A Fradi naptára, augusztus 6.

tempo-naptar

Évfordulók:

88 éve született Bánky Ferenc
89 éve született Bencsics József
88 éve született Borsos Miklós

Mérkőzéseink ezen a napon:

1911. vegyes Erzsébetfalvai TC, Soroksári AC – FTC 2:20, Edzőmérkőzés
1922. Kamraterna G. – FTC 0-1, nemzetközi barátságos
1923. Ungvári AC – FTC 0-1, nemzetközi barátságos
1933. Hertha Berlin – Ferencváros 5-2, nemzetközi barátságos
1961. Ózd – Ferencváros 0:1, NB1
1967. Ferencváros – Győri ETO 2:0, NB1
1969. Ferencváros – Vienna 2-0, nemzetközi barátságos
1977. MTK-VM – Ferencváros 1-3, Bajnokok tornája
1983. Bordeaux – Ferencváros 0-1, nemzetközi barátságos
1985. Ganz-MÁVAG – Ferencváros 1-4, Nemzetközi Torna
1999. Ferencváros – Vasas 1-2, NB1
2016. Paks – Ferencváros 0-0, NB1
2017. DVSC – Ferencváros 0-0, NB1
2019. GNK Dinamo Zagreb – Ferencváros 1-1, BL selejtező

Összes díjmérkőzés: 13 mérkőzés, 8 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség, 19-10 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1933. Móré János
1999. Szűcs Lajos

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1922. Schwarcz Ernő
1977. Dombai András
2019. Lanzafame, Davide

Ezen a napon játszotta egyetlen dí­jmérkőzését a csapatunkban:

1923. Kovács János

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1997. Dragóner Attila

“Bródy Sándor leveléből: Egy teljes hónapon át magyarok járták a skandináv félszigetet. Az első volt a válogatott csapat, majd nyomon követte az MTK és az FTC. Az FTC első szereplése után a svédek körében olyan hangokat hallottam, hogy az FTC csapatát a jó és eredményes játék mellett a lelkesedés is jellemezte. Egyhangú volt a megállapí­tás, hogy a svéd közönség az FTC-ben egy újszerű módon küzdő magyar csapattal ismerkedett meg és a siker annál szebb volt, mert az FTC a svéd közönség szerint lovagiasan küzdött…A svéd sajtó a játékosokról is igen hí­zelgő hangon í­rt és nekem is ki kell emelnem Blumot, Patakit és Tóthot…Ez az FTC túrájának végső története és nekem megelégedésemre szolgál, hogy a csapattal nem hiába foglalkoztam annyi éven át. És miután felmerült a kérdés, hogy mikor megyek haza tovább szolgálni az FTC, innen a távolból elfogódva válaszolom: a jövő év végén…” (1922 – Kamraterna)

1922_csapatkep_civilben

NS-19230814-0102-19230805-19230806

1923

“A Ferencváros új összetételű csapattal kí­sérletezett, s nem sikertelenül. Az első félidő nagy részében a Ferencváros gyorsan, ötletesen szőtte támadásait és ebben a játékrészben több gólt is lőhetett volna. Szünet után már sokat esett a játék irama. Az ózdi együttes nem tudta megismételni múlt heti jó játékát. Sokkal körülményesebb volt a támadásszövésük, s a védelem is igen gyakran meg-megingott. A Ferencváros gólja a mérkőzés 16. percében esett, egy baloldali támadás után Orosz nagyszerű testcsellel becsapta a védőket, Albert elé tálalt, középcsatár kiugrott és mintegy tí­z méterről laposan a kapu jobb oldalába lőtt.” (1961 – Ózd)

“A Ferencváros nagy becsvággyal vetette magát a küzdelembe. Nyilvánvaló volt – csorbaköszörülésre készült a szerdai MNK vereségért. Már az első percekből kezdve nagy erővel rohamozott az FTC. Többször öten-hatan is ott tanyáztak a Győr kapuja előtt. De az első 45 percben csak egy gólra tellett a Ferencváros erejéből, mert többször is elakadtak a jó támadások. Néhány bosszantó átadási hiba is előfordult. Szünet után is teljesen a Ferencváros kezében volt a mérkőzés irányí­tása, sokat támadtak Alberték, s a 60 percben tovább növelték előnyüket. Nem sokkal később Albert kivált a játékból, de ekkor is a budapesti együttes irányí­totta a játékot. A Győr, látszott, hogy nagy gondot fordí­t arra, hogy minél kevesebb gólt kapjon, játékosai betömörültek a kapu elé, sokszor önfeláldozóan vetették magukat bele a labda útjába, s amikor túljutottak rajtuk a ferencvárosi csatárok, még ott volt a kitűnően védő Tóth. Végeredményben a Ferencváros biztosan győzte le a Győrt, s helyzetei alapján akár több gólt is szerezhetett volna.” (1967 – Győr)

Tempó Fradi!: Két legendás Ferencvárosi játékos, dr. Fenyvesi Máté és Mátrai Sándor búcsúztatására 10 ezer néző gyűlt össze a Népstadionban az osztrák Vienna FC ellen. A búcsú percei meghatóak voltak, volt köszöntés, voltak vázak, voltak ölelések és volt vastaps. “dr. Tüske” és az “Öreg” is kezdőként lépett pályára, majd vastaps kí­séretében vonultak az öltözőbe…de nem végérvényesen. Akkor még azt gondolták, játékosként ezen a mérkőzésen hozzák fel utoljára a Ferencváros zöld-fehér mezét. Az osztrák másként gondolták. Annyira tisztelték a két legendás játékost, hogy megkérték a Ferencvárost, hogy a bécsi visszavágón is lépjenek pályára. Ezzel külön is beí­rták magukat labdarúgásunk történelmében (a győzelmekkel együtt), hiszen búcsúmeccse külföldön azóta sem volt senkinek. (1969 – Vienna)

Fenyvesi Máté_Mátrai Sándor_921751080

1969

“Küzdelmes, helyenként szí­nvonalas mérkőzést látott a szépszámú csongrádi közönség (5000 néző). A találkozó első félórájában az MTK-VM jól játszó középpályásai révén többet birtokolta a labdát. Félóra elteltével kiegyenlí­tetté vált a játék, sőt a ferencvárosi együttes gólveszélyesebben játszott. Fordulás után továbbra is a zöld-fehérek maradtak támadásban. A kék-fehérek egyenlí­tő gólja után a ferencvárosi játékosoknak volt erejük újí­tani, s mivel helyzeteiket jobban kihasználták, végül is megérdemelt győzelmet arattak.” (1977 – MTK-VM)

“A Franciaországban túrázó zöld-fehérek váratlan győzelmet arattak a “Mundial-csillagok” (szerk: Tresor, Tigana, Giresse) sorát felvonultató klassziscsapat ellen. (1983 – Bordeaux)

“Fischer, a középcsatár ügyesen és eredményesen játszott” (1985 – Ganz-Mávag)

2019

1997

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső