Bródi Sándor a régi zöld-fehér válogatott a zöld-fehérek új edzője

TFU_19860300_Fml_007_0006-brody-sandor

— Saját tudósí­tónktól —

(A Ferencváros igazgatósága Blum Zoltán edzőt saját kérésére betegségére való tekintettél szabadságolta s az edzői teendők ellátására teljes hatáskörrel Bródi Sándort kérte fel.)

Uj edző a Ferencvárosban…

De nem új ember! Sőt, a legrégibbek közül való.

Bródi Sándor mint fiatal gyerek ott volt a magyar futball bölcsőjénél. Az FTC mellett Pannónia névvel alakult ifjúsági csapatban szerepelt először és amikor az FTC-nek szüksége volt ezekre az ifikre, 1901-ben beolvadt a Pannónia az FTC-be. Először Lipovecz Géza, azután Bródi és Gorszky került be az FTC csapatába a Pannónia csemetéi közül.

Bródi a középcsatár helyén kezdte, azután játszott balszélsőt, majd balfedezetet s amikor a megboldogult Horváth Ferenc visszavonult a játéktól. Bródi került a csapat tengelyébe. Több mint egy évtizeden keresztül játszott Bródi ezen a fontos helyen, ő lett a csapat kapitánya is és, ebben a minőségében vett már részt az FTC diadalmas külföldi portyáján, amely Berlinen, Hamburgon és Brémán keresztül vezetett el Londonba, a labdarúgás Mekkájába.

17-szer volt válogatott középfedezet. Első válogatott, szerepléséhez fűződik a magyar válogatott első győzelme Bécsben, 1908 tavaszán. Érdekes, hogy utolsó válogatott szereplése is nagy sikerrel kapcsolódott egybe: 1913 májusában, ott volt abban az osztrákok fölött 4-1-re győzedelmeskedő magyar csapatban, amelyben nem kevesebb, mint kilenc FTC- játékos szerepelt Zsák és Bí­ró Gyuszi mellett. Közben résztvett Bródi a stockholmi olimpiai csapatban és játszott, abban az FTC. csapatban is, amely az első magyar győzelmet érte el angol proficsapat ellen: 1910 májusában a Barnsley ellen 2:1-re győzött az FTC.

A háború kitörésekor Bródi bevonult és a fronton küzdött fogságba jutásáig.

Visszatérése után az FTC intézője és edzője is lett. 1921-ben Svédországba távozott, ahol a göteborgi Kamraterna edzője volt két és egynegyed évig. A honvágy hazahozta és azóta is résztvett a zöld-fehér klub vezetőségében. Mind a két délamerikai portyára ő vezette a Ferencvárost.

Uj edzőtől illik programot kérni. De mit is mondhatna az a Bródi Sándor, akinek a neve már egymagában program. Aki kicsiny gyermekkora óta csak a zöld-fehér szí­nekben rúgta a labdát, aki dicsőséges válogatott szereplésre, sok tapasztalatra, külföldi gyakorlatra tekinthet viszsza, aki aktí­v tagja volt annak az FTC-csapatnak. amely világszerte hí­res volt nagyszerű játékáról, jó szelleméről, küzdőképességéről, lelkesedéséről!

És ha Bródi Sándor átmenetileg jött is Blum Zoltán örökébe, a magyar sport hí­vei bizalommal fogadják az öreg harcost és őszintén sikert kí­vánnak neki.

(Nemzeti Sport, 1937. március 11.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ