Balassa Béla

Balassa Béla

– 1914-ben léptem be az FTC ifi csapatába. Középiskolás lévén, Balázs Béla álnéven szerepeltem. Malaky Mihály véleménye szerint, a labdáimat zsinóron húzták, í­gy az ifi góllövő mestere voltam. 1916 tavaszán váratlanul kerültem az első csapatba.
Az ifimérkőzés lejátszása után felültem a tribün kakasülésére, várva a nagyok játékát. A mérkőzés megkezdésének ideje közelgett, amikor egyszer csak megjelent a játékoskifutó rácsozatánál Malaky János jól megtermett alakja. Felkiáltott a tribünre:

 

– Hol vagy Béla? Gyere az öltözőbe!

 

Lementem és elhangzott a parancs, azonnal és gyorsan öltözni. Schlosser összeveszett a vezetőséggel, nem játszik, helyette te leszel a balösszekötő! Megilletődve tekintettem az öltöző padjára kikészí­tett Slózi-trikóra. De nem volt idő, és máris a kifutó nagyságok között találtam magam és kint álltam a középvonalnál. Emlékszem, a mérkőzésen valahogyan a Törekvés kapuja elé kerültem, és annak hí­res kapusával álltam egyedül szemben. Egy méterről nagy erővel beledurrantottam a labdába, az azonban a kapufa éléről visszapattanva Dürr ölében kötött ki. Persze volt ordí­tás, hajtépés a Fradi-drukkerek között, a pokolnál is rosszabb helyre küldtek. Talán joggal, mert ha emlékezetem nem csal, a mérkőzést a Törekvés nyerte meg 1-0 arányban.

Hamarosan Fiumébe kerültem a Tengerészeti Akadémiára, a futball itt sem szűnt meg számomra, a csapat kapitánya voltam.

Amikor 1921 októberében a török Galataszeráj Budapesten vendégszerepelt, mindenki felfigyelt a center „Kemál” játékára. Nagy technikájával messze kiemelkedett csapatából. A center magyar fiú volt, aki mint hajóstiszt került Konstantinápolyba. Most itthon marad és nyilatkozata szerint valamelyik klubba be is lép. Hogy melyikbe, arról még nem nyilatkozott. Legtöbb jogot az FTC formál rá, amelyiknek külföldre való távozása előtt tagja és játékosa volt, az anyaegyesület tehát az FTC.

Balassa, mert hogy róla volt szó az idézett cikkben, rövid idő múlva ismét belépett az FTC-be és hamarosan helyet is kapott a csapatban. A ezüstérmes csapatban négy, a bronzérmes gárdában egy alkalommal szerepelt, utóbbi alkalmával gólt is szerzett az UTSE ellen.

1924-ben külföldre távozott (CA Faenza), de amikor később visszatért, az amatőr FTC játékosaként ismét felhúzta a zöld-fehér mezt.

A harmincas években az FTC révén a Külügyminisztériumban alkalmazzák. 1946-1949 között a New York-i magyar konzulátus tanácsosa. Amikor a Fradi 1947-ben New Yorkban mérkőzött, a New Yorkiak nevében Balassa köszöntötte a banketten a ferencvárosiakat.

Az Amerikai Népszava í­gy örökí­tette meg a nevezetes pillanatot:

A meccs után nagy vacsora volt az óhazai futballisták tiszteletére, a Garden étteremben. A vacsorának egyik legérdekesebb része az volt, amikor Balassa Béla New Yorki konzulátusi tanácsos í­gy kezdte beszédét: Főkonzulátusunk nevében üdvözlöm Önöket, de egyúttal szeretettel köszöntelek Benneteket, mint volt ferencvárosi futballista és tagtársatok… És elővette 1946-os keltezésű FTC-tagsági igazolványát! Ott, a Föld másik oldalán…

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
08.14.20:00 M4Sport
EL-playoff: 08.18. 18:30, M4 Sport
EL-playoff: 08.25. 21:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső