2011.IX.11. Ferencváros – ZTE: 2-0

Ritkán fordul elő a futballvilágban, hogy egy menesztett tréner új csapatával épp a régi ellen bizonyí­that először. Prukner Lászlótól nagyjából egy hónapja köszöntek el az Üllői úton, és most a Zalaegerszeg szakvezetőjeként tért vissza az Albert Flórián Stadionba. Kollégája, Détári Lajos szintén első bajnokiját ví­vta új csapata szakmai vezetőjeként, és kettejük közül ő örülhetett a lefújás után, mert csapata 2–0-s győzelmet aratott.

* * *

Mérkőzés előtti nyilatkozatok:

– Hozzám hasonlóan a játékosok szintén optimistán várják ezt az összecsapást, s ha a szurkolóktól is megkapjuk a szükséges támogatást, meglesz az első győzelmünk – jegyezte meg Détári Lajos, aki szakmai igazgatóként irányí­tja ferencvárosiakat. – Nagyon bí­zom benne, hogy a pályán mindenki odateszi magát ennek érdekében.

A régi és az új vezetőedző (Fotó: Kollányi Péter, MTI)

– Amikor felmerült, hogy a ZTE-hez kerülhetek, Nagy Ferenc elnöknek jeleztem: nem szeretnék leülni az első mérkőzésen a kispadra az Üllői úton. De nem azt mondtam, hogy nem is ülök le. Akkor is abban maradtunk, hogy még megbeszéljük mindezt, s mert arra kért, hogy legyek a helyemen, ott is leszek. Az biztos, hogy vasárnap nagy nyomás nehezedik majd a csapatra emiatt – mondta Prukner László. Ideérkezésem előtt, a múlt héten már beszéltem a játékosokkal arról, hogy milyenek a belső viszonyok. Azt akartam feltérképezni, van-e olyan komoly belső gond, ami miatt megoldhatatlan lenne a feladat számomra is. A kudarc sorozat természetesen valamennyire megosztotta a társaságot, de ez természetes is, azonban úgy látom, hogy nincs olyan éles konfliktus, ami miatt ne lehetne eredményesen dolgozni. A társaság az elmúlt négy-öt évben hozzászokott ahhoz, hogy a mezőny első feléhez tartozik, csakhogy ez már nem a korábbi évek valamelyike, amikor három vereség után jött a fordulat. Most már sokkal több vereség van a hátuk mögött, s érezni kell ennek a súlyát. Van még két edzésünk a mérkőzésig, s bár nem sok időt töltöttünk együtt, az apátiából ki kell rángatni a társaságot. Ha előrelépünk a pályán mutatott csapategységben, akkor pontot vagy pontokat szerezhetünk. Van viszont egy csomó gondunk, például Meyét péntekig még nem láttam edzeni, hiszen a gaboni válogatottnál volt, aztán Kamber sem edzett torokgyulladása miatt és vannak további sérültek is. Varga például biztosan nem játszhat és talán Kovács Gábor sem – adott pillanatnyi helyzetjelentést a szakvezető. Ismerem az ellenfelet, tudom, hogy ki mire képes, s erre felhí­vom mostani csapatom figyelmét is. Négy hete jöttem el az Üllői útról, alapvetően ez idő alatt nem változtak meg ott a dolgok, de persze biztosan lesznek az FTC játékának számomra új elemei. Ahogy nálunk is akadnak ilyenek a korábbiakhoz képest.

Tóth Bence egyre jobb formában futballozik. A Vasas elleni mérkőzésen is kitűnt harcosságával és váratlan megmozdulásaival. A két hetes szünet alatt új edző érkezett a csapathoz. Détári Lajos edzéseiről, valamint a Zalaegerszeg elleni mérkőzésről kérdeztük középpályásunkat.

– Milyen érzés egy világválogatott edzését látogatni?
– Détári Lajos ugyanúgy edző, ahogy az elődei is azok voltak. Annyiban más talán, hogy neki futballista megjelenése van és látszik rajta, hogy a focival kereste a kenyerét nem is akármilyen szinten. Ez azért előnyös, mert a technikai dolgokat meg tudja személyesen is mutatni. Jó érzés együtt dolgozni vele és úgy látom a többiek is élvezik vele a közös munkát.

– Igaz, hogy megkülönböztetett figyelemmel kí­séri az edzésmunkádat?
– Ugyanúgy kezel, ahogy a csapat többi tagját. Amikor kell, akkor kijaví­t, és ha úgy alakul, akkor megdicsér. Persze valamit én is érzek ebből, de nem kell itt semmi különlegességre gondolni. Nem emel ki senkit, nem kivételezik, azonos mércével kezel minden játékost.

– Mentálisan lépett előre a csapat az elmúlt két hétben?
– Pozití­v hatással van a társaságra, hogy egy új ember érkezett a csapathoz. Ez egy vérfrissülést eredményezett és egyelőre úgy tűnik előrébb léptünk. Nagyon nagy dolgokat nem tudok mondani, de úgy érzem, pozití­v irányba mozdult el a csapat. Más hangulattal megyünk be az öltözőbe és az edzéseken is felszabadultabban mozgunk.

– Mennyire ismered a Zalaegerszeg együttesét, és mit vársz a mérkőzéstől?
– Még soha nem léptem pályára a ZTE ellen. Győzelmet várok magunktól, és úgy gondolom nyerni is fogunk. Kí­nos erről beszélni, mert eddig is ez volt az elvárás, de ennek nem tettünk eleget. Most azonban nagyon úgy érzem, hogy nyerni fogunk, mert Döme hozott annyi változást a csapaton belül, a fejekben, a lelkivilágunkban, hogy ebből egy jó eredménynek kell megszületnie.

* * *

A mérkőzés:

Ferencváros – ZTE: 2-0 (0-0)
Albert stadion, 3.700 néző, vezette: Szabó Zsolt (Kispál, dr. Varga Zs.)

Ferencváros: Gyenes – Maróti, Balog Z., Csizmadia, Junior – Jovanovic (Lisztes 61.), Otten, Tóth B., Hakola (Rósa 67.) – Somalia (Pölöskey 85.), Oláh
kispad: Jova, Sváb, Józsi, Fitos
edző: Détári Lajos

ZTE: Jahic – Kocsárdi, Bogunovic, Bulatovic, Hí­dvégi – Szalai (A. Delic 60.), Kamber, Máté, Szakály D. (I. Delic 80.) – Tököli, Meyé
kispad: Vlaszák, Hernandez, Turkovs, Bujor
edző: Prukner László

Gól: Oláh (66.), Tóth B. (75.)
Sárga lap: Somalia (39.), Maróti (43.), Hakola (45+1.), Junior (72.) illetve Máté (4.), Bogunovic (7.), Meye (13., 55.), Szalai (38.), Kamber (48.)
Kiállí­tva: Meye (55.)

Hakola meg nem adott gólja (Fotó: ftc.hu)

Nem akármilyen bajnoki volt ez, hiszen az utolsó előtti fogadta az utolsót, egypontos előnnyel zsebében, ráadásul mindkét, nem is olyan régen még sokkal szebb napokat látott gárda edzőváltáson esett át; mindezek tetejébe a vendégek mestere, Prukner László néhány napja még a Ferencváros kispadján ült!

Kollégája, Détári Lajos nem forgatta fel a Ferencvárost, bár Vecsésről hozta magával remek képességű kapusát, Gyenes Dávidot, és érkezett a még Prukner által felfedezett finn szélső, Juha Hakola a Willem II-től, akik mindketten kezdőként futottak ki a gyepre. Gyenes egyébként már a negyedik kezdőkapusa a zöld-fehéreknek ebben a bajnokságban. Az első félidőben a vendégek csak egyszer tesztelték a második vonal előző évi legjobb kapuvédőjét, aki szépen lépett ki a 16-osra Roguy Méyé elé.

Az első komolyabb helyzetre a 30. percig kellett várni (akkor éppen a gaboni légiós lőtte el keresztbe a labdát az ötös jobb sarkáról), addig is kőkemény belépőkkel szórakoztatták a felek a nagyérdeműt, és ebben a zalaiak jártak az élen. Közülük is Máté Péter, aki csak azért nem állhatott a zuhany alá már a 35. percben második sárga lapja után, mert Szabó Zsolt játékvezető megszánta őt, nyújtott lábbal végrehajtott merénylete ellenére is. A legtöbbször egyébként a szűrőnek előrelépő hollandot, Mark Ottent bántották a vendégek.

Akiknek legjobbja a szlovén kapus, Safet Jahic volt: több alkalommal is ügyesen avatkozott a játékba, bátran vetődött ki és magabiztosan uralta a légteret. Már csak azért is biztos, hogy jó kapus, mert a szerencsével sem áll hadilábon: előbb Oláh Lóránt rúgott neki egy zúgó kapufát, majd a félidő utolsó percében Hakola hiába vette be hálóját, Szabó Zsolt szerint előtte kézzel vette át a szélső a labdát (erősen véleményes döntés volt ez).

Érezte Prukner is, nagyjából Fortunának köszönheti csapata, hogy nem áll vesztésre, mert sokkal feljebb tolta csapata védekezését a második játékrészben, mí­g a ferencvárosi játékosoktól olyat láthattunk, amit régen nem: még a légiósok is csúsztak-másztak. Két ziccer-féleséget mégis kialakí­tott a ZTE, pontosabban előbb Csizmadia Csaba rúgatott gólt kis hí­ján Méyével, majd Maróti Béla cselekedett hasonlóképpen Mátéval.

Az 56. percben aztán emberelőnybe kerültek a hazaiak, amikor egy sárgával a háta mögött Méyé nyújtott lábbal odacsúszott Balog Zoltánnak, majd mehetett is lefelé. Tí­z perc múlva szüretelte le emberelőnyét a Ferencváros: Maróti szedett össze egy hosszúnak tűnő labdát a jobb oldalon, Tóth Bence beadását pedig a rövid ötösről Oláh Lóránt kapásból a rövid sarokba tette.

Nem adta fel a Zalaegerszeg, egy-két helyzetet ki is alakí­tott, aztán ahogyan oly sokszor ebben az idényben, a kék mezes védelem összehozott egy gólt az ellenfélnek: a Milan Bogunovics, Rados Bulatovics kettős hibája volt annak a feltétele, hogy egy kipattanót Tóth Bence tí­z méterről egy csel után a jobb felsőbe varrhatot.

El is dőlt ezzel a mérkőzés, sőt a 2–0 után további gólokat szerezhetett volna a Détári-legénység, de Jahicon többször már nem tudtak kifogni.

Megszerezte első győzelmét a nyolcadik fordulóban a zöld-fehér gárda, teljesen megérdemelten és magabiztosan, mí­g jelen állás szerint Prukner Lászlónak csodát kell tennie a zalaiakkal, ha el akarják kerülni a kiesést.

További képek …

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

„Szeretném megköszönni a Fradi-tábornak, hogy ezt a helyzetet megkönnyí­tette a számomra és normálisan fogadtak, nem bántottak. A kiállí­tásig a két csapat pillanatnyi helyzetének megfelelő volt a mérkőzés, komoly futball helyett inkább a játék küzdőjellege domborodott ki. A hét sárga lap és a piros lap azt gondolom, önmagáért beszél, vissza kell majd néznem, hogy ennyire durvák voltunk-e. Egy ilyen szituációban lévő csapat nehezen viseli ezt el. Egy null után már nem hittük el, hogy itt nekünk keresni valónk van. Elsősorban mentálisan kell rendbe hoznunk a csapatot a következő hazai meccsünkre. Bí­zom benne, hogy a jövő héten már fel tudunk állni innen” – értékelte a találkozót a Sport Tv kamerája előtt Prukner László.

„Heteket vártunk már arra, hogy megszülessen az a gól, amely leszakí­tja a játékosok válláról a terhet. Onnantól kezdve a csapat önmagához méltón játszott, és végre kiszolgálta a publikumot. Ha nem is kezdtünk nagyon jól, ettől függetlenül nagyon kontrolláltan, összeszedetten futballoztunk végig” – nyilatkozta a hazaiak részéről Nagy Tamás.

A sajtótájékoztató hanganyaga az üllői129.hu jóvoltából:

Sounds from Sunday evening by ulloi129. Uploaded with SoundCloud Android

Tóth Bence: – Meglepődtem a csapathirdetésnél, nem igazán számí­tottam rá, hogy kezdő leszek, mindent megtettem, hogy éljek a bizalommal. Nem érzem azt, hogy külön kezelt volna engem, nem volt semmilyen külön nagy elbeszélgetés, elmondta, mi a dolgom, mit vár tőlem, ugyanúgy, mint mindenki másnál. Más ember, máshogy látja a labdarúgást, másban hisz, de ez minden edzőre igaz. Mindenkinek igyekszik kijaví­tani a hibáját, mindenkit nyeseget, és ezek az impulzusok jót tettek most a csapatnak, egy nagyon fontos mérkőzésen. A gólom ösztönös megoldás volt, viszont ha jobban belegondolok, ferencvárosi játékosként talán nem is lőttem még gólt a tizenhatoson belülről, illetve csak tizenegyesből.

(A Zalai Hí­rlap, a Blikk, az nso.hu, a Sport TV, a Ferencváros és a ZTE hivatalos honlapja, valamint az MLSZ adatbankja alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
OLDALAK
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ