A 0-5 nem mezei, kétszeres történelmi Fradi-vereség

A Videoton 110 év alatt az első vidéki csapat, amely ilyen alaposan kitömte a zöld-fehéreket otthonukban

Sima, mezei vagy történelmi vereségbe szaladt-e bele a Ferencváros labdarúgócsapata a Videoton ellen? Vitán fölül az utóbbiba, tekintve, hogy saját pályáján majd’ hat évtizede nem szabtak rá ekkora zakót. A „mezei” jelző legfeljebb annyiban állja meg a helyét, hogy a Vidi kispadján Mezey doktor ült szombat este az Üllői úton…

Fotó: Németh Ferenc (NSO)

A labdarúgó NB I 19. fordulójának rangadóján a listavezető Videoton az Albert Flórián Stadionban 5–0-ra legyőzte a második Ferencvárost. Már a lefújás pillanatában megindult a tippelgetés: a fehérváriak előtt vajon mikor nyert legutóbb vendégcsapat ekkora különbséggel az Üllői úti pályán?

Nos, az NSO a Tempó, Fradi! cí­mű honlap segí­tségével utánajárt a válasznak. Horváth Károly, a profinál is profibb – nyugodt szí­vvel í­rható: világszí­nvonalú – site egyik szerkesztője, mint korábban többször, ezúttal is készséggel állt rendelkezésünkre, és egy Excel-táblázattal lepett meg bennünket.

Néhány kattintás és némi egérhasználat után láthatóvá is vált a végeredmény. A „nagy_golaranyu_bajnoki_veresegek” cí­met viselő csatolmány a ferencvárosi futballcsapat 19, legalább 5 gólos élvonalbeli vereségét tartalmazta a kezdetektől, vagyis az első osztályú labdarúgó-bajnokság 1901-es rajtja óta (lásd alsó táblázatunkat).

AZ FTC LEGSÚLYOSABB BAJNOKI VERESÉGEI AZ ÜLLŐI ÚTON

Idény / Ellenfél / Eredmény
1948–49 Újpest 0:5
1952  Bp. Honvéd  1:9
1952  Bp. Bástya  0:5
2010–11 Videoton  0–5

Száztí­z esztendő alatt 19 kiütéses vereség nem is annyira rossz – átlagosan 5 és fél évenként egy nagy zakó (itt jegyeznénk meg, hogy csak a bajnoki találkozókat vettük figyelembe, a kupamérkőzésekkel – mint például az FC Porto elleni 6–0-s KEK-zakóval 1994-ből, vagy a Real Madrid elleni 6–1-es BL-vereséggel 1995-ből – nem számoltunk).

A legtöbb nagy arányú vereséget (8) az 1949-től az ötvenes évek végéig terjedő időszakban „jegyezte” a Fradi – többségüket Bp. Kinizsi néven. Kinizsiként 1951-ben kétszer, az 1952-es bajnokságban pedig háromszor futott bele a késbe; az 1952. szeptember 7-én a világsztároktól hemzsegő Bp. Honvédtól az Üllői úton elszenvedett 9:1-es vereség mindmáig negatí­v „pályarekord”.

Érdekes, hogy amikor 1949 tavaszán az UTE a IX. kerületben 5:0-ra kitömte az FTC-t, utóbbi erre rögvest három gólzáporos győzelemmel (Vasas 7:2, Győr 4:0, Kispest 4:1) „reagált”, az idény végén ráadásul – óriási, 11 pontos előnnyel és 140 szerzett góllal – meg is nyerte a bajnokságot.

Hja, kérem, annak a Fradinak ekképpen festett a korabeli terminológia szerint ötös fogatnak hí­vott csatársora: Budai II, Kocsis, Deák, Mészáros, Czibor!

De vissza a jelenbe. A 70 éves fennállása első élvonalbeli bajnoki cí­mére törő Videoton szombati 5–0-s sikere két okból is történelminek tekinthető. Egyfelől azért, mert a zöld-fehérek az 1974-ben átadott új Üllői úti (mai nevén Albert Flórián) Stadionban még sohasem szenvedtek ötgólos vereséget bajnoki mérkőzésen, másfelől meg azért, mert egyetlen vidéki gárdától sem kaptak még ki ilyen nagyon (legalább öt góllal) saját otthonukban.

AZ FTC LEGSÚLYOSABB BAJNOKI VERESÉGEI IDEGENBEN,
ILLETVE PÁLYAVÁLASZTÓKÉNT, DE NEM AZ ÜLLŐI ÚTON

Idény Ellenfél Eredmény Helyszí­n
1901 BTC 0:8 Millenáris
1907–08 MAC 1:7 Margitsziget
1917–18 MTK 0:5 Hungária út
1924–25 MTK 2:11 Hungária út
1941–42 Szeged FC 0:5 Szeged
1949–50 Textiles (MTK) 1:6 Megyeri út
1951 Bp. Bástya (MTK) 1:6 Megyeri út
1951 Bp. Honvéd 2:8 Kispest
1952 Dorogi Bányász 0:5 Dorog
1958–59 Tatabánya 0:5 Tatabánya
1963 ősz Bp. Honvéd 2:7 Népstadion
1975–76 Újpesti Dózsa 3–8 Népstadion
1998–99 Debreceni VSC 1–6 Debrecen
2003–04 Debreceni VSC 0–5 Debrecen
2010–11 Újpest FC 0–6 Megyeri út

HEGYI TAMÁS

5 hozzászólás a(z) A 0-5 nem mezei, kétszeres történelmi Fradi-vereség bejegyzéshez

 • Karcsi,

  Még a következôket kell hozzí tennem:

  A nyugati üzletvilí gban is honos ez a rövid tí vlatù gondolkodí s. Sokasodnak azok a munkahelyek, ahol csak hí rom hònapra szerzôdhet az ember, aztí n meg, ha nem felelt meg kirùgjí k.

  A szocialista tervgazdí lkodí s 5 évre szabta terveit (Hofi Géza: Elszabtuk !)

  Ha Magyarorszí g és a Ferencví ros problémí iròl beszélünk, akkor fel kell figyelnünk, hogy Euròpí ban egy érdekes keveréket talí lunk a szocializmusbòl ismert tervgazdí lkodí sbòl és a szuper-tôzsde-rövidlí tí s közt.

  Mindkettôjük rövid tí vlatù erôbedobí sok, helyzetek gyors kiakní zí sí ra irí nyul és aztí n, ha nincs mí r érdek benne, viszlí t.

  A labdarùgí sban még mindig csapatjí tékròl van szò. Emberek nem szoknak össze két hét alatt, hanem évek is telhetnek el, mìg a jí tékosok és az edzôk ûgy ismerik egymí st, hogy az egyik tudja mí r a mí sik gondolatait.

  Az 1924 és 1927 közti FTC csapatnak kb. Hí rom év kellett ehhez.

  A zsugorodott öt éves terv nem felel meg a labdarùgí snak és nem felel meg a tí rsadalomnak sem. Ahogy ìrod: „… érdekes lenyomat a futbal a tí rsadalomnak…“

  A barí tsí ghoz, a megszokí shoz és a bizalomhoz mindig idô kell. Magí tòl érthetô, hogy ìgy nem mehet, ahogy most csiní ljí k.

  A labdarùgò nem egy magí nharcos, aki magí nak a legjobb eredményeket harcol ki, hanem a labadrùgò egy tí rsas lény, mely a mí sikakal éri el a csapat céljait.

  Ahol a tí rsadalom magí nharcosok -és magí nví lalkozòkra esik szét, ott a labdarùgí s valòjí ban a tí rsadalom lenyomata.

 • Karcsi,

  Ez minden nekem egy kicsit érthetetlen és a “lehetetlen” mí r valamilyen öngyilkosí gnak is megfelel.

  Szép a sivatagban, minek is kiutat keresni, ha mí r ùgy is olyan kellemes minden itt.

  Ez nem szemrehí nyí s, a szocializmust és a diktatùrí t megélt ember lehet, hogy most még csak ìgy tudja rendezni dolgait. Türelem kellene.

  Meddig kí ros a sivatagi tartòzkodí s ?

 • Laci,

  Felénk azért lehetetlen a változás bizonyos dolgokban, mert nem akarnak rajta javí­tani. Kicserélik az embereket, akik aztán azt mondják, hogy jobb lesz. Eltelik pár hónap/év aztán kiderül, hogy nem lett jobb. Érdekes lenyomata a magyar futball a társadalomnak, mert ez a mentalí­tás azért más sportágakban nem nagyon létezik.

 • Az 1924 botrí nyos MTK-FTC 11:2-es vereség-rôl ìrt beszí molò ezt kiméletlenül meg is jegyezte: „…mert közben védelmük egy harmadosztályú csapat ní­vóját sem érte el. Halfsoruk volt a legerőteljesebb, amelyből Blum agilis játékával emelkedett ki. A ferencvárosi csatársor fáradhatatlan volt, de hiányzott az irányí­tó ész és éppen ez volt az MTK erőssége.“

  Azonban ez az 1924-es kudarc a Ferencví ros eddigi jí tékstìlusí t és jí tékmodorí t olyanyira í tformí lta, hogy 1927-ben bajnoksí got és 1928-ban a KK-í t is megnyerte.

  Az FTC észhez kapott.

  Ez a csapat erre volt képes. Azonban akkor is 3 év kellett hozzí , hogy meg tudjon ùjulni és a hernyòbòl pillangò lenni.

  Mért ne lenne ez most is lehetséges.

 • Csak egyet sajnálok, de azt nagyon. Egy 0:5 kellett hozzá, hogy a honlapotok megkapja a megfelelő elismerést. Gratulálok és vigyétek végig azt amit elterveztetek. Végig, tehát örökké, mert a Fradi örökké élni fog!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ