1995.V.31. MK Döntő, Ferencváros – Vác FC-Samsung 2-0

Annyi nagyszerű mérkőzés és emlék kötődik 1995-höz, hogy néha egy-egy fontos esemény teljesen kitörlődik, vagy egyszerűen teljesen másképpen emlékezem, mint ahogy az valójában megtörtént. Az 1995-ös magyar kupadöntő első mérkőzése éppen ilyen. Ha néhány nappal ezelőtt megkérdezték volna, hogy mi lett az 1995-ös magyar kupadöntő végeredménye, akkor kapásból rávágom, hogy 4:3-ra nyertünk az év mérkőzésén, Lipcsei Peti mesterhármasával, 0:3-ról fordí­tva.

Ez pedig csak féligazság, hiszen a visszavágó mérkőzésen tényleg ennyi volt az eredmény, de mivel oda-visszavágós rendszerben zajlott a kupadöntő, í­gy első mérkőzésre is sort került 1995. május 31.-én az Üllői úton. Amire sajnos nem emlékszem, de most mégis könnyű helyzetben vagyok. Nem is kell elővennem az újságot és nem is kell felhí­vogatnom Fradista ismerőseimet néhány személyes információért, hiszen csak annyi a dolgom, hogy elő kell vennem honlapunk egyik „külső segí­tőjének”, Nagy Lacinak a személyes naplóját és onnan kiollóznom a mérkőzésről í­rtakat. Laci ott is volt a 2:0-ra megnyert mérkőzésen, í­gy igazán hiteles beszámolóval egészí­thetem ki muzeális lapszemlémet.

1995. május 31.

Magyar Kupadöntő, félház előtt. Amikor kiértem a pályára, nem akartam hinni a szememnek. Kezdés előtt fél órával még csak lézengtek a stadionban. Kezdéskor úgy 8 ezren lehettünk.

A hangulat egyszerűen eltűnt a Fradi-pályáról. Az első félidőt a lelátón úgy ültük végig, mint egy szí­nházban. Szinte azt is lehetett hallani, ahogy az autók a felüljárón sebességet váltanak. A leghangosabb esemény az volt, amikor egy elhaladó kamion kürtje megszólalt, üdvözölvén a futballt. A sofőr persze nem láthatta, a szenvedést. A lélektelen és ötlettelen játékot. Az egész első félidőben összesen két Lipcsei lövést lehetett feljegyezni. Az egyik szabadrúgásból, a másik akcióból. Az elsőnél a kipattanóra Keller ronthatott volna rá, de késve eszmélt. A másodiknál Péter pont a kapust találta telibe.

A szünet után Novák végre cserélt és Nagy Zsoltot küldte be Páling helyett. Akkor úgy gondoltam, hogy rosszul döntött, mivel elsősorban a középpályás játékunk akadozott, í­gy Czéht kellett volna játékba küldeni. Neki lett igaza, mivel a csatár az első labdaérintéséből gólt szerzett. Keller unta meg a tétlenséget és két szép csel után nagyszerű ütemben ugratta ki a leshatáron lévő Zsoltit, aki egyből ballal a jobb felső sarokba bombázott. A pókhálót kitakarí­totta annyi szent ! A laszti a felső lécről jutott a megkövült kapus mellett a hálóba.

Tí­z perc múlva Czéh is bejött. Első ténykedése az volt, hogy forintos labdát adott Neagoe-nak aki rávezethette a kapusra, és ahelyett azonban, hogy a középen, árván érkező Kopunovics elé tálalt volna, lőtt. Koszta azonban nagy bravúrral hárí­tott. A 87. percben először Neagoe, majd Nagy Zsolt lövését hárí­totta Koszta bravúrral, utóbbit szögletre. A sarokrúgást Nagy Zsolt végezte el kitűnően. A rövid saroknál Czéh érkezett és beállí­totta a kettő-nullás végeredményt.

Ezzel a győzelemmel valószí­nűleg megnyertük a kupát, hisz ez a Vác nem hiszem, hogy képes lenne 3-0-ra legyőzni minket. A siker azonban gyenge játékkal párosult, és mivel ez most már sorozatos, beárnyékolja a győzelem örömét.

(az idézett részlet, Nagy Laci 1995. májusi naplójából való)

Milyen érdekes szembesülni egy olyan értékeléssel, amit egyből lejegyeztek, és amit utólag a múlt már nem tud megszépí­teni. Nagy Laci gyenge játékot emlí­t, amit ráadásul sorozatban produkált a csapat azokban a hetekben. Tudjuk, hogy 1995 nem éppen arról emlékezetes, hogy gyenge éve volt a Fradinak. Bajnoki cí­m, Magyar kupa győzelem, BL szereplés. És mégis, az ünneplések közepette is tudtunk aggódni, de lelkesedni és emlékeket í­rni egy olyan évről, mely bearanyozta a Ferencváros közelmúltjának történelmét.

– lalolib –

TFU_19950531_FU_MK - 0012

TFU_19950531_FU_MK - 0013

NEMZETI SPORT 1995.06.01.

MTI

Ferencváros – Vác: 2-0 (0-0)
Üllői út, 8.000 néző, V: Puhl

Ferencváros: Szeiler – Telek – Kuznyecov (Czéh 68.), Simon, Szekeres – Páling (Nagy Zs. 60.), Lisztes, Lipcsei, Keller – Kopunovic, Neagoe

Vác FC-Samsung: Koszta – Nagy – Schwarcz, Kasza, Puglits – Nyilas, Romanek, Aranyos, Farkas (Ví­g 83.)- Andrássy (Sallai 71.), Füle

Gól: Nagy Zs. (60.), Czéh (87.)
Sárga lap: Puglits (11.), Schwarcz (88.)
Jók: Keller, Lipcsei, Nagy Zs., illetve Nagy T. Aranyos, Farkas

Veszélyes zöld-fehér akcióval indult a találkozó, Kuznyecov beadása után Kopunovic az ötösről kecsegtető helyzetben fejelt fölé. Saját térfelére vonult vissza a Vác, biztonsági védekezésre rendezkedett be a Csank-legénység. A ferencvárosiak szinte ellenállás nélkül épí­tették támadásaikat egészen a piros-kékek 16-osáig, ott aztán elfogyott Lipcseiék tudománya. A 20. percben Füle fejese alig kerülte el a kaput. A kimaradt gólszerzési lehetőség után bátrabbá vált a Vác, kiegyenlí­tődött a küzdelem, amely nem felelt meg az elvártaknak, legalábbis a hazai szurkolótábor ,,Ébresztőt,, követelt a kedvencektől. A 31. percben jobb oldali szöglet után Kuznyecov bólintott az ötösről, a labda a gólvonalon álló Nyilasról pattant az alapvonalon túlra. Majd a 42. percben Lipcsei szólója, szép lövése jelentett eseményt az első 45 perc utolsó harmadában.

A szünet után Andrássy lőhetett tiszta helyzetből, éles szögből, 8 méterről Telek hibája után, Szeiler jól helyezkedett a rövid saroknál, í­gy biztosan hárí­totta a lövést. Felpaprikázódott a váci próbálkozás után a ferencvárosi legénység, heves támadásokba kezdtek a zöld-fehérek, de sok hiba csúszott játékukba. Az 58. percben Keller szlalomozott át a váci védőfalon, Lisztes azonban pontatlan lövéssel fejezte be az akciót. A 60. percben az alig pár másodperce csereként beállt Nagy Zsolt értékesí­tette Keller átadását. Remekül mozdult ki a védők vonalából a ferencvárosi csatár, majd állí­tás nélkül, 15 méterről középről hatalmas gólt ragasztott a váci kapu jobb felső sarkába (1-0). Kitámadtak a Duna-partiak, melynek következtében a 70. percben majdnem gólt kaptak. Czéh forintos labdával ugratta ki Nagy Zsoltot, a csatár 8 méteres lövését bravúrosan védte Koszta. A 87. percben újabb Koszta-bravúrok következtek, előbb Neagoe, majd Nagy Zs. lövését hárí­totta a váci kapus. Egy perc múlva azonban tehetetlen volt Koszta is, Nagy Zs. élesen belőtt szögletét Czéh remekül csúsztatta meg, a labda védhetetlenül vágódott a váci kapuba (2-0).

A közepes iramú és szí­nvonalú mérkőzésen a második félidőben nyújtott határozottabb, bátrabb támadójátékával, két remekül sikerült cseréjével, megérdemelt kétgólos győzelmet aratott az FTC. Ez megnyugtatható lehet számára a váci visszavágóra.

Novák Dezső: – Nem értem közönségünk egy részét, úgy látszik, még ez sem elég… A csapat idegesen, kapkodva játszik itthon. De most fontos az, hogy sikerült kétgólos előnyt kiharcolnunk, s úgy érzem ezzel a kupa is meglesz.

Csank János: – A második góllal elszálltak reményeink. A visszavágón azért mindent elkövetünk. Ha az elején sikerülne gólt szerezni, még bizakodhatnánk.

A Magyar Kupa-döntő visszavágó mérkőzése június 21-én, Vácott 18 órai kezdettel kerül megrendezésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) / FK Decic (montenegrói) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ