A Fradi dicső kupamúltja – 1973-1976

Magyar KupaA Népsport 1973. április 14-i számában örömmel olvashatták a labdarúgás rajongói: majdnem kész az új kupa!

A tény közismert, a magyar labdarúgó-kupát, amely több évtizeden át szolgálta a magyar labdarúgást, egy Ferenc körúti kirakat ablakából ellopták, és a tettesek ismeretlenek. A Ferencváros vezetőségének mindössze egy sarkot kellett sétálni ahhoz, hogy kivitelezőt találjon az új kupa elkészí­tésére, az Állami Pénzverőnél – szerencsére vannak még futballszerető emberek! – boldogan vállalták ezt az egyszerűnek nem mondható megbí­zatást! A megrendelés óta egy hónap telt el, és nem haszontalanul. Amikor Bakonyi Károlyt, a termelési csoport vezetőjét felkerestük, ha még két darabban is, meg tudta mutatni a készülő kupát.
– Cizellőrünk, dr. Lengyel Árpád márcus 13-a óta dolgozik az új kupán, éjt nappallá téve, szabad szombatok sorát feláldozva. A Ferencvárostól csak a hajdani Magyar Kupa másolatát kaptuk meg, erről próbáltunk hiteles újat készí­teni. Eddig 200 munkaórát fordí­tottunk a kivitelezésre, az Állami Pénzverőnél szinte mindenki magáénak érzi ezt a feladatot. Ezüstművesek, montőrök, cizellőrök kezén ment át az ezüstlemez, amí­g kialakult a végleges forma. A Magyar Népköztársasági Kupa 60 cm magas lesz, 835 ezrelékes ezüstből készült. A trófea végleges súlya 4500-5000 gramm. A kupa jelen pillanatban két részben fűrészelve fekszik a munkaasztalon. Szinte a széltől is óvják, úgy vigyáznak rá. A kivitelezés a már sok aprólékos feladatot sikeresen megoldó szakembereknek is okozott némi gondot. Derekára gondos kezek, ügyes minikalapácsok a honfoglaló magyarok egy csoportját ábrázoló képet, vésnökök “karcolták” homlokzatára a feliratot. A kupa tehát jó kezekben van, lesz miért játszani május 1-jén a Honvédnak és a Vasasnak a Népstadionban
!

A kupát a Vasas nyerte, miután 4-3-ra nyert a Bp. Honvéd ellen. A Ferencváros egyetlen mérkőzésén 3-1-es vereséget szenvedett Dunaújvárosban.

Az 1973/74 szezonban ünnepelte az FTC fennállásának 75. évfordulóját. A kupaküzdelmeket a IX. kerületi VSK ellen kezdte az FTC (2-0), majd a ZTE (3-2), Szegedi VSE (1-0) és a Csepel (2-1) ellen is győzött a zöld-fehér csapat, a döntőben a Komló következett:

A döntő nagy esélyese a Ferencváros volt! A Népstadion villanyújságján azonban a 70. percben még 1-0-ás komlói vezetést lehetett olvasni.

Aztán Mucha a hálóba talált, s az egyenlí­tés feltüzelte a fővárosi együttest. Mintha varázsütésre történt volna, egyszeriben más csapatot láthatott a közönség. Hirtelen mozgásba jött az egész gépezet. Juhász gőzmozdonyként tört előre, Mucha befutotta az egész pályát, Dárdai pedig nem győzött Branikovits után loholni. Ebben az időszakban jegyezte meg a lelátón Gyetvai László, a Ferencváros egykori kitűnő balszélsője: Ez igen, ez a Fradi szí­v! De miért nem lehetett ilyen iramot diktálni az első félidőben is? A tempó, az iram meghaladta a fiatal komlói gárda erejét, bele is roppant. Az utolsó percekben már nagyon ziháltak a tüdők, néhányan levegő után kapkodtak, s igazán csak a szí­v, a hallatlan lelkesedés űzte, hajtotta a vidékieket. A mérkőzés után méltán örültek a győztesek, de nem voltak elkeseredve a vesztesek sem.

Harót János, az FTC elnöke érthetően örült:

Mi az MNK-t nagy becsben tartjuk. Tavaly, amikor a Dunaújváros megleckéztetett bennünket, nagyon neki voltunk keseredve, s már akkor elhatároztuk, 1974-ben az egyik cél bejutni a döntőbe. Nos nemcsak ez sikerült, hanem a kupa elnyerése is, aminek nagyon örülök. Én a lelátóról úgy láttam, hogy a döntő vérbeli kupaküzdelmet hozott. Minden elismerésem a Komlói Bányászé, remekül küzdött, egy órán át nagyszerűen játszott. A mi csapatunk a hajrában volt az igazi.

Bővebben …

A döntőt május 1-jén játszották, s két nap múlva az FTC 75. éves jubileumát ünnepelte.
Az ünnepi alkalomra rendezett kiállí­táson a hatalmas ezüst Magyar Népköztársasági Kupa már ott csillogott a főhelyen. Az MNK ismét az Üllői útra került, ezúttal 12. alkalommal.

Döntő: 1974. május 1. Népstadion: FTC – Komló 3:1
10.000 néző, vezette: Palotai Károly

Góllövők: Mucha, Magyar, Kelemen, illetve Eipel (öngól)

A kupagyőztes csapat:

Géczi – Vépi, Bálint, Eipel, Megyesi – Juhász, Kű – Kelemen, Branikovits, Máté, Mucha
Csere: Magyar

A kupagyőztes csapat

A kupagyőztes csapat

A kupát átvette: Géczi István (Dr. Terpitkó Andrástól)

A következő két évben lemásoltuk az előző két év produkcióját. Az 1974/75-ös kií­rásban egyetlen mérkőzés a Vasas Izzó ellen (1-1), majd egy évvel később újra döntőt játszott a csapat.

A döntőbe jutásig a Volán (1-1 és 7-0), a Székesfehérvári MÁV Előre (3-2 és 3-0), a DVTK (0-1 és 2-1) és az elődöntőben a Kaposvári Rákóczi (2-0 és 5-2) voltak az FTC ellenfelei. A döntőben az ősi rivális MTK-VM következett:

Takács óriási erejű lövése a felső kapufán csattan. Ekkor szinte felszisszent a közönség. Érezni lehetett, hogy az MTK nagy ellenfele lesz az esélyesebb zöld-fehéreknek. A mérkőzés egyetlen gólja úgy született meg, hogy Pusztai elviharzott a jobbszélen, ügyesen középre adta a labdát, s a berobbanó Szabó egyből 7 méterről laposan a hálóba perdí­tette. Akkor bizonyára még senki sem gondolt arra, hogy több gól nem születik, mert időnként a két csapat hevesen rohamozott. Hajdú, a Fradi kapusa remek védéseivel sokszor tapsra ragadtatta a közönséget. Úszkált a levegőben, olyan volt mint egy gumiember. Egy alkalommal Borsó lövését a jobb felső sarok elől ütötte ki, majd amikor Tulipán újra rálőtte a labdát, ezúttal a bal sarok felé, ismét résen volt. Szünet után még nagyobb védéseket produkált, elsősorban neki köszönheti a Ferencváros, hogy megnyerte az MNK-t. A játék nem volt magas szí­nvonalú, inkább amolyan kupaküzdelem, izgalom, igyekezet jellemezte a játékot. A mérkőzés hajrájában fokozódott a küzdelem. Az utolsó előtti percben egy MTK-VM támadás után baloldal ról í­velődött középre a labda, a nézőtérről úgy látszott, hogy Rab a 16-oson belül kézzel ért a labdához, de az eset közelében helyezkedő Hámori nem í­télt büntetőt. Az MTK-VM játékosai közül többen reklamáltak, Kiss megsértette a játékvezetőt, ezért a kiállí­tás sorsára jutott. Az egyetlen gól végül is azt jelentette, hogy a végig nyí­lt, döntetlen szí­nezetű mérkőzésen csak keserves küzdelem árán lett a Ferencvárosé az MNK.

Bővebben …

A mérkőzés utáni dí­jkiosztón Pusztai László, az MLSZ Intéző Bizottságának a tagja, Kupabizottság elnöke adta át a hatalmas, pompás kivitelezésű Magyar Népköztársasági Kupát Bálint Lászlónak, a Ferencváros kapitányának. A közönség lelkesen éltette a csapatokat.

Döntő: 1976. május 1. Népstadion: FTC – MTK-VM 1:0
15.000 néző, vezette: Hámori

Góllövő: Szabó

A kupagyőztes csapat:

Hajdú – Martos, Bálint, Rab, Viczkó – Juhász, Mucha – Pusztai, Nyilasi, Szabó, Magyar
Csere: Vépi, Kelemen

Az 1975/76 évi kupagyőztes csapat

Az 1975/76 évi kupagyőztes csapat

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
10.02. 16:30 m4 Sport
EL-csoportkör 10.06. 18:45 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
10.09. 18:00 M4 Sport
EL-csoportkör 10.13. 21:00 M4 Sport
MK: 10.19. 13:00, M4 Sport
Novák Dezső
EL-csoportkör 10.27. 21:00 M4 Sport
EL-csoportkör 11.03. 18:45 M4 Sport