1936 – Toldi mesterhármasa

1936-ban egy edzés előtt az Üllői úton balról: Fekete J., Polgár, Pálinkás, Szűcs Gy., Titkos, Gyurcsó-Gyarmati, Toldi, Vincze J., dr. Dietz Károly. elől: Cseh, Lázár, Sas

1936. január 12., Lyon, FRANCIAORSZÁG-MAGYARORSZÁG 2:1 (amatőr válogatottak mérkő­zése)
Góllövő: Kállai
Magyarország: Hortobágyi (Törekvés) – Füstös (FTC), Suhai (BTC) – Honti (PVSK), Gere (Phöbus), Bokor (Postás) – Orczifalvi (Elektromos), Kiss (FTC), Kállai (ÚTE), Zsengellér (SBTC), Bukovetzky (KEAC)

* * *

1936. március 15., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG-NÉMETORSZÁG 3:2 (1:1)
vezette: Christ (csehszlovák)
Góllövő: Titkos, Cseh, Sárosi
Magyarország: Szabó (Hungária) – Vágó (Bocskai), Bí­ró (Hungária) – Sebes (Hungá­ria), Turay (Hungária), Dudás (Hungária) – Cseh (Hungária), Kardos (Hungária), Sárosi (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Titkos (Hungária)
Csere: Kardos h. Sztancsik (Budai 11)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

A győztes gól története:

Titkos lefut, a 16-os sarka irányából magasan a kapu torkába í­vel. Mind a három belső csatár rohan. Toldi a kapust sodorja el, Sárosi pedig éppen a kellő pillanatban érkezik, hogy a melléről a különben is hálóba tartó labda még biztosabban pottyanjon oda és biztosí­tsa a magyar vezetést.

A mérkőzés értékelésénél megállapí­tották:

— Győzött a magyar csapat. Korántsem az a győzelem volt azonban, amely magával ragad és mámorával elfelejteti a mérkőzés árnyoldalait.

Bővebben …

* * *

1936. április 5., Bécs, Hohe Warte, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 5:3 (3:1)
vezette: Leclerq (francia)
Góllövő: Kállai(3), Cseh(2)
Magyarország: Szabó (Hungária) – Futó (Újpest), Biró (Hungária) – Seres (Újpest), Szűcs (Újpest), Lázár (Ferencváros) — Sas (Hungária), Vincze (Újpest), Kállai (Újpest), Cseh (Hungária), Titkos (Hungária)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

A diadalban a lelki tényezők határozottan nagy szerepet játszottak, A magyar fiúk beismerték, hogy az előzetes kritika nem leverő, ellenkezőleg ösztönző hatással van a játékosokra. Mérkőzés előtt nem hí­zelgéssel, simogatás­sal, tömjénezéssel kell a játékost harcra buzdí­tani. Többet ér, ha rámutatunk hibáira. A „csakazértis” főleg nálunk, magyaroknál a legjobb ösztönző szer.

Hosszú-hosszú évek után rúgott 5 gólt és győzött a magyar csapat Bécs­ben! Az újonc Kállai három góllal mutatkozott be!

Bővebben …

* * *

1936. május 3., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG-íRORSZÁG 3:3 (1:2)
vezette: Brüll (csehszlovák)
Góllövő: Sárosi(2), Sas
Magyarország: Szabó (Hungária) — Futó (Újpest), Bí­ró (Hungária) — Magda (Budai 11), Turay (Hungária), Dudás (Hungária) – Sas (Hungária), Vincze (Újpest), Sárosi (Ferencváros), Cseh (Hungária), Kemény (Ferencváros)
Csere: Szabó h. Hóri (Újpest)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

Az előmeccsek lezajlása után a Postás zenekar bevonult a pályára. Kö­zépre állnak, himnuszrakészen. Először az í­rek futnak ki fehér nadrágban, zöld ingben. A kapusuk sárga inget visel. Nagy taps köszönti őket, hasonlóképpen a magyar csapatot is. A mieink fehér nadrágban és téglavörös ingben jönnek ki. Tetszik az új szí­n. Ezután a Postás zenekar először az í­r himnuszt játssza, majd a magyar himnuszt. A közönség megállapí­tja, hogy futballpályán ilyen jól még nem hallottuk a Himnuszt.

Bővebben …

* * *

1936. május 21., Velence, OLASZORSZÁG-MAGYARORSZÁG 2:0 (amatőr válogatottak mérkőzése)
Magyarország: Simon (PEAC) – Füstös (FTC), Berta (Tokod) – Pósa (FTC), Lágler (MPSC), Farkas (KEAC) – Soproni (SFAC,, Kiss (FTC), Keszei II. (Törek­vés), Kállai (UTE), Bukovetzky (KEAC)
Csere: Buzássy (Elektromos)

* * *

1936. május 31., Budapest, Hungária út, OLASZORSZÁG-MAGYARORSZÁG 2:1 (1:0)
vezette: Mies (osztrák)
Góllövő: Turay
Magyarország: Szabó (Hungária) – Polgár (Ferencváros), Sternberg (Újpest) – Seres (Újpest), Szűcs (Újpest), Dudás (Hungária) — Cseh (Hungária), Turay (Hungária), Sárosi (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Titkos (Hungária)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

Fájdalmas volt ez a vereség mindenképpen, de főként két sorozat miatt. Az egyik sorozat, amelyik szomorú volt, folyamatban maradt, a másik, amelyikre büszkék voltunk, megszakadt. Nem tudtuk megtörni azt a sorozatot, amely tí­z esztendeje egyetlen magyar győzelmet sem tudott felmutatni az ola­szok ellen, viszont egy év óta tartó veretlenségünk sorozata dicstelen véget ért.

Bővebben …

* * *

1936. június 20., Budapest, Hungária út, AUSZTRIA-MAGYARORSZÁG 3:2 (amatőr válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Táncos, Jakab
Magyarország: Régi (BSZKRT) – Füstös (FTC), Olajkár II. (Kispest) – Gombos (Postás), Lágler (MPSC), Bokor (Postás) – Karácsonyi (FTC), Horváth II. (CSTK), Táncos (MAC), Dóri (Törekvés), Csutorás (HAC)
Csere: Jakab (FTC)

* * *

1936. augusztus 5., Berlin, LENGYELORSZÁG-MAGYARORSZÁG 3:0 (Olimpiai torna, I. forduló)
Magyarország: Régi (BSZKRT) – Kovács (KEAC), Berta (Tokod) – Lágler (MPSC), Bonyhai (Attila), Király (MBTE) – Soproni (SFAC), Kiss (FTC), Kállai (UTE), Bérces (FVSK), Csutorás (HAC)

A berlini olimpián amatőr válogatottunk is szerepelt. Nem sok sikerrel: már az első fordulóban — kiábrándí­tó játék után! — vereséget szenvedett és kiesett a további küzdelmekből.

Bővebben …

* * *

1936. szeptember 27., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 5:3 (3:2)
vezette: Leclerq (francia)
Góllövő: Toldi(3), Cseh, Titkos
Magyarország: Szabó (Hungária) – Polgár (Ferencváros), Fekete (Phöbus) — Seres (Új­pest), Szűcs (Újpest), Lázár (Ferencváros) — Sas (Hungária), Vincze (Új­pest), Cseh (Hungária), Toldi (Ferencváros), Titkos (Hungária)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

15. perc: Szűcs egyenes, meredek passzot gurí­t Toldihoz, Toldi fordul és óriási erejű jobblábas bombája a jobb alsó sarokban nem talál ellenállásra. 1:1!

30. perc: Sas a szabadrúgást pompásan í­veli a kapu elé. A labda a fel­ugró Toldi fejéről védhetetlenül vágódik a kapu bal sarkába. 2:2!

64. perc: Seres magas labdát irányí­t a kapu elé. Zöhrer felugorva ököl­lel üti ki, a labda a kapu előtt három méterre álló Csehhez kerül, aki fordul, lő, de a lövés a kapuban álló Hoffmann lábáról visszapattan. Zöhrer négykézláb mászna utána, de nem tudja elérni, Toldi gyorsabb és hét méterről jobbal la­posan a jobb sarokba bombáz. 4:2!

A biztos győzelem még biztosabb lehetett volna, ha Toldi három gólja mellett még egy 11-est is értékesí­t. A 12. percben ugyanis a büntetőt kapufára lőtte.

Bővebben …

* * *

1936. október 4., Bukarest, MAGYARORSZÁG-ROMÁNIA 2:1 (0:1)
vezette: Langenus (belga)
Góllövő: Lázár, Toldi
Magyarország: Pálinkás (Szeged) – Polgár (Ferencváros), Fekete (Phöbus) — Seres (Új­pest), Szűcs (Újpest), Lázár (Ferencváros) — Sas (Hungária), Vincze (Újpest), Cseh (Hungária), Toldi (Ferencváros), Titkos (Hungária)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

Legyőztük Romániát! Az első magyar—román mérkőzés után ezzel a két szóval kezdjük meg beszámolónkat. Azért tesszük ezt, mert ez a két szó, í­gy a tudósí­tás élén nagyon sokat mond. Azt mondja, hogy a Románia elleni mér­kőzésen a győzelem ténye volt a legfontosabb.

Nem a játék képe, nem a győzelem megjelenése, nem a gólarány — nem ez volt, amit az első magyar—román mérkőzésen a labdarúgás magyar társadalma fontosnak tartott, hanem a győzelem.

A győzelmet ez a két gól „pecsételte” meg:

A labda Lázár elé perdül. A fedezet jó iramban fut be. Szinte kí­nálkozik a helyzet a lövésre, s Lázár nem is habozik, hanem kapásból csodálatosan í­veli. Erő is van a lövésben, iránya is remek. Pavlovics észreveszi a veszélyt, fel is ugrik a labdára, de nem érheti el, s a bőr a feje felett, a léc alatt besuhan a hálóba. 1:1!”

– í­gy a 65. percben ki­egyenlí­tettünk! A 83. percben:

Vincze remek keresztpassza Toldihoz száll. A balösszekötő be­húzódik a középcsatár helyére. Mikor azután Toldi jó vonalba jutott, kellemet­lenül pergő. éles, lapos labdát ereszt meg mintegy 18 méterről, Pavlovics letérdel, érinti is a kezével az ugráló labdát, a pergő labda azonban felpattan a kezéből, a kapus kétségbeesetten ugrik fel, de késő, mert már mozog a felső háló. 2:1!

Bővebben …

* * *

1936. október 6., Kolozsvár, BUDAPEST-KOLOZSVÁR 8:2
Góllövő: Nemes(3), Titkos(2), Sztancsik(2), Toldi
Budapest: Csikós (Phöbus) — Polgár (Ferencváros), Fekete (Phöbus) – Lázár (Fe­rencváros), Sárosi (Ferencváros), Dudás (Hungária) — Kocsis (Újpest), Sztancsik (Hungária), Nemes (Kispest), Toldi (Ferencváros), Titkos (Hun­gária)
Csere: Szabó II. (Kispest)

Olyan mérkőzés után, amelyet 8:2-re nyerünk, okvetlenül helye van a fenntartás nélküli örömnek. Ez a fenntartás nélküli öröm azonban csak érzelmi vonatkozásban indokolt. Ha a bí­ráló szemüvegén át nézzük a játékot, akkor már nemcsak a puszta eredményt kell tekintenünk, hanem azt is, hogy ezt a nagy gólarányú győzelmet a magyar tizenegy milyen ellenféllel szemben érte el. Bizony, ez a kolozsvári csapat nem volt kimondottan nagy ellenfél, sőt!…

* * *

1936. október 18., Prága, Sparta-pálya, CSEHSZLOVÁKIA-MAGYARORSZÁG 5:2 (2:2)
vezette: Lewington (angol)
Góllövő: Titkos, Toldi
Magyarország: Pálinkás (Szeged) – Polgár (Ferencváros), Fekete (Phöbus) – Seres (Új­pest), Szűcs (Újpest), Lázár (Ferencváros) – Sas (Hungária), Cseh (Hungária), Kállai (Újpest), Toldi (Ferencváros), Titkos (Hungária)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

A 33. percet mutatja az óra, amikor Titkos a partvonal közeléből nekifut a labdának, s az üresen álló Toldihoz irányí­tja, Toldi a 16-osról, kapásból lő, s lövése a fejek magasságában száll a bal sarok felé, s ott akadálytalanul hálót ér! 2:2, kiegyenlí­tettünk!

Sajnos, újabb magyar gól már nem következett, hullottak viszont a cseh gólok, és botrányos légkörben fejeződött be a számunkra nagy csalódást hozó mérkőzés.

Bővebben …

* * *

1936. október 18., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG B-CSEHSZLOVÁKIA B 5:1 (B válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Zsengellér, Jászberényi, P. Szabó, Vincze, Kocsis
Magyarország: Hóri (Újpest) – Wéber (Phöbus), Biró (Hungária) – Hámori (Ferencvá­ros), Sárosi (Ferencváros), Dudás (Hungária) — Kocsis (Újpest), Vincze (Újpest), Jászberényi (Ferencváros), Zsengellér (Újpest), P. Szabó (Phö­bus)

* * *

1936. november 15., Párizs, PÁRIZS-BUDAPEST 2:1
Góllövő: Turay
Budapest: Szabó (Hungária) — Polgár (Ferencváros), Bí­ró (Hungária) — Dudás (Hungária), Turay (Hungária), Lázár (Ferencváros) — Sas (Hungária), Müller (Hungária), Sárosi (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Titkos (Hungária)

Budapest csapata vereséget szenvedett tudásban lényegesen gyengébb ellenfelétől, Párizs együttesétől. Bármilyen cinikusan hangzik is, mégis azt kell mondanunk, hogy örülni kell a párizsi sikertelenségnek, í­gy legalább a tizen­kettedik órában észbe kapnak majd az illetékesek, hogy mennyi munka vár még rájuk London előtt!

* * *

1936. december 2., London, ANGLIA-MAGYARORSZÁG 6:2 (3:1)
vezette: Leclerq (francia)
Góllövő: Cseh, Vincze
Magyarország: Szabó (Hungária) – Vágó (Bocskai), Bí­ró (Hungária) – Lázár (Ferenc­város), Sárosi (Ferencváros), Dudás (Hungária) — Sas (Hungária), Vincze (Újpest), Cseh (Hungária), Zsengellér (Újpest), Titkos (Hungária)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

Amilyen csúnyán fest a számszerű eredmény, olyan jó és olyan szép volt maga a mérkőzés. A magyar csapatnak igen sok jó mozzanatát jegyezhettük fel, az angolok hallatlan kondicióbeli fölényét nem ellensúlyozhatták fiaink pusztán játékbeli erényeikkel. Ami a játékot illeti, méltóan képviseltük Közép-Európát. Ilyen gólarány mellett nem lehet vitatni az angol győzelem realitását, de annyi kétségtelen, hogy erre a súlyos gólarányra nem szolgált rá a magyar csapat

A The Star magyar nyelvű cí­mmel vigasztalta váloga­tottjainkat:

Nem baj, magyarok, sikerül legközelebb!

A „legközelebb” 17 év múlva volt, de – sikerült!

Bővebben …

* * *

1936. december 6., Dublin, MAGYARORSZÁG-íRORSZÁG 3:2 (2:1)
vezette: Nattras (angol)
Góllövő: Titkos, Cseh, Toldi
Magyarország: Pálinkás (Szeged) – Polgár (Ferencváros), Vágó (Bocskai) – Turay (Hun­gária), Szűcs (Újpest), Dudás (Hungária) – Cseh (Hungária), Vincze (Újpest), Sárosi (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Titkos (Hungária)
Csere: Pálinkás h. Szabó (Hungária)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

Toldi „agyafúrt dugója” a II. félidő 3. percében í­gy született meg:

Cseh hosszú keresztlabdát játszik be. A labda a balösszekötő helyén esik le, Toldinak jól jön lábra. O’Neill, a jobbhátvéd van vele szemben, Toldi egy csellel átjátssza, s a jobbhátvéd el is csúszik. Most már csak a kapus van Toldival szemben. Toldi előbb továbbviszi a labdát, azután okosan kivár. Az í­r kapus kiugrik, Toldi lába elé veti magát, Toldi nagyon ügyesen toppolja a labdát, amelyet í­gy a vetődő kapus nem ér el, s Toldi a kapus fölött helyezve a hálóba küldi a bőrt. 3:1!

Bővebben …

* * *

1936. december 9., Rotterdam, MAGYAR LIGAVÁLOGATOTT-HOLLANDIA 1:0
Góllövő: Zsengellér
Magyarország: Szabó (Hungária) — Polgár (Ferencváros), Biró (Hungária) — Turay (Hungária), Szűcs (Újpest), Dudás (Hungária) – Sas (Hungária), Vincze (Újpest), Zsengellér (Újpest), Cseh (Hungária), Titkos (Hungária)

Annyit adott ki a magyar csapot, amennyit kellett. Most már meg lehet állapí­tani, hogy a magyarok három mérkőzése csodálatosan szép sorozata volt a fair meccseknek. Ez a portya a magyar futball régi korszakát idézte fel.

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ