A Ferencvárosi Torna Club elnökei: Nöhrer Árpád

Münnichet egy hozzá hasonló szellemiségű elnök, Nöhrer Árpád követte az ÉDOSZ-nak hí­vott Fradi klubelnöki székében.
Nöhrer Árpád vérbeli kommunista funkcionárius volt, a szakszervezeti mozgalomban töltött be különböző tisztségeket, illetve az Élelmezésügyi Minisztérium pártbizottságának titkáraként épí­tette a szocializmust a Magyar Népköztársaságban. 1957-ben beválasztották az MSZMP Központi Reví­ziós Bizottságába is. Érdekesség, hogy küldöttként részt vehetett a Kommunista Internacionálé VII. kongresszusán, erről az élményéről megjelentette emlékiratait is.

Münnich távozása után Nöhrer 1951 augusztusáig bezárólag volt a piros-fehér szí­nekben játszó ÉDOSZ elnöke. Ebben az időszakban a pártállam továbbra is kézi vezérléssel kí­vánta irányí­tani a klubot, nem elégedett meg a névváltoztatással és a hagyományos klubszí­nek elvételével. A hatalmat a Springer-szobor is zavarta, amelyet ledöntettek. A szobrot éveken át egy ismeretlen szurkoló rejtegette.
Az államhatalom minden klub életébe igyekezett direkt módon beleszólni a hazai sportélet szovjet mintára való átszervezése jegyében. Az MTK Hungária a Bástya, az UTE az Újpesti Dózsa, a Kispest pedig a Budapest Honvéd elnevezést kapta. Ám ezek a lépések segí­tő szándékkal történtek az olyan privilegizált klubok esetében, mint a hadsereg által támogatott Honvéd vagy a belügy saját csapatának tekintett Dózsa. Ezek a csapatok ugyanis az erőszakszervezetek hatalmát voltak hivatottak szimbolizálni a sport világában is. Az átnevezett és meghurcolt Ferencváros viszont büntető célzattal kapta a megannyi drámai intézkedést…

A klub körül akkoriban kialakult hangulat döntő mértékben hozzájárult ahhoz a manapság is gyakran hallott toposz kialakulásához, miszerint a Fradi-drukkerség és az ellenzéki gondolkodás kéz a kézben jár.
1951-ben újabb névváltoztatásra került sor, ekkor ugyanis az ÉDOSZ SE sportszervezetei felvették a Kinizsi nevet, klubszí­nnek azonban a piros és a fehér megmaradt. Némi cinizmussal kell megjegyeznünk, hogy a hatalom akaratlanul is roppant találó új nevet adott a Fradinak, hiszen Mátyás király katonája amolyan népi hősként hűen szimbolizálta a klub körül kialakuló plebejus és rendszerellenes atmoszférát.

Déri Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ