1991.II.19. Argentina – Magyarország 2:0

Magyar idő szerint szerdán hajnalban került sor Rosarióban a hatodik Argentína – Magyarország barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzésre. A találkozó előtt a fővárosi lapok nagy teret szenteltek az európai legénység bemutatásának. Igy például a Clarin azt írta, hogy egy igen tehetséges, vehemens, fiatal, formálódóban lévő magyar válogatottal kell farkasszemet néznie a Carlos Bilardót a szövetségi kapitányi poszton tavaly októberben felváltó új argentin ,,főnök,,, Alfio Basile legénységének.

A lapok megírták, hogy sem Mészöly Kálmán szövetségi kapitány, sem a magyar játékosok nem rejtették véka alá azon véleményüket, miszerint a jelentős európai hideg után kissé mellbevágta őket az argentin nyár, még kora este is 26-30 fokos meleget mértek a mérkőzés színhelyén, és igen magas volt a levegő páratartalma. Hogy a helyi sajtó jó munkát végzett, azaz előnyös képet festett a magyarokról, arra utaló jel, hogy minden jegyet eladtak az összecsapásra. Még a fővárosból is sokan autóztak le Rosarióba, így többek között az Argentínában immár több nemzedék óta élő elszármazott magyar családok is valóságos autókaravánnal ,,vették célba,, a 90 perc színhelyét, így feltűnt a lelátókon számos piros-fehér-zöld színű zászló, amikor magyar idő szerint hajnali egy órakor három argentin bíró közreműködésével megkezdődött a baráti erőpróba.

Argentína – Magyarország 2:0 (1:0)
Rosario, 80.000 néző, V: Juan Carlos Loustau (argentin)

Argentína: Goycochea – Basualdo, Gamboa, Ruggeri, Enrique – Franco, Villareal, Bisconti, Latorre – Medina Ballo (Boldrini 74.), Mohamed

Magyarország: Petry – Pintér – Nagy T., Váczi, Bordás, Palaczky – Marozsán, Duró (Farkas 84.), Keresztúri (Pisont 63.) – Fischer, Bácsi (Somogyi 69.)

Gól: Franco (44.), Mohamed (50.)

Amint várható volt, az első percekben a hazai együttes kezdeményezett, a 6. és 9. percben szögleteket harcolt ki. A veszélyes időszakot pontos védekezéssel ,,megúszta,, a magyar legénység, majd egyre jobban kitűnt, Keresztúri milyen ügyesen szedi össze a labdákat a középpályán. A társak őt keresték a labdákkal, és a ferencvárosi középpályás jól is ,,osztogatta szét,, azokat. A 10. perctől egyértelműen a magyar csapat lépett fel támadólag, amire a rosariói közönség eredeti módon reagált: ütemesen Mexikó Mexikó kiáltással emlékeztette a magyar válogatottat az 1986-os világbajnoki kudarcára… A tavalyi vb-n megcsodált kapus, Goycochea is bemutathatta, hogy formájában mitsem esett vissza, akadt egy-két szép hárítása. Igy például a 15. percben Keresztúri próbálkozott, majd egy perc múlva Fischer bombája foglalkoztatta a dél-amerikai kapuvédőt. A 22. percben újra magyar helyzet adódott, ám nem sikerült azt kihasználni. Az első félidő záró negyedórájában azután visszaállt a kezdő tíz perc ,,szereposztása,,, azaz Argentína harcolt ki mezőnyfölényt. A 29. percben Latorre fejesét hárította Petry, majd egy perc múlva Váczi elemi erejű bombája az oldalhálóban akadt meg, az addig példásan szurkoló argentinok néma, döbbent csönddel fogadták az eseményt. Időközben Fischer és Duró kapott rúgást, de rövid ápolás után folytatták a küzdelmet. A 33. és 40. perc között Petry Zsolt három alkalommal is bizonyította, hogy legalább olyan formának örvend, mint tavaly, Anglia ellen a Wembley-ben. Különösen a 35. percben sziporkázott a Bp. Honvéd ügyes játékosa, amikor Medina Bello fejesét pompásan hárította. Úgy tűnt, sikerül gól nélkül megúszni a félidőt, amikor a 44. percben egy szabadrúgás után Franco 14 méteres fejese a magyar kapuba került (1:0). Feltételezhetően Loustau elfelejtette megnézni az óráját a kezdést jelentő sípszónál, mert az első játékrészt hét perccel ,,tovább,, vezette.

A pihenő után a magyar védelem mintha kicsit elaludt volna, mert az 50. percben Mohamed akadálytalanul törte át a hátsó alakzatokat, Petry ugyan kifutott eléje, de menteni nem tudott (2:0). A kétgólos vezetés megnyugtatta a dél-amerikai legénységet, és attól kezdve jószerével Alfio Basile játékosai uralták a mezőnyt. Az 52. percben Bisconti lőtt közelről mellé, öt perc elteltével Mohamed lövését hárította Petry. A 61. percben egy argentin szabadrúgás után Bisconti próbálta növelni az előnyt, ám Petryben emberére akadt. Egyre inkább úgy festett, hogy a magyarok bátorsága, amely az első félidőben nem is rövid időn keresztül jellemezte a játékot, elillant. Igy azután az volt a kérdés, hogy sikerül-e 0:2-vel befejezni, vagy nő a különbség. Mészöly Kálmán időben és mindig taktikusan cserélt, így ezen a rosariói estén három újonc is bemutatkozhatott a magyar nemzeti tizenegyben. A 71. percben volt még egy vendéglehetőség, egy szögletrúgást követően azonban elálmélkodtak Fischerék. A 75. percben argentin szögletet követően Petry szinte lehetetlen helyzetben is feltalálta magát, párducvetődéssel ütötte ki a labdát a léc alól, majd hat perc múlva Gamboa bombázott fölé – igencsak közelről.

Azt követően, hogy a magyar válogatott légiósai nélkül lépett pályára, aligha lehetett előkelőbb eredményre számítani ennél a vereségnél. Ha mégis dicséretet érdemel valaki, arra feltétlenül ,,jelölt,, a sokat tüsténkedő Keresztúri. Pintér is hősiesen igyekezett visszaverni a védelem tengelyében a rohamokat, Váczi, Nagy, Marozsán és Palaczky is serénykedett. A magyar válogatott legjobb embere, legbiztosabb pontja Petry kapus volt. Az argentinoknál Goycochea kevés feladatát is magabiztosan látta el, a veteránnak számító Ruggeri megingathatatlanul ellenőrizte a magyar próbálkozásokat, kitűnt még Gamboa és Mohamed. Bár Loustau játékvezető az első félidőben alapos ráadással sújtotta a nagy melegben a csapatokat, összességében ragyogóan bíráskodott, minden apró szabálytalanságot észrevett és megtorolt.

Igencsak közepes színvonalú volt ez a 90 perc, Alfio Basile argentin szövetségi kapitány sem lehet túl büszke erre a kezdőlépésre, akad még feladata bőven, amíg a tavalyi vb-ezüstérmes csapattal felérő tudású együttest kovácsol össze. Mindkét válogatott egyszerűen elhanyagolta a széleket, jobbára a 16-osok középső részeinél folyt jelentős küzdelem – a második játékrészben inkább a magyarok büntetőterülete körül kopott meg a fű…

A találkozó előtt az érdekeltek megegyeztek abban, hogy ez az összecsapás végül is hivatalos, amint Mészöly Kálmán a szállodából adott telefoninterjúban elmondta, számukra kellő garancia volt, hogy Loustau játékvezető FIFA-bíró, és ezért egyeztek bele abba, hogy a 90 perc a magyar válogatott 644. hivatalos erőpróbája.

Mészöly Kálmán szövetségi kapitány nyilatkozata: – Nagyon hasznos volt ez a 90 perc, a szünetben mondtam is játékosaimnak, hogy egy idényben több tucat ilyen tétmérkőzést illene vívni, és nem lenne gond a magyar futballal. Mert számomra, számunkra ez valóban tétmérkőzés volt. Az argentinok óriási elánnal küzdöttek, látszott rajtuk, kedvezően akarnak bemutatkozni új kapitányuknak, Alfio Basilének. Összességében dicsérem a csapatot, mert fegyelmezetten látták el feladataikat a játékosok. Az első öt percben ugyanis ijesztően nagy iramot diktáltak a hazaiak, de azt követően érzésem szerint megmutattuk, nem szállt inunkba a bátorságunk. Úgy hiszem, ebből az argentin válogatottból rövid idő alatt olyan együttes formálódik, amely egy Maradona típusú karmesterrel a világ élvonalában tud maradni.

A szakvezető elmondta még az MTI-nek, hogy szerdán a Rosario Central nevű klub pompás sportlétesítményében edzést vezényel azoknak, akik nem jutottak szóhoz, majd a tervek szerint csütörtökön utaznak előbb Buenos Airesbe, majd onnan Santiago de Chilébe, ahol a helyi Colo-Colo nevű klub tornáján lépnek pályára két alkalommal. Már végleges, hogy a Mexikó elleni soron kívül tervezett találkozó elmarad, noha rendkívül előnyös anyagi feltételeket kínáltak a közép-amerikaiak.

Az argentin televízió közlése szerint a jegybevételekből több mint 600 ezer dollárral gazdagodott a rendező szövetség.

Ezt írja a UPI

A UPI Buenos Aires-i keltezésű összefoglalója egy gépelt oldalnyi terjedelemben foglalkozott a 90 perccel. Az események leírása mellett a következő kritikai megjegyzéseket tette: összességében egy lassú és eseménytelen találkozón ,,avatta fel,, új kapitányát a dél-amerikai válogatott. Magyarország tíz mezőnyjátékosát védekező felfogásban küldte pályára az első félidőben, sikertelenül kísérletezett azzal, hogy kézbe vegye a mérkőzés irányítását. Az argentinok nagy erőfeszítéseket tettek a védőfal lerombolására, de sokáig csak átlövésekkel próbálkoztak. Ezeket a lövéseket viszont Petry Zsolt kiválóan hárította.

Mintegy 25 perc elteltével a hazaiak tisztátalan eszközökhöz nyúltak, keményen szabálytalankodtak, s a belépők felett Loustau játékvezető szemet hunyt. A második félidőt igencsak ,,nyájas, udvarias,, hangulat jellemezte. Magyarország igyekezett tartani a labdát, Argentína pedig nagyon ,,mélyen feküdt,,.

Argentin lapvélemények

Argentínában nincs sportnapilap (csak heti), így a keddi válogatott labdarúgó-mérkőzéssel ,,csak,, a napisajtó foglalkozott. Egyöntetű a vélemény, hogy az újjászervezett hazai válogatott biztató játékot mutatott, ugyanekkor elismerik, hogy a magyar csapatot zavarta a nagy meleg, a hosszú repülőút, s természetesen néhány kitűnőségének a hiánya. Lekicsinylő megjegyzést viszont egyetlen lap sem tesz.

A Clarin ,,Válogatottunk igéretes premierje Magyarország ellen,, címmel tudósít, és értékeli a 90 perc történéseit. A La Nacion szerint Argentína kényelmes győzelmet aratott, az Ambito Economico szerint az új válogatott játszott, tetszett és győzött. A La Prensa szintén a hazaiak sikeres bemutatkozását emeli ki beszámolójában.

Több lap osztályozta a játékosokat, s mindössze ketten jutottak el a 8-as fokozatig. Ezt Villareal és Petry Zsolt érdemelte ki, akiről külön is megállapítják, hogy remek kapuvédő.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Következik: 04.07. 14:30 FTC-Mezőkövesd (TV:m4)
Ranglisták és statisztikák:
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FACEBOOK:
HOST
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső utánpótlás emléktornák