dr. Géczi István

Géczi István

A ferencvárosi kapuskirály, aki nem túl sokszor védett a válogatottban (no persze, akadt konkuren­ciája is bőven…), a Ferencvárosban viszont annál gyakrabban. Összesen 309 bajnokin őrizte a zöld-fehérek hálóját, ami a mai napig klubcsúcs a kapusok között. Vörös, azaz dr. Géczi István sallangmentes őre volt kapujának, emel­lett, bár első ránézésre mackós benyomást keltett, rendkí­vüli gyorsa­ság, hihetetlen ruganyosság és átlagon fölüli bátorság jellemezte. Az már abszolút országos rekord, hogy – Juhásszal egyetemben – pályára lépett a Fradi történetének mind­három újkori nemzetközi kupafináléjában. Azaz az 1965-ös és az 1968-as VVK-döntőben, meg az 1975-ös KEK-döntőben is.

1962. június 1-jétől, 18 évesen lett a Ferencváros játékosa. Mészáros József, az akkori ferencvárosi edző hí­vására jött a Fradiba, aki nem pénzt í­gért a fiatal kapusnak, hanem „csak” annyit, hogy bajnokot és magyar válogatottat „csinál” belőle…

Hamar bizalmat is kapott, de az első igazi nagy éve 1964 volt és utána már egy egész évtized. Gondoljunk csak bele több, mint ötszázszor kezdődött Géczi nevével a Ferencváros összeállí­tása!


– A szép emlékek bennem is – gondolom másokban is – erősebben élnek, mint a szomorúak. Nekem nagyon sok örömteli élmény jutott már mindjárt az FTC-beli első szerepléseim alkalmával is. Soha nem tudom elfelejteni az 1965-ös torinói VVK döntőt, ahol úgy érzem, részem volt abban, hogy a hálónk érintetlen maradt. Egy másik kupadöntő az 1968-as leedsi mérkőzés is felejthetetlen. Bár 1-0-ra kikaptunk, a hűvös angolok másnap áradoztak a teljesí­tményemről. Az erről szóló „dokumentumokat”, az akkori angol újságokat azóta is őrzöm. Angliából egy másik felejthetetlen emlék: 1974-ben KEK meccset játszottunk a Liverpool bombacsapatával. Szinte percenként kellett hárí­tanom az angol csatárok labdáit, de csak egyszer nyúltam magam mögé. Azután Máté Jani a 90. percben egyenlí­tett, és az 1-1 – mint később kiderült – elég volt a továbbjutáshoz. És ugye ebben a sorozatban jött a következő szép emlék: Belgrádban 110.000 tomboló néző előtt szerepeltünk sikerrel és veretlenül jutottunk a KEK döntőbe! Így pályafutásom legnagyobb élményének ezt a „kupanégyest” tartom.

– Elégedett vagy pályafutásoddal?
– Mondhatom, hogy elégedett is vagyok, meg nem is. Szerencsésnek mondhatom magamat, hogy a Ferencvárosban 13 évet védhettem, és nem akármilyen sikercsapat tagja lehettem. A válogatottság már nem úgy alakult, ahogy szerettem volna. Lemaradtam néhány nagy mérkőzésről, a sérülés miatt például a mexikói olimpiáról. És úgy érzem, hogy a 25. válogatottság lehetőségét is megérdemeltem volna…

– Bátor kapus voltál?
– En különbséget teszek a bátorság és a vakmerőség között. A vakmerő mindig, mindenkivel szembeszáll. Nem voltam ilyen sem a pályán, sem a magánéletben. A kapus helyzete más, mint a többi játékosé. Azt hiszem, hogy bátor voltam. Nem riadtam vissza a sérülésveszéllyel járó helyzetektől. Az a kapus, aki a kifutás után nem mer lábra vetődni, jobb ha visszavonul. Nyuszi természettel senkiből sem lehet jó kapus.

1975. szeptember 3-án, szerdán délután nagy egyéniség búcsúzott az Üllői úton: Géczi István utolsó bajnoki mérkőzésére futott ki az általa oly szeretett arénába.

A zsúfolásig megtelt lelátók (ez akkor még 30 ezer nézőt jelentett) előtt melegí­tettek a csapatok. A majdnem mindig fekete mezben védő kapus, utoljára tiszta fehérben vonult a pályára. Az ünnepelt, televí­ziósok és fotóriporterek gyűrűjében végezte a bemelegí­tő mozdulatokat, majd amikor a két csapat felsorakozott, a pálya közepén köszöntötte őt Harót János, a Ferencvárosi Torna Club elnöke; Csikós Gyula, a klub egykori válogatott kapuvédője; Krizsán József, a Magyar Labdarúgó Szövetség főtitkára és dr. Dékány Ferenc, a labdarúgó-szakosztály vezetője.

Aztán elindult útjára a „pöttyös”. Az első félidőben igen jól játszó FTC már a 38. percben 4:0-ra vezetett. A salgótarjáni csatárok nemigen tették próbára az eddig legeredményesebb pályafutással rendelkező ferencvárosi kapust, aki mérkőzésenként mindössze 1,1 gólt kapott közel másfél évtized alatt… Aztán, a félidő végét jelző hármas sí­pszó után az utód, a fiatal Kollár József virágcsokorral köszöntötte a neves elődöt, aki átadta az egyes számú mezt és a csapatkapitányi karszalagot s a két csapat játékosainak sorfala között futott le a pályáról. Sokáig emlékezetes marad a kép: a népszerű játékos csokorral búcsút int az ünneplő tömegnek.

1977-ben szomorú napok is jártak Géczire. Emlékezetes sérülése után napokig életveszélyes állapotban volt, de Pistának ott is győznie kellett. Érdemes visszaemlékezni arra, hogyan is zajlott le ez a „nagy mérkőzés”?

— Nagy „rangadó” volt! A végén győztem, a 2 pont helyett ezúttal 1 életet, a sajátomat nyertem. Ahogy minden jelentős dolog, úgy ez is az FTC-pályán történt velem. Fiatal kapusokkal foglalkoztam, és az egyik felugrásnál egy fatális véletlen folytán úgy megsérültem, mint aktí­v pályafutásom alatt sohasem. Három olyan súlyos belső sérülést szenvedtem, amelyekből már egy is halálos lehetett volna! Hála dr. Budai Pál főorvos gyógyí­tó gondoskodásának, visszahozott az életbe.

Géczi István

Két év múlva, 1979. augusztus 7-én volt az utolsó 10 perc! Az FTC—Bruges mérkőzésen 30 ezer néző tapsa köszöntötte az FTC veterán kapusát. Még védett egy nagyot, majd a 10. percben megtette élete leghosszabb útját: a kaputól az öltözőig … Nagy taps köszöntötte a levonuló Géczit, aki a kapitányi karszalagot Nyilasinak, a kaput pedig Zsiborásnak adta át.

Amikor Géczi a Springer szoborhoz ért, ott várta Mészáros József. Átölelte régi játékosát, úgy kí­sérte az öltözőbe. Mészáros volt az az edző, aki a hatvanas évek elején a még ifjú Géczit az Üllői útra hozta. A sors nemes ajándéka volt, hogy az egykori mester játékosa nemcsak első, hanem utolsó mérkőzésének is részese lehetett…

*

Géczi kapuspályafutásának nem mindennapi adattára:

– Az FTC-ben Géczi szerepelt a legtöbb bajnoki kií­rásban: 14 bajnokságban védett! (1962-1975), megelőzve Csikós Gyulát (11 bajnokság)
– A legtöbb bajnoki meccsen védett: 309 alkalommal (a második Zsiborás 244 mérkőzéssel)
– A 309 bajnoki meccsen 110 alkalommal nem kapott gólt!
– A 309 bajnoki meccsen 306 gólt kapott – ez 0,99-es átlag, ami Magyarországon az elmúlt évtizedekben a legjobb teljesí­tmény!
– Egy bajnoki idényben is Géczi a csúcstartó! 1968-ban 0,59 százalék! (a második Grosics 0,61 százalék)
– Géczi pályafutása alatt 508 dí­jmérkőzésen védte a kaput! (a második Zsiborás 408 mérkőzés)
– Az egyetlen magyar kapus, aki három európai kupadöntőn védett! 1965: VVK, 1968: VVK, 1975: KEK
– Géczi volt az FTC kapusai közül a legtöbbször válogatott (23), (a második Háda 16 alkalommal)
– A ferencvárosi kapusok közül a válogatottban a legkevesebb gólt kapta Géczi 20 mérkőzés 14 gól, (Háda 16 mérkőzés 24 gól)
– 1971-ben hat válogatott meccsen mindössze 1 gólt kapott! (köztük Brazí­lia ellen Rióban, Franciaország ellen Párizsban)
– 1966. október 23-tól 1969. május 15-ig, tehát több mint 30 hónapig nem volt bajnoki mérkőzésen vesztes csapat tagja, ez egyfolytában 59 mérkőzést jelent!
– 1964. március 15-tól 1967. október 31-ig, 44 hónapon át 102 bajnoki mérkőzésen megszakí­tás nélkül sorozatban védte a Ferencváros kapuját!

Géczi búcsúmérkőzése

video
play-sharp-fill

(Nagy Béla és Hegyi Tamás í­rásainak felhasználásával)

13 hozzászólás a(z) dr. Géczi István bejegyzéshez

 • A világ végéről, Melburnbol í­rom soraim. Miután már nincs közöttünk, í­gy is szeretettel gondolok rá, a kapusok kapusára. Azt hiszem 1968- at í­rtunk. A szabadkai Spartakusz tornáján a Fradi mellett a zágrábi Dinamo és a szarajevói Zeleznicar, valaminta a hazai kék galambok játszottak. Egy késő délutáni edzésen odamentem hozzá és aláí­rást kértem tőle. Nem adott hanem elkérte a cí­mem. Azután a kezembe adta a labdát és azt mondta, hogy rúgjak neki “tizenegyeseket”. A pálya melletti távolugrók homokágyasában védett. Sikerült neki egy gólt rúgnom.Nekem, az akkor 12 éves kölyöknek. El tudjátok képzelni mit jelentett ez nekem? Csak most tudom, ősz fejjel, hogy mit engedett meg nekem. Néhány hét múlva a postás levelet hozott. A borí­tékban egy fénykép róla aláí­rással és néhány kedves szóval. Tudom, hogy ez sokaknak a mai értékeket figyelembe véve egy jelentéktelen dolog. De nekem örök emlék egy nagyszerű embertől. Isten vigyázzon rád az örök focipályákon drága barátom.

 • Elképesztő rekordok … Isten éltesse még nagyon sokáig az általam valaha látott LEGNAGYOBB magyar kapust!
  Amikor énekórán a “Géczi Imre átugrotta, sáros lett a cipőtalpa” népdalt úgy énekeltük, hogy “Géczi Pista átugrotta … “:-DDD
  Ugye, kedves kortársaim, ha “Géczi Pista” védett, már eleve valami nyugalom szállta meg az embert .. gólt már nem fogunk kapni, előtte vagy 3 klasszis hátvéd, kiváló fedezetek, a csatársorban meg 2-3 zseni, tehát baj már nem lehet … 😛
  Mellesleg -- amire már emlékszem-, ha ’72-ben az UEFA-Kupa döntőbe jutásért nem szegény Vörös Béla véd, hanem egészséges a “Vörös”, döntőt játszottunk volna a Tottenhammel, amit az egykori források az Ajax után Európa akkori 2. legjobb csapatának tituláltak … ki tudja, mi lett volna a vége? ???

 • Kedves “vörös oroszlánom!”
  Jól Tudom, ki vagy és ki voltál
  Szí­vemben -- gyerekként -- taroltál
  Te voltál az egyetlen, igazi! kedvesem … /a félreértések elkerülése végett:csak lélekben!/
  fájt, de kitartott egy egész életen.
  Most, már ősz fejjel bevallhatom
  Te voltál sorsot vezérlő csillagom
  Voltál az örömöm, sok lehulló könny
  Romboló szélvihar, vad ví­zözön,
  mely bús életemen végig elkí­sért,
  kétséget, hitet adva, a semmiért.
  Mégis hiszem, hogy í­gy volt a jó,
  hisz mosolyodtól elolvadt a hó.
  S hiába szerettünk csak a képzeletben
  Éjjel, ott tündökölsz mind a két szememben.

  Szeretettel ( születésnapodra) diákkori szerelmed Rózsa

 • Még nagyon sok boldog születésnapot kí­vánok neki, számomra is gyerekkoromban Ő volt a kapuskirály! A legjobb magyar kapus volt, hogyha 66-ban ő véd a VB-n, talán dobogósok vagyunk… nagy élményem volt, hogy ’79-ben ott lehettem a búcsúmeccsén, a Brugge ellen. Előtte pár nappal szereltem le a seregből, szinte első utam vezetett Pestre, amint hí­rét vettem… 30.000 ember, zsúfolt ház… ja, és a Brugge előző évben BEK-döntős volt, de 3-1 ide!!! Ez is hihetetlen ma… ha a mai Fradi csak egy felkészülési meccsen is, de 3-0-ra verné pl. a Dortmundot… Ifjaknak mondom: Olyan kapusteljesí­tmény, amit Géczi Pista Liverpoolban -ezt sajnos csak hallottunk és Belgrádban -- ezt láttuk is!!!- nyújtott, hát, tí­zévente egy ilyen, ha van… neki 1/2 év alatt összejött kettő…

 • Nekem Ő A KAPUS. Boldog születésnapot!

 • Isten éltesse sokáig Géczi Istvánt a Ferencváros legnagyobb kapus legendáját!
  Jó egészséget, és hosszantartó boldog életet kí­vánok neki!

 • Unokája a Fradinál hokizik? Nagyon helyes! A fia az újpesti hokisoknál védett: jóvátehetetlen! 😀
  Viccet félretéve: Isten éltesse, jó egészséget neki!

 • Isten éltesse Géczi Istvánt az FTC. és korának Magyar legjobb kapusát!!!!!!!!!!

 • Érdekesség, hogy az unokája idén már a Ferencváros sportolója, a jégkorongosoknál harmadik-negyedik soros védő.

 • Az eredményei magáért beszélnek. A Ferencváros történelmének legsikeresebb kapusa. Boldog születésnapot!

 • KÁPRÁZATOS PÁLYAFUTÁS.TÉNYLEG A MI KAPUSKIRÁJUNK GÉCZI ISTVÁN.NAGYON SOK BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT,ERŐBEN,EGÉSZSÉGBEN.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ