1999.IX.16. UEFA, FK Teplice – Ferencváros 3-1

Küzdelmes mérkőzésen a Ferencváros szorosabb eredményt érhetett volna el jobb helyzetkihasználással. Gyors középpályásai és csatárai révén a hazaiak kihasználták a zöld-fehér védők kapkodásait, s megnyugtató előnyt szereztek a két hét múlva az Üllői úton sorra kerülő visszavágóra.

Mucha József, a Ferencváros vezetőedzője: – A cseh labdarúgás, legalábbis a válogatottjuk sokkal erősebb a mienknél, de szerencsére a legjobbjaik külföldön játszanak. A Teplicéről szinte semmit sem tudok, megpróbálom személyesen is megnézni őket, de azt hiszem, az a tény, hogy a Dortmundtól csupán kétszer 1-0-ra kaptak ki a BL-selejtezőben, önmagáért beszél. Fölösleges azzal foglalkozni, hogy kaphattunk volna könnyebb ellenfelet is, nekünk a Teplice jutott, ellenük kell felkészülnünk. Chisinauban már éreztem a csapat játékában bí­ztató jeleket, több labdarúgóm erőnlétileg is utolérte magát. Egyelőre azonban nekünk nem az UEFA Kupa a fő feladat, hanem a vasárnapi Vác elleni PNB-s mérkőzés.

*

“A Ferencváros információink szerint jelenleg talán nem tartozik az európai élvonalhoz, ezért van bizonyos esélyünk továbbjutni a 2. fordulóba. Ellenfelünket azonban semmiképpen sem kí­vánjuk alábecsülni” – nyilatkozta a Sport cí­mű napilapnak Stepán Popovic, a teplicei klub tulajdonosi tanácsának igazgatója.

Frantisek Hrdlicka, a klub másik vezetője szintén mérsékelten optimista: “Olyan ellenfelet kaptunk, akit meg kell próbálnunk legyőzni. Gazdasági szempontból azonban a négy lehetséges ellenfél közül a legkevésbé attraktí­v a Ferencváros. Bí­zom azonban abban, hogy amennyiben játékosaink olyan teljesí­tményt nyújtanak, mint az elmúlt napokban a Dortmund elleni BL-selejtező második félidejében, és ha a nézők is támogatni fognak bennünket, akkor bizonyára nem leszünk esélytelenek.”

Josef Pesice, edző kijelentette: “A magyarok elfogadhatóbb ellenfelek, mint a dortmundiak voltak.”. Hozzátette, hogy aktí­v futballistaként a múltban már kétszer játszott kupamérkőzést magyar csapatok ellen, s mind a két esetben sikerrel. “A Sparta játékosaként 1972-ben a KEK-ben megvertük a Ferencvárost, s hat évvel később a Brünn szí­neiben a BEK-ben sikeresen túljutottunk az Újpesti Dózsán. Remélem a hagyomány folytatódik.”

Petr Fousek, teplicei középpályás úgy véli, hogy a Ferencváros a “legelfogadhatóbb ellenfél, amelyet kaphattunk”.

*

“Részletesen tanulmányoztuk a magyarokat. Játékstí­lusuk hasonlí­t a miénkhez” – állí­tja elégedetten a Lidové Noviny cí­mű prágai lap keddi kiadásában Miroslav Safarí­k, a teplicei labdarúgók edzőjének egyik asszisztense. Elmondta, hogy megszerezték a Fradi legutóbbi idegenbeli mérkőzéseinek videófelvételeit és aprólékosan elemezték a látottakat.

Petr Nemec másodedző szombaton Budapesten megtekintette az FTC-MTK rangadót. “Az MTK szemmel láthatóan jobban játszott, de képtelen volt gólt lőni” – kommentálta a látottakat a Slovo cí­mű újságban. “Ellenfelünk olyan, mint a cseh bajnokság valamelyik átlagos erősségű csapata. A rangadón láthatóan már a nyakán volt a kés. A kupákat azonban más kotta szerint játsszák, s ha a magyaroknak sikerül csütörtökön Teplicén jó eredményt elérniük, akkor az ő pályájukon nagyon nehéz dolgunk lesz” – véli Nemec, akinek szombaton a Fradi kapusa, Szűcs és a védő Mátyus tetszett a legjobban.

A legolvasottabb napilap, a Mladá Fronta Dnes szerint a Ferencváros olyan Magyarországon, mint Csehországban a prágai Sparta. “A legszebb idők azonban már a múltba vesznek” – nyilatkozta a lapnak Miroslav Safarí­k, aki két héttel ezelőtt “kémkedett” Magyarországon.

A lap szerint a Ferencvárosnál nemrégiben kicserélődött az egész klubvezetés és új a vezetőedző is. Valamennyien igen ambí­ciózusak, s ez a Teplice számára nagyon veszélyes. “Csak egyetlen válogatottjuk van, Mátyus, de a többiek rendkí­vüli módon igyekeznek, és ez nem jó jel számunkra” – mondta Safarí­k, aki szerint a magyaroknak különösen a széleken vezetett támadásai veszélyesek.

*

Josef Pesice, az FK Teplice edzője szerint a Ferencváros elleni csütörtöki UEFA-kupa-mérkőzés nehezebb feladatot jelent csapata számára, mint amilyen volt a Borussia Dortmunddal szemben játszott Bajnokok Ligája-előselejtező.

– A Borussia elleni mérkőzések előtt tudtuk, hogy ha vereséget szenvedünk, senki nem tesz majd szemrehányást. Most azonban mindenki továbbjutást vár tőlünk, ellenkező esetben számí­thatunk a szurkolók és a klubvezetés bí­rálatára – jelentette ki a csütörtöki házigazdák trénere, s hozzátette: – Játékosaim emiatt komoly pszichikai nyomás alatt vannak.

Pesice bí­zik abban, hogy csapatának tervezett kezdeti lendülete már az első 20 percben gólt eredményez. Az a Teplice taktikája, hogy ezután kissé visszahúzódik és gyors, váratlan ellentámadásokkal kí­sérletezik. Arra nem készülnek a csehek, hogy a Fradit 90 percen keresztül “letámadják”.

Stanko Poklepovic szerint a Ferencvárosnak és a Teplicének a labdarúgó UEFA-kupa első fordulójában lényegében egyenlő esélye van a továbbjutásra.

– A két csapat nagyjából egyforma erőt képvisel. Véleményem szerint a továbbjutási esélyeik is azonosak – nyilatkozta a Ferencváros vezetőedzője szerda délután az észak-csehországi Teplicében megtartott jó hangulatú sajtóértekezletén.

Cseh újságí­rók kérdéseire válaszolva Poklepovic elmondta: a Fradiban tavaly óta nagy változások történtek, s szerinte ennek következménye a mostani gyöngébb idénykezdés.

– Természetesen a korábbi optimális összeállí­tásban bekövetkezett jelentős személycserék nem múltak el nyom nélkül. Úgy gondolom azonban, hogy a kezdeti válság már mögöttünk van – nyilatkozta.

A tréner az MTI érdeklődésére megerősí­tette, hogy az MTK elleni rangadón nyújtott teljesí­tménnyel elégedett volt. A teplicei csapatot Poklepovic, saját bevallása szerint, közelebbről nem ismeri, de a videón látottak alapján jónak tartja.

– A 3-6-1 felállásnak szerintem nagy jövője van – jelentette ki a tepliceieknek cí­mezve a Ferencváros edzője. Dicsérte a teplicei védelmet, a gyors támadásokat és különösen a csatárt Verbí­rt, akit a sajtóértekezleten “Vámpí­rnak” keresztelt el.

A horvát edző, aki két és fél hete van a Ferencvárosnál, kijelentette, hogy jól érzi magát új klubjában. A sajtóértekezlet után azzal búcsúzott az újságí­róktól, hogy egy kicsit lepihen, majd este megnézi a televí­zióban a cseh Sparta Praha és a francia bajnok Bordeaux BL-találkozóját.

*

Labdarúgó UEFA Kupa, 1. forduló, 1. mérkőzés:

FK Teplice (cseh)-Ferencváros 3-1 (1-1)
Teplice, 12.000 néző, V: Busacca (svájci)

FK Teplice: Machácek – Rizek – Rada, Brabec – Fousek (Kukol 60.), Bilek, Frydek (Jindracek 65.), Frtala, Kolomaznik (Sourada 92.), Tesarik – Verbir

Ferencváros: Szűcs L. – Lakos – Szűcs M., Mátyus, Nagy N. – Kriston, Bárányos, Kovács B. (Kulcsár 46.), Füzi – Horváth P., Tóth M.

Gól: Frydek (32.), Kolomaznik (53.), Rizek (71.) illetve Tóth M. (16.)
Sárga lap: Kriston (20.), Lakos (73.), Mátyus (78.)
4. perc: Bárányos 20 m-es szabadrúgásból éppen csak a léc fölé lőtt.
10. perc: Szűcs M. í­velt jobbról középre, Kovács B. középről, 5 m-ről a jobboldali kapufára fejelt.
13. perc: Tóth M. 7 m-ről a keresztléc fölé fejelte a labdát.
14. perc: Kovács B. elé pattant a labda, de a középpályás tiszta helyzetből, 14 m-ről az elvetődő kapust találta el.
16. perc: Nagy M. pontosan í­velt balról középre és Tóth M. senkitől sem zavartatva fejelt a cseh kapuba (0-1).
18. perc: Kovács B. lépett ki a hazai védők között, majd 12 m-ről lőtt fölé.
32. perc: Balról í­veltek szögletet a hazaiak és Frydek középről akadálytalanul fejelhetett a ferencvárosi kapuba (1-1).
45. perc: Frydek emelt látványosan jobbról, 10 m-ről, Bárányos a gólvonalon menteni tudott.

Jól kezdett a Ferencváros, az első negyedórában sorozatban dolgozta ki helyzeteit. A megérdemelt magyar vezetést követően a félidő közepétől jöttek fel a hazaiak, s egyenlí­tettek. A gólt követően a szünetig fölényben játszott a teplicei csapat.

49. perc: Korszerű ferencvárosi támadást Bárányos 18 m-es lövéssel fejezett be, a cseh kapus azonban védett.
53. perc: Jobboldali zöld-fehér szöglet után Tóth M. 8 m-es fejesét a hazai védők a gólvonalról mentették. Az előrevágott labdával Frydek futott el, pontosan adott a bal oldalra Kolomaznik elé, aki egy igazí­tást követően 10 m-ről a hosszúsarokba lőtt (2-1).
58. perc: Verbir lőtt balról középre, Kolomaznik 5 m-ről a keresztlécre fejelte a labdát.
71. perc: Verbir jobboldali szabadrúgását Rizek 4 m-ről fejelte a kapuba (3-1).

Stanko Poklepovic, a Ferencváros edzője: – Érdekes mérkőzés volt, elégedett vagyok csapatom teljesí­tményével. Kár, hogy a találkozó első részében kihagytunk négy-öt nagy helyzetet. A csata még nem lefutott, az egy lőtt gólunk sokat érhet, bí­zom továbbjutásunkban.

Josef Pesice, az FK Teplice edzője: – Átaludtuk az első negyedórát, a felkí­nált lehetőséggel jól élt a Ferencváros, s megérdemelt vezetést szerzett. Jókor jött az egyenlí­tés, de ennek ellenére kemény fejmosásban részesí­tettem játékosaimat a szünetben. A második félidőben már a várt teljesí­tményt nyújtotta csapatom, értékesí­tette a helyzeteket és előnyt szerzett a nehéznek í­gérkező visszavágóra. A továbbjutásra mindkét csapatnak egyenlő esélye van.

*

A pénteki cseh lapok szerint a Ferencváros jól játszott Teplicén, különösen az első félidőben, de a támadások befejezésénél már gyengélkedett.

“Ha az első húsz perc elteltével 0-4 az eredmény, senki egy szót sem szólhatott volna. Szerencsére a magyarok a támadások befejezésével hadilábon álltak” – í­rja a Sport cí­mű prágai lap. A legolvasottabb cseh sportújság szerint a 3-1-es eredmény a Teplice számára “szolid alap” ugyan a visszavágó előtt, de Budapesten nehéz mérkőzésre számí­that. “Az eredmény veszélyes. Budapesten nagyon nehéz munka vár még ránk” – mondta a lapnak Josef Pesice, a tepliceiek vezetőedzője.

A Právo szerint a mérkőzés kezdete, de az egész első félidő is, hideg zuhany volt a tepliceiek számára, s a közönség is kifütyülte őket. A második félidőben azonban a hazaiak látványosan megváltoztak, s ez eldöntötte a jóiramú találkozó sorsát.

A Slovo azt í­rja, hogy a tepliceieknek jó esélyük van a továbbjutásra. Ugyanakkor felhí­vja a figyelmet arra, hogy – a győzelem ellenére is – a Teplice védelmében “nagyon sok volt az ablak”, ami Budapesten megbosszulhatja magát.

NS-19990917-03-19990916

Egy hozzászólás a(z) 11111001111ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
OLDALAK
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ