Nagy András

10 hozzászólás a(z) Nagy András bejegyzéshez

 • FTC: állami támogatással újították fel Nagy András tuniszi síremlékét

  Magyar állami támogatással újították fel Nagy András korábbi tunéziai szövetségi kapitány sírhelyét Tuniszban – derült ki Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook-posztjából. A politikus személyesen koszorúzta meg a síremléket. Az 1920-ban, Erdélyben született futballista 1997-ben, 76 esztendősen hunyt el. Játékosként idehaza a MÁVAG és az FTC színeiben szerepelt, majd 1945-ben a Bayern Münchenhez került. Később Franciaországban és Spanyolországban játszott, többek között szerepelt az Olympique Marseille-ben és az UD Las Palmasban is.

  Nagy András a magyar labdarúgó-válogatottban háromszor szerepelt. Támadóként és fedezetként egyaránt bevethető játékos volt.

  Idehaza az FTC-vel kettő, légiósként az OM-mel egy bajnoki címet nyert.

  A hatvanas években az Egyesült Államokban kezdte edzői karrierjét, majd 1969-ben került Tunéziába, ahol a Club Africain edzője lett. A csapatot három különböző etapban is irányította, kétszer kupát, kétszer nemzeti bajnokságot nyert vele. 1974 és 1975 között Tunézia szövetségi kapitánya is volt.

  Az edzőséggel 66 esztendősen hagyott fel, ám ezt követően is maradt Tuniszban, ahol 76 éves korában, 1997 szeptemberében hunyt el.

  https://www.nemzetisport.hu/magyar_valogatott/ftc-allami-tamogatassal-ujitottak-fel-nagy-andras-tuniszi-siremleket-2866173

 • Ebbe gondoljunk bele: nem engedik vissza óhazájába, a klub, ahol játszott és amelyért rajong, nem is tud róla, és ő mégis jelentkezik, hogy rájuk hagyja vagyona egy részét! Micsoda fradizmus, micsoda emberi tartás! Isten nyugosztalja Nagy Andrást, a legmélyebb főhajtás előtte!

  • Igazad van, Kispufi, de én, mielőtt í­téletet mondanék, szeretnék többet tudni róla, és arról, hogy “1945. januárjában elhagyta Magyarországot” … na, ez miit jelent???

   • ahelyett, hogy a teljesen begőzölt agyú Szálasiék szí­ves invitálására elment volna ágyútölteléknek?!
    mert én máshogy nem tudom értelmezni.

    • Mivel katonai behí­vót kapott, szerintem az alakulatát (mint minden kiképzésre szoruló alakulatot abban az időben) egyszerűen hátravezényelték német területre. Ha nem akart halálrakeresett katonaszökevény lenni, mennie kellett. Egyébként sem volt kedve senkinek szovjet fogságba esni, hanem igyekeztek nyugatra, a nyugatiakhoz.

     • Köszönjük, Imre bácsi, ennek valóban í­gy kellett lennie, megnyugtat szakmai észrevétele és hogy Nagy András valószí­nűsí­thetően semmi rosszat nem tett.

      • Minden igaz, amit leí­rtatok, nem is szeretnék vitatkozni -- pláne információk hiányában-, de -- ne is haragudj, ’45. januárjában enyhén szólva, nem csak azok hagyták el az országot, akik nem akartak szálasi-szalosján katonái lenni, hanem az ő katonái, “pártszolgálatosai” is … nem? Ezzel nem akarom Nagy II-t bántani, miért is tenném? … egyébként jellemző, hogy a ’60-as években még nem engedték haza … ez már nem ŐT minősí­ti!

     • Ez, egyébként -- szerény információim szerint- tökéletesen igaz … aki nem volt teljesen elmebeteg, az ’44 végén -- ’45 elején már látta, hogy mi lesz a vége … és apáim 1-2 barátjától tudom, hogy tényleg MINDENKI arra törekedett, hogy inkább a “jenkik” vagy a “tommyk” fogják el, mint “Ivánék’ … amit maximálisan meg tudok érteni 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ