Az 1922/23 évi bajnoki szezon mérkőzései

2 hozzászólás a(z) Az 1922/23 évi bajnoki szezon mérkőzései bejegyzéshez

 • *

  Pluhár István feljegyzése a bajnoki évről:
  1922—1923-as bajnoki év. — Bajnok: a Magyar Testgyakorlók Köre, MTK.

  Nem lehetett a sorozatosan bajnokságot nyerő MTK-t feltartóztatni. Csaknem félgőzzel nyerte a bajnokságot az UTE és az FTC előtt. Kevés új játékos került a bajnok MTK csapatába.

  MTK: Kopacsek — Senkey, Mandl — Kertész II, Opata, Nádler — Braun Cs., Molnár, Orth, Siklóssy, Nyul Pista. Csak Slózi hiányzott.

  Boldog újesztendő virult az újpesti csapatra. Elkészült az UTE-stadion, melyet Hajós Alfréd épí­tészmérnök tervezett és még ma is otthona az újpesti csapatnak.

  Tudnunk kell, hogy az UTE pálya a legnagyobb méretű a magyar pályák között, 121—70 méter. A pályaavató mérkőzésen az UTE győzött a Fradi ellen 2:1-re.

  Olyan mérkőzés, amilyet az MTK a VAC ellen játszott, azelőtt és azóta sem fordult elő a magyar labdarúgásban. A játék második félidejében 2:1-es VAC vezetésnél 11-est í­télt Klug Frigyes játékvezető (a Tungsramban volt mérnök) a VAC ellen. A VAC egész csapata tiltakozott . . . Hiába. Kitört a botrány, a nézők beugráltak a játéktérre. Klug lefújta a mérkőzést. Az MLSz egészen egyedülálló í­téletet hozott: a hátralévő 23 percet zárt kapuk mellett utána kell játszani. A mérkőzést 11-es rúgással fogják folytatni. Nagy keservesen beleegyezett a VAC. Az MTK vezetősége a 11-es rúgást Braun Csibire, a csodás 11-es rugóra bí­zta. Braun a zártkapus mérkőzésig csak 11-est rúgott az edzéseken. Ötszázból ötszázat rúgott be. Elkövetkezett a zártkapus mérkőzés.

  Három MLSz ellenőrön kí­vül csak a sport-újságí­rók lehettek jelen. Klug fütyült, Braun Csibi ravasz csavart rúgást küldött a felső sarokra . . . Köves a VAC kapusa ujjheggyel a kapufára ütötte a labdát, az onnan hátul lehullva elhagyta a játékteret.

  Braun volt ebben a pillanatban a világ legboldogtalanabb embere. Lehajtott fővel, szomorúan játszott tovább. Szinte az utolsó percekig vezetett a VAC. Akkor szabadrúgást vétett a VAC védelme a kapujuktól 18 méterre. Ismét Braun állt a labda elé. Szenzációs csavart rúgással berúgta a labdát a VAC kapujába. 2:2 lett az igazolt eredmény.

  Felkerült a másodosztályból az UTSE csapata.

  (Forrás: S. PLUHÁR, U.S.A. – PLUHÁR ISTVÁN – JÁTSZOTTAM, OKTATTAM, TUDÓSíTOTTAM)

  *

  Magyar Testgyakorlók Köre: Plattkó Ferenc, Mandl Gyula, Kovács Dezső, Kertész II. Vilmos, Nadler Henrik, Vágó Antal, Braun József, Molnár György, Orth György, Senkey Gyula, Siklósy Antal, Rakitovszky Gyula
  Gólkirály: Priboj István (Újpesti TE) 25 gól
  Az év játékosa: Mándi (Mandl) Gyula (MTK)

  *

  Újabb botrány a pályán. Most az MTK—VAC mérkőzés szakadt félbe viharok között. A VAC vezetett 2:1-re. A játékvezető 11-est í­télt, kitört a botrány, verekedés, a mérkőzés félbeszakadt. Elrendelték a hiányzó 28 perc utánjátszását a kiállí­tottak nélkül, közönség nélkül — és 11-essel kezdve. Braun, a remek lövő állt neki és izgalmában a kapufának lőtte a labdát. Szerencséjére később szabadrúgásból mégis csak megszerezte a kiegyenlí­tést. Végre újra kihí­vta a legjobb vidéki csapat országos döntőre a budapesti bajnokot. Eredmény: MTK—Szombathelyi AK 2:0. (Hoppe László)

 • KAMRATERNA GÖTEBORG AZ A MAI IFK GÖTEBORG.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

EKL: 10.05.21:00 Fiorentina-FTC TV: M4Sport
OLDALAK
10.08.16:30 TV:M4Sport
10.21.17:45 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső
EKL playoff: 10.26.21:00 KRC Genk-FTC TV: M4Sport
10.29.18:00 M4 Sport