1907.IX.1. FTC – Rapid 3:0

TFU_19950200_ZS_000 - 0002

Az őszi football idény a mai nappal nyí­lik meg. (…) Ma délután nyitja meg az idei őszi szezont a Ferenczvárosi TC mérkőzése a SK Rapid kiváló csapatával. A Rapidnak ez lesz első szereplése Budapesten s igy érdeklődéssel nézünk a kitűnőnek hiresztelt bécsi csapat mérkőzése elé. A match d. u. 4 órakor kezdődik a Thököly-uti millenáris versenypályán.

(Sport-Világ, 1907. szeptember 1.)

Nemzetközi labdarugó mérkőzés. A Ferencvárosi Torna Club bajnok-csapata vasárnap d. u. fél 5 órakor tartja első mérkőzését. A csapat vasárnap 1 óra 40 p. érkezik a nyugati pályaudvaron. A mérkőzésre a helyárak elővételben a rendesek. Páholy 1 K 50 f. Sportjegy 1 K. II. hely 50 fillér. Biró: Fehéry Ákos (BTC) lesz. Előzőleg a II. csapat mérkőzik.

(Pesti Hí­rlap, 1907. szeptember 1.)

1907. szeptember 1., 16:30, Millenáris, FTC – Rapid 3:0 (2:0)
vezette: Fehéry Ákos (BTC)
FTC: Dobronyi — Rumbold, Jancsarek — Halász, Gorszky, Weinber — Braun, Kórody, Pákay, Schlosser, Weisz.
Rapid: Kaltenbrunner — Vladar, Rudi — Jech, Feldmüller, Kruys — Wirth, Wenno, Sedüvy, Dünmann, Wolf
Gól: Schlosser (20.), Weisz (42.), Gorszky (52.)

Megkezdődött immár az őszi szezon, mely mindjárt az első napon szép nemzetközi győzelmet szerzett a magyar szí­neknek. Bajnokcsapatunk mindjárt az első alkalommal beigazolta azt, hogy igazunk volt akkor, mikor a nyári játéktilalom alatt szüntelen atlétikai tréningre nógattuk a játékosokat. Az elért szép eredmény szolgáljon buzdí­tásul arra, hogy a football-tréninget is kössék össze egyleteink megfelelő atlétikai tréninggel.

FTC—Rapid 3:0. A nagy hőség és a lóversenyek dacára is meglehetősen sokan nézték végig a FTC. őszi szezonnyitó mérkőzését. Bajnokcsapatunk ellenfele a Sport-Club Rapid, egy jóhirü bécsi csapat volt, melynek a tavaszi szezonban Bécsben igazán jó eredményei voltak. így a Wiener Sport-Club ellem 3:1, a IVFC. ellen 1:0, a Cricketterek ellen 3:2 és 2:0 arányban győzött. Kétségtelen tehát, hogy első osztályú ellenfelet választott magának a FTC. Hogy győzelme mindazonáltal fölényes volt, az örvendetes bizonysága volt annak, hogy bajnokcsapatunk megtartotta régi játékerejét. Pedig nem kisebb erők, mint Manglitz és Bródy hiányoztak ezúttal. A helyettük játszott Jancsarek és Halász azonban igen jól oldották meg feladatukat. Az egész nyáron át tartott atlétikai tréning hatása különösen a csatársoron látszott meg, mely jóval gyorsabb most, mint a múlt szezonban volt. A csapat összjátéka, igy az össztréning elején, természetesen még teljesen nem alakulhatott ki, mindazonáltal az egyes részek jól megértették egymást, bár a csatársorban, pl. a középcsatár gyenge játéka a kombinációt legtöbbször megakasztotta. Mindkét csapat összjátékát azonban erősen befolyásolta az, hogy a pálya nem volt a legjobb állapotban, miután a fű foltonként tulmagas, másutt pedig homokos volt s igy a labda gurulása bizonytalan volt. A bécsi csapat a magyarhoz képest lassú volt és nem eléggé erélyes. Összjátékának kifejlődését a magyar védelem határozott föllépése könynyen megakadályozta. Főleg a támadás balszárnya és Vladár a védelemben keltett figyelmet.

A két csapat igy állt föl:

FTC.: Dobronyi — Rumbold, Jancsarek — Halász, Gorszky, Weinber — Braun, Kórody, Pákay, Schlosser, Weisz.
Rapid: Kaltenbrunner — Vladar, Rudi — Jech, Feldmüller, Kruys — Wirth, Wenno, Sedüvy, Dünmann, Wolf.

A magyar csapat kapja hátba a napot, mindazonáltal frissen támad a bécsi csapat is, mely csakhamar kornerhez jut, melyet azonban a mieink könnyen védenek. Rapid erősí­ti az iramot s roppant veszélyes helyzetet teremt a magyar kapu előtt, melyet azonban Dobronyi pompásan véd. Braun beadása a 12-ik percben a bécsi hátvéd lábáról hátrapattan, mire Schlosser ügyesen kiugrik vele s megszerzi az első gólt. 1:0. E siker föltüzeli a magyarokat, akik most egymásután vezetik a veszélyesebbnél-veszélyesebb támadásokat, sőt Schlosser csakhamar még egy gőlt lő, mit azonban a bí­ró lesben állás miatt nem ad meg. A bécsiek viszont szélsőik által igyekeznek a góllövésre, de veszélyes helyzeteket ritkán teremtenek, mig Weisz szép lefutása és jól helyezett lövése megszerzi a magyarok második gólját. — 2:0. — A hátralevő idő változatos támadásokkal telik el.

A második félidőben különösen a magyar csatárok erősen lankadnak, mig a Rapid egy ideig mintha frissebben mozogna s több kornert ér el, de gólt egyet sem. Szerencsésebb a FTC., mely Gorszky váratlan lövésével ujabb gólt lő. — 3:0. Ezután lankad a játék s mindkét kapus többször tesz bizonyságot ügyességiről, miáltal gól több nem is esik.

Biró: Fehéry Ákos (BTC.) volt.

Ifjusági labdarugás. Ferencvárosi Torna Club II.—Budapesti Labdarugó Ifjak 4:2. A FTC .—Rapid mérkőzést megelőzőleg játszott a fenti két csapat. FTC. II. ellen az ifjúsági BLI. igen jól tartotta magát s ha nem üldözi a balszerencse, győzhetett is volna. Félidő 2:2 . A második félidőben jobbára Ferencváros van fölényben. Biró: Vámos Soma (Főv. TC.) volt.

(Nemzeti Sport, 1907. szeptember 8.)

Vasárnap kezdődött meg az őszi labdarugó-szezon, mindjárt négy mérkőzéssel. Bajnokcsapatunk nemzetközi mérkőzést tartott, mig a többi egyletek az alkalmat barátságos mérkőzésekre használták fel. A hosszú szünet meglehetős nyomokat hagyott a csapatokon s erős munkára lesz szükség, hogy a játékosok tavaszi formájukat visszanyerhessék. Az eszközölt váltztatások a csapatösszeállí­tásokban meglátszanak s mig az uj játékosok a csapatok ní­vóját elérik, idő kell. Összjátékról, szép kombinácziókról egyelőre még szó sincs, de reméljük, hogy rövidesen teljes formájukban fognak a csapatok játszani.

FTC—SC Rapid 3:0. A FTC nyitotta meg ezidén az őszi szezon mérkőzéseinek sorozatát a bécsi SC Rapiddal s mindjárt szép dicsőséget szerzett a magyar szí­neknek. Szép játékról, közvetlen a nyári szünet után szó sem lehetett. Mindkét csapat körülbelül ugyanazon ní­vón áll, csak a FTC gyorsasága folytán eredményesebb játékot produkált. A FTC csatársorának játéka egy pár túlkombinációtól eltekintve, jónak volt mondható, mig a bécsi csapatot a lassúság jellemezte. A zöld-fehérek csapatában jók voltak a két szélső csatár (Weisz és Braun), azonkí­vül Korodi és Gorszki: ez utóbbinak azonban hiányzott kitűnő partnere Bródi. A bécsi csapatban figyelemreméltó játékot csak a jobbszélső és a kapus produkált.

A játék lefolyása a következő volt: Rapid kezdi a játékot erős támadással s egynéhány szép lövésüket kénytelen menteni a kapus. A 7., majd a 13. perczben kornert ér el Rapid. FTC hirtelen lerohan s a 20. perczben goalt ér el Schlosser révén, majd a 27-ik perezben Braun offsid-goalt lő, amit azonban a biró nem ad meg. FTC ezután állandóan támad, ami azonban a lerohanásokban s nem az összjátékban nyilvánul. A 42. perczben Weisz a félidő második goalját rúgja. A félidő eredménye 2:0.

A második félidő 7. perczében Gorszki rúgja a félidő egyetlen goalját. A játék ezután lanyhán folyik, minden nevezetesebb momentum nélkül. Kornerarány 6:0 Rapid javára.

Biró Fehéry Ákos (BTC) volt.

FTC II.—KAOE I. 4:2. Millenáris-pályán a nemzetközi mérkőzést megelőzőleg mérkőztek a csapatok. Eredmény 4:2, mely a csapatok erőviszonyát kifejezi.

Ifjusági labdarugás. Ferenczvárosi TC II.—BLI I. 4:2. Vasárnap a Rapid—FTC mérkőzés előtt mérkőzött a FTC II csapata a Budapesti LI I. csapatával A BLI csapata, mióta utoljára láttuk, igen sokat javult. Azonban a csatársor kielégí­tő játékát és a védelem hasznos munkáját igen megakasztja a halfsor gyenge játéka. Ennek tulajdoní­tható a vasárnapi veresége is. Félidő: 2:2. BLI a két goalt szabadrúgásból éri el. Biró: Vámos Soma (FővTC) volt, ki mindkét fél megelégedésére biráskodott.

(Sport-Világ, 1907. szeptember 8.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ