1911.XI.1. FTC – Internationale Karlsbad 8:0

(Nemzetközi mérkőzés.) Sorrendben a harmadik csapat a Karlsbadi Internationale FK., amely az őszi szezonban Budapesten játszik. Ellenfele a magyar bajnokcsapat, a Ferencvárosi Torna Klub. A hires osztrák fürdőhelyről jövő csapat nálunk nem igen ismeretes, ámbár az elsőosztályú osztrák csapatok közé tartozik. Nevét onnan kapta, mert játékosai a szó szorosabb értelmében is nemzetköziek. Van közöttük osztrák, német és cseh. Eredményei között van egy pár igazán jó is, í­gy: Hertha (Berlin) ellen 2:0 és 2:2, Halle 1896 ellen 3:0 és 3:3, Deutscher FC. ellen 2:1, Teplitzer FC. ellen 2:1, Halle Provenzia ellen 6:1, Wiener Amateurök ellen 3:3, stuttgarti Kickers ellen 3:3, I. Vienna FC. ellen 1:1, Wiener Associations FC. ellen veszit 1:0 arányban. A csapat tehát elég jó képességűnek mutatkozik, amely ha nem is üti meg a FTK. klasszisát és semmiféle győzelmi reménynyel sem mehet a küzdelembe, mégis legalább szép játékot fog produkálni. A csapat egyébként a következő összeállí­tásban játszik: Hochmann — Handl, Mühlstein — Neumann. v. Zettvitz, König — Wosetzky, WoIf, Textir, Pappstein, Dietrich.

Ezek közül kiemelkedik Handl neve, aki azelőtt bécsi Germaniában játszott és a bécsi válogatott csapatban Berlin, Prága és Németország reprezentativjai ellen küzdött. Ugyancsak elsőrendű játékos a németországi Pappstein, aki viszont Németország reprezentatí­v csapatának volt tagja és körülbelül most is a csapat legjobb játékosa. Mint már emlí­tettük, a csapatnak győzelmi sanszai egyáltalán nincsenek. A mérkőzés az Üllői-uti pályán fog lefolyni és pontosan három órakor kezdődik.

(Pesti Napló, 1911. november 1.)

1911. november 1., 15:00, Üllői út, FTC – Internationale Karlsbad 8:0 (5:0)
vezette: Herczog Ede ()
nézőszám: 5 000
FTC: Fritz — Rumbold, Manglitz — Weinber, Bródy, Payer — Szeitler, Weisz F., Koródy, Schlosser, Borbás dr.
Internationale Karlsbad: Hochmann — Handl, Mühlstein — Neumann. v. Zettvitz, König — Wosetzky, WoIf, Textir, Pappstein, Dietrich
Gól: Borbás dr. (1.), Weisz F. (16., 25., 57.), Schlosser (26., 66., 77.), Koródy (37.)
Kiállí­tva: ? (?.), ? (?.)

Mindszentek napját is lefoglalták maguknak a labdarugók. A válogatott csapat múlt vasárnapi és jövő vasárnapi mérkőzése két napot elvont az egyesületek programjából és igy a legtöbben igyekeztek magukat a mai ünnepnappal kárpótolni. A Ferencvárosi Torna Klub ma tartotta első őszi „nemzetközi“ mérkőzését, a melyben ellenfélnek a karlszbádi internacionalistákat szerezte meg. A világhí­res osztrák fürdő a múlt esztendőben nemcsak a kurálási metódusáról volt hí­res, hanem arról is. hogy valami kitűnő labdarugó csapata van. A Ferencvárosi Torna Klub minden követ megmozgatott, nagy összeköttetéseket szerzett fürdőigazgatóknál, tanácsosoknál, sőt — nem tudjuk, de lehet, hogy még az udvarnál is, hogy ezt a fürdőtelepen legyőzhetetlen csapatot budapesti vendégszereplésre megnyerje. Nos végre meglett a keserves munka sikere és a karlszbádiak eljöttek a mi gyönyörű fővárosunkba. Hogy azonban a karlszbádi csapat talmi fenoméneknek bizonyult játékosai is oly szépnek és elragadónak találták-e, mint általában a külföldiek, bajosan hinnők, mert ha tetszett is volna nekik minden, a ferencvárosiak alaposan kiábrándí­thatták őket. A Teplitzer F. K-ot és a Deutscher F. K.-ot verő Karlsbad szánalmas szerepet vitt első — és több mint bizonyos, utolsó — mérkőzésében. A magyar bajnokcsapat játszi könnyűséggel győzte le, nem kevesebb, mint nyolc góllal terhelvén meg a csapat utitarisznyáját. A mérkőzést, a melybe élénkséget egyedül Schlossernek gyönyörű játéka és kolosszális lövései vittek, közel 5000 főnyi közönség nézte végig.

Magyar-osztrák klubközi mérkőzés. Ferencvárosi Torna Klub—Internacionale Sport Klub Karlsbad 8:0 (5:0). — Ullői-uti versenypálya.

A F. T. K. kezdés után azonnal ostrom alá veszi a karlszbádiak kapuját s Borbás már az első percben gólt szerez csapatának. A F. T. K. egy pillanatra sem engedett a heves támadásból, a melynek eredményeként Veisz a verseny 16-dik és 25-dik percében újabb két szépen lőtt góllal háromra emeli a gólok számát. Egy percre rá Schlosser a tőle megszokott bravúrral szerzi meg a negyedik gólt. A félidő 30-dik perce után a karlszbádiak végre erőre kapnak és néhány percre a támadásból is kiveszik a részüket, de egy javukra megí­télt kornernél többet elérni nem tudtak. A F. T. K. csak rövid ideig engedett teret a karlszbádiak érvényesülésének, mert újból heves támadásba fogott és a 37-dik percben Koródy révén még egy gólt ért el. A félidő csak 40 percig tartott.

A második félidő ugyanazt a képet mutatta, mint az első: ismét a F. T. K. volt óriási fölényben és a karlszbádiak csak pillanatokra juthattak támadáshoz. A karlszbádiak elkeseredett védekezése ellenére a 17-dik percben Veisz gólja, a 26-dik és 37-dik percben Schlosser mesterien csavart lövéssel 8:0-ra emeli a meccs végső eredményét. Ezt a félidői is öt perccel előbb fütyülte Herczog Ede biró.

(Budapesti Hí­rlap, 1911. november 2.)

A FTK nemzetközi mérkőzése a karlsbadi csapatra igen gyászos eredménynyel végződött. Az osztrák, német és csehekből álló csapat három klaszszissal volt gyengébb a magyar bajnokcsapatnál. Az idegen csapatnak nagyon megárthatott a prágai mérkőzésük, mert abszolút gyengén játszottak. Igen érdekes volt azonban, hogy az első félidő 5:0-ás eredménye után már öt hátvéddel játszottak s a Franzstadt csak úgy tudott boldogulni, hogy idöközönkint kicsalogatta védett táborhelyükből.

Nemzetközi mérkőzés. Ferencvárosi Torna-Klub—Karlsbader Internationale FK 8:0. Félidő: 5:0.

A BAK—Törekvés mérkőzés után mérkőzött először Budapesten a Karlsbader IFK csapata. Előző eredményei dacára sem volt méltó ellenfele a FTK-nak, mely ez alkalommal komplet összeállí­tásban szerepelt. A cseh-német csapatban játszott a bécsi König II., akit a magyar közönség durva játékáról már ismer. Hí­rnevéhez méltóan szerepelt ez alkalommal is és hogy a mérkőzés egyrészt eldurvult, főként az ő érdeme. A csapat játékán meglátszott, hogy egész éjjel, a mérkőzés kezdete előtt egy óráig folyton utaztak, ami a csapat játékára nagy kihatással volt.

A mérkőzést a FTK támadása nyitja meg. Korody kiadja a labdát Schlossernek, aki Borbáshoz továbbí­tja, ez utóbbi lefutása és lövése az első goalt eredményezi, melyet a kapus lábbal akar védeni, de a labda a lába alatt mégis a goalba jut (1. perc). A FTK állandó fölényben van, de a vendégcsapat minden játékosa a goalban tanyázik, igy a lövések mind emberbe mennek. A FTK végre cselhez folyamodik, támadni engedi a karlsbadiakat s igy goal újra szabad lesz. A 16. percben Weisz, majd a 26. percben újra Weisz két goalt rúg, amelyet Schlosser a 27. percben, Korody a 37. percben még kettővel megtold. A félidő 35 percig tartott.

A második félidőben az FTK iskolajátékot mulatott be, csak a 22 percben Weisz újabb goalja teszi változatossá az egyhangú mérkőzést. A nap legszebb goalját Schlosser a 27 percben lövi, amely mindenképpen méltó volt a jubilánshoz. Ugyancsak Schlosser lövi a nyolcadik goalt a 32. percben. A félidő végén a biró durva játék miatt két karlsbadi játékost kiállí­tott.

Biró: Herczog Ede volt.

(Pesti Napló, 1911. november 2.)

Karlsbad játszott szerdán a FTC ellen. Oly iszonyú rosszak, hogy szégyelhették magukat idejönni. A FTC pihent és félkézzel játszott, de ennek dacára 8 gólt rúgtak nekik.

(Nemzeti Sport, 1911. november 5.)

FTC—Internacionale (Karlsbad) 8:0. (5:0.)

A karlsbadi csapat reklámozása is jól bevált. Egy abszolút gyenge csapatot láttunk, de hát elég messziről jött s igy mindent elhittünk róla.

(Sport-Világ, 1911. november 4.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ