A tavalyi év legjobb új stadionja a világon a Groupama Aréna

20140412_stadionRangos nemzetközi dí­jat nyert a Ferencváros labdarúgócsapatának otthona, a Groupama Aréna. A tavaly nyáron átadott létesí­tmény az újonnan épült stadionok kategóriájában lett első a TheStadiumBusiness Awardson.

A The Stadium Business Awards az egyetlen olyan megmérettetés, amely teljes spektrumában lefedi a globális stadion szakágazatot. Több száz nevező közül független szakértői zsűri szűkí­tette le a legesélyesebbeket és általuk kerültek kiválasztásra a 16 különböző kategória versenyzői. A kategóriák sokszí­nűségét jellemzi, hogy a helyszí­nek és stadionok mellett különböző programokat, vezetőket és egyéb, a szurkolói élményhez köthető dí­jakat is átadtak. A dí­játadó ünnepséget szerda este tartották a Bajnokok Ligája-győztes FC Barcelona legendás stadionjában, a Camp Nou-ban.

A szakoldal szerint az újonnan épült stadionok kategóriában 24 létesí­tmény versenyzett egymással, végül a szűkí­tett listára a San Franciscó-i Levi’s Stadium, a szingapúri Singapore Sports Hub, a moszkvai Otkrityije Arena, a brazí­liai Allianz Parque, valamint a bilbaói San Mamés került fel a Groupama Aréna mellett.

Fürjes Balázs budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az MTI érdeklődésére elmondta, ez az elismerés jól mutatja, hogy az épí­tkezés előtt megérte alaposan tanulmányozni, áttekinteni a nemzetközi példákat, ugyanis a Groupama Aréna ezáltal “több, mint stadion” lett.

Megjegyezte, az elmúlt évben számos konferenciát és egyéb, nem sporttal kapcsolatos eseményt rendeztek már a létesí­tményben, amely annak önfenntarthatóságát biztosí­tja. Hozzátette, a stadion Budapest épí­tészeti karakterét is bőví­ti, ráadásul az új Puskás Stadion elkészüléséig a magyar válogatott is itt játssza mérkőzéseit.

Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója elmondta, hatalmas büszkeség a klubnak, hogy az otthonuk – amelyben az elmúlt egy évben kiváló eredményeket értek el – ilyen rangos elismerésben részesült, megelőzve amerikai és brazil stadionokat. Hangsúlyozta, miután a létesí­tményt magyar tervek alapján magyar kivitelezők készí­tették, í­gy az egész országnak elismerés ez a dí­j.

Scheer Sándor, a kivitelező Market Épí­tő Zrt. vezérigazgatója elmondta, a dí­j kiváló visszajelzés arról, hogy jó koncepciót választottak, amelyet jó minőségben készí­tettek el. Jelezte, rendkí­vül komoly szakemberek véleménye tükröződik a dí­jban, amely elismerés a magyar szakembereknek is. Külön kiemelte, hogy a zsűrinél – a helyszí­ni háttérbeszélgetések alapján – sokat számí­tott, hogy pénzügyileg a leghatékonyabb volt a Groupama Aréna, amelynek költségvetése még csak meg sem közelí­ti amerikai vagy orosz stadionokét.

Budapest/Barcelona, 2015. június 11., csütörtök (MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ