1903.VI.28. Budapesti Ramblerek – Prágai Ramblerek 4:2

sv-19030705-01-19030628

Prága Budapesten.

Ramblerek. Budapest—Prága 4:2
Budapesti Ramblerek 4:2 győznek a prágai Ramblerek ellen.

Rambler match. Ma délután és holnap, hétfőn, (Péter és Pál napján) a prágai Ramblerek mérkőznek Budapesten és pedig első nap a budapesti Ramblerekkel, második napon pedig a Magyar Testgyakorlók Kövével. A budapestiek képességeit már ismerjük. A prágai csapat ez alkalomra alakult és a csapatnak igen jónak kell lenni, mert a csehek és németek szövetkezve egymással, legjobb játékosaikat küldik le fővárosunkba. Első nyilvános szereplésük múlt vasárnap volt és a prágai Favorit-ot 15:1 arányban győzték le. A mérkőzés 5 1/2 órakor kezdődik és a csömöri-uti pályán fog lefolyni.

(Nemzeti Sport, 1903. június 28.)

Ma délután 5 1/2 órakor a prágai Ramblerek játszanak a millenáris versenypályán a Budapesti Ramblerekkel, holnap, Péter és Pál napján pedig a Magyar Testgyakorlók Körével. Mindkét napon a prágai Rambler a következő csapattal játszik: Eisenstein I. (Sport-Favorit) — Vesely (Slavia), Veclak (Union) — Saxl (D. F. Cl.),  Setzer (S. C. Slavia), Eisenstein II. (Sport Favorit)  — Baumruck (Slavia), Benda (Slavia), Zamostny (Slavia), Kosek (Slavia), Meistner (D. F. Cl.)

(Sport-Világ, 1903. június 28.)

1903. június 28., 17:30, Millenáris, Budapesti Ramblerek — Prágai Ramblerek 4:2 (2:2)
vezette: Ordódy Béla
Budapest: Holics (M. U. E.) — Fehéry (M. U. E.), Fey (B. T. C.) — Gorszky (F. T. C.), Skrobák (B. T. C.), Bródy (Postás) — Minder (Postás), Róka (B. T. C.), Pokorny (F. T. C.), Buda (B. T. C.), Balázs (B. T. C.)
Prága: Eisenstein I. (Sport-Favorit) — Hoffner (Deutscher Sport-Club), Thierfeld (S. F.) — Saxl (D. S. C.), Setzer (Slavia), Eisenstein II. (S. F.) — Baumruck (Slavia), Benda (Slavia), Zamostny (Slavia), Meissner (D. S. C.), Zucker (Sport-Favorit)
Gól: ? (25.), Skrobák (40.), Pokorny (70.), Buda (79.) illetve Benda/Baumruck (20.), Zamostny (30.)

A tavaszi labdarugó-évad vége ismét két fényes győzelmet hozott a magyar szí­neknek. A Budapestre lerándult cseh csapat úgy vasárnap, mint hétfőn, Péter-Pál napján vereséget szenvedett, vereséggel kénytelen haza térni. Különben bí­ztunk is a mieink győzelmében. Hiszen amilyen biztosan ment ki egy-két évvel ezelőtt a legoptimistább football-barát is a nemzetközi mérkőzésekre abban a tudatban, hogy a magyar csapat veresége biztos és szenzációszámba ment egy-egy eldöntetlen végeredmény, épp oly joggal várjuk el ma csapatainktól kontinentális ellenfelekkel szemben a győzelmet. Pedig az ellenfél ezúttal igen erős volt. A csehek épp úgy, mint Bécs is, igen helyes elvet követnek válogatott csapatok összeállí­tásában. Ilyen csapatnak rendszeres traininget folytatni lehetetlen az egyes jatékosoknak saját egyletükben való elfoglaltsága miatt, e bajon tehát ők úgy segí­tenek, hogy a csatársort, melynek egységes működése és összjátéka a csapatra nézve a legfontosabb, túlnyomóan egy egylet játékosaiból válogatják össze. Ezért láttuk a W A C.-ot ugy a bécsi szöv. válogatott csapat, mint a bécsi Ramblerek csatársorban annyira képviselve; ezért volt a vasárnapi cseh csapat csatársora egynek kivételével a Sláviá-é. Itt volt Baumruck a világhirű jobb szélső csatár, Kosek, aki még csak 17 éves és már is válogatott csapatban szerepel, (ez Prágában, úgy látszik, ritkaság.) Mi nem láttuk benne azt a „csodagyereket”, aminek hí­resztelték. Meissner, a csatárok között az egyetlen nem Slavia, is jó volt, A védelem, az egyleteket tekintve, már sokkal vegyesebb volt. Benne legjobbaknak Setzer-t, Baumruck kiegészí­tőjét és Veclak-ot (Union) tartjuk; utóbbi, mint balback, biztos és hosszú rúgásaival tűnt ki. De a többiek is elsőrangú játékosok. A kapus Eisenstein játéka eleinte azt a látszatot keltette, mintha nagy szerencsével dolgozna, de később néhány igen ügyes védést láttunk tőle.

Aki a magyar Ramblerek vasárnapi játékát látta, meggyőződhetett arról, hogy mily nagy haszon a gyorsaság. Az első félidőben, mikor „angolos” passz-játékot akartak bemutatni s lassú, unalmas tempóban játszottak, széllel és nappal a hátukban sem tudták a vezető goalt elérni; a kombinációik sem igen sikerültek. A második félidőben belefeküsznek a játékba, az összjáték is megjön s az eredmény — győzelem. A csapat összeállí­tását, elég szerencsésnek mondhattuk. A csatársorban Vincze hiányoztával a B T C. nyert domináló szerepet, amit a föntebbiek után helyesnek kellene tartanunk, kiváló egyéni játéka miatt mégis őt szerettük volna látni Róka helyett. Viszont Blazsek, ki í­gy a Rambler-csapatban helyet nyert, sokat használt. A védelem is jó volt, Fey sok nehéz pillanatot szerzett Baumruck-nak. Sipos helyét a kapuban Holics foglalta el; néha kissé határozatlannak mutatkozott, de általában derék munkát végzett.

A magyarok széllel kezdik a játékot, előre is nyomulnak a cseh kapuhoz, de a folytonos ide-oda adogatással és határozatlansággal a döntő pillanatban elrontanak minden kedvező helyzetet. Viszont Baumruck egy lerohanása és gyönyörű centerezése goalt eredményez. Néhány perc múlva a magyarok kiegyenlí­tik. Ezt követi a csehek második goalja, majd Skrabák egy támadás alkalmával megszerzi a kiegyenlí­tő goalt, melyet a félidő végéig további eredmény nem kisér.

A második félidő a magyarok folytonos, erélyes támadásával telik el, melynek eredménye a félidő közepe felé két goal.

Hosszas távollét után ezúttal Ordódy is megjent a pályán, mint biró, reméljük, hogy legközelebb játékában is gyönyörködhetünk

(Nemzeti Sport, 1903. július 5.)

Szép, derült, kissé szeles időben, nagyszámú nézőközönség előtt folyt le múlt vasárnap ezen mérkőzés.

A két csapat összeállí­tása a következő volt:

Prága: Kapuvéd: Eisenstein I. (Sport-Favorit). Hátvéd: Hoffner (Deutscher Sport-Club), Thierfeld (S. F.). Fedezet: Saxl (D. S. C.), Setzer (Slavia), Eisenstein II. (S. F.). Csatársor: Baumruck, Benda, Zamostny (Slavia), Meissner (D. S. C.), Zucker (Sport- Favorit).
Budapest: Kapuvéd: Holics (M. U. E.). Hátvéd: Fehéry (M. U. E.), Fey (B. T. C.). Fedezet: Gorszky (F. T. C.), Skrobák (B. T. C.), Bródy (Postás). Csatársor: Minder (Postás), Róka (B. T. C.), Pokorny (F. T. C.), Buda (B. T. C.), Balázs (B. T. C.).

Prága szél- és napellenes oldalon kezdi a játékot. A magyarok támadnak, de a csehek csakhamar elveszik a labdát, melylyel Baumruck lerohan. Erélyes támadásukat a magyarok csak korner árán hárí­thatják el, mely azonban eredményre nem visz. Majd a magyarok támadnak. Balázs szépen leviszi és szépen centerezi a labdát, de a cseh kapus kivédi a lövést. Felváltva mindkét fél támad, de a szél iránya folytán a magyarok mégis többet táboroznak a csehek mezejében, kiknek időközönként áttörő csatárai szép összjátékot és ügyes kombinácziót mutatnak, kivált Baumruck gyors lerohanásai gyakran veszélyeztetik a magyarok kapuját. 20 percznyi játék után végre Benda megszerzi a cseheknek az első goalt, miután Holics első í­zben ugyan lábbal kivédte a labdát, de mielőtt ismét helyezkedhetett volna, újból lövik azt és ezúttal sikeresen. Komikus kis epizód fordult elő e közben a mezőnyben, a mennyiben Fey hátvéd a pálya közepén hirtelen leült és semmiféle biztatással sem volt rábí­rható, hogy a védelemben tovább is résztvegyen. Midőn azonban egy gyorsan előkerí­tett nadrággal a helyszí­nén Fregoli-féle átöltözést rendezett, a baj természetét felismerő közönség lelkes tapsai közben folytatta ismét a játékot. A csehek nem sokáig örvendhetnek a vezetésnek, mert öt perczczel később szép passzjáték útján a magyarok elérik a kiegyenlí­tő goalt. A 30-ik perczben a magyar hátvédek késedelmezése folytán Baumrucknak sikerül a labdát centerezni, mely Zamostny révén előbb a kapu oszlopra és innen rézsút a kapuba repül. Egy hands in goal miatt a biró büntetőrugást í­tél meg a prágaiak kapuja előtt, ezt azonban Buda izgatottságában félrelövi. A 40-ik perczben Skrobáknak egy gyönyörű és rendkí­vül erős shout-al sikerül másodszor is kiegyenlí­teni, úgy hogy félidő 2:2 arányban végződik.

A második félidőben a cseheknek lévén kedvezőbb helyzetük, mert most már ők játszottak a szél irányában, ennek daczára a magyarok erős rohamot intéznek a cseh kapura, mely azonban eredménytelen marad. A játék változatosan hullámzik ide-oda, de végre is mindinkább fölénybe kerülnek a magyarok, úgy, hogy Prága védelemre szorul. Ennek daczára hosszabb idő múlik el a nélkül, hogy a magyarok erőlködéseit siker koronázná, mí­g végre a 25-ik perczben sikerül Pokornynak a Minder által levitt labdát a kirohanó kapustól elvenni és a kapuba lőni, megszerezvén ezáltal csapatának a vezetést. A cseheknek adott két szabadrúgás veszélybe ejti a magyar kaput, a magyarok azonban erélyesen védik azt, újból támadásba mennek, melynek folyamán a 34-ik perczben Buda lövi a negyedik és utolsó goalt. Egy a cseh kapura intézett erős támadással végződött az érdekes momentumokban gazdag mérkőzés.

A cseh játékosok közül Baumruck, Benda és Setzer tűntek ki, a magyarok sorában Skrobák és Balázs voltak a legjobbak.

Biró Ordódy Béla volt, ki nagy erélylyel és tapintattal teljesí­té tisztségét.

(Sport-Világ, 1903. július 5.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ