2003.IV.26. Ferencváros – Győri ETO: 1-0

Most kifütyülték a győzelmet


Ferencváros – Győri ETO: 1-0 (1-0)
Üllői út, 7.246 néző, vezette: Arany Tamás (Harsányi, Ortó)

Ferencváros: Szűcs L. – Vukmir, Dragóner, Balog Z. – Kriston, Lipcsei, Zováth, Szkukalek – Szili (Leandro 46.), Tököli (Penksa 86.), Gera (Jovic 65.)
szakmai igazgató: Garami József

Győri ETO FC: Sebők Zs. – Regedei, Salamon, Stark, Böjte – Baumgartner, Jäkl, Szanyó (Jovanovic 52.), Németh N. (Füzi K. 46.) – Bajevski, Priskin (Nagy T. 62.)
szakmai igazgató: Varga Zoltán

Gól: Tököli (13.)
Sárga lap: Kriston (71.), Tököli (80.) illetve Jäkl (52.)

Varga Zoltán egyszer csak leült az Üllői úti stadion kispadjára. Az a mintegy ötven méter, amit addig megtett, nem hozott semmi különösebb élményt az életébe. Senki sem “szólt be” neki, senki sem bántotta, de voltak, akik megtapsolták őt.

S ezt í­gy is illik, a Fradi legendás Szőke, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi csatársorának zseniális 8-asa – történt, ami történt – ma is az FTC nagyjai közé tartozik. Nem felejtették el neki, hogy edzőként éppen itt, az Üllői úton csapatával a Newcastle Unitedet legyőzték 3–2-re UEFA-kupa-mérkőzésen, s ünnepeltek bajnoki bronzérmet a Fradival.

Azóta sok minden történt mind a Ferencváros, mind Varga Zoltán életében. Most újra találkoztak, és a meccs egyértelműen a ferencvárosiaknak tűnt fontosabbnak, ugyanis a Fradi az MTK siófoki vereségével újabb sanszot kapott az arany felé vezető úton, a Győr pedig, mit szépí­tsük, nincs csúcsformában.

A mérkőzés mindezek fényében kezdődött, szó sem volt itt valamiféle feszültségről, fogcsikorgató küzdelemről, a pályán lévő huszonkét futballista mondhatni kedélyesen, már-már könnyedén tette a dolgát. Ez persze nem azt jelenti, hogy látványos első félidőben volt részük, de azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy mind az ETO, mind a Fradi játékosai sok pontos passzal közelí­tették meg az ellenfél kapuját – bár veszélyesebb helyzetei csak a ferencvárosiaknak voltak. Ami szembetűnő volt: Tököli Attila az utóbbi hetek indiszponáltabb futballja után mennyire frissen, agilisan játszott, s teljesen megérdemelten szerzett vezetést csapatának; Gera Zoltán pedig ugyancsak sok mozgással vétette észre magát, ha kellett, a pálya középső szakaszán tűnt fel, folyosót nyitva a bal szélen meglóduló Szkukalek Igornak. Varga Zoltán ezt látva megpróbált cselhez folyamodni, Németh Norbertet és Baumgartner Attilát megcserélte, előbbi a jobb, utóbbi pedig a bal szélen szeretett volna a Fradi-védők mögé kerülni.

A közönség élvezte a játékot, bár a szurkolóknak fogalmuk sem lehetett arról, hogy az igazán izgalmas események ezúttal a háttérben, a kulisszák mögött történtek. Információink szerint Dragóner Attila nyáron távozik a Fraditól, merthogy egyrészt külföldi ajánlata van, másrészt pedig a hí­rek szerint nem mindenki ragaszkodik hozzá az Üllői úton. Pedig a válogatott védőről elmondható, hogy nemcsak munkahelye az Üllői út, ő érzelmekkel is kötődik a Ferencvároshoz. Ugyancsak távozófélben van Kriston Attila és Alekszandar Jovics is, rájuk aligha tart igényt a klubvezetés. Ami pedig a Győrt illeti, ott is zajlik az élet, hiszen a meccs előtt Varga Zoltán kritikusan nyilatkozott a horvát légiósokról, akiket ki is hagyott a kezdő csapatból…

A második félidő felejthetetlen játékot hozott… Akik látták ezt a negyvenöt percet, bizony sokáig megőrzik az emlékezetükben. Ilyen idegőrlő, lélekromboló (még lehetne fokozni a jelzőket…) futballt régen láthattunk az Üllői úton. Elképesztően unalmas játszadozás folyt a pályán. A közönség egy ideig még jókedvűen figyelte az eseményeket, mondván, a kedvencek vezetnek, a nagy rivális MTK kikapott, újabb nagy lépést tehet a Fradi a bajnoki cí­m felé, ám ahogy teltek, múltak a percek úgy lett egyre bosszúsabb a nép. Előbb csak szórványos fütty harsant fel, majd mindez már kórus formájában is hallatszott, majd jöttek a bekiabálások, a szokásos ébresztő és hasonló. A két zöld-fehér csapat minősí­thetetlen produkcióval rukkolt ki, tudatos támadásokról, látványos egyéni megoldásokról és kapura lövésekről csak álmodozhattunk. A Fradi túlságosan nyugodtnak tűnt, az ETO pedig, úgy tűnik, ezen a tavaszon nézőriasztó meccseket játszik, hiszen í­gy volt ez az Újpest ellen is, most pedig az Üllői úton. Pedig… Varga Zoltán alaposan megszervezte csapata védelmét, a hazaiak ritkán kerültek az ETO-hátvédek mögé, ám a góllövéssel a győriek is hadilábon álltak.

A szurkolók a második félidőben a következőknek örülhettek: bemondták, hogy az Újpest otthon kapott ki 3–0-ra a Debrecentől (lett is népünnepély); aztán Garami József becserélte a közönségkedvenc Alekszandar Jovicsot, az más kérdés, hogy ezúttal ő sem tudott helyzetbe kerülni; később meghökkentő módon kellett végigsprintelnie a pályát a győriek orvosának egy sérülés miatt: szegény doktor úr az egyik alapvonaltól a másikig kocogott, a közönség pedig ütemesen biztatta. Aztán Arany Tamás játékvezető lefújta a mérkőzést – és bár a Ferencváros fontos három pontot szerzett, mégis hangos füttykoncert kí­sérte az öltözőbe a csapatokat…

Percről percre

5. perc: Szili passzolt Lipcsei elé, ő jobb külsővel egyből a jobb szélen futó Kristont indí­totta, a középpályás laposan középre játszott, a labda Tököli mögé érkezett, í­gy a balösszekötő helyén álló Gera lőhetett, félfordulatból, jobbal, 13 méterről a jobb alsó sarkot vette célba, Sebők Zsolt magabiztosan hárí­tott.
13. perc: Szili gurí­tott Gerához az ETO tizenhatosának előterében, a csatár egyből a Salamon mellől ellépő Tököli elé pörgetett, a válogatott támadó maga elé tette a labdát, s 13 méterről, középről, ballal lőtt, a labda győri kapus jobb lábáról pattant a jobb alsó sarokba. 1–0
17. perc: Bajevszki buktatását követően Szanyó lőhetett szabadrúgást 19 méterről a jobbösszekötő helyéről, s jobbal mintegy másfél méterrel rúgta a labdát a jobb alsó sarok mellé.
27. perc: Baumgartner jobb oldali sarokrúgását követően Szanyó bólinthatott viszonylag szabadon hét méterről, ám az utolsó pillanatban mellé lépő Gerának sikerült megzavarnia a győriek tí­zesét, aki í­gy fél méterrel stukkolta a labdát a léc fölé.
43. perc: Stark és Szkukalek találkozását látta szabálytalannak Arany Tamás játékvezető, í­gy kissé jobbról, 25 méterről a ferencvárosiak lőhettek szabadrúgást, a csapatkapitány, Lipcsei Péter jobbal a győri sorfal fölött ellőve a labdát a jobb alsó sarok felé helyezett, ám Sebők Zsolt vetődve hárí­tott.
47. perc: Dragóner lökte el Füzi Krisztiánt középen 23 méterre Szűcs kapujától, az ETO szabadrúgás felelőse, Szanyó jobbal a bal alsó sarok mellé nyesett.

56. perc: Gera emelt a Salamont a tizenhatos vonalánál faképnél hagyó Tököli felé, a gólszerző a levegőben előreugorva próbálta megszelí­dí­teni a labdát, ám az messzire pattant a jobb lábáról, amely í­gy a kapujából kifutó Sebők kezei között pihent meg.
69. perc: Dragóner sodorta el a kilépni készülő Bajevszkit 22 méterre az FTC kapujától, a letett labdának Stark futott neki és jobbal két méterrel lőtt a bal felső sarok fölé-mellé.
71. perc: Leandro rúgta saját térfeléről, a bal oldalról hosszan előre a labdát a védők mögül kilépő Tököli felé, a csatár egy átvételt követően 15 méterről ballal, kissé balról lőtt is, ám a berepülő Stark lábáról az oldalvonalon kí­vülre pattant a labda.

Fény és árnyék

Amit Varga Zoltán most megpróbált véghezvinni Győrött, példaértékű lehet. Az ETO szakvezetője pontosan látja, hogy a külföldi futballisták hazai szinten hatalmas pénzekért olykor kritikán aluli teljesí­tménnyel rukkolnak ki. Nem értik a magyar nyelvet és aligha rázza meg őket csapatuk esetleges vergődése. Varga ezzel már tisztában van, í­gy egyértelműen az ETO fiataljainak szán szerepet a jövőben, példa erre a tizenhét éves Priskin Tamás Üllôi úti debütálása.

A Ferencváros játékoskerete irigylésre méltóan erős. Természetesen mindez a magyar bajnokságra értendô. A zöld-fehérek olyan jól állnak, hogy azt a luxust is megengedhetik maguknak, hogy a korábbi válogatott Sowunmi Thomas még a kispadra se férjen oda. Ennek a csatár aligha örül, s nagy kérdés, nem bánta-e meg, hogy az Üllői útra szerződött. Mindenesetre kár lenne, ha Sowunmi pályafutása derékba törne, s a futballista teljesen eltűnne a legjobbak közül.

Nyilatkozatok:

Garami József: – Az első félidőben jobban játszottunk, a második játékrészben viszont sajnos, sokszor eladtuk a labdát. Nagyon fontos, hogy a három pontot sikerült begyűjtenünk.

Varga Zoltán: – Gratulálok a Ferencváros győzelméhez, az első félidőben feltétlenül jobbak voltak a hazaiak, és egy talált góllal végül megnyerték a mérkőzést. A szünet után úgy játszott a csapatom, ahogyan azt már régóta látni szerettem volna.

Tököli Attila: – Szerencsére az elején sikerült betalálnom, ezt követően azonban már nem úgy ment a játék, ahogy ezt szerettük volna. Salamonnal megint nagy csatákat ví­vtunk, de egyszer sikerült leráznom, ebből született a gól. Elég sűrű volt most a program, ezért voltunk egy picit fásultak, de a lényeg a három pont, és az, hogy négy ponttal vezetünk az MTK előtt.

(Az nso.hu és a Ferencváros hivatalos honlapja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2003.IV.26. Ferencváros – Győri ETO: 1-0 bejegyzéshez

 • ftc.hu: Csapatunk nagyon értékes 1-0-s győzelmet aratott a Győr ellen és már 4 pont előnnyel vezet az MTK előtt. A mérkőzés nagy részében mi irányí­tottunk, a győrieknek a második félidőben voltak felvillanásaik, de a győzelmünk nem forgott komoly veszélyben.

  Ferencváros – Győri ETO: 1-0 (1-0)
  Üllői út, 7.600 néző, vezette: Arany (Harsányi, Ortó)

  Ferencváros: Szűcs L. – Vukmir, Dragóner, Balog Z. – Kriston, Lipcsei, Zováth, Szkukalek – Gera (Jovic 66.), Tököli (Penksa 85.), Szili (Leandro 46.)

  Győri ETO FC: Sebők – Regedei, Salamon, Stark, Böjte – Priskin (Nagy T. 63.), Szanyó (Jovanovic 54.), Jäkl, Németh – Baumgartner, Bajevski

  Gól: Tököli (13.)
  Sárga lap: Kriston (72.), Tököli (79.) illetve Jäkl (52.)

  Már a 13. percben megszereztük a vezetést. Gera kiugratása után Tököli 14 méterről lőtt a jobb sarokba, a győriek kapusa, Sebők csak beleérni tudott a labdába (1-0). Az első játékrész további részében mi játszottunk jobban, főleg a széleken bizonyult sebezhetőnek a vendégek védelme, a beadásokat azonban a védők és Sebők együttes erővel hatástalaní­tották. Mivel a győriek vezetésünk után sem támadtak ki, hanem visszahúzódtak a térfelükre, nagyon nehéz volt veszélyes helyzetet kialakí­tani. A 36. percben Szkukalek húzott el a bal szélen, kau elé lőtt labdája Salamon kezéről pattant az alapvonalon túlra. A játékvezető a nyilvánvaló tizenegyes helyett szögletet í­télt.

  A második félidő Szanyó veszélyes szabadrúgásával kezdődött, a győri középpályás 23 méteres lövése alig kerülte el a kapunkat. A vendégek nyí­ltabban játszottak, mint az első félidőben, de továbbra is a biztonságra helyezték a hangsúlyt. Kiegyenlí­tettebb lett a küzdelem, de elsősorban a középpályán folyt nagy csata, a kapuk előtt gyakorlatilag nem alakult ki veszélyes helyzet. Sajnos a 72. percben Kriston, a 79.-ben pedig Tököli kapott sárga lapot. Mindkettejüknek ez volt a harmadik figyelmeztetésük, ezért a Debrecen elleni idegenbeli meccsünkön egyikük sem léphet pályára. Az utolsó tí­z percben a győriek játszottak fölényben, de győzelmünket nem tudták veszélyeztetni. Mivel az MTK 4-2-re kikapott Siófokon, csapatunk már 4 ponttal vezet a kék-fehérek előtt.

  Garami József: – Bár nem játszottunk jól, de megérdemelten nyertünk, hiszen ellenfelünk nem is lőtt kapura. Védelmünk hatékony volt, de ezúttal nem tudtuk megismételni az elmúlt találkozókon nyújtott játékot. Azt hiszem kicsit korán kiáltották ki a csapatot bajnoknak a szurkolók, akik talán már a kupagyőzelmet is biztosra veszik, pedig látni kell, hogy a csapat nem képes mindig egyforma szinten teljesí­teni. Előfordulnak gyengébb meccsek is, és ez a mai ilyen volt. Gerát azért cserléltem le, mert már a szünetben jelezte, hogy problémái vannak, aztán kérte is a cserét. Tököli is rúgást kapott a hajrában, í­gy őt is jobbnak láttam pihentetni. Örülök annak, hogy immár zsinórban a nyolcadik meccsünket nyertük meg hazai pályán, és négy pont előnyünk van a tabellán.

  Varga Zoltán: -- A Ferencváros megérdemelten nyerte meg a mérkőzést, hiszen rúgott egy gólt, mí­g a mi támadójátékunk ezúttal értékelhetetlen volt. Sajnos nincsenek csatáraink és ez az oka annak, hogy a legutóbbi négy mérkőzésünkből három alkalommal képtelenek voltunk a kapuba találni. Gratulálok a Ferencvárosnak a győzelemhez.

 • 93
  Vége!! Arany lefújta a meccset és már 4 pont az előnyünk a második helyezett MTK előtt.
  91
  Regedei veszélyesen kapu elé lőtt szabadrúgása után Dragóner fejelte ki a labdát.
  88
  Penksa két remek csel után passzolt Leandróhoz, akit becsúszva szereltek mielőtt 17 méterről lőhetett volna.
  85
  Kihasználtuk harmadik cserelehetőségünket is. Tököli helyére Penksa állt be.
  79
  Tököli buktatta Füzit, ezért ő is sárga lapot kapott és mivel ez a harmadik sárgája volt, ki kell hagynia jövő szombaton a Debrecen elleni meccsünket.
  75
  Lipcsei szöglete után Dragóner fejelt 8 méterről a kapu fölé.
  72
  Kriston buktatta Baumgartnert a felezővonalnál, amiért sárga lapot kapott.
  70
  Leandro remek labdával ugratta ki Tökölit, akinek 18 méteres lövése levágódott az önfeláldozóan közbevetődő Starkról.
  68
  Leandro félmagasan kapu elé lőtt labdája több védőn is megpattant, mí­g végül Sebők hárí­tani tudott.
  66
  Mi is másodszor cseréltünk. Gera helyett Jovic lépett pályára.
  64
  Jovanovic kí­méletlenül felrúgta Gerát, de még sárga lapot sem kapott.
  63
  Újabb csere a vendégeknél: Priskin helyére Nagy T. állt be.
  60
  Vukmir hosszú indí­tásával Gera lépett volna ki, de Salamon fejjel mentett csatárunk elől.
  56
  Gera emelte be a labdát a győri tizenhatoson belülre, melyet Tököli hosszan vett át, í­gy Sebők menteni tudott.
  54
  Cseréltek a vendégek: Szanyó helyére Jovanovic állt be.
  52
  Jäkl buktatta a kitörő Tökölit, de mivel nem volt utolsó ember, megúszta sárga lappal.
  50
  Priskin kapott egy hosszú indí­tást, de Dragóner és Balog összezártak előtte és kikí­sérték a labdát.
  47
  Szanyó 23 méteres szabadrúgása alig kerülte el a kapunkat.
  46
  Elkezdődött a második félidő. A mieinknél Szili helyére Leandro állt be.
  46
  A rájátszás felsőházának másik két mérkőzése már végetért. Az eredmények: Siófok-MTK 4-2, Újpest-Debrecen 0-3.
  45
  A játékvezető lefújta az első félidőt.
  44
  Gera kitűnő indaí­tásával Vukmir tört be a tizenhatoson belülre, Salamon becsúszva szögletre mentett.
  43
  Szabadrúgáshoz jutottunk 24 méterre a győri kaputól. Lipcsei remekül elcsavarta a labdát a sorfal fölött a jobb sarok irányába, Sebők vetődve hárí­tott.
  41
  Lipcsei kapu elé lőtt labdája a bevetődő Dragóner lábáról a kapu tetejére hullott.
  39
  Lipcsei szöglete után Salamon fejelte ki a labdát Dragóner elől.
  36
  Szkukalek húzott el a bal oldalon, kapu elé lőtt labdája Salamon kezéről az alapvonalon túlra pattant, Arany játékvezető azonban nem adta meg a nyilvánvaló tizenegyest.
  33
  Lipcsei szöglete után Dragóner fejelt 7 méterről a kapu mellé.
  31
  Tököli egy remek visszahúzós csel után a kapu elé lőtte a labdát, melyet a védők kétségbeesetten vágtak ki Gera elől.
  28
  Kriston két remek csellel megforgatta Némethet, majd középre í­velt, de a védők kifejelték Tököli elől a labdát.
  26
  Balog hatalmas bedobása után a labda mindenki feje fölött átszállt, végül Sebők húzta le a játékszert.
  24
  Szili játszotta be a labdát a védők mögé, melyet Sebők a felfutó Vukmir elől szerzett meg.
  21
  Szili ugratta ki Tökölit, akit Böjte szerelt, a labda Lipcsei elé pattant, csapatkapitányunk 22 méterről próbálkozott kapáslövéssel, de a labda levágódott a közbeugró Jäklről.
  19
  Vukmir becsúszva szerelte Priskint, de eltalálta a győri játékos lábát is. A vendégek futballistája rövid ápolás után tudta folytatni a játékot.
  16
  Szabadrúgáshoz jutott a Győr 18 méterre a kapunktól. Szanyó alig csavart a kapunk mellé.
  13
  Vezetünk! Kriston egy kötényt adott Böjtének, majd Gerához passzolt, aki remekül ugratta ki Tökölit és csatárunk 14 méterről a jobb sarokba helyezett, Sebők csak beleérni tudott a lövésbe (1-0).
  12
  Gera futott el a bal szélen, beadása után Böjte fejelte ki a labdát.
  10
  Szkukalek játszott a bal szélen felfutó Gerához, aki egy csel után középre passzolt, de Salamon mentett Tököli elől.
  9
  Szanyó lőtt volna 18 méterről, de a bevetődő Vukmir lábáról az alapvonalon túlra pattant a labda. Baumgartner szöglete után védőinkről Regedei elé pattant a labda, akinek 17 méteres kapáslövését Szűcs magabiztosan fogta meg.
  7
  Most Szili indí­totta remekül Kristont, akinek beadása után Baumgartner fejelte ki a labdát.
  5
  Lipcsei kitűnő labdával indií­totta a jobb szélen felfutó Kristont, ő egyből középre passzolt, Gera kapásból lőtt, Sebők vetődve védett.
  3
  Szkukalek indí­tásával Gera tört volna kapura, de Stark jól keresztezett és szerelt.
  1
  Elkezdődött a mérkőzés. Miután az MTK 4-2-re kikapott Siófokon, ha ma nyerünk, akkor négy ponttal elhúzhatunk a kék-fehérektől.
  .
  A térfélválasztás után eldőlt, hogy a Győr kezdi a meccset, az első félidőben mi támadunk a Springer-szobor felőli kapura.
  .
  Ebben a pillanatban a csapatok kijöttek a pályára.
  .
  A csapatok befejezték a bemelegí­tést. Tí­z perccel a kezdés előtt már csak a cserejátékosok tartózkodnak a pályán.
  .
  A mieink az itthon megszokott tiszta zöldben, a vendégek tiszta fehérben fognak játszani.
  .
  Női kézilabdázóink 33-28-ra nyertek a Cornexi ellen a bajnokság rájátszásában és óriási lépést tettek az ezüstérem megszerzése felé. Szép volt lányok, gratulálunk!
  .
  Már mind a két csapat játékosai a pályán melegí­tenek. A lelátón a jó időnek köszönhetően szép számban gyülekeznek a szurkolók.
  .
  A vendégek kezdőtizenegye: Sebők -- Regedei, Salamon, Stark, Böjte -- Priskin, Szanyó, Jäkl, Németh -- Baumgartner, Bajevski
  .
  Garami József szakmai igazgató az utolsó pillanatban kényszerült változtatni a tervezett összeállí­táson. Adem Kapic részleges combizomszakadást szenvedett, a helyére Zováth János került a kezdőcsapatba. A mieink Szűcs -- Vukmir, Dragóner, Balog -- Kriston, Lipcsei, Zováth, Szkukalek -- Gera, Tököli, Szili összeállí­tásban kezdenek. A kispadon Udvarácz, Kiss, Bognár, Penksa, Keller, Leandro és Jovic vár bevetésre.
  .
  Köszöntjük kedves szurkolóinkat! Rövidesen kezdődik csapatunk mérkőzése a Győr ellen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ