1910.IX.4. FTC – BTC 3:2

Millenáris versenypálya. Délután 5 órakor Ferencvárosi Torna-Klub—Budapesti Torna-Klub. Biró: Kiss Gyula.

(Budapesti Hí­rlap, 1910. szeptember 4.)

1910. szeptember 4., 17:00, Millenáris, FTC – BTC 3:2 (1:0)
vezette: Kiss Gyula (33 FC)
nézőszám: 4 000
FTC: Fritz — Manglitz, Vesszely — Weinber, Bródy, Halász — Borbás, Schlosser, Weisz, Varga, Szeidler
BTC: Bihari — Szendrő, Kőszegi — Német, Simon, Leitner — Levák, Dobó, Rákóczy, Horváth, Mészáros
Gól: Schlosser (?., ?.), Varga (65.) illetve Simon (?.), Rákóczy (?.)

SH-19100905-04-19150904

A millenárison legalább 4000 ember nézte a szezonmegnyitó matcheket.

Ferencvárosi TC — Budapesti TC 3:2 (1:0) Millenáris pálya. Bí­ró Kiss Gyula.

Csapatok: Ftc: Fritz— Manglitz és Vései—Weinber, Bródy és Halász—Borbás, Schlosser, Weisz, Varga és Szeidler.
Btc: Bihari, Szendrő és Kőszegi—Német, Simon és Leitner—Levák, Dobó, Rákóczy, Horváth és Mészáros.

A közönség nagy csendben leste a meginduló match fejleményeit. A Btc nagy lendülettel határozott fölényben viszi a játékot, Ftc kapuját heves ostrom alatt tartja és Fritznek folyton dolga van, de bravúrosan ment mindent. A ferencvárosiak nyomott hangulatban várják, hogy csapatuk lendületbe jöjjön. Elmúlik 15—20 perc, mely alatt Btc egy kis szerencsével döntő előnybe juthatott volna, de csatáraik ideges játéka eredménytelenül szalasztotta el a fölényes negyedórát, mely után Ftc erőre kap s a játék képe teljesen megváltozik. — Egyre Ftc támad, hí­vei mindjobban bí­znak s végre Schlosser egy mesteri lövéssel védhetlen gólt lő, mire kitör a taps.

A II. félidőben a tempó sokáig erős marad, de a mikor Schlosser a 2 ik védhetlen gólt lövi, Btc lehangoltan lanyhul és a 20 p-ben Borbás szép beadásából Varga éles lövése 3:0 vezetéshez juttatja a zöld-fehéreket. Ekkor Ftc is megelégli az iramot és könnyelműen játszik, de ráfizet, mert egy lerohanás cornerhez, a corner pedig Simon fejéről remek gólhoz juttatja a Btc-t. Csak pár pár perc van hátra s nemsokára újabb lerohanásra a 2-ik gólt lövi Btc. Ezt a sötétség miatt már nem is látta Fritz. Szinte várni lehetett a 3-ik gólt is. de vége lett a matchnek.

Btc II—Ftc II. 1:0 (1:0) Szövetségi dí­j. Biró Kiss Mihály.

(Sport-Világ, 1910. szeptember 5.)

Az elmúlt vasárnapon megindultak az 1910/11. évi bajnokságért való küzdelmek. Mindjárt az első napon igen érdekes mérkőzések kerültek eldöntésre a bajnokság minden osztályában, melyek közül természetesen az első osztályúak iránt nyilvánult a legnagyobb érdeklődés. Négy első osztályú mérkőzés volt, melyek közül kettő a millenárison, kettő pedig a népszigeti pályán folyt le. A FTC—BTC találkozása nem elégí­tette ki teljes mértékben a várakozást. A zöld-fehérek a tavaszinál jóval gyöngébb összeállí­tásban álltak ki s bár győztek, a győzelem dicsősége sokkal inkább megillete volna a BTC-ot, mely rég nem látott lelkes és szép játékot produkált.

FTC—BTC 3:2 (1:0). Millenáris. Biró: Kiss Gy. (“33” FC).

(Nemzeti Sport, 1910. szeptember 10.)

” Rákóczi Jenő. Hétfőn reggel elköltözött az élők sorából a footballsport közönségének egyik kedvence, Rákóczi Jenő, a Budapesti Torna Club balösszekötő csatára. Halála előtt fél órával még a vasárnapi eredmények után érdeklődött és miközben aggódó édes anyja felolvasta neki, az alatt sújtott le rá a hideg kezű, könyörtelen halál. Halála nemcsak sportkörökben, de mindenütt, ahol ismerték, általános részvétet keltett és bizonyára sokáig felejthetetlen lesz a jószivü, szorgalmas gyermek, az igazi barát és a mindenkor korrekt sportsman emléke. Csak a hegedő sebet fakasztanánk fel újra, ha most sorjában elmondanók mindazt a sok jó és szép tulajdonságot, amit a túlvilágra magával vitt. Bizonyos, hogy elvesztettünk benne egy minden izében fair, szolid játékost, aki mintaképe volt az amatőr sportsmannak.

Football karrierjét a MAFC-nál kezdette, ahol a második csapatban játszott jobbösszekötőt. Már itt kitűnt gyorsaságával és okos játékával. 1908. őszén lépett a BTC-ba, eleinte a második csapatban játszott, de hamarosan az első csapatba került és szimpátikus játékmodoránál fogva a közönség kedvence lett.

A szerencsétlenül járt fiatal embert a sportegyesületek impozáns részvéte kisérte utolsó útjára. A temetőben Bognár Elek dr. mondott megható beszédet, az egyesületek közül a FTC, 33FC, MTK és NSC koszorut tettek a sí­rra.

(Nemzeti Sport, 1910. október 2.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ