1907.IX.8. FTC – Germania 1:4

Nemzetközi labdarugó mérkőzés. A Ferencvárosi TC — a Germania — Schwechat és Graphia legjobb játékosaiból alakult egyesület csapatával mérkőzik vasárnap d. u. 4 órakor a Thököly-uti millennáris versenypályán. A csapatban Bécs város representativ játékosai közül König center-csatár, aki egyúttal Bécs legjobb játékosa Svoboda, Blässy kapus, König II., Engelbert, Krauss stb. a legkiválóbbak. Előzőleg a Törekvés a Nemzeti Sport Club ellen játszik a Corinthiánok dijáért. Délelőtt a FTC III., a KAOE II. és a FTC II., a KAOE I. csapata ellen mérkőzik, ugyancsak a millennáris pályán. A mérkőzésekre egy jegy érvényes, melynek ára elővételben — d. u. 3 óráig — a rendes.

(Pesti Hí­rlap, 1907. szeptember 8.)

1907. szeptember 8., 16:00, Millenáris, FTC – Germania 1:4 (0:3)
vezette: Pick Pál (BAK.)
FTC: Medgyesi — Rumbold, Jancsarek — Weinber, Gorszky, Halász — Weisz, Schlosser, Kórody, Schön, Braun
Germania: Blassy — Handl, Asmann — Corghetti, Szvoboda, König II. — Dolessi, John, König I., Leitl, Kraus
Gól: ? (48. – 11-esből) illetve Kraus, Leitl (11-esből), John (41.), Kraus

Germánia—FTC. 4:1. Bajnokcsapatunk második nemzetközi mérkőzése váratlanul súlyos vereséget hozott. Győztes ellenfele egy nálunk még ismeretlen csapat, a bécsi SC. Germania volt, amely azonban jelenleg meglepő jó klasszist képvisel. Két egyenként is jó csapatnak, a Schwechatnak és a Graphiának egyesüléséből jött létre a Germania, melynek már volt is néhány figyelemre méltó eredménye. így pl. a Wiener Sportklubot 3:1 arányban legyőzte, a Cricketerekkel 2:2 arányban játszott. Azóta megerősödött a csapat a két König-gel és Blassyvel s most bizony a legerősebb bécsi csapatok közé tartozik. Játékstí­lusa elsőrangú. Észszerűen és gyorsan összejátszanak, jól futnak és biztosan lőnek. Legjobb embereik a két König, Svoboda a középfedezet és a pompásan dolgozó Blassy kapus, nem kevésbbé a jó technikájú Krausz. Bizonyos, hogy még fogunk e csapatról hallani. A FTC. kissé elbizakodottan és félig tartalékos csapattal állt ki s midőn a nem remélt erős munkáját látta ellenfelének, nyugalmát is elveszí­tette. Reméljük, hogy e csorbát gyorsan kiköszörüli bajnokcsapatunk, mely ha ismét Manglitzal, Bródyval, Fritzel és Irányival áll ki, a most játszott csapatnál több mint 3 góllal jobb. A mérkőzést a millennáris pályán nagy közönség nézte végig.

Szép számú közönség előtt, a következő két csapat állott ki:

Germánia: Blassy — Handl, Asmann — Corghetti, Szvoboda, König II. — Dolessi, John, König I., Leitl, Kraus.
FTC.: Medgyesi — Rumbold, Jancsarek — Weinber, Gorszky, Halász — Weisz, Schlosser, Kórody, Schön, Braun.

Kezdés után a FTC. támad, de a minden tervszerűség nélkül folyó játék nem hoz eredményt. Schlosser lövése a kapu mellett süvit el. Annál eredményesebb a lendületbe jött bécsiek támadása, amennyiben Kraus balszélső, lefutva a FTC. védelmét, védhetetlen gólt lő. Kezdés után kétségbeesett küzdelem folyik a kiegyenlí­tő gólért, de eredménytelenül. A rövid támadást Gorszky éles lövése fejezi be, melyet Blassy szépen ment. Ismét a magyarok térfelébe terelődik a játék. A Germánia a 16., és 25-ik pereben kornert rug eredménytelenül. A Ferencvárosi megkí­sért egyes lerohanásokat, de a mindig résen levő Germánia védelem könnyű szerrel leszereli ezeket., König I. lövése a kapu fölé megy, majd egy másik lövését Weinber kézzel menti. A megadott 11-est Leitl góllá értékesí­ti. Weisz egy előre adott labdával megszökik, de a már-már gólnak látszó lerohanás rossz lövéssel végződik. A 3-ik gólt szép összjáték után John révén éri el a Germánia a 41-ik percben. A félidőt Schlosser hibás lövése fejezi be. Félidő 3:0.

Kezdés után a bajnokcsapat nagy tűzzel támad a kiegyenlí­tésért. A 3-ik percben a bí­ró 11-est itél a magyar csapat javára, mely az első, egyúttal — sajnos — az utolsó gólt eredményezi. A berúgott gól erős támadásra tüzeli a lassankint lankadó ferencvárosiakat. Lövés lövés után megy a bécsi kapura, melyeket a bécsiek nagy tudással és némi szerencsével védenek. A körülbelül 10 percig tartó támadás után ismét a bécsiek kerülnek fölénybe. Leitl lövése a kapu mellett megy el, mí­g John lövését Rumbold tartja fel, de a lábáról lepattanó labdát a nagy erővel előre törő Kraus menthetetlenül a hálóba továbbí­tja. A váratlan 4-ik gól rendkí­vül lehangolja a magyar csapatot. Kétségbeesett küzdelmet folytat a kiegyenlí­tő gólokért, de már későn. Schlosser, Kórody és Braun lövései ugyan nehéz dolgot adnak a bécsi védelemnek, de azért gól nem esik. Az eredmény 4:1 marad a Germánia javára, amikor a biró, Pick Pál (BAK.), a mérkőzést lefújja.

Tréning mérkőzések. FTC. II.—Kereskedők I. 4:2. Biró: Vámos Soma (Főv. TC.) volt. FTC. III. — Kereskedők II. 2:1.

(Nemzeti Sport, 1907. szeptember 15.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
04.02.16:30 M4 Sport
04.08. 19:30 M4Sport
04.15. 00:00 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső