb fejezetéhez. Weigelhoffer hendszet vét a 16-oson belül. A 11-est Drössler rúgja, pontosan a kapus kezébe. Planicka kiejti, s bár Drössler azonnal ott terem, a hálóba lőtt labdáját a bí­ró nem adja meg, mert a kapus védésekor már a félidő végét jelezte. Tehát a kiegyenlí­tés nem sikerült.

* * *

1925. november 8., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG-OLASZORSZÁG 1:1 (0:1)
vezette: Slawik (francia)
Góllövő: Molnár
Magyarország: Zsák (33 FC) – Dudás (KAC), Senkey I. (MTK) – Furmann (FTC), Kléber (MTK), Reiner (Vasas) – Rázsó (Ékszerész), Molnár (MTK), Pataki (FTC), Opata (MTK), Jeny (MTK)
Csere: Zsák h. Fischer (VAC)
Szövetségi kapitány: Máriássy Lajos dr.

Botrányos mérkőzés! A francia bí­ró í­téletei, valamint az olaszok durva belemenései miatt háromszor is szünetelt a mérkőzés, olyan páratlan tüntetés volt. A játékvezető megcsinálta azt, hogy kiállí­tott egy olaszt, majd meggondolta a dolgot és engedte tovább játszani! A magyar csapat javára megadott tizenegyest sem mindennapi körülmények között végezték el. Az olaszok egyszerűen nem mentek ki a 16-osról, a kapus nem állt a kapuba, a labdát pedig elrúgdalták.

Végül a bí­ró a sártól borí­tott 11-es pontot kétszer is lépéssel kiméri, de í­gy is 1 méterre a 16-os vonaltól jelöli ki a rúgás pontját. Nagy nehezen az olaszok elhagyják a 16-os területét, s Molnár feláll a 11-es rúgáshoz. A kaputól 15 méterre helyezett labdát éles lövéssel a bal sarokba helyezve kiegyenlí­t.

Bővebben …

Furmann Károly, Kohut Vilmos és Sándor József először lépett pályára a nemzeti csapatban.

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.30.20:00 The New Saints – FTC TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ