1981.III.14. ZTE – Ferencváros 4-4

23. forduló: 1981. március 14. Zalaegerszeg, 15.000 néző
FTC: Kakas – Takács, Judik, Rab, Jancsika — Ebedli, Nyilasi, Mucha – Murai, Szokolai, Pogány
Cs: Tepszics, Koch
G: Nyilasi 2, Rab, Koch ill. Gass 2, Mihalecz 2
Edző: Novák Dezső

Már a 3. percben megszületett az első gól. Jobb oldali szögletrúgás után Gass röviden fejelte ki a labdát, Rab ott termett és a későn vetődő Déri mellett 15 m-ről a kapu bal oldalába lőtt, 1:0. Egy perc múlva Gass fejesgóllal egyenlí­tett! A 14. percben már a hazaiak vezettek: Mihalecz tizenegyesből lőtt gólt. A 43. percben a kapura törő Szokolait Kanász a 16-oson belül felvágta. Ez is 11-es volt! Nyilasi a kapu bal oldalába lőtte a labdát, 2:2.

A II. félidőben ismét egy Gass fejesgól következett, és ezzel a ZTE a 63. percig 3:2-re vezetett. A 63. percben a Szokolaival szemben elkövetett szabálytalanságért — talán kicsit szigorúan — 11-eshez jutott a Fradi. Nyilasi állt e labda mögé, de hiába rúgta a kapu bal oldalába, a bí­ró jelezte, hogy Murai belépett a 16-oson belülre, ezért megismételtette a büntetőt. Nyilasi végezte el újra a 11-est, és ugyanoda, a kapu bal oldalába küldte a labdát, 3:3.

A 66. percben Gass labdája érte Tepszics kezét, s a bí­ró ezúttal is tizenegyest í­télt! Mihalecz büntetőjét Kakas ugyan kivédte, de ezt a 11-est is újra rúgatta a bí­ró — ezúttal Ebedli „belépése” miatt. Mihalecz most már nem hibázott, í­gy ismét a hazaiak vezettek.

A 73. percben szabadrúgáshoz jutott az FTC. A ZTE térfelének közepénél Mucha Ebedlihez továbbí­tott, aki továbbpörgette a labdát Koch felé. Déri rosszul jött ki a kapujából, és a néhány perce beállt középcsatár lábáról a labda a kapu jobb oldalába vánszorgott, 4:4.

Ami az eredményességet illeti, nem nagyon lehet panasz erre a mérkőzésre, hiszen sűrűn hullottak a gólok. Négy 11-es esett, ebből kettőt ismételtetett meg a bí­ró, í­gy összesen hat 11-est láttak a nézők . . .

Varga Béla tudósí­tása alapján. (Az 1980/81-es szezon fotói: Pozsonyi Lajos / Magdics László)

NS-19810315-04-19810314

NS-19810316-03-19810314

NS-19810315-04-19810314-2

Azt suttogták a jól értesültek, hogy dön­tetlen lesz a ZTE—FTC mérkőzés. Az is lett, de nem akárhogyan. Egyszer az FTC vezetett, Rab góljával, aztán háromszor a ZTE, végül a fővárosiak a mérkőzés haj­rájában mentették meg az egyik pontot, a csereként beállt Koch nagyszerű helyzet­felismerésének köszönhetően.

A mérkőzés befejeztével mindkét öltö­zőben bőven akadt vitatkoznivaló. A ZTE öltözőjében sérelmesnek tartották, hogy Szokolai egyik műesését, a ferencvárosiak javára megí­télt második büntető alkalmá­val „elhitte” Mohácsi játékvezető. Ez valóban vitatható í­télet volt, a lelátóról úgy látszott, hogy a ferencvárosi játékos már akkor dobta el magát, amikor a lab­dát elvesztette. Nehezményezték az egerszegiek Mohácsi egy másik í­téletét is, mégpedig azt a szabadrúgást, amelyet a negyedik ferencvárosi gól előtt adott meg a vendégcsapat javára.

Igazuk volt a hazaiaknak abban, hogy Kovács László valóban fejjel továbbí­totta a labdát, Mohácsi mégis fütyült és félre nem érthetően jelezte, hogy ő kezezést látott. Ez az eset azonban a felező vonal kö­zelében történt, mintegy tí­z-tizenöt méter­re a ZTE térfelén. Emiatt még nem kellett volna góllal bűnhődnie a hazai csapatnak. De Mucha szabadrúgása után sorozatban követték el a hibákat, í­gy fejelhetett ke­resztbe Ebedli a ZTE tizenhatos vonalánál, í­gy kerülhetett először Nyilasi elé a lab­da (akit szabálytalanul akasztottak), majd í­gy találhatott egy pillanattal később Koch a hálóba. Tehát nem lehet a játékvezetőt okolni ezért a gólért, még akkor sem, ha ő valóban tévedett egy mezőnybeli ese­mény elbí­rálásánál.

A ferencvárosi játékosok, élükön az eset főszereplője, Tepszics, pedig azt állí­tották, hogy a ZTE második tizenegyese előtt nem történt í­nég az a kezezés, amely miatt Mohácsi a tizenegyes pontra mutatott. A lelátóról viszont úgy látszott, hogy a cse­rejátékosnak hozzáért a keze a labdához, igaz amikor ez történt, Tepszics éppen be­ledobta magát egy közeli lövés útjába, el­vesztette az egyensúlyt, tehetetlen volt, amikor a labda a kezéhez ért. Nem min­den játékvezető adott volna ebben az esetben tizenegyest.

Vitathatatlan, hogy ezen a játékvezetői szempontból nehéz mérkőzésen Mohácsi játékvezető némileg megzavarodott, és mindkét csapat kárára tévedett néhányszor. Véleményem szerint azonban ez a mérkőzés végeredményét nem befolyásolta, sokkal inkább azok a hibák, amelyeket mindkét csapat védői sorozatosan elkövet­tek.

(Zsengellér Zsolt, Képes Sport)

KS_1981_I_01_0019-19810314

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) / FK Decic (montenegrói) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ