1991.IX.18. KEK, Levszki Szófia – Ferencváros 2-3

Várakozáson felüli szerepléssel kezdte a Kupagyőztesek Európa Kupáját a Ferencváros labdarugó csapata: idegenben értékes győzelmet aratott bolgár ellenfelével szemben.


Az imádság sem segitett a bolgár Levszki futballistáin, a Ferencváros csapata elleni szerdai szófiai találkozón. A bolgár televizió helyszini tudósitásban számolt be arról, hogy a szófiai futballisták a Levszki pályájának gyepén tartott közös istentiszteleten vettek részt még kedden, a KEK-mérkőzésre való felkészülés jegyében.

A zöld-fehérek okos játékkal győzték le a kékeket. A magyar csapat tagjai szigoruan tartották magukat Nyilasi Tibor edző taktikai utasitásaihoz, aki a bolgár lapoknak nyilatkozva nem rejtette véka alá a magyar elképzelést: “A kemény futballt játszó Levszki ellen szorosra zárt védelem, gyors ellentámadások”. Nyilasi a meccs előtt a döntetlenben bizott, illetve abban, hogy a Levszki ha nyer, csak minimális gólkülönbséggel.

Levszki Szófia (bolgár) – Ferencváros 2:3 (1:1)
Szófia, 15.000 néző, v: Gheorghe Constantin (román)

Levszki: Zdravkov – Pumpalov, Dartilov, Bankov, Todorov – Jankov, Dimitrov, Szirakov, Hupcsev – Petrov (Iliev 69.), Valkov

FTC: Balogh – Telek – Kuznyecov, Lipcsei – Simon, Páling, Patkós, Keller – Schneider (Nagy 40.), Albert (Rácz 50.), Deszatnik

Gól: Dartilov (35.), Bankov (94.) illetve Deszatnik (6.), Lipcsei (72., 82.)
Sárga lap: Iliev (84.) illetve Patkós (45.)
Jók: Dartilov, Bankov, Valkov illetve Patkós, Deszatnik

Jó harmadház előtt kezdődött meg a találkozó a Levszki 55 ezer nézőt befogadó stadionjában. A Levszki hatalmas lendülettel kezdett, azonnal le akarta rohanni a Ferencvárost. A magyar védelem azonban nagyon jól zárt, illetve a bolgárok elügyetlenkedték helyzeteiket. Hamar lehütötte a bolgár kedélyeket Deszatnik gólja, aki Patkós bal szélről beadott labdáját rugta elegánsan Zdravkov hálójába a mérkőzés 6. percében. A bolgár futballisták ezután bemutatót tartottak abból, hogy a lábbal vivott karate sem idegen számukra. Apró szabálytalanságok sorozatával próbálták megakadályozni a magyar ellentámadások kibontakozását. Az első félidő közepétől fokozatos bolgár fölény alakult ki, több helyzetet is kihagytak a kékek, vagy kétségbeesetten tisztázott a Fradi védelme. A 35. percben góllá érett a bolgár fölény, Dartilov a magyar kapu jobb oldalába rugta a labdát a későn kifutó Balogh mellett. A 40. percben Schneidert hordágyon vitték le a pályáról, miután Zdravkov kapussal ütközött. A játékosról csak annyit tudni, hogy mentővel szállitották el a stadionból. Helyére Nagy állt be. A friss játékos kétszer is gólhelyzetbe került az első félidő utolsó perceiben, de egyiket sem tudta értékesiteni. Patkós a 45. percben sárga lapot kapott, mert teljesen veszélytelen helyzetben csaknem a félpályánál buktatott egy bolgár játékost.

TFU_19910914_Zs_013 -0003-19910918A második félidő első perceiben is folytatta meddő támadásait a Levszki. Nem egyszer már csak a kapussal szemben álltak a bolgár támadók, de sorra elpuskázták lehetőségeiket. Az 50. percben Albertet is le kellett cserélni sérülés miatt, mivel bolgár ellenfeleivel történt ütközése után nem tudta vállalni a játék folytatását, helyére Rácz állt be, akiről Nyilasi Tibor a bolgár lapoknak azt nyilatkozta, főképpen csak mint tolmácsot vitte el Szófiába. Ezt a játékrészt is enyhe bolgár fölény jellemezte, Rácz és Nagy összjátéka azonban többször is alaposan megkeverte a bolgár védelmet. A magyar csapat második gólját Lipcsei elegáns akció után lőtte, majd tiz perccel később szabadrugásból kétgólosra növelte a magyar előnyt. A találkozó utolsó percében ártalmatlannak látszó akció után egy balszélről beivelt labdát Bankov védő a tehetetlen Balogh kapus mellett a hálóba juttatta.

A Ferencváros taktikai fegyelmét méltatták a csütörtöki bolgár napilapok, amelyek felhí­vták a figyelmet arra, hogy a zöld-fehérek semmiféle csodafegyvert nem vetettek be Szófiában a bolgár Levszki elleni 3:2-es győzelem kiví­vásában.

A bolgár sportkommentátorok egyöntetű véleménye szerint a Ferencváros együttese minden tekintetben felülmúlta ellenfelét, olyan játékot mutatott, amelynek alapján a Szvoboden Narod cí­mű napilap sportriportere illuziónak nevezte a Levszki csapatának győzelmi terveit.

Az Otecsesztven Vesztnik szerint a második magyar gól döntötte el a találkozó sorsát, amely az elsőhöz hasonlóan – a lap értékelése szerint – bolgár védelmi hibából született.

A Bal Garszka Armija kommentátora tudósí­tásának cí­mében feltette a kérdést, hogy a mutatott játék alapján vajon melyik csapat volt a házigazda a szerdai KEK-mérkőzésen?

A legnagyobb példányszámú bolgár napilap, a Duma lakonikus tömörséggel állapí­totta meg, hogy a Levszki azért veszí­tett, mert egyszerűen nem volt semmi sem, amivel győzhetett volna.

A bolgár sportsajtó szerint a Levszki futballistái elemi hibákat vétettek, a Ferencváros labdarugói pszichikailag is maguk alá gyűrték ellenfelüket. A bolgár lapok nem dicsérték Vaszil Metodiev edzőt azért a döntéséért, hogy a védelem oszlopának szerepét osztotta ki a még csaknem ifjúsági korú Todorovra, akit aztán már az első félidőben le kellett cserélni. A bolgár szaksajtó nem ad sok esélyt a Levszkinek a két hét múlva sorra kerülő budapesti visszavágóra, van olyan lap, amely már megí­rta, hogy a bolgár együttes idei első és utolsó KEK-ellenfele a Ferencváros…

NS-19910919-04-19910918

TFU_19910914_Zs_013 -0004-19910918

TFU_19910914_Zs_013 -0003-19910918-2

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ