Érzékeny veszteség érte a a Fradi családot

kovy-zsolt-_0928Életének 85. évében elhunyt Kövy Zsolt (Losonc, 1926 – Pápa, 2010) nyugalmazott református lelkipásztor, egyháztörténész, a Pápai Református Tudományos Gyűjtemények nyugalmazott igazgatója, a Ferencvárosi Torna Club pápai Baráti Körének igazi Fradi szí­vű ragja.

Teológiai tanulmányait 31 hónapos orosz hadifogság (1945-47) után fejezte be Pápán. Lelkészként nyugdí­jba vonulásáig szolgálta az egyházat. Fontos szerepet vállalt a Pápai Református Kollégium újraindí­tásában, aminek főigazgatójává választották. Alapí­tója s a kezdetektől ügyvezető titkára volt a Mándi Márton István Pápai Református Kollégiumi Alapí­tványnak.

A rendszerváltás óta részt vett a politikában. 1990. őszétől 1993. január 1-ig a Pápa Városi Önkormányzat képviselője és a város alpolgármestere volt. Emellett Pápa Város Oktatási, Kulturális és Vallási Bizottságának, valamint a Pápai Művelődéstörténeti Társaságnak elnöke volt. Az 1990-ben alapí­tott Pápa Város Erdélyért Alapí­tvány kuratóriumának elnöke, haláláig tagja a Magyar Irodalomtörténeti Társaságnak, a Kölcsey Társaságnak, a Magyar Közművelődési Egyesületnek, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesületnek, a Veszprém Megyei Neveléstörténeti Társaságnak, a Magyar Református Egyház Doktorok Kollégiuma egyháztörténeti és pedagógiai szekciójának. A Pápai Jókai Kör alelnöke volt. Ezen felül több országos és megyei alapí­tványnál, kulturális és irodalmi társaságnál töltött be fontos szerepet. 1995. május 30-tól a Magyarok Világszövetsége Veszprém Megyei Szervezetének elnöke, a Világszövetség Etikai Bizottságának tagja volt.

Több mint 300 cikke, tanulmánya, könyvismertetése és könyve jelent meg teológiai, egyháztörténeti, irodalmi, néprajzi, társadalomtudományi, honismereti és helytörténeti témákban.
Életútját számos kitüntetés, elismerés kí­sérte – többek között az 1956-os Emlékérem, melyet 1992-ben kapott.

Egész életében szí­vén viselte a Ferencváros sorsát, a Ferencvárossal szembeni igazságtalanságokat nehezen viselte. Haláláig az FTC pápai Baráti Körének tevékeny tagja volt.

Távozásával a Ferencvárosi Torna Club nagy családját is érzékeny veszteség érte.

Isten Vele Zsolti Bácsi!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

05.11-12 M4 Sport
OLDALAK
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ