A KK története – 1938: A Slavia sikere

Ausztria, Németország részeként megszűnt önálló államnak lenni, í­gy nem indulhatott a KK-ban. Felmerült a kérdés, hogy ki kerüljön be helyettük a KK mezőnyébe. Végül úgy döntöttek, hogy Csehszlovákia, Olaszország és Magyarország a bajnokság első négy helyezettjét indí­tja, mí­g Jugoszlávia és Románia két-két legjobb csapatával szerepel a KK-ban. A magyar szí­ne­ket a Ferencváros, az Újpest, a Hungária és a Kispest képviselte. Utóbbi három csapat sajnos nem sokáig. A Ferencváros viszont ebben a kií­rásban is a döntőbe került!

A KK római ülésén kimondták, hogy ettől az évtől kezdve amennyi­ben a két mérkőzés után azonos a pontszám és a gólarány – sorsolással dön­tik el a továbbjutást! Harmadik mérkőzésre csak a döntőben kerül sor egyen­lőség esetén.

I. FORDULÓ:

1938. június 26. Brünn, 19.000 néző. Jv: Scorzoni (Olaszország)
ZSIDENICE – FERENCVÁROS 3-1 (0-0)
Góllövők: Rulc, Nepala, Nepala, Kiss
Zsidenice: Andrásik-Néder, Vanyek-Csurda, Pospichal, Chocholous- Csabanya, Csapó, Nepala, Stloukal, Rulc
Ferencváros: Háda-Tátrai, Korányi-Magda, Polgár, Lázár-Bí­ró, Kiss, Sárosi dr., Toldi, Kemény. Edző: Hlavay György

A mérkőzés előtt a cseh közvélemény 3-2-es hazai győzelmet jósolt. Egy gólt tévedtek … A játék képe, a helyzetek alapján akár nagyobb gól­arányú vereséget is szenvedhettek volna Korányiék.

Toldi: – Ugy látszik, hagyományos, hogy Brünnben 2 góllal kikapunk …

Sárosi: — Hej, ha a kapufám bement volna …

Kemenessy Sándor: – Legalább olyan könnyen fogjuk behozni ezt a hátrá­nyunkat, mint három évvel ezelőtt, amikor 2-4 után otthon 6-1-re győz­tünk.

Bővebben …

* * *

Polgár Gyula

1938. július 3. Üllői út, 15.000 néző. Jv: Scarpi (Olaszország)
FERENCVÁROS – ZSIDENICE 3-0 (1-0)
Góllövők: Néder(öngól), Toldi, Polgár
Ferencváros: Háda-Tátrai, Korányi-Magda, Polgár, Lázár-Táncos, Kiss, Sárosi dr., Toldi, Kemény. Edző: Hlavay György
Zsidenice: Andrásik-Néder, Vanyek-Csurda, Pospichal, Chocholous-Csabanya, Csapó, Nepala, Stloukal, Rulc

A Zsidenice nehezen adta meg magát, ráadásul a bí­ró is inkább nekik fütyült. Képzelhető, hogy hogyan vezette a meccset, ha a mindig higgadt és sportszerű Sárosi dr. í­gy nyilatkozott róla a mérkőzés után: — Remélem, hogy Scarpi többet nem vezet nekünk meccset.

—  A megnemí­télt 11 -es miatt?

—  Volt ott más is, például a szabályos gólom, amit szintén nem í­télt meg!

A továbbjutást jelentő gólnál azonban nem lehetett vita:

A 65. percben járunk. A nézőtér szüntelenül bömböl. Kemény partot dob, a labdát Kiss kapja, fordul egyet, s valamivel hátrább, de a teljesen fedezetlenül hagyott Polgárhoz játszik. Polgár körülbelül 25 méternyire van a kaputól, nem úgy fut rá, mintha lőni akarná, de a tömeg lövésre biztatja. Polgár nyomban megfogadja a tanácsot, hatalmas bombát ereszt meg s a labda a bal alsó szögletben köt ki, 3—0!

Pataki Mihály: — Ha az első félidőben is játszottak volna a fiúk és nem rea­gáltak volna az ellenfél durvaságaira, akkor már a játék első részében el le­hetett volna dönteni javunkra a mérkőzést.

Hlavay György: – Az erős játékban nehezen tudott érvényesülni a csapat kombinációs törekvése. Ezt a mérkőzést a Fradi szí­ve nyerte meg.

A játékosokhoz fordulva ezt mondta: — Köszönöm nektek fiúk, ami bennetek volt, mind kiadtátok. Többre nem tellett, tudom.

TOVÁBBJUTOTT: A FERENCVÁROS (4-3)

* * *

1938. június 26. Milánó, 10.000 néző. Jv: Xifando (Románia)
AMBROSIANA – KISPEST 4-2 (0-1)
Góllövők: Déri, Olajkár I, Barsanti, Meazza, Ferraris, Ferrari
Ambrosiana: Peruchetti-Buonocore, Setti-Locatelli, Olmi, Antona- Ferrara, Meazza, Barsanti, Ferrari, Ferraris
Kispest: Gergő-Olajkár I., Ónodi-Rátkai, Varga dr., Ví­g-Kincses, Olaj­kár II, Nemes, Déri, Serényi. Edző: Puskás Ferenc

Nagy meglepetésre a Kispest a 66. percben már 2-0-ra vezetett. Az ola­szok aztán három perc alatt egyenlí­tettek!

A Kispest jobban játszott ezen a mérkőzésen az Ambrosiana ellen, mint a magyar válogatott a colombesi stadionban az olaszok ellen a VB döntőn! Minden olasz játékost lefedeztek, szinte tapadtak rájuk, s ezzel idegileg jó időre kikészí­tették az Ambrosianát.

A Kispest nemcsak kiválasztotta ezt a védekező taktikát, hanem remekül meg is játszotta! A végén már nem bí­rták ezt a nagy iramot, de ez érthető is, hiszen árnyékban 38 fokos hőség volt …

Révész Miklós dr.: – Ha Olajkár II nem sérül meg, megnyerjük a mérkőzést.

Ferrari: —Nem hittük, hogy ilyen jó a Kispest.

Meazza: — Nehéz győzelem volt.

* * *

1938. július 2. Üllői út, 7.000 néző. Jv: Christ (Csehszlovákia)
AMBROSIANA – KISPEST 1-1 (1-0)
Góllövők: Meazza, Varga dr.
Ambrosiana: Peruchetti-Bounocore, Setti-Locatelli, Menigello, Antona- Ferrara, Meazza, Ferraris, Ferrari, Candiani
Kispest: Gergő-Olajkár I., Ónodi-Rátkai, Varga dr., Ví­g-Kincses, Monostori, Nemes, Déri, Serényi, Edző: Puskás Ferenc

A mérkőzés első félideje igen erős, de mindkét részről önfeláldozó harc képét mutatta. Ennek ellenére, vagy éppen ezért a játék szintje nem volt magas. A második félidő csak kissé tért el az elsőtől. Ennek a félidőnek az elején az Ambrosiana iskolajátékkal hozta sokáig zavarba Kispest védelmét, majd végre Kispest is magára talált és úgy kezdett küzdeni, ahogyan elejétől fogva kellett volna. Az olaszok megérdemlik a továbbjutást.

Meazza: — Nagyon meleg volt. Nem erőltettük magunkat.

Gargnelli, az olasz edző: – Kérem, nagyon szép mérkőzés volt, meg vagyok elégedve a csapatommal is és a Kispest ellen sincs panaszom.

TOVÁBBJUTOTT: AZ AMBROSIANA (5-3)

* * *

Zsengellér Gyula

1938. június 26. Hungária út, 13.000 néző. Jv: Bizik (Csehszlovákia)
ÚJPEST – RAPID BUKAREST 4-1 (1-0)
Góllövők: Zsengellér, Zsengellér, Zsengellér, Ratinszky, Vincze
Újpest: Sziklai-Futó, Fekete-Szalay, Szűcs, Balogh-Kocsis, Vincze, Zsengellér, Kállai, Szeder. Edző: Sternberg László
Rapid: Radulescu-Wetzer, Rosculet-Vintila, Rasinaru, Rafinszky- Bogdan, Moldovan, Avar, Barátky, Cuedan

Az Újpest biztosan és megérdemelten győzött. Megérdemelten jutott a há­romgólos előnyhöz. Minden részében jobb volt, mint ellenfele” Zsengellér mesterhármasa önmagáért beszélt!

Idézzünk fel egy olyan pillanatot – ami­ből viszont nem lett gól.

A 36. percben Zsengellér levegőben toppol egy nehéz labdát, egy másik mozdulattal leviszi a földre — taps – aztán nagy lö­vést ereszt meg. A pergő lövést a kapus kiejti és csak nagynehezen csí­pi el újra. Gyönyörű teljesí­tmény volt.

Sternberg: — Nehéz meccs volt, válogatottjaink csak a második félidőben jöttek bele a játékba. Nehéz küzdelem lesz Bukarestben.

(Zsengellér külföldi útjai előtt a pályaudvaron mindig találkozik bátyjá­val, aki vasutas. Ezúttal is í­gy történt, és Zsengellér átadott neki a peronon 140 pengőt, a fizetését. Ezt a pénzt Zsengellér szerdán vette fel s nem akarta magával vinni a romániai kupameccsre. Ráadásul 30 pengőnél nagyobb összeget nem is szabad külföldre vinni. Megkérte tehát a vasutas bátyját, hogy juttassa el a pénzt Ceglédre, a szüleikhez. Egy detektí­v véletlenül éppen meg­látta, amikor Zsengellér átadta a pénzt, s azt hitte, hogy Zsengellér a vasutassal akaija kicsempészni az összeget. A gyanúba keveredett Zsengellért ha­marosan igazoltatták — vámosok is jöttek és csak nehezen sikerült a kimagyarázkodás …)

* * *

1938. július 3. Bukarest, 15.000 néző. Jv: Pfützner (Csehszlovákia)
RAPID BUKAREST – ÚJPEST 4-0 (0-0)
Góllövők: Fekete (öngól), Moldovan, Avar, Bogdán
Rapid: Radulescu-Wetzer, Rosculet-Vintila, Rasinaru, Rafinszky-Bogdan, Moldovan, Avar, Lenghel, Cuedan
Újpest: Sziklai—Futó, Fekete—Ádám, Szűcs, Joós—Pusztai, Vincze, Zsengellér, Kállai, Szeder. Edző: Sternberg László

A román csapat a továbbjutást jelentő gólt az utolsó percben szerezte!

Meg kell állapí­tanunk, hogy a Rapid sokkal jobban, sokkal lelkesebben ját­szott, mint az újpesti csapat, amely megközelí­tőleg sem tudta megismételni budapesti játékát. A nagy meleg lassan, de biztosan kivette a csapat erejét. Az első félidőben még biztosan állt a lábán a védelem, s ebben különösen Fu­tó remekelt, de a szünet után ez a csapatrész is kifulladt, s a meg-megújuló támadások nyomán összeroppant. A vereség legfőbb oka azonban a csatársor gyenge játéka volt.

Avar, a Rapid játékos-edzője: — Nagyon boldog vagyok. Főleg azért, hogy Bukarestben jobban ment a játék, mint Budapesten. Jobbak voltunk, meg­érdemelten győztünk. Az Újpestet sajnálom …

Sternberg, az Újpest edzője: – Egyes játékosok indolens játéka, viselkedése okozta ezt a gyalázatos eredményt.

TOVÁBBJUTOTT: A RAPID BUKAREST (5-4)

* * *

1938. június 26. Hungária út, 15.000 néző. Jv: Vogel (Csehszlovákia)
JUVENTUS – HUNGÁRIA 3-3 (3-0)
Góllövők: Gabetto, Busidoni, Dellini, Kardos, Kardos, Kardos
Juventus: Bodoira-Foni, Rava-Depetrini, Monti, Varglien I-Dellini, De Filippis, Gabetto, Buscaglia, Busidoni.
Hungária: Szabó-Kis, Bí­ró-Sebes, Turay, Dudás-Sas, Cseh, Kardos, Müller, Szabó III. Edző: Schaffer Alfréd

A magyar futballtörténelem egyik legkülönösebb mérkőzése volt ez. A Hungária az első félidőben annyira lélektelenül, könnyelműen, majd zavarodottan játszott, hogy a félidő végén a közönség egy része csüggedten, csalódottan távozott.

A második félidő játéka viszont annyira helyreállí­totta a lelkesedést, a hangulatot, hogy mindenki a kárbaveszett első félidőt sajnálta. A Hungária ezen a mérkőzésen nem volt olyan jó, mint ellenfele, a mérkőzést egyszer már elvesztette és aztán a második félidő csodálatos hajrájával ugyanezt a „vereséget” majdnem győzelemmé változtatta.

Brüll Alfréd: — Tisztelet, becsület a Fradi-szí­vnek! Örülök azonban annak, hogy ha — nemzeti érdekről van szó — akkor a Hungária csapata is meg­mutatja, hogy helyén van a szí­ve.

Rosetta, a Juventus edzője: – Az első félidőben jó volt a Juventus. A Hun­gária a második félidőben viszont győzhetett volna. Örülök tehát a 3-3-nak. A közönség nagyon szimpatikusán viselkedett.

A közönség egyébként ezen a napon kettős KK meccset láthatott, hi­szen az „előmérkőzés”, az Újpest-Rapid Bukarest kupamérkőzés volt!

* * *

1938. július 3. Torino, 8.000 néző. Jv: Bizik (Csehszlovákia)
JUVENTUS – HUNGÁRIA 6-1 (4-0)
Góllövők: Buscaglia, Buscaglia, Busidoni, De Filippis, Kardos, Bellini, Gabetto
Juventus: Amoretti-Foni, Rava-De Petrini, Monti, Varglien I—Bellini, De Filippis, Gabetto, Buscaglia, Busidoni
Hungária: Szabó-Kis, Bí­ró-Sebes, Turay, Dudás-Sas, Cseh, Kardos, Müller, Szabó III. Edző: Schaffer Alfréd

A Hungária már a 2. percben gólt kapott – vitathatatlan tizenegyesből. Aztán még három Juve gól követte a szünetig!

Szünetben visszhangzik a Hungária öltözője, pedig a játékosok egy szót sem szólnak. Annál több korholás hangzik el a vezetők részéről. A sajtópáholyban Casalvore torinói sportújságí­ró felénk fordul: – Mi az? A magyarok elfelejtettek futballozni? Nálunk a III. osztályban jobb játékot láthat az ember, mint most a Hungá­riától láttunk.

A II. félidőben a Hungária valamivel jobban játszott, de az olaszok ekkor már nem erőlködtek. Az utolsó percben még 11-est is hibáztak. Erről a meccsről tehát elmondhatjuk, hogy 11-essel kezdődött és azzal is végző­dött …

Erbstein, olasz földön dolgozó magyar edző: – Olyan volt, mint egy had­gyakorlat, ahol az egyik fél élessel lő, a másik vaktöltéssel …

Végül egy olasz lapvélemény:

A Stampában Pozzo olyanokat í­r, hogy a KK történetében talán még soha csapat olyan könnyen nem nyert, mint most a Juventus. Séta volt ez a mérkőzés semmi egyéb. A Hungária végig kénytelen volt védekezni, a Juventus mezőnyfölényben volt. Olyan játék­kal, mint a Hungáriáé, nem lehet a KK-ban érvényesülni.

TOVÁBBJUTOTT: A JUVENTUS (9-4)

Az első forduló többi eredményei:

június 26. Belgrád: Slavia – Beogradski 3-2
július 4. Prága: Slavia – Beogradski 2—1

június 26. Genova: Genova – Sparta 4-2
július 2. Prága: Genova — Sparta 1—1

június 26. Bukarest: Ripensia — Milán 3—0
július 3. Milano: Milán – Ripensia 3-1

június 26. Kladno: Kladno — HASK Zágráb 3-1
július 3. Zágráb: HASK Zágráb — Kladno 2—1

TOVÁBBJUTOTT: a SLAVIA (5-3), a GENOVA (5-3), a RIPENSIA (4-3) és a KLADNO (4-3)

II. FORDULÓ:

Toldi Géza

Putnoky, az FTC háznagya a romániai út előtt nem í­gért kevesebbet, mint azt, hogy minden egyes gólért, melyet Bukarestben rúgnak, egy liter valódi barackpálinkát fizet a csapatnak.

— Azt se bánom — mondta —, ha száz gólt rúgtok!

Hát százat nem, de azért ötöt rúgtak a fradisták — í­gy való­szí­nű, hogy barackpálinka-illatban „fürödhettek” a győzelem után …

Aradon négylevelű lóherét ajándékoztak Sárosi doktornak. Gyurka a futballcipőjébe tette, mondván hátha ez a „szerencsebetét” a KK meccseken megsegí­ti … Aztán kiderült, hogy itthon is van bőven a szerencsenövényből. Gödön az egyik telektulajdonos négylevelű lóherét ültetett – mind a négy magyar kupacsapat szurkolótáborának. Mivel három csapatunk is kiesett az első for­dulóban, csak a fradistáknak tudta árusí­tani …

1938. július 10. Bukarest, 20.000 néző. Jv: Barlassina (Olaszország)
FERENCVÁROS – RIPENSIA 5-4 (3-3)
Góllövők: Bindea, Toldi, Toldi, Sárosi, Bindea, Bindea, Toldi, Bindea, Táncos
Ferencváros: Háda—Tátrai, Korányi-Magda, Polgár, Pósa-Táncos, Kiss, Sárosi dr., Toldi, Kemény. Edző: Hlavay György
Ripensia: Pavlovics—Bürger, Chiroiu-Nagy, Kotormány, Lázár-Bindea, Beke, Marcu, Schwartz, Dobay

Háda a mérkőzés hajnalán arra ébredt, hogy az egyik közeli szórakozó­helyen a „Szomorú vasárnapot” játszotta a zenekar. Elmesélte társainak, majd hozzátette: — Remélem, ez a Ripensiának szól… És nekik szólt!

Nagy és váratlan örömet szerzett a Ferencváros a magyar futballnak. Hatalmas és izgalmas küzdelemben legyőzte otthonában a Milánt kiverő Ripensiát. A szinte hagyományos ferencvárosi szí­v és a fölfelé í­velő forma csodát szült.

A Ferencváros ragyogóan kezdett és már az első félidő közepén 3—1-re vezetett. Ekkor elszabadult a pokol. A nézők üvegeket hajigáltak a pályára és a botrányos jelenetek sorozatát a játékvezető sem tudta megakadályozni.

A megfélemlí­tett bí­ró két szabálytalan gólt is megadott és ezzel kiegyen­lí­tett a Ripensia. A II. félidő is nagy küzdelmet hozott, s bár a Fradi kez­deményezett, a Ripensia ismét kiegyenlí­tett. A győztes gól a befejezés előtt 4 perccel született: Kemény ragyogó beadására Táncos jól ment fel és védhetetlenül fejelte a labdát a bal sarokba, 5-4!

Az értékes győzelmet a Nemzeti Sportban í­gy értékelték:

A Ferencváros több góllal is győzhetett volna. A Ferencváros kétségte­len sikerének érdeme egyrészt az összjátékban, küzdőszellemben nagyot javult csapaté, másrészt Toldié. Toldi az igazi Toldit adta. Hős volt. Lehiggadtan, szépen játszott. Oroszlánrésze van a győzelemben. Bravó Toldi!

Dr. Lázár Kornél, a Ripensia elnöke: — Jobban játszott a Ferencváros. Egy kicsit kemény volt a mérkőzés. Ez azonban velejárója a kupamérkőzé­seknek. Budapesten is kikaphatunk, ha í­gy fog játszani a Ferencváros.

Bővebben …

* * *

Sárosi György

1938. július 17. Üllői út, 24.000 néző. Jv: Dattilo (Olaszország)
FERENCVÁROS – RIPENSIA 4-1 (2-0)
Góllövők: Sárosi dr., Sárosi dr., Sárosi dr., Dobay, Toldi
Ferencváros: Háda-Tátrai, Korányi-Magda, Polgár, Lázár-Táncos, Kiss, Sárosi dr., Toldi, Kemény. Edző: Hlavay György
Ripensia: Pavlovics—Bürger, Chiroiu—Nagy, Kotormány, Lázár-Bindea, Beke, Marcu, Ciolac, Dobay

A Ferencváros győzelme egy pillanatig sem volt vitás, bár a Ripensia a első félidőben megmutatta oroszlánkörmeit, helyzeteik is voltak. Sárosi dr. mesterhármasa után a románok szépí­tettek, de Toldi gólja ismét tapsra ra­gadtatta a ferencvárosi szurkolókat.

Balázs, a Ripensia igazgatója: — A Ferencváros megérdemelte a három­gólos győzelmet. A Ferencváros nagyon jó, a negyedik gól gyönyörű akció­ból esett.

Háda: — Ha nem esek neki a kapufának, akkor védem Dobay gólját.

Toldi: — Most jött ki az az eredmény, amelynek már Bukarestben kel­lett volna kijönnie.

TOVÁBBJUTOTT: A FERENCVÁROS (9-5)

A második forduló többi eredménye:

július 11. Prága: Slaiva — Ambrosiana 9-0
július 17. Milano: Ambrosiana — Slavia 3-1

július 10. Genova: Genova — Rapid B. 3—0
július 17. Bukarest: Rapid B. – Genova 2-1

július 10. Torino: Juventus – Kladno 4-2
július 17. Kladno: Juventus — Kladno 2—1

TOVÁBBJUTOTT: a SLAVIA (10-3), a GENOVA (4-2) és a JUVENTUS (6-3)

ELŐDÖNTŐK:

1938. július 24. Torino, 11.000 néző. Jv: Bí­zik (Csehszlovákia)
Juventus – Ferencváros 3-2 (2-1)
Góllövők: De Filippis, Buscaglia, Sárosi dr., Tomasi, Sárosi dr.
Juventus: Amoretti-Foni, Rava-Depetrini, Monti, Varglien II-Buscaglia, De Filippis, Gabetto,Tomasi, Busidoni
Ferencváros: Háda-Tátrai, Korányi-Magda, Polgár, Lázár-Táncos, Kiss, Sárosi dr., Toldi, Kemény. Edző: Hlavay György

A Ferencváros játékosai fekete karszalaggal játszottak.

A 20. percben Bizik füttye egy perc szünetet rendel el Springer Ferenc dr.-nak, a Ferencváros elhunyt elnökének emlékére. A nézősereg néma csendben felállva áldoz az elhunyt elnök emlékének.

A Ferencváros történetében ez egyedülálló: fradista emlékének külföldön, több mint ezer kilométerre a hazai pályától tartottak gyászszünetet!

Bí­rálat az első félidőről:

Ha Háda nem véd í­gy, szomorú lehetett volna az első 45 perc. A Juventus bizony több góllal vezethetne. Úgy indult a já­ték, hogy a honi csapat tönkreveri ezúttal a Ferencvárost. Szerencsére Bizik élesszemű játékvezetőnek bizonyult mindjárt a játék elején és az olaszok két lesgóljától megtagadta az elismerést. A Juventus azonban erősí­tett és mindjobban kezdett játszani.

A II. félidőre azután feljavult a Fradi és akár a döntetlent is kiharcolhatta volna. A mérkőzés után a ferencvárosi öltöző képe olyan volt, mint egy nagy győzelem után. önfeledt boldogságban ölelkeztek a játékosok. Hát igen, három héttel korábban a Hungária itt egy „hatost” kapott …

Melly Béla dr. elnökhelyettes: – Egy gól előny Budapesten a Ferencváros ellen nem elég.

Viola József, a Lazio edzője: — Túl sokat passzoltak a magyar csatárok a kapu előtt. Budapesten két-három góllal győz a Ferencváros.

(Viola mester remek jósnak bizonyult!) A győzelemmel felérő vereség után óriási érdeklődés előzte meg a buda­pesti visszavágót.

Bővebben …

* * *

Kemény Tibor

1938. július 31. Üllői út, 33.000 néző. Jv: Vogel (Csehszlovákia)
FERENCVÁROS – JUVENTUS 2-0 (0-0)
Góllövők: Sárosi dr., Kemény
Ferencváros: Háda-Tátrai, Polgár-Magda, Sárosi III, Lázár-Táncos, Kiss, Sárosi dr., Toldi, Kemény. Edző: Hlavay György
Juventus: Amoretti-Foni, Rava-Varglien I, Monti, Varglien II—De Filippis, Depetrini, Busidoni, Tomasi, Buscaglia

Ilyen izgalmas első félidőt már évek, évtizedek óta nem látott az FTC pá­lya. A Ferencváros percről-percre növekvő becsvágya mindig sűrűbb, mindig veszélyesebb támadásokban csúcsosodott ki, de újra meg újra szem­betalálta magát az olasz futball csodálatos védőművészetével. A játék jó ideig dicséretesen fair és sima volt, csak akkor keveredett bele visszás szí­n, ami­kor Sárosit a kapu előtt az egyik olasz hátvéd túlbuzgalmában leterí­tette. A Ferencváros csatársora sok gólhelyzetet dolgozott ki. Ezek közül kettő­három csak határozott balszerencse folytán nem változott át góllá.

A Ferencváros csatárai csak az utolsó negyedórában találták meg a gól­lövőcipőt.

Az olaszok vasbeton védelme a 33. percben „beomlott”, Táncos egy darabig engedi kifelé gurulni a labdát, de azután jól megnézi magának a középen álló Sárosit és pompás beadást küld középre. Sárosi egyből, kapás­ból, fordulásból lapos és védhetetlen gólt rúg a jobb alsó sarokba – 1-0! Leí­rhatatlan az ünneplés, ami erre következik. Zúg és zeng az aréna a diadalordí­tástól. A Ferencváros szárnyakat kap.

A továbbjutást jelentő gólt 5 perccel a befejezés előtt Kemény szerezte: bombafejessel vette be az olasz kaput!

Diadal! A Ferencváros leküzdötte az utolsó akadályt is és ott van újra a KK döntőben! Pedig nem is játszott olyan jól, amint tud. De ha meggon­doljuk, hogy a védekezés magasiskolájának tanárait fektette kétvállra, akkor egyszeriben megnő ez az első pillantásra soványnak tűnő 2-0. A Juventus védelme ellen nagyon nehéz jól játszani. Még nehezebb gólt rúgni. És a Ferencváros mégis kettőt tett be Amoretti hálójába.

Amsel Ignác, a régi Fradi kapus: – A győzelmet megérdemeltük. Óriási küzdelem volt. Ritkaság ilyen harcot látni.

Sárosi III. Béla

Melly Béla dr: – Boldog vagyok, hogy a fiúk remekül küzdöttek és iga­zán a maximumát érték el annak, amit ilyen játékstí­lus ellen és ennyire százszázalékosan védekező csapattal szemben elérhettek. Különösen Sárosi Béla remek játékának örülök.

Hlavay György: — Elégedett, sőt boldog vagyok. A fiúk a maximumot produkálták a lehetőségeken belül, hiszen az ellenfél minden szöget elállt és minden játékost fedezett. Sárosi Béla játéka nagyon nagy élmény volt a számomra – nem tartaléknak bizonyult, hanem éppen az olaszok ellen a megfelelő stí­lust ő vitte a játékba.

Schlosser József: – Egész kábult vagyok az izgalomtól. Nagyon nagy meccs volt.

Salamon Béla: – Még több góllal kellett volna győzni a Ferencvárosnak. Sajnos a fiúk idegesek voltak. Igaz, az olasz hátvédek remekül védekeztek. A játékvezető nagyon gyengén működött.

Sárosi Gyurkát az ünneplő B-Közép megvárta a Springer szobor előtt és vállára emelte. Sárosi dr. erről í­gy „panaszkodott”:

— Boldog vagyok, hogy ennyire szeretnek, csak az a baj, hogy a dagadt bokámnál fogva emelnek fel. Azonkí­vül körös-körül papí­rlapokat égettek, holott majd megsültem a melegtől és amikor meglátták a többieket az öltö­zőből kijönni, akkor leejtettek engem …

A B-Közép tagjai azzal „védekeztek”, hogy elhatározásuk szerint min­den ferencvárosi góllövőt vállra kí­vántak emelni, í­gy amikor meglátták Ke­ményt, gyorsan őhozzá is odafutottak, ezért ejtették el Sárosit …

Bővebben …

TOVÁBBJUTOTT: A FERENCVÁROS (4-3)

Az elődöntő másik ágán:

július 24. Genova: Genova — Slavia 4—2
augusztusi. Prága: Slavia — Genova 4—0

TOVÁBBJUTOTT: A SLAVIA (6-4)

DÖNTŐ:

A döntő első helyszí­néül Prágát jelölték. A Ferencváros a megérkezést követően „szokott” helyére autóbuszozott, a közeli Jilovistébe.

Pompás vadászkastélyban szállásoltak el bennünket. Még diadalkapu is volt! A tu­lajdonos hatalmas fenyőgallyakból kirakta magyarul a kapu homlokzatára a következő szavakat: Isten hozott! Jobbról a piros-fehér-zöld magyar zászló leng, balról a zöld-fehér Fradi zászló. Középen a csehszlovák nem­zeti lobogó kapott helyet. A fiúkat egészen meghatotta a kedves figyelem. Remek szobák vannak ennek a főúri kastélynak készült épületben. Csempé­zett fürdőszobák, baldachinos ágyak. A fiúk már jól ismerik az épület minden zugát, hiszen tavaly is itt laktak a KK-meccsük előtt.

A csehszlovák lapok arról í­rnak, hogy a Ferencváros pénteken bemegy Prágába edzést tartani. Hlavay azonban keresztül húzta a prágaiak számí­­tását. Kijelentette, hogy pénteken nem lesz edzés. Igyekeznek az út fáradal­mait kipihenni. Az edzés műsorán egyetlen pont szerepel: gombaszedés az erdőben. Hlavay a megérkezést követően elmondta:

— Telve bizalommal jöttünk ide. Ha nem í­gy jöttünk volna, nem is erre a remek helyre szavazunk. Megteszünk mindent, ami tőlünk telik és amit a magyar sport társadalma tőlünk elvár.

A prágai KK döntő közönsége a bejáratnál papí­r szócsövet kapott a buzdí­táshoz. Amikor a Ferencváros berúgta az első gólt, bánatukban sokan eldobták a szí­nes szócsöveket … A KK döntőre drágábbak voltak a belépők, mint a franciaországi labdarúgó VB döntőre!

Kiss Gyula

1938. szeptember 4. Prága, 52.000 néző. Jv: Mee (Anglia)
SLAVIA – FERENCVÁROS 2-2 (2-1)
Góllövők: Kemény, Bican, Sirminek, Kiss
Slavia: Boksay-Cserny, Daucsik I-Prucha, Daucsik II, Kopeczky-Horak, Simunek, Bican, Bradács, Vytlacyl
Ferencváros: Háda-Tátrai, Polgár-Magda, Sárosi III, Lázár-Táncos, Kiss, Sárosi dr., Toldi, Kemény. Edző: Hlavay György

A prágai döntőn már kezdeni akartak a csapatok, amikor Bican egy kis türelmet kért. A Slavia középcsatára letérdelt és úgy igazgatta cipőjét. Sárosi odament hozzá, ő is letérdelt, hogy segí­tsen neki… Ebben a KK kií­rásban ez a két játékos volt a legeredményesebb, szépen „ter­melték” a gólokat — a rossz cipőkben is …

Pompás futballt, gyönyörű játékot hozott a két kitűnő együttes összecsapása. A Ferencváros és a Slavia egyaránt rácáfolt arra a megállapí­tásra, mintha a kupaküzdelmeknek a durva játék lenne a jellemzője. Ez. a mér­kőzés heves csatát hozott, mégis megcsillogtatta a futballjáték minden szép­ségét, s nem voltak árnyoldalai.

Mindenképpen rászolgált erre az – idegenben győzelemnek számí­tó – eredményre a Ferencváros csapata. Már az első félidőben is többet táma­dott, a II. félidőben pedig határozottabban jobb volt ellenfelénél. A II. fél­idő első negyedórájában remekül állta a Slavia megújuló rohamait, azután pedig kezébe vette a játék irányí­tását. Ha kis szerencséjük van a zöld-fehérek­nek, meg is nyerik ezt a grandiózus mérkőzést. Az erkölcsi győztes minden­képpen a Ferencváros.

Négy perccel a befejezés előtt „igazi” győztes is lehetett volna a Fradi: Kemény az üres kapuba futó Daucsik I felett akarta a hálóba emelni a labdát, de erősen találta el, és í­gy a labda a kapufán csattant … A mezőny legjobb­ja a kitűnő formában lévő Sárosi III Béla volt, még a prágaiak is megtapsol­ták! Tapsot kapott a szurkolóktól az a pilóta is, aki a mérkőzés szünetében a stadion fölé ereszkedett és virágkoszorút dobott a pálya közepére … Még egy sporttörténeti érdekesség a döntővel kapcsolatban: a két csapat kez­déskor egyszerre futott ki a pályára. Eddig ugyanis mindig külön vonultak be a csapatok, és a bí­rók is. Ezúttal a prágaiak kérésére először tértek el a ferencvárosiak a hagyománytól.

Két-két nyilatkozat a 2-2-es mérkőzésről:

Hlavay György: — Megérdemelten érte el ezt az eredményt a Ferenc­város. Csapatunk minden részében jobb volt a Slaviánál. Különösen Kiss, Sárosi III és Lázár volt jó, de a többi is dicséretet érdemel.

Sárosi dr.: — A Ferencváros jobb volt, jobban együtt volt, jobb az erőn­léte is. Örülök öcsém kitűnő játékának. Úgy érzem nekem is elég jól ment a játék, fáradtságot a mérkőzés végén sem éreztem.

Sobotka, a Slavia tartalékjátékosa: – Ha 5-0-ra győztünk volna, akkor is jobb csapat a Ferencváros. Fizikumban és technikában egyaránt. Mi csak a levegőben voltunk jobbak.

Valousek, a Slavia igazgatója: — Elismerem, hogy a Ferencváros jobb volt, de ennek a válogatott Nozsir hiánya volt az oka. Nozsir jelenti a Slavia stí­lusát. Vele a kupa még nincs elvesztve Buda­pesten. Nozsirral és egy kis szerencsével simán győzhetünk Budapesten.

* * *

Tabi László: MINDENKI A FERENCVÁROS KK SZURKOLÓJA c. í­rása a Sporthí­rlapban jelent meg (részletek)

Az egész város fradista. Ferencvárosi érzelmű a hungarista, az újpesti, a kiscsapatok szurkolói. A Fradiért lelkesedik a kalauz a villamoson, a Fe­rencváros győzelméért szorong korra, nemre és társadalmi állásra való te­kintet nélkül mindenki, aki tudja, hogy mi is az a Fradi és csaknem minden­ki, aki nem tudja, hogy mi a Fradi. Ilyen egyöntetűen fradista lelkesedést még sohasem tapasztaltunk. A város — jó öreg frázis a háznál — mint egy ember áll a Ferencváros mellett. Valljuk be őszintén, még válogatott mér­kőzések előtt sem szokásos ez az egyöntetűség. Féltékeny szurkolók azt szokták számolgatni, hány játékos van a csapatban a Hungáriából, mennyi került be a Fradiból, Újpestből. Ezúttal teljes az összhang.

Mindenki örömmel veszi tudomásul, hogy a Fradiban csupa fradista játszik.

Tegnap ebéd után beültünk a Hungária törzsasztalához s minekutána figyel­mesen végighallgattuk a hungaristák panaszait, megpendí­tettük a KK döntőt.

—  Én leszek a leghangosabb fradista! — kiáltotta lelkesen Scheer Ernő, az MTK háznagya. — Higyje el boldog leszek, ha a Ferencváros győzni fog …

—  Meg is érdemli a Fradi! — tette hozzá Nyitra úr — mert ott van szí­v! Le a kalappal az ilyen csapat előtt! Azt hiszem, hogy vasárnap az egész ország a Ferencvárosnak fog szurkolni!

—  Úgy aztán lehet is játszani … mondta erre Cseh Matyi.

—  A Ferencváros összhangban van a közönségével s ez a sikereinek egyik titka.

Újpesten Zsengellér í­gy beszélt: – Mi szurkolunk csak igazán, akik tudjuk, hogy milyen nehéz ott lent a fiúknak. Végigmenni a KK minden akadályán, nagyon nagy teljesí­tmény! A Ferencváros megérdemli, hogy az egész futballközönség osztatlanul álljon mellette, de mellette is áll azt hiszem.

Fradista a város. A város? Nemcsak Budapest. Az egész ország! Az embe­rek egy idő óta zöld szemüvegen nézik a világot és igen szépnek látják. A ma­gyar népet általában eléggé nehéz eggyé kovácsolni. A Fradinak most sikerült! Érte izgul most minden hungarista, újpesti, Phőbus hí­vő, minden szurkoló. És majd elfelejtettük: természetesen a fradisták is …

* * *

A Paris Soir a budapesti KK döntő előtt nagyra értékelte a kupasoro­zatot és a lapban kifejtették: a győztes csapat nyugodtan állí­thatja, hogy ő a kontinens legjobb klubcsapata. A prágai Poledni List lapban többek között í­gy í­rtak a Fradiról:

A Ferencváros a korlátlan lehetőségek csapata. Klubhűség, bajtársi szellem és küzdőképesség jellemzi a zöld-fehéreket. Legkitűnőbb játékosainak egyike Toldi. Félelmet nem ismerő harcos, kitűnő lövő. Megfélemlí­ti ellenfeleit, fenegyerek a javából. A ferencvárosi csatársornak ő a legtermékenyebb tagja. Néha elí­téljük, de tetszik benne az, hogy tud küzdeni és nagy szí­ve van.

1938. szeptember 11. Üllői út, 40.000 néző. Jv: Jewell (Anglia)
SLAVIA – FERENCVÁROS 2-0 (0-0)
Góllövők: Vytlacyl, Simunek
Slavia: Boksay—Cserny, Daucsik I—Prucha, Nozsir, Kopeczky—Simunek, Vacek, Bican, Bradács, Vytlacyl
Ferencváros: Háda-Tátrai, Polgár-Magda, Sárosi III., Lázár-Táncos, Kiss, Sárosi dr., Toldi, Kemény. Edző: Hlavay György

A cserkészzenekar felsorakozik a pálya gyönyörű zöld gyepén és 4 óra előtt 8 perccel a pályára érkezik – a Prágában jól bevált minta szerint – egy­más mellett párosával libasorban a két csapat huszonkét tagja. Rögtön fel­hangzik a cseh és a szlovák himnusz és utána Kölcsey és Erkel himnusza. Közben már a Közép-európai Kupát is kivették nagy vörös dobozából és a salakpályán elhelyezett nagy asztalra állí­tják. Sárosi dr. indí­tja el a labdát …

A találkozót 0-0-ás félidő után úgy nyerte 2-0-ra a Slavia, hogy ferencvá­rosi rohamok után két ellentámadásuk góllal végződött. A Fradi meddő mezőnyfölényét – a szögletarány 14-2 volt! – képtelen volt gólra váltani. Boksay, a Slavia magyar származású kapusa élete legnagyobb formájában ekkor védett … Bravúrjai láttán a mieink egyre idegesebbek, a prágaiak egyre nyugodtabbak lettek. A szokottnál gyengébben játszott a Ferencvá­ros, és nagy balszerencse is üldözte.

,,A rekord nem sikerült! Nem sikerült a Ferencvárosnak harmadszor is elhódí­tani a KK-t. Nem sikerült a második rekordkí­sérlet sem: két évben egymás után nem nyert a Ferencváros KK-t. Csak a harmadik rekord nem maradt el: 40 ezer néző font élő gyűrűt a játéktér köré. Ez a hatalmas tömeg magyar győzelmet várt. Nem kapta meg. Remek ferencvárosi játékot várt. Ezt sem kapta meg. Mégsem fordí­totta fel a pályát, mégsem viselkedett méltatlanul a sport igazi szelleméhez. Hiszen igazi sportot kapott a pályán, s méltányolta, hogy a két csapat közül az igazibb sportot ezúttal a vendég­csapat nyújtotta. Ha a Ferencváros nem is diadalmaskodott ezen a nagy tétért menő mérkőzésen, a magyar közönség, meg a két csapat helyes sport­szelleme diadalmaskodott. A Ferencváros megmutatta, hogy nem csak nyer­ni, de veszí­teni is lehet szépen.

Sárosi dr. elől tisztáz Boksay

Jewell (aki, érdekes ötletet vetett fel: a KK győztese minden évben mérkőzzön az angol bajnokcsapattal. Jó kis csemege lett volna – ha megvalósul …), a mérkőzés játékvezetője: — Nagy élmény volt a magyar közönség. Tökéletesen sportszerűen viselkedett, s a megérdemelten győző Slaviát ügy ünnepelte, mintha a saját csapata lett volna. Látszott ezen a közönségen, hogy a jó sportért lelkesedik.

Coppola, a KK bizottság elnöke: — Csak gratulálni lehet a győztesnek és a legyőzöttnek is. Remek küzdelem volt, a pillanatnyilag jobb csapat győ­zött. Mintaszerű a közönség viselkedése. A KK eszméjének diadala volt ez a döntő.

Hlavay György: — Sok sportbéli sikert és balsikert éltem át pályafutásom során, de egyik sem ért ilyen váratlanul és egyik sem fájt ennyire. Simán kikaptunk.

Melly Béla dr.: — Ha van vigaszunk, akkor az csupán annyi, hogy kitűnő­en játszó és viselkedő ellenféltől kaptunk ki. Ezzel a teljesí­tménnyel nem verhettük meg a Slaviát, nincs értelme tehát sokat keseregni.

Vytlacyl: — Remekül játszottunk, egy kis szerencsével több gólt is rúg­hattunk volna. Nem is tudják, hogy milyen nagy dolog az, hogy 12 év után éppen Budapesten nyertünk először KK-t!

A Fradi-pályán ez volt az egyetlen olyan döntő, ahol kupaátadásra került sor. Idézzük fel a KK ünnepélyes átadásának pillanatait:

A Slavia középre állva üdvözli a nézőtér mindkét oldalát. A közönség tapsviharral köszönti a KK győztest, amely idegen földön tudta kiharcolni a diadalt. A Slavia nyomában a Ferencvárossal a salakpályán elhelyezett asztalhoz megy és ott Coppola a KK bizottság olasz elnöke néhány meleg németnyelvű szóval üdvözli a Slaviát és átadja a hatalmas ezüstserleget Daucsiknak, a Slavia csapatkapitányának. Sárosi dr. veszi át a Ferencváros érmeit.

Azután felhangzik Csehszlovákia himnusza. Kétségtelenül szép jelenet, de még szebb lett volna, ha a Ferencváros úgy harcol, ahogy ezt hí­vei el­várták volna tőle …

Most a Slavia még ott marad a serleg körül, a Ferencváros lassan bevonul az öltözőbe. Ez is régen volt: a közönség kifütyüli a levonuló Ferencvárost! A Slaviát még lefényképezik, majd örömujjongva vonulnak be az öltöző­be. Véget ért az idei KK!

Bővebben …

A Slavia 1938. évi csapata

Josef Bican

Ritkaság a KK történetében, hogy a hazai pályán játszó csapat elveszí­ti a kupát. De néhányszor ez is előfordult: hazai pályán kikapott a kupafinálé­ban a Lazio (éppen a Fraditól). 1930-ban a Sparta Prágában 2-0-ra kikapott a Rapidtói, viszont 10 nap múlva a Rapid Bécsben szintén kikapott a – Spartától. A Ferencváros első Üllői úti KK veresége egyben kupavesztéssel is járt …

* * *

A KK 1938. évi gólkirálya: Josef Bican (Slavia) 10 góllal. 7 gólos: dr. Sárosi (Ferencváros), 6 gólos: Vytlacyl (Slavia). 5 gólos: Bindea (Ripensia), Kloz (Kladno), Toldi (Ferencváros)

(Nagy Béla í­rásainak és az IFFHS információinak felhasználásával)

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
04.02.16:30 M4 Sport
04.08. 19:30 M4Sport
04.15. 00:00 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső