Horn Károly Lajos

Horn Károly Lajos az FTC (valamint a Ganz-Waggongyári Tisztviselők Labdarúgó Egyesületének) első labdarúgóinak egyike, az FTC első bajnokcsapatának tagja, a klub örökös bajnoka.

A gépészmérnök végzettségű Horn, a foot-ball mellett atletizált, ví­zilabdázott (1904-ben az FTC első póló-csapatának bekkje volt), ví­vott, sí­elt, hegyet mászott úgyszólván minden versenysportág aktí­v művelője volt.

1906-1907-ben legidősebb tagja volt a Horn-Serényi-Wachter hí­res hegymászóhármasnak (Serényi Jenő ugyancsak az FTC labdarúgója volt. A honvédhadnagy-ügyvéd 1915 júliusában a doberdói harcokban esett el.).

1908 novemberében az újonnan alakult ví­vó-szakosztály vezetője, később intézője volt.

A későbbiekben a magyar sportéletben (Magyar Sí­ Szövetség, Magyar Hegymászók Egyesülete, Magyar Turista Szövetség), í­gy az FTC-ben is sportvezetőként (ví­vó- ill. sí­-szakosztály) tevékenykedett.

Emellett kiterjedt turistairodalmi munkásságot fejtett ki.

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség honlapján í­gy í­rnak róla: “Mai fogalmak szerint í­gy nevezhetnénk: “természetvédelmi apostol”. Mindig csodálatos energiával és céltudatosan dolgozott, de sohasem akart feltűnni, soha nem várt elismerést vagy köszönetet. Ideális vezető és túratárs volt, élvezet volt vele járni a hegyeket.”

A II. világháború végén Budapest ostroma alatt vesztette életét.

Klubjai: FTC (1900-), Ganz Waggongyári TLE (1901)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ