1999.VI.9. EB selejtező, Magyarország – Szlovákia 0-1

Szerdán Győrött az Európa-bajnoki döntőbe jutásra már csak matematikai eséllyel pályázó magyar és szlovák labdarúgó-válogatott mérte össze erejét Eb-selejtezőn. A találkozót a spanyol Diaz Vega vezette 16 ezer néző előtt.

A mérkőzésre a feketepiacon két és fél-háromszoros áron, vagyis 3000-5000 forintért lehetett jegyhez jutni.

Magyarország-Szlovákia 0-1 (0-0)
Győr, 16 000 néző, V: Manuel Diaz Vega (spanyol)

Magyarország: Király – Sebők V. – Korsós Gy., Hrutka, Mátyus – Dárdai, Halmai (Pisont 73.), Somogyi (Preisinger 78.) – Illés – Sebők J., Egressy (Dombi 60.)

Szlovákia: König – Kratochvil, Timko, Varga, Karhan – Pinte, Zvara (Dzúrik 81.), Valachovich, Németh P., Labant – Fabus

Gól: Fabus (54.)
Sárga lap: Mátyus (29.), Hrutka (38.), Sebők J. (66.) illetve Németh (70.)

A találkozó megkezdése előtt Illés Bélát köszöntötték, aki a szerdai találkozón ötvenedszer lépett pályára a magyar válogatottban.

4. perc: Illés ugratta ki Sebők J.-t a bal oldalon, aki bevezette a labdát a 16-oson belülre, majd 8 m-ről a hosszúsarok irányába lőtt, de König hárí­totta a lövést.
7. perc: Fabus perdí­tését Németh lőtte kapásból a magyar kapu mellé.
19. perc: Zvara az oldalvonal közeléből végzett el szabadrúgást, a kapu elé í­velt, és a hosszúsaroknál érkező Pinte alig maradt le a kapu előtt zavartalanul átszálló labdáról.
28. perc: Egressy a szlovák térfélen Illés elé csúsztatott, aki indí­totta a jobb oldalon kiugró Sebők J.-t, ám a magyar csatár hosszan vette át a labdát, í­gy odalett a helyzet.
29. perc: Mátyus reklamálásért sárgalapos figyelmeztetésben részesült.
38. perc: Hrutka kapott sárgalapot egy kemény belépő után.

Jól kezdte a találkozót a magyar együttes, de mezőnyfölénye csak arra volt elég, hogy néhányszor eljusson a szlovák kapuig. A 10. perc után a vendégek átvették az irányí­tást, és kétszer is veszélyeztették Király kapuját. Az első játékrész utolsó negyed órájában ismét Illésék kerültek fölénybe, de továbbra sem tudtak komolyabb helyzetet kialakí­tani.

50. perc: Fabus indí­totta a kiugró Karhant, aki 6 m-ről a kivetődő Király mellett az oldalhálóba lőtt.
53. perc: Hrutka indí­totta nagyszerűen Illést, a magyar középpályás egyedül kilépett a lesre játszó szlovák védők közül, elhúzta a labdát a kifutó König mellett, de kisodródott és, bár 100 százalékos helyzetben volt, már nem tudott kapura lőni.
54. perc: Gyors ellentámadás után Valachovich beadására Fabus érkezett és 11 m-ről a kapu közepébe fejelt (0-1).
65. perc: Dombi jobboldali beadását Sebők J. fejelte kapura 7 m-ről, König biztosan védett.
77. perc: Egy 16-osnál felperdülő labdát Illés kapásból lőtt kapura, König vetődve hárí­tott.
90. perc: Pisont jobboldali szögletét Preisinger a rövidsaroknál az oldalhálóba csúsztatta.

A második félidőre harcosabb felfogásban lépett pályára a magyar együttes, ennek ellenére egy gyors ellentámadásból a szlovákok szerezték meg a vezetést. A gól némileg megfogta a hazaiakat és ugyan egy-két lehetősége még akadt Sebők és Illés révén a magyar csapatnak, de a mezőnyben jobban és pontosabban játszó szlovákok akarata érvényesült.

A találkozó összképét tekintve a szlovákok megérdemelték a győzelmet, hiszen kevés lehetőségükből egyet kihasználtak.

A csoport állása:

1. Románia 7 5 2 – 16- 1 17
2. Portugália 6 5 – 1 19- 2 15
3. Szlovákia 7 3 2 2 8- 4 11
4. Magyarország 7 2 2 3 11- 7 8
5. Azerbajdzsán 7 1 – 6 5-21 3
6. Liechtenstein 6 1 – 5 2-26 3

Nyilatkozatok:

Jozef Adamec, a szlovák válogatott szövetségi kapitánya: – Élénken élt az emlékezetünkben a pozsonyi mérkőzés, ahol a magyarok nagyon jól játszottak, ezért úgy jöttünk Győrbe, hogy mindenképpen támadnunk kell. Ettől függetlenül bebiztosí­tottuk a középpályát és négy jó védővel álltunk föl. Taktikailag és morálisan nagyon jó volt a csapat, olyan teljesí­tményt nyújtott, amit rég nem láttam szlovák válogatottól. Örülök, hogy egy ilyen erős magyar válogatottat le tudtunk győzni.

Bicskei Bertalan, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: – Csalódott vagyok az eredmény miatt, úgy érzem: mi közelebb álltunk a győzelemhez, mint ellenfelünk. Csapatom az egész találkozó során egyszer volt fegyelmezetlen, közvetlenül a gól előtt. Kilencen rohantunk előre és csak egyetlen játékos maradt hátul. Pont ugyanúgy jártunk, mint a szlovákok Portugáliában, akik szintén egyetlen hiba miatt veszí­tettek. Óriási küzdelem volt a pályán, nagy volt a harc. Gratulálok a szlovákoknak.

– A románok elleni mérkőzésre visszatekintve úgy gondolom: azon a találkozón kismérvű visszalépés volt tapasztalható a korábbi játékunkhoz képest, de ugyanezt a mairól nem lehet elmondani, mivel jól játszott a csapat. Reálisan nézve – a helyzeteket alapján – 4-1-re kellett volna győznünk. A hibák okát abban látom, hogy a magyar bajnoki találkozókhoz képest sokkal nagyobb volt az iram, ami rengeteg hibát okozott, hiszen mindent egy ütemmel gyorsabban kellett végrehajtani. Minél több labdarúgónknak kell külföldön, nemzetközileg is jegyzett bajnokságokban is játszania ahhoz, hogy a nemzetközi mérkőzéseken ne okozzon gondot a ritmus és az iram különbsége.

Dárdai Pál, a magyar csapat legjobbja: – Sajnos kihagytuk a helyzeteket és a második félidőben felörlődtünk. A portugálok elleni találkozóhoz hasonlí­tható a mostani összecsapás, hiszen érzésem szerint akkor is jobban játszottunk ellenfelünknél, mégis kikaptunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ