2024.IV.28. MTK – Ferencváros: 1-2

AZ FTC HARMADSZOR IS MEGVERTE AZ IDÉNYBEN AZ MTK-T

Lisztes Krisztián góllal és gólpasszal hálálta meg a bizalmat.
A labdarúgó NB I 30. fordulójának záró mérkőzésén a már bajnok Ferencváros 2–1-re nyert az MTK otthonában a 224. örökrangadón.

Nyilatkozatok:

Dejan Stankovic: — Bajnokok vagyunk, megünnepeltük, de a szezonnak még nincs vége. Szerdán a Nyíregyháza legyőzésével nagy lépést tettünk, hogy még fantasztikusabban zárjuk le ezt az idényt, de most csak az MTK elleni meccs lebeg a szemünk előtt. Az idei két találkozón győzni tudtunk, nem lehet kérdés, hogy a harmadikat is meg szeretnénk nyerni. Jó csapat az MTK, biztos vagyok benne, hogy mindent meg fognak tenni azért, hogy megnehezítsék a dolgunkat. Ahogy az eddigi meccseinken, úgy most is szükségünk lesz a szurkolóinkra, ők mindig plusz erőt, plusz motivációt adnak a játékosoknak.

A mérkőzés:

MTK Budapest — Ferencváros: 1-2 (1-2)
Hidegkuti Stadion, 17:45. 4.638 néző.
Vezette: Dr. Csonka Bence (asszisztensek: Bornemissza, Garai; Videóbíró: Erdős József; VAR asszisztens: Georgiou; VAR operátor: Kovács I.; tartalékjv.: Pillók)

MTK Budapest: Demjén — Hej (Kovács Má., 81.), Kádár, Kocsis G. — Varju (Végh, 68.), Nagy Zsom., Kata (Stieber Z., 86.), Horváth A. (Jurina, 81.), Antonov — Németh K., Bognár I.
kispad: Rácz G., Spalek, Vadnai, Kovács P.
vezetőedző: Horváth Dávid

Ferencváros: Dibusz — Botka (Makreckis, 56.), Wingo, Aaneba, Ramírez (Dhonata, 81.) — Katona B., Maiga (Tóth A., 71.), Ben Romdhane (Pászka, 81.) — Sevikyan, Kodro, Lisztes (Kehinde, 71.)
kispad: Varga Á., S. Mmaee, Besic, Abu Fani, Traoré, Cissé, Loncar
vezetőedző: Dejan Stankovic

Gól: Németh K. (31.) illetve Kodro (27.), Lisztes (45+3.)
Sárga lap: Kocsis G. (45.), Kata (45+2.), Németh K. (45+3.), Antonov (72.) illetve —

A SÖRGYÁR VÉGÁLLOMÁS felé tartó 37A villamos kongott az ürességtől. A stadion melletti megállónál mindössze ketten szálltak le róla, olyan volt, mintha másfél órával később nem is lenne mérkőzés. Na de aztán nem sokkal később a Hungária körúton végighasító 1-es villamosról csak úgy tódult le a tömeg.

Bánhatta, aki kihagyta a vasárnapi összecsapást!

És nem csak azért, mert már a kezdés előtt szép jelenet játszódott le a pályán. Az öltözőfolyosóról előbukkanó ferencvárosiaknak díszsorfallal fogadták a hazaiak, a rutinos futballisták, Kádár Tamás, Németh Krisztián, Bognár István és a többiek tapssal köszöntötték az újabb bajnoki címet szerző zöld-fehéreket. Még akkor is, ha sok olyan futballista ballagott ki a kezdéshez, aki az utóbbi időben nem számít biztos kezdőnek. Dejan Sztankovics az MTK ellen alaposan felforgatta a kezdőcsapatot, a múlt heti, Kisvárda elleni (0–0) meccsről mindössze ketten maradtak a csapatban (a kapuban Dibusz Dénes, a középpályán Habib Maiga).

Az első félidőre mégsem lehetett panasz.

A bal szélen szerephez jutó Lisztes Krisztián előbb adott egy gólpasszt, majd maga is a rúgott egy gólt. Az más kérdés, hogy utóbbinál is a kiszolgálás volt a célja, a szélről betekert labdája mindenki felett elszállva kötött ki a kapu bal oldalában. A sárga lapos eltiltását töltő Varga Barnabás hiányában Kenan Kodro kezdett elöl, a pótlás nem sikerült rosszul, a bosnyák csatár gól nélküli állásnál a magasba emelkedve bólintotta Lisztes beadását a léc alá. A játékos nem a levegőbe beszélt, amikor a közelmúltban lapunkban elmondta, úgy érzi, ha végre átszakad a gát és megszerzi első gólját, követi a többi. Április közepén a ZTE otthonában (3–2) megnyert meccsen megszerezte az elsőt, az MTK otthonában pedig jött is a második. De nem csak a vendég vezetés miatt vonultak dühösen szünetre a kék-fehérek játékosai. A félidő vége előtti pillanatokban akadt dolga bőven Csonka Bence játékvezetőnek, előbb a VAR-rendszer segítségével vonta vissza a hazaiak jó helyről járó szabadrúgását, majd az ellentámadásnál befújta a buktatást, melyet követően Lisztes Krisztián tekerte a labdát a kapuba.

A dühből, dacból többet kellett volna átmenteni a második félidőre. A Ferencváros a vezetés birtokában érthetően nem sürgette a játékot, türelmesen járatta a labdát, az MTK előtt pedig ugyan akadtak lehetőségek, melyből gól születhetett volna, ám Dibusz Dénes bizonyította, miért a(z egyik) legjobb magyar kapus, a lefújás előtti pillanatokban fontos védéseket mutatott be. Dejan Sztankovics pedig kihasználta a mérkőzés adta lehetőségeket, a hajrában több olyan futballistának is lehetőséget adott, aki a tavasszal alig, vagy egyáltalán nem jutott még lehetőséghez. Negyedik NB I-es mérkőzését játszotta a fiatal Tóth Alex, sérülése után második bajnokiján kapott szerepet Tosin Kehinde, a fiatal brazil védő Tavares Dhonata másodszor léphetett pályára a felnőttcsapatban, és érkezett az a Pászka Lóránd is, aki az idényben mindössze kétszer volt a kezdőcsapat tagja.

Az FTC újabb mérkőzést nyert meg, és őrzi tavaszi veretlenségét.

További képek: fradi.hu, nso.hu, Sportfotók

Nyilatkozatok:

HORVÁTH Dávid, az MTK vezetőedzője

– Győzött a Ferencváros, de lett volna esély az egyenlítésre. Bosszús emiatt?
– Nem, mert összeszedetten játszottunk. Az első félidőben jobbára védekeznünk kellett. Az ellenfél játékereje miatt akadtak hibáink, de így is próbáltunk előremenni. A második félidőre feljavultunk, és volt lehetőségünk az egy pontot megszerezni, azt persze sajnálom, hogy nem sikerült.

– A Ferencváros alapemberei közül a többség pihent: így is ennyivel jobb a Ferencváros?
– Ebben a felállásban is az NB I legjobbja. Ha kicserélik a képzeletbeli legerősebb összeállításukat, akkor is olyan jó futballistáik vannak, akik ezen a szinten kiemelkednek a mezőnyből. Valóban erős a Ferencváros kerete.

– Három forduló van hátra a bajnokságból, mit gondol, a negyedik helyet meg lehet csípni?
– Nagyon szeretnénk. Erről beszélünk, kézzelfogható távolságra van a negyedik hely. Mindent megteszünk ezért. Most nem a romokat kell takarítani, hanem előre kell tekintenünk.

Dejan SZTANKOVICS, a Ferencváros vezetőedzője

– Nem a legerősebb összeállításukban léptek pályára, mégis győztek. Ennyire erős ez a keret?
– Igen. Huszonöt remek játékosom van. Amúgy nálam nincs olyan, hogy gyengébb vagy erősebb Ferencváros lép pályára. Kifejezetten élveztem a mérkőzést, hiszen sok játékosom volt pályán, akiknek hiányzik a meccsritmus, de kitettek magukért és így is kiharcolták a győzelmet.

– Lisztes Krisztián kivette a részét a győzelemből: mit szólt a teljesítményéhez?
– Nagy tehetség, de keményebben kell dolgoznia. Remélem, a jövő magyar válogatottjának erőssége lesz, hiszen minden adottsága megvan ehhez. Ezúttal is megmutatta, mire képes.

– A hajrában több fiatalnak is lehetőséget adott. Erre lehet számítani a hátralévő három fordulóban?
– Ők a Ferencváros jövője. Eszembe is jutott valamelyik nap, amikor életemben először, tizenhat és fél évesen álltam be a Crvena zvezda felnőttcsapatába. Ezek a srácok is keményen dolgoznak, látom őket minden nap, és nekik is szeretnék lehetőséget adni.

A FORDULÓ LEGJOBBJA – LISZTES KRISZTIÁN

Idén először kezdett a Ferencvárosban Lisztes Krisztián. A 18 éves labdarúgó helyzete speciális, hiszen a zöld-fehérek játékosa a magyar labdarúgás egyik legnagyobb ígérete, az NB I-ben is bizonyította már rátermettségét, ráadásul a Frankfurttal kötött megállapodás értelmében bizonyos feltételek teljesülése esetén az átigazolási díja tovább növekedhet. Igen ám, csakhogy a korosztályos válogatott támadó a nyáron távozik, a következő idény csapatépítésében pedig érdemesebb olyan játékosokat szerepeltetni, akik a nemzetközi erőpróbák idején segítségére lehetnek az együttesnek. A kevés játéklehetőség hátterében ugyanakkor tavaszi sérülése áll, de a felépülését követően sem bővelkedett a játékpercekben – jelzésértékű, hogy Dejan Sztankovics vezetőedző azt mondta, nagy tehetségnek tartja, minden adottsága megvan ahhoz, hogy a jövő felnőttválogatottjának erőssége legyen, de keményebben kell dolgoznia.

De mit is csinált a 2023. december 17. után ismét a kezdő tizenegybe állított támadó az MTK Budapest otthonában? Röviden: gólpasszával és góljával kiérdemelte tudósítóinktól a mérkőzés játékosa címet, 7-es osztályzatot kapott. Találata különös jelentőségű volt, hiszen azzal ragadta magához ismét az előnyt a Ferencváros, s nyerte meg 2–1-re a bajnokit, amelyen leginkább azok a futballisták játszottak, akik az évad során kevesebb lehetőséget kaptak. Lisztes Krisztiánnak ez volt az FTC-ben a harmadik győztes gólja, korábban a Vasas és a Kisvárda ellen lépett elő nyerőemberré. Tegyük azonban hozzá, a bal szélről belőtt labdával nem a kaput vette célba, hanem a középen érkező társak fejére kívánta ívelni – ezt a játékos is elismerte a lefújást követően.

„Nagyon boldog vagyok, hogy végre újra kezdő lehettem, hiányoztak a játékpercek   – mondta Lisztes Krisztián. – Örülök, hogy góllal és gólpasszal háláltam meg a bizalmat. A gólpasszom előtt volt két cselem, próbáltam minél közelebb kerülni a kapuhoz, majd miután megláttam, hogy Kenan Kodro jó ütemben indul be, úgy voltam vele, megpróbálom odatenni a labdát a fejére. A gólom viszont nem volt tudatos, nem a kapura szántam a labdát. Hiányzott már, hogy betaláljak, mondhatni, az hiányzott a legjobban, és így végre nyugodt szívvel aludhattam. Dejan Sztankovics a lecserélésemet követően elmondta, tudja, nehéz lehetett nekem az elmúlt időszak, de így kell visszatérni. És valóban, nyilván egy sportoló életében roppant kemény, amikor sérülés miatt nem játszik. Lábadoztam, nehezen verekedtem vissza magam a csapatba, de úgy érzem, az MTK elleni meccsel ez az időszak talán lezárult, a teljesítményem lendületet adhat, egészséges önbizalommal játszhatok.”

A tizenkilencedik életévét május 6-án betöltő, kétszeres magyar bajnok szélső még négy mérkőzésen léphet pályára az FTC-ben: a bajnokságban a Debrecen, a Diósgyőr és az Újpest, míg a Mol Magyar Kupa döntőjében a Paks ellen bizonyíthat – nemcsak a magyar bajnoknak, hanem német klubjának is.

„Július elején kezdődik Frankfurtban a felkészülés – árulta el Lisztes Krisztián. – Nyilván gondolok a németországi folytatásra, de fejben teljesen itt vagyok. Az Eintrachttól érdeklődtek, miért nem játszom, mi a helyzet velem a tavasszal, sokan jelezték, nem értik, mi történik velem, de így alakult, sokkal többet nem tudok mondani. A bajnoki címet azonban ugyanúgy meg tudtam ünnepelni, úgy vélem, hozzátettem a magamét, volt benne szerepem, szereztem néhány gólt.”     

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, a Ferencváros és az MTK hivatalos honlapja, valamint az MLSZ Adatbankja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2024.IV.28. MTK – Ferencváros: 1-2 bejegyzéshez

  • PERCRŐL PERCRE:

    90+5
    VÉGE
    VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS! A FERENCVÁROS 2–1-RE NYERT AZ MTK OTTHONÁBAN

    90+4
    Újabb Dibusz bravúr. A szögletet követően Kocsishoz került a labda, majd lőtt. Dibusz azonban ismét jól helyezkedett.

    90+2
    Bognár emelte át a jobb oldalon Kovácsot, aki a jobb alsó sarkot célozta meg, Dibusz viszont leért és kivédte a lövést.

    90+2
    Németh fordult le, majd lőtt éles szögből, Dibusz azonban védte a rövid sarkot.

    88′
    Demjén lábbal nagyszerűen védte Kehinde jobblábas lövését.

    86′
    CSERE
    Kata Mihály helyére Stieber Zoltán érkezik a hajrára.

    82′
    CSERE
    Hejt pedig Kovács Mátyás váltja.

    82′
    CSERE
    Az MTK is cserél: Jurina érkezik Horváth helyett.

    80′
    CSERE
    Ramírezt pedig Dhonata váltja.

    80′
    CSERE
    Pászka is beáll Ben Romdhane helyére.

    72′
    Sárga lap
    Antonov kapott sárgát Szevikjan megállításáért.

    70′
    CSERE
    Tóth Alex is beáll Maiga megy le.

    70′
    CSERE
    Lisztes helyett Kehinde érkezik.

    69′
    CSERE
    Végh Bence állt be Varju helyett a hazaiaknál.

    65′
    Bognár ugrott volna ki, de Wingo remekül érkezett és bedobásra tisztázott.

    59′
    Jobb oldalon Szevikjan, majd bal oldalon Lisztes is szép cseleket mutatott, beadni azonban egyikőjük sem tudta a labdát.

    56′
    CSERE
    Kényszerű csere a vendégeknél, a megsérült Botka helyére Makreckis érkezik.

    53′
    Bognár lövésénél Dibusz hárított.

    47′
    Szevikjan ugrott ki egy elé pattanó labdával, Demjén nagy bravúrt mutatott be, bal kézzel szögletre ütötte a labdát.

    46′
    Második félidő
    FOLYTATÓDIK A MÉRKŐZÉS!

    45+3′
    Szünet
    VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

    45+3′
    Sárga lap
    Németh Krisztián is sárga lapot kap reklamálásért.

    45+3′
    GÓL
    GÓÓÓL! LISZTES KRISZTIÁN GÓLJÁVAL VEZET AZ FTC! Lisztes beadásába senki nem ért bele, így az a bal kapufa mellett a hálóban kötött ki. 1–2

    45+1′
    Sárga lap
    Kata is sárga lapot kapott.

    43′
    Dejan Sztankovics a VAR-ozás közben, végül a zöld-fehéreket segítette a videóbíró.

    Fotó: Nagy-Pál Tamás

    43′
    Sárga lap
    Nincs piros, sőt! Csonka visszavonta Aaneba sárga lapját, és Kocsis kap figyelmeztetést, mert először ő volt szabálytalan.

    41′
    Csonka Bence a VAR segítségével megnézi az előbbi esetet, lehet piros lap lesz az ítélet.

    41′
    Kocsis lépett volna ki, Aaneba szabálytalanul megállította, így sárga lapot kapott.

    38′
    Szevikjan jobb oldalról érkező beadását könnyedén lehúzza Demjén, elől azonban nincs senki, így nincs kontratámadás.

    36′
    Megint Lisztes tekert középre, a labda kicsit magas volt Aanebának.

    32′
    GÓL
    GÓÓÓL! EGYENLÍT AZ MTK! Antonov a balszélen lépéselőnybe került, a beadásból pedig Németh Krisztián fejelt Dibusz kapujába 1–1

    Fotó: Török Attila

    30′
    Újabb FTC-helyzet. Lisztes cselezett befelé majd a rövid sarkot vette célba, Demjén szögletre hárít.

    28′
    GÓL
    GÓÓÓÓL! VEZET AZ FTC! Lisztes Krisztián beadását követően Kenan Kodro fejelt a kapuba. 0–1

    19′
    Az első komolyabb helyzet, Kodro készítette le a labdát, Katona kapásból vállalkozott 16-ról, Demjénnek nem kellett védenie, MTK kirúgás következik.

    16′
    Bognár tartotta meg a labdát, Hej kérte a jobb oldalon, Bognár azonban a lövést választotta. A labda elszáll a kapu felett.

    16′
    Ben Romdhane beadását Demjén könnyedén lehúzta.

    11′
    Az FTC-nek nagy a mezőnyfölénye, a hazaiak a felezővonalat is ritkán lépik át, azonban helyzetek egyelőre egyik oldalon sincsenek.

    8′
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    6′
    Wingo nevéhez fűződik az első kapura lövés, de a labda messze elkerüli Demjén Patrik kapuját.

    Meccs indítása
    ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

    Érkeznek a pályára a csapatok. Az MTK kék felszerelésben áll sorfalat a zöld-fehérben játszó bajnok FTC előtt.

    Gedeon is focizott az örökrangadó előtt.

    Fotó: Nagy-Pál Tamás

    Myenty Abena: Tudtam, hogy eljön az én időm a Fradiban

    A suriname-i válogatott Myenty Abena alapemberré vált a Fradiban, és az MTK otthonában is szeretné megtartani társaival a tavaszi veretlenséget a ligában.

    Bővebben itt olvashat!

    Üdvözöljük kedves olvasóinkat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

05.15.19:30 M4 Sport
05.19.20:15 M4 Sport
OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ