1910.X.16. Törekvés – FTC 1:4

Kettős bajnoki mérkőzés. A millenáris versenypályán két érdekes bajnoki mérkőzés lesz vasárnap délután. Fél kettőkor a Ferencvárosi Torna Klub a Törekvés Sport Egyesülettel, három órakor a Budapesti Torna Klub a 33-as Futball Klubbal méri össze erejét.

Millenáris versenypálya: Délután 1/2 2 órakor Ferencvárosi Torna Klub—Törekvés S. E. Biró: Kiss Gyula.

(Budapesti Hí­rlap, 1910. október 13-16.)

1910. október 16., 13:30, Millenáris, Törekvés – FTC 1:4 (1:2)
vezette: Kiss Gyula (33 FC)
Törekvés: Dürr – Hauswald, ? – ?, Csonka, Takács – ?, Ürögdi, ?, ?, ?
FTC: ? – Weszely, ? – Weinber, ?, Gorszky – Weisz, ?, Koródy, Schlosser, Borbás dr.
Gól: Ürögdi (30.) illetve Schlosser (4.), Weisz vagy Koródy (22.), Koródy vagy Schlosser (54.), Koródy (60.)
Kiállí­tva: Weinber (?.)

SH-19101017-03-19101016

Ferencvárosi Torna Klub—Törekvés Sport Egyesület 4:1 (félidő 2:1.). A millenáris versenypályán nagy számban összegyűlt nézőközönségnek érdekes és változatos, de kissé erőszakos küzdelemben volt része. A csöndesen, fairen indult játékban egyik-másik játékos mind a két oldalon, mintegy adott jelre hirtelen olyan játékmódot kezdett, a mely semmiképpen sem egyeztethető össze a futball-játék szellemével. Hozzájárult a vad indulatok kitörésének a fokozásához a közönség egy részének hangos beleavatkozása s bizony csak a folytonos bí­rói közbelépés tudta megakadályozni a játék teljes eldurvulását.

Az erős, sokszor kí­méletlen játéknak a Törekvés adta meg az árát. Ez a kitűnő szellemben irányí­tott csapat legszebb eredményeit finom, nyugodt, szinte előkelő játékával szerezte meg. Valahányszor erőszakosságot inszcenált, vagy átvette ellenfelének erős játékát, mindig vereség volt az eredmény. Ma is, ha az elsőrangú kvalitásokkal bí­ró Takács, de különösen Hauswald a szokott finomsággal játszik, nem jut a csapat osztályrészéül a nagyarányú vereség. A F. T. K. csapatában csak Veinber produkált kirí­vó faultokat, a melyekből az egyik a játékból való kiállí­tását is maga után vonta.

A csapat egyébként tavaszi formájára emlékeztető játékot mutatott. A csatázósor pompásan összejátszott és a mi fő, állandó kontaktusban volt a födözetsorral. A F. T. K. győzelmének értékét nagyban emeli, hogy a játékidő jórészében Weszely és Veinber nélkül, tehát kilenc emberrel játszott és még igy is csaknem állandóan offenzivában volt. Kitűnő napja volt, Schlossernek, Borbás is agilisabb volt, mint az eddigi mérkőzésekben. Gorszky úgy látszik még visszaszerzi régi reprezentatí­v formáját.

A Törekvés csapatában kimagaslott Takács bal és Csonka centerhalf játéka. A csatázósorban, a melynek fő hibája, hogy rendkí­vül nehézkesen és lassan akarja keresztülvinni kombinációit, talán Urögdi volt a legügyesebb.

Az első gólt a 4-ik percben Schlosser gyönyörű fejessel juttatta az ellenfél kapujába. A 22-ik percben Weisz lőtt újabb gólt. A 30-ik percben Ürögdi lefutása és szép lövése meghozta a Törekvés egyetlen gólját. A F. T. K. további két gólját Koródy szerezte meg a második félidő 9. és 15-ik percében.

Biró Kiss Gyula volt.

F. T. K. II.—Törekvés II. szövetségi dijmérkőzése 3:3 arányban eldöntetlen.

(Budapesti Hí­rlap, 1910. október 18.)

Ferencvárosi Torna Club—Törekvés Sport Egylet 4:1 (2:1) Biró Kiss Gyula. Millenáris pálya. A mérkőzést vezető bí­ró engedékenysége és határozatlansága folytán a Törekvés egynéhány játékosa rugdalódzással akarta a Ferencvárosiak fölényét ellensúlyozni. Az első félidő közepe táján Takács kí­méletlenül belerúgott Véseibe, úgy hogy kénytelen volt társai segí­tségével a pályát elhagyni. Már az első percekben Weisz beadásából Schlosser gyönyörű goalt fejel, melyet rövidesen egy Koródy által lőtt goal követ. Törekvés of-side támadásából éri el egyetlen goalját. A 2 ik félidőben is Ftc a többet támadó és Schlosser, Koródy 4-re szaporí­tják a goalok számait. A folyton rugdalódzó Törekvés játékosait a biró egyre figyelmezteti, mig Weinbert ugyanolyan szabálytalanságért kiállí­tja. Dacára annak, hogy Ftc csak 9 emberrel játszik, mindvégig megtartja fölényét.

A II. csapatok 3:3.

(Sport-Világ, 1910. október 17.)

A FTC—Törekvés mérkőzés csak az első félidőben volt élvezhető. Hatalmas tempóban folyt ekkor a játék, melynek FTC egyik hátvédje, Weszely áldozatul esett, amennyiben egy erős összecsapásnál térde kiugrott és a játékot abbahagyni volt kénytelen. A mérkőzés második felében Takács folytonos faultjaira Weinber szándékos durvasággal felelt, mire a biró kiállí­totta. A kilenc emberre lefogyott ferencvárosiak ennek dacára állandó fölényben maradnak a mérkőzés végéig. A játék élvezhetetlenné fajulását nagyban elősegí­tette a FTC közönségének viselkedése, mely valósággal indiánus zenével és éktelen ordí­tással kisérte a játék menetét, megzavarva ezáltal a bí­rót és a játékosokat egyaránt.

FTC—Törekvés 4:1. Millenáris. Biró: Kiss Gyula (33 FC).
FTC II.—Törekvés II. 3:3 (2:1). Soroksári-ut. Biró: Friedmann M. (TTC).

(Nemzeti Sport, 1910. október 23. & Sporthí­rlap, 1910. október 17.)

Az a szemüveg! A sport tudósitó urak szeme vérbe borult, mikor Schlosser összeütközött Feldmannal, vérbe borult akkor is, mikor Hegyivel tülekedett, de nem láttak semmit, mikor ezt megelőzőleg Hegyi fejbe rúgta Schlossert — hátulról. És ugyancsak nem láttak, csak véletlen összeütközést, mikor Takács Groszkyt vágta mellbe úgy, hogy ma is fekszik bele, vagy ugyancsak Takács úgy megrugta Weszelyt, hogy az szintén még ma is fekszik dagadt lábbal és egyik se játszik jó sokáig.

(Sport-Világ, 1910. október 24.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

05.11.19:30 M4 Sport
OLDALAK
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ