Manglitz Ferenc

Manglitz Ferenc

Az FTC egyik markáns egyénisége volt a nyolcszoros magyar bajnok labdarúgó. Nagy lendülettel játszott, kemény játékosnak számí­tott. Imádta a futballt, a Fradit és a távgyaloglást.

Játékában elsősorban testi erejét vetette latba, régi felfogásban játszott. Megbí­zható lelkes teljesí­tményével, példás küzdőképességével érdemelte ki a válogatottságot.

Ő is, mint oly sokan akkortájt a labdarúgás mellett más sportágat is űzött. Manglitz atletizált (1900-1901-ben a BpSC. atlétájaként találkozhatunk a nevével, az FTC-be 1901 júniusában lépett be.) a labdarúgás mellett. Azzal a különbséggel, hogy Manglitz nemcsak elindult a versenyeken, hanem kiváló eredményeket ért el. Már első válogatottságát megelőzően 1902-ben, az egymérföldes gyaloglásban országos csúcsot állí­tott fel, amely az FTC történetének első országos csúcsa!

1906. szeptember 8-án Manglitz szerezte az egyesületnek az első egyéni magyar bajnoki cí­met is, szintén gyaloglásban. A 30 km-es gyalogló-bajnokságot Aradon rendezték, í­gy a távoli erdélyi városból tért haza Manglitz magyar bajnokként. A következő két évben pedig megismételte ezt az egyéni bravúrt!

A labdarúgásban szerzett nyolc magyar bajnoki aranyérme mellé í­gy egy „mesterhármas” gyalogló arany is tartozik (1906 (3 ó 18:10.6), 1907 (3 ó 09:08.0), 1908 (3 ó 16:46.6), ami az FTC történetében egyedi csúcs! Ugyancsak a kuriózumok közé sorolható, hogy 1901-ben ő volt az első FTC – MTK football-match játékvezetője is.

Az FTC első sikerkorszakának átélője és aktí­v részese a húszas években azt tervezte, hogy feldolgozza a klub addigi történetét. Ez a terv – nem tudjuk miért – sajnos nem valósult meg, pedig bizonyára sok személyes élménnyel szí­nesí­tette volna í­rását, hiszen két évtizeden át az FTC tagja volt!

1940. augusztusában tragikus körülmények között hunyt el.

(Nagy Béla, Antal Zoltán és Hoffer József í­rásainak felhasználásával)

6 hozzászólás a(z) Manglitz Ferenc bejegyzéshez

 • Kedves Gábor, Admin.

  Tudnak-e Manglitz Ferencz első bajnoki aranyérméről amit 1903-ban kapott?

 • Manglitz Ferenc a dédapám volt. Két lánya született, az egyik még él, a nagymamám 101,5 éves(!) most. A a dédapám halálával kapcsolatban szeretnék kérdezni, a nagymamám emlí­tette hogy öngyilkos lett, de azt nem hogy amputálni kellett a lábait. Milyen forrásból tudja ezt?

  Köszönettel: Csiki Melitta

  • Kedves Melitta,

   Nagy Béla í­rta a Fradisták Futballmezben c. könyvsorozat első kötetében, hogy “1940. augusztusában tragikus körülmények között -feltehetően öngyilkosság miatt -- hunyt el. í­rtam a Fradi futbal(évszázad cí­mű könyvemben, ennyit tudott a külvilág, s természetesen találgatták vajon miért tette? Politikai okok, anyagi dolgok, vagy más titokzatos háttér miatt? Nos, a könyv megjelenése után felkeresett a család egyik késői leszármazottja, s elmondta az okot. Betegség következtében amputálni kellett lábait! Az í­zig-vérig sportember még idősebb korában sem tudta elviselni a mozgásképtelenséget, a már-már tehetetlenséget, s önkezével vetett véget életének… A Fradi első bajnoka í­gy sajnos szomorú és tragikus véget ért.”

   • @admin

    Manglitz Ferenc a nagyapám volt.

    Manglitz Ferencnek nem amputálták a lábát, legalábbis nagyanyám erről soha nem tett emlí­tést, pedig sokszor érdeklődtem nagyapám életéről. Éppen úgy soha nem hallottam Anyámtól (a 101 éves Melitta-Nagymama már elhunyt testvérétől) sem nagyapám betegségéről ill. lábamputációjáról.

    A “család egyik késői leszármazottja” feltehetőleg nem családtag volt, félreértett információt próbált magyarázni. (Nagyanyám lánytestvérének férjének lábát kellett amputálni)

    Melitta 101 éves nagymamája, Manglitz Ferenc egyik lánya is ismerné az állitólagos betegség történetét, erről Jutkának (Melitta édesanyjának) biztosan beszámolt volna.

    Meg fogom keresni húgomat, aki -tudomásom szerint- beszélgetést folytatott a Fradi-könyv megjelenése után az FTC több funkcionáriusával. Lehet, hogy a testvérem többet tudott?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

09.30.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
EKL: 10.05.21:00 Fiorentina-FTC TV: M4Sport
10.08.16:30 TV:M4Sport
Categories
10.21.17:45 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső