1908.IV.19. Húsvéti serleg, FTC – MAC 2:0

NS-19080425-01-19080419

Csúnya, hűvös idő és óriási szél lepett meg bennünket husvét vasárnapján. Ennek dacára 5000 főnyi előkelő közönség töltötte meg a millennáris pálya tribünjeit és két mérkőzésen keresztül fagyoskodott. A millennáris pálya az előző esőzéseket meg sem érezve, kitűnő állapotban volt. (…) A serlegért folyó küzdelemben először a BTC és MTK lépett ki a porondra. (…) Sokkal nagyobb érdeklődés várta a két legjobb magyar csapat, a FTC és MAC küzdelmét.

(Pesti Hí­rlap, 1908. április 21.)

1908. április 19., 16:00, Millenáris, FTC – MAC 2:0 (0:0)
vezette: Fehéry Ákos (BTC)
nézőszám: 5 – 6 000
FTC: Fritz — Rumbold, Manglitz — Weinber, Bródy, Gorszky — Rónay, Weisz, Korody, Schlosser, Szeitler
MAC: Sipos — Oláh, Makó — Magyar, Hildebrand, Medgyessy — Fekete, Krempels, Niessner, Vangel, Borbás
Gól: Schlosser vagy Koródy (72.), Rónai vagy Sipos (86. – öngól)

FTC.—MAC. 2:0. E két riválisnak ez évi harmadik találkozása volt a lefolyt kupamérkőzés. A nagyobb esélylyel indult FTC.-nak sikerült ismét győzni a „húsvéti serleg”-mérkőzésekben is legveszélyesebb ellenfele, a MAC. ellen. Legutóbbi találkozásuk alkalmával a FTC 4:3-ra győzte le sárga-kékek csapatát; ismeretesek azok a körülmények, a melyek miatt a mérkőzés realitását sokan kétségbevonták. És bár azóta a FTC. ugyanavval a legénységgel legszebb diadalait aratva, képességeiben nagyol haladt, ami a változásokon átment MAC. csapatról épen nem mondható, mindazonáltal teljesen indokolt volt az az érdeklődés, amely a két csapat mostani találkozását is kisérte. Maga a játék nem volt oly magas szí­nvonalon, mint amilyet a két csapattól elvártunk volna. A mérkőzés első félidejében az ellenfelek nagyon egyenrangúak voltak; voltak pillanatok, amelyekben a MAC., voltak, amelyekben a FTC. látszott győztesnek, de végül a nagyobb szí­vóssággal és energiával rendelkező FTC.-nak sikerült győznie. A csapatok:

FTC.: Fritz — Rumbold, Manglitz — Weinber, Bródy, Gorszky — Rónay, Weisz, Korody, Schlosser, Szeitler
MAC.: Sipos — Oláh, Makó — Magyar, Hildebrand, Medgyessy — Fekete, Krempels, Niessner, Vangel, Borbás

FTC. szél ellen kezd, Borbáshoz jut a labda, aki szédületes iramban lefutja ellenfeleit, középre passzol, de Niessner gól mellé lő. Viszonttámadással felel a FTC. s kornerhez jut. (4 p.) Ismét MAC. támad, Fritz kornert vét, de ugy ez, mint a következő eredmény nélkül telik el. Korody—Szeidler szép támadása is csak meddő kornert hoz. Borbás támadását Fritz korner árán hiusitja meg. (9 p.). A MAC. erősen támad, Weinber két alkalommal jól véd. Szabadrúgáshoz jut a MAC., melyet Fritz hiusit meg, a MAC. kornere pedig Hildebrand magas fejesével nyer befejezést. Korody vezet már-már eredményesnek látszó támadást, de Sipos két í­zben bravúrral ment. Rónay—Korody szépen kidolgozott labdáját Schlosser közelről gól mellé küldi. Fekete veszélyes suttját Fritz teszi nagy szerencsével ártalmatlanná, mig Nissner lövése a gól mellett csúszik el. FTC. szabadrúgását Bródy jól továbbí­tja, de Sipos kifogja lövését. Weinber egyedül lefut, a gólvonalról í­velve centerez, Seidler fejkikjét Oláh fogja el. Félidő 0:0.

A második félidő erős iramban indul meg, melyet a FTC. diktál. Sipos már kirohanással ment. FTC. támad. Weisz lövése kapufának megy (6 p.). Schlosser lövése kevéssel kerüli el a MAC. kaput, de Weisz következő lövését Sipos védi. Rumbold veszélyes szabadrúgását Sipos többszörös közbelépése tesz ártalmatlanná. Végre a MAC. felszabadul Vangel és Feketeházi hosszú passzokkal leviszik a labdát, de Vangel lövése gyenge (14 p.). Az athleták csapata még rövid ideig támad, de aztán végleg visszaszorul. A 20. percben FTC. kornerhez jut, de Bródy helyezett lövését Sipos kivédi. Végre hosszú ostrom után Weisz remek lövése paszként jut Schlosser lába elé, aki azt biztosan a gólba továbbí­tja (27 p.). A mérkőzés evvel eldőlt, a FTC. továbbra is erősen támad, a MAC. bekjei azonban szivósan ellenállnak. Korner, majd szabadrugás sodorja veszélyig a MAC. kapuját, de Sipos mindent ment, illetve nem mindent, mert a 41-ik percben Rónay félmagas centere védés nélkül kényelmesen jut az athleták kapujába. Siposnak még Schlosser lövését kell kifognia, mire a mérkőzés véget ér. Biró: Fehéri (BTC.).

(Nemzeti Sport, 1908. április 25.)

NS-19080418-01-19080419-19080420FTC—MAC 2:0. Az előző mérkőzésnél jóval érdekesebb és magasabb ní­vójú match volt e két csapat találkozása. A mérkőzés, miként az előre látható volt, a FTC jól megérdemelt győzelmével végződött. A FTC jelenleg oly jó formában van, s oly kitűnő játékot produkál, minőt ez ideig magyar csapattól — sőt külfölditől is — angolokat kivéve — csak ritkán láttunk. A három belső csatár, Schlosser, Korody és különösen Weisz munkája, az angol csatárok játékára emlékeztet. Bródy pedig jelenleg tényleg a legjobb magyar fedezet játékos. A legyőzött csapat az első félidőben a szél által támogatva, még néhányszor veszélyeztette ugyan a FTC kitünően védett kapuját, de a második halftimeben már annyira visszaesett, hogy saját térfeléből sem tudott kimozdulni.

A Fehéry Ákos (BTC) biró által mintaszerűen vezetett match lefolyása a következő volt: MAC választ helyet s a FTC kezd az erős szél ellen. A sárga-kékek lefutását vissza verik s már a 4-dik percben a FTC ér el kornert, melyet azonban Fekete lefutása révén a MAC hasonlóval viszonoz s a 6-dik percben ismét egy eredménytelen kornert ért el. A zöld-fehérek csatársorának baloldala szép összjátékkal leviszi a labdát a MAC. kapu elé, de csak kornert tud elérni. Majd ismét a MAC támadását veri vissza a FTC jól működő védelme. Változatos, gyors iramú játék folyik. Krempels lövése kapu mellett repül el. A MAC javára megí­télt szabadrúgás kornert eredményez (30 p.). Rónai (FTC) lefut, remek beadását azonban Schlosser elhibázza. Majd Fritz kénytelen védeni s a MAC-ot vissza szorí­tják saját kapuja elé. A félidő a ferencvárosiak támadásával végződik. Eredmény 0:0.

Újra kezdés után újból a FTC veszi át a támadó szerepét s csekély megszakí­tásokkal csaknem folytonosan a MAC térfelében tartózkodik. Weisz lövése a kapufáról pattan vissza, Schlosser 30 méterről lőtt shotja a kapu mellett repül el, majd Weisz és Korody lövéseit a kapus kifogja. A MAC rövid támadás után teljesen vissza esik, Borbás labdához is alig jut. Az első gólt a 27. percben éri el a FTC. Weisz lövése a kapufáról visszapattan s a labdát Korody védhetlenül lövi a kapuba. A FTC fölényes támadása az utolsó percekben hozza meg a második gólt, melyet Rónai beadásából maga Sipos helyez a kapuba. (41 p.). A mérkőzést a ferencvárosiak támadása fejezi be. Eredmény 2:0.

(Sport-Világ, 1908. április 21.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ