2005.VI.4. VB selejtező, Izland – Magyarország: 2-3

Fordulatos mérkőzésen a magyar labdarúgó-válogatott 3-2-re nyert az izlandi világbajnoki selejtezőn, í­gy csoportjában a 3. helyre lépett előre. Gera Zoltán két 11-est értékesí­tett, 2-2 után Huszti Szabolcs gólja döntött.

A 2006-os németországi világbajnokság európai 8. selejtezőcsoportjában:

Izland-Magyarország 2-3 (1-1)
Reykjaví­k (Laugardalsvöllur Stadion), 8000 néző, v.: Batista (portugál)

Izland: Arason – K. Ö. Sigurdsson, I. Sigurdsson, Bjarnason, Marteinsson (Gudmundsson 25.) – Vidarsson, Gislason, Einarsson (Porvaldsson 50.), Steinsson (Aranson 46.) – Gudjohnsen, Gunnarsson

Magyarország: Király – Bodnár, Stark, Vanczák (Balog 14.), Huszti – Takács – Bárányos (Szabics 75.), Hajnal, Tóth N. (Rajczi 91.) – Gera, Kerekes

Gól: Gudjohnsen (18.), K. Ö. Sigurdsson (69.) illetve Gera (45., 57., mindkettőt 11-esből), Huszti (73.)
Sárga lap: Bjarnason (45.), I. Sigurdsson (45+2., 56.), Gudjohnsen (58.), K. Ö. Sigurdsson (89.) illetve Bárányos (34.), Gera (60.), Király (93.)
Kiállí­tva: Sigurdsson (56.)

12-14. perc: Vanczák ütközött a pálya közepén Steinssonnal, és lent maradt a gyepen. Az újpesti védőt hordágyon kellett levinni, helyére a ferencvárosi Balog állt be.
18. perc: egy jobb oldali izlandi beadás után a labda elcsúszott Gudjohnsen talpa alatt, de Bodnár olyan szerencsétlen mozdulattal próbált menteni, hogy az visszapattant Steinssonhoz. Ő összerúgott Starkkal, és a labda a három védő között ácsorgó Gudjohnsen elé pattant, aki 10 méterről, jobb külsővel a jobb felső sarokba lőtt (1-0).
27. perc: I. Sigurdsson ugrott ki, majd a tizenhatoson belül Király nagy bravúrral “lelopta” a lábáról a labdát.
45. perc: Bárányos 8 m-es lövése Bjarnason kezéről pattant le, a 11-est Gera a jobb alsó sarokba rúgta (1-1).

52. perc: Porvaldsson balról passzolt középre az érkező Gudjohnsen elé, aki 7 m-ről szemből óriási helyzetben a léc fölé vágta a labdát.
56. perc: Bodnár jobb oldali beadására Bárányos érkezett, s a rossz ütemben érkező I. Sigurdsson elkaszálta a 16-oson belül. Az izlandi védő megkapta második sárgáját, s az érte járó piros lapot, a büntetőt pedig Gera ismét a jobb alsó sarokba rúgta (1-2).
65. perc: Gudjohnsen bal oldali, 17 m-es szabadrúgása a keresztlécről vágódott vissza a mezőnybe.
69. perc: Gudjohnsen remekül indí­totta K. Ö. Sigurdssont, aki jobbról egy pattanás után 8 m-ről a tétován keresztező Stark asszisztálása mellett a hosszú felső sarokba bombázott (2-2).
73. perc: a kitámadó izlandiakat lekontrázva Tóth N. vezette középen a labdát, majd balra tolta Huszti elé, aki 8 m-ről éles szögből a kapus mellett a hálóba lőtt (2-3).

Az első, szinte teljesen eseménytelen negyedóra után egy elképesztő védelmi hibasorozat után megérdemelten jutottak előnyhöz a picit jobban küzdő izlandiak. Ezután a hazaiak fölénybe kerültek, helyzeteket is kidolgoztak, de a szerencse ekkor már Lothar Matthaus szövetségi kapitány együttesét segí­tette. A magyarok játékából az elképzelés ás az átütőerő is hiányzott, Geráék még helyzetet sem dolgoztak ki a hajráig. Ekkor a West Bromwich Albion idegenlégiósa büntetőből egyenlí­tett.

A második játékrész elején ismét az izlandiak próbálkoztak többet, de egy váratlan ellentámadás következményeként először emberelőnybe került a magyar válogatott, majd Gera góljával vezetéshez is jutott. Ez alaposan felpaprikázta a hazaiakat, akik rendkí­vül elszántan küzdöttek, s egy szépségdí­jas találattal megérdemelten egyenlí­tettek. Ekkor úgy tűnt, nagy bajba kerülhet a magyar gárda, de egy gyönyörű ellentámadás végén Huszti Szabolcs higgadt megoldása ismét vezetést eredményezett. A hajrában már nem következett újabb fordulat, í­gy Lothar Matthaus csapata megszerezte a három pontot.

A magyar válogatott szerencsés győzelmet aratott a keményen és a durvaságoktól sem visszariadó izlandiak ellen, ezzel megőrizte – minimális – esélyét a továbbjutásra.

A 8. csoport állása:

1. Horvátország 6 5 1 0 16-3 16 pont
2. Svédország 6 5 0 1 23-2 15
3. MAGYARORSZÁG 6 3 1 2 9-11 10
4. Bulgária 6 2 2 2 11-11 8
5. Izland 6 0 1 5 6-17 1
6. Málta 5 0 1 4 1-16 1

Nyilatkozatok:

“Egyedül a győzelem ténye tehet boldoggá bennünket, hiszen ezért jöttünk. A mutatott játékkal azonban teljes mértékben elégedetlen vagyok” – mondta Lothar Matthaus szövetségi kapitány.

Való igaz, a német szakvezető együttese szinte végig szenvedett, s erre az sem lehet magyarázat, hogy Vanczák Vilmos fejsérülése miatt korán cserélni kellett, í­gy felborulhatott az előzetesen megtervezett taktika. Az izlandiak tudása és produkciója ugyanis egyáltalán nem szenzációs, a Chelsea-ben szereplő Eidur Gudjohnsenen kí­vül nincs olyan játékosuk, aki a nemzetközi élmezőnybe tartozik. Tény ugyanakkor, hogy a magyar gárda sem tagja az elitnek, sőt a védelem szombaton még a középmezőnybe sorolástól is távolt volt, elképesztő bakik után rúgtak két gólt a vendéglátók.

“Több nagyon gyenge teljesí­tményt is láttam, az sem lehet magyarázat, hogy a szezon végén vagyunk, hiszen Gudjohnsen mondjuk ötven találkozón szerepelt, mí­g a mieink nagy része csak harmincon. Mégis nekünk voltak fizikális problémáink” – mérgelődött Matthaus.

Kollégája, Asgeir Sigurvinsson még dühösebb lehetett, hiszen a portugál játékvezető két büntetőt is megí­télt csapata ellen, sőt egyik játékosát ki is állí­totta. A szakember mégis higgadtan elemzett.

“Ilyen a futball, jól kezdtünk, de hihetetlen balszerencsénk volt a sérülésekkel, a kihagyott helyzetekkel, a tizenegyesekkel. A bí­rót azonban nem akarom hibáztatni, hiszen egyszer nekünk, másszor az ellenfélnek van szerencséje. Nagyon jól játszottunk ismét, el sem hiszem, hogy másodszorra is kikaptunk a magyaroktól” – értékelt az izlandi kapitány.

A 3-2-es vendéggyőzelem azt jelenti, hogy a papí­rforma alapján a magyarok legalább a 4. helyet megszerzik a csoportban, de a nagy álomhoz, a világbajnoki részvétel eléréséhez az 1. vagy 2. pozí­ciót kellene megcsí­pni, de ez jelenleg csodába illő meglepetés lenne. Nem csak a Matthaus-gárda pillanatnyi tudása, hanem a vetélytársak produkciója miatt is. Sokat elárul az erőviszonyokról, hogy az Újpesten nagy balszerencsével pontot veszí­tő bolgárok szombaton Szófiában simán, 3-1-re kikaptak a Zlatko Krajncar dirigálása alatt egyre jobban futballozó horvátoktól. A svédek Málta elleni 6-0-ás győzelme a papí­rformát jelentette.

A két vetélytárs pontokkal előzi meg Geráékat, vagyis jelentős tudás- és formajavulás, valamint szerencse is szükséges a folytatásban.

“Még rengeteget kell dolgoznunk Az izlandi teljesí­tmény kevés lesz az üdvösséghez” – szögezte le Matthaus Izlandon.

A szövetségi kapitány nem is emelt ki senkit, véleménye szerint ilyen teljesí­tmény után nincs erre oka.

A fordulatos reykjaví­ki találkozó nyerőembere Huszti Szabolcs volt, aki legutóbb tavaly augusztusban volt gólszerző a válogatottban, a skóciai duplázás óta egyáltalán nem remekelt.

“Nagyon nehéz mérkőzés volt, nem tudtunk igazán folyamatosan futballozni. Nagyon rossz volt a pálya talaja, s sok volt a szabálytalanság is. Ezzel együtt nagy sikernek tartom, hogy nyertünk, s kikapartuk magunknak a gesztenyét” – mondta a balszélső.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ