1930 – Először Hollandia ellen

Táncos Mihály

1930. április 13., Bázel, MAGYARORSZÁG-SVÁJC 2:2 (1:1)
vezette: Cox (angol)
Góllövő: Toldi(2)
Magyarország: Aknai (Újpest) – Fogl III. (Újpest), Dudás (Újpest) – Borsányi (Újpest), Kléber (Hungária), Obitz (Ferencváros) – Táncos (Ferencváros), Takács II. (Ferencváros), Stófián (Újpest), Toldi (Ferencváros), P. Szabó (Újpest)
Csere: Dudás h. Korányi (Bástya)
Szövetségi kapitány: Pataki Mihály

A 37. percben végre megszületik az egyenlí­tő gól. P. Szabó lefut, futtából centerez, Stófián fejjel visszaadja a labdát Toldinak, aki halálos biztonsággal lövi a sarokba. 1:1! A II. félidő 18. porcében megszületik a vezető gól: Takács II. testcsellel kidriblizi emberét, bead, Stófián átlépi a labdát, Toldi ott van, s doplerrel 5 lépésről a hálóba helyez. 2:1

Nem sokáig maradt ez az eredmény, mert a játékvezető egy rálőtt labdát kezezésnek nyilvání­tott és a svájciak a tizenegyesből kiegyenlí­tettek.
Bővebben …

* * *

1930. május 1., Prága, MAGYARORSZÁG-CSEHSZLOVÁKIA 1:1 (1:0)
vezette: Andersen (dán)
Góllövő: Hirzer
Magyarország: Aknai (Újpest) – Korányi (Bástya), Fogl III. (Újpest) – Sáros (Budai 11), Turay (Ferencváros), Ví­g II. (Újpest) – Titkos (Hungária), Takács II. (Ferencváros), Kautzky (Pécs-Baranya), Hí­res (Hungária), Kohut (Ferencváros)
Szövetségi kapitány: Pataki Mihály

Ezúttal is egy jogtalan tizenegyesből egyenlí­tett az ellenfél!

Soltys, Turay lába felé esve, hasravágja magát, mintha Turay buktatta volna. A bí­ró felemeli a karját és előbb nem tudni, hogy mit í­tél, mert a levegőben tartja és látszólag gondolkodik, majd a 11-es pontra mutat…

Ví­g egy lövésnél fejbe találta a bí­rót, a labda Turay elé pattant, de ő rosszul lőtt kapura, odalett a nagy helyzet. Fogta is a fejét Turay — no meg a fájdalomtól a játékvezető is.

Bővebben …

* * *

1930. május 11., Budapest, Üllői út, OLASZORSZÁG-MAGYARORSZÁG 5:0 (1:0)
vezette: Bauwens (német)
Magyarország: Aknai (Újpest) – Korányi (Bástya), Fogl III. (Újpest) – Borsányi (Újpest), Turay (Ferencváros), Ví­g II. (Újpest) – Markos (Bocskai), Takács II. (Ferencváros), Opata (Attila), Hí­res (Hungária), Titkos (Hungária)
Szövetségi kapitány: Pataki Mihály

A magyar csapat teljes egészében csődöt mondott. Egész védekezési taktikánk megbukott. A csapat egyetlen jó formát mutató embere. Titkos a II. félidő 17. percében térdsérülése miatt kivált a játékból. A tí­z főre olvadt csapat egyszerre összeomlott és nyolc perc alatt négy gólt kapott!

Bővebben …

* * *

1930. május 11., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG-LENGYELORSZÁG 3:1 (amatőr válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Gergely, Bokor, Szűcs II.
Magyarország: Sárkány (Tokodi) – Orbán (BTC), Soponyai (BSE) – Havas (FTC), Sárosi (FTC), Bokor (Postás) — Nemes-Michalovszky (Törekvés), Gergely (BSZKRT), Rajnai I. (BEAC), Szűcs II. (BSE), Tunyogi (ÚTE)

Már csaknem minden játékos magára húzta a válogatott inget, amikor valaki észreveszi, hogy nemcsak a magyar csapat akar fehér dresszben játszani, hanem a lengyelek is. Nosza, a mieink gyorsan előszedik a régi meggypiros ingeket. De azokon meg nincs cí­mer! Nagy cí­mervarrás következik. Egy hamarjában előkerí­tett, 80 éves, öreg nénike varrja a már mellen feszülő ingekre a magyar cí­mereket.

Ami a játékot illeti, nem volt probléma. A magyar csapat elsősorban a kitűnően játszó Sárosi vezetésével biztos győzelmet aratott.

Bővebben …

* * *

Lyka II. Antal

1930. június 1., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 2:1 (1:0)
vezette: Eymers (holland)
Góllövő: Kohut, Turay
Magyarország: Fehér (III. ker.) – Mándi (Hungária), Fogl III, (Újpest) – Lyka (Ferenc­város), Bukovi (Ferencváros), Berkessy (Ferencváros) – Ströck (Újpest), Vincze (Bocskai), Turay (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Kohut (Fe­rencváros)
Szövetségi kapitány: Minder Frigyes

A II. félidő 12. percében dőlt el a mérkőzés:

A szabadrúgást Berkessy gyorsan Turayhoz gurí­tja, aki balra fordul, három lépést fut, aztán bal lábbal 15 méterről pompás csavart lövést ereszt meg a bal sarokba. Hiden veti magát, de a háló sarkába tartó labda útját nem változtatja meg 2:0! A pálya magyar gólra szomjas emberkaréja ujjongva szí­vja magába a diadalérzést.

Toldi Géza: – Gólnál szokás volt régen is a csók és az ölelés. Különösen Turay szerette, ha hosszan ünnepelték, csókolgatták…

Bővebben …

* * *

1930. június 1., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 2:1 (amatőr válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Rajnai I.(2)
Magyarország: Sárkány (Tokod) — Orbán (BTC), Gergely II. (Törekvés) – Havas (FTC), Sárosi (FTC), Bokor (Postás) – Nemes (Törekvés), Gergely I. (BSZKRT), Rajnai I. (BEAC), Beretvás (III. ker.), Belkó (Győri ETO)

A nagy fölényben játszó és csaknem állandóan támadó magyar csapat egy teljes óráig vesztésre állt! Kis szerencsével, jobb csatárjátékkal nagy diadalt arathattunk volna.

így nem volt diadal, sőt igen nyomott volt a hangulat, mivel egy össze­csapásnál hét perccel a befejezés előtt Bokornak eltört a lába.

* * *

1930. június 8., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG-HOLLANDIA 6:2 (3:0)
vezette: Bauwens (német)
Góllövő: Avar(3), Turay(2), Toldi
Magyarország: Aknai (Újpest) – Mándi (Hungária), Fogl III. (Újpest) — Lyka (Ferenc­város), Bukovi (Ferencváros), Berkessy (Ferencváros) — Drössler (III. ker.), Avar (Újpest), Turay (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Kohut (Ferenc­város)
Szövetségi kapitány: Minder Frigyes

A budapesti FIFA-kongresszus napjaiban tartották ezt a mérkőzést. Hirschmann, a FIFA főtitkára í­gy jellemezte a látottakat: — Szinte unalmas volt már a mérkőzés, mert a magyarok döntő fölénye mellett teljesen egyoldalúvá vált. Igazi futballt a szó legszorosabb értelmében művészi futballt játszottak a ma­gyarok és egy kis szerencsével akár 10—12 gólt is lőhettek volna.

Bővebben …

* * *

1930. június 22., München, DÉL-NÉMETORSZÁG-MAGYAR PROFI VÁLOGATOTT 3:1 (profi válogatott mérkőzése)
Góllövő: Avar
Magyarország: Aknai (Újpest) – Dudás (Újpest), Fogl III. (Újpest) – Hossó (Nemzeti), Volentik (Újpest), Berkessy (Ferencváros) – Ströck (Újpest), Avar (Új­pest), Turay (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Drössler (III. ker.)

Hiába tudjuk azt, hogy a mai csapat nem képviseli a magyar futballt, hiába tudjuk, hogy ennél az együttesnél sokkal jobbat is ki tudunk állí­tani, mert mindez nem változtatja meg sem az eredményt, sem azt, hogy a délnémetek csapata fölényesen győzte le a vele szemben álló együttesünket.

* * *

1930. augusztus 5., Szófia, MAGYARORSZÁG-BULGÁRIA 2:0 (amatőr csapatok mérkőzése)
Góllövő: Kozma, Cseh II.
Magyarország: Auguszt (Szolnoki MÁV) — Gergely (Törekvés), Mágori (Bohn SC) – Szalay (UTE), Sárosi (FTC), Bodrogi (Postás) – Szőke (MTK), Cseh II. (BSE), Cseszneky (Ferencvárosi Vasutas), Déri (Törekvés), Kozma (BSE)

A felhőszakadás miatt vasárnapról elmaradt mérkőzést kedden játszották. Az első félidőben még változatos volt a küzdelem, de a magyarok már ekkor 2:0-ra vezettek. A II. félidőben — elsősorban a kitűnően játszó fedezetsor jó­voltából — iskolajátékot mutatott be a magyar amatőr gárda. A bolgár közön­ségnek annyira tetszett a mieink játéka, hogy a találkozó után játékosainkat vállra kapták és úgy vitték őket az öltözőbe.

* * *

1930. szeptember 21., Bécs, Hohe Warte, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 3:2 (2:1)
vezette: Carraro (olasz)
Góllövő: Turay(2), Titkos
Magyarország: Amsel (Ferencváros) – Mándi (Hungária), Ligeti (Újpest) – Lyka (Ferenc­város), Kléber (Hungária), Berkessy (Ferencváros) — Ströck (Újpest), Avar (Újpest), Turay (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Titkos (Hungária)
Szövetségi kapitány: Minder Frigyes

A győztes gól története:

Ströck beadására két osztrák bekk és Turay egy­szerre ugrik fel, de a bőr Turay fejét éri s onnan a jobb felső sarokba száll. Hiden ugrik, de nem éri el, s a labda mögötte esik le. Még nem biztos: bent van-e? De Hidennek fordulnia kell,s most már látszik, hogy hátra kell nyúlnia! A bí­ró élesen fúj: gól!

Bővebben …

* * *

Korányi Lajos

1930. szeptember 28., Drezda, NÉMETORSZÁG-MAGYARORSZÁG 5:3 (0:3)
Góllövő: Takács II.(3)
Magyarország: Amsel (Ferencváros) — Mándi (Hungária), Korányi (Ferencváros) — Lyka (Ferencváros), Kléber (Hungária), Berkessy (Ferencváros) – Ströck (Újpest), Takács II. (Ferencváros), Turay (Ferencváros), Barátky (Hungária), Titkos (Hungária)
Csere: Amsel h. Aknai (Újpest)
Szövetségi kapitány: Minder Frigyes

A magyar válogatott egyik „rejtélyes” mérkőzése: a félidőben csapatunk Takács II. mesterhármasával 3:0-ra vezetett!

Két egészen ellentétes félidőt láttunk. A második félidő teljes csődje egé­szen érthetetlen. Megmagyarázhatatlan, hiszen ha a csapat egyik része mondja fel a szolgálatot, arra lehet magyarázatot találni, de amikor az egész csapat, mind a 11 ember elveszti félórán belül tudását, úgy, hogy semmit sem tud pro­dukálni, ez olyan rejtély, amelyet semmiféle szakértelem sem tud megmagya­rázni.

Bővebben …

* * *

1930. szeptember 28., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG-CSEHSZLOVÁKIA 4:1 (amatőr csapatok mérkőzése)
Góllövő: Pusztai, Szűcs II., Regős II., Déri
Magyarország: Sárkány (Tokod) – Gergely (Törekvés), Mágori (Bohn SC) – Szalay (UTE), Sárosi (FTC), Bodrogi (Postás) – Pusztai (Törekvés), Regős II. (Törekvés), Szűcs II. (BSE), Déri (Törekvés), Baráth (Törekvés)

A II. félidőben magára talált a csapat és olyan viharzó lendülettel küz­dötte végig ezt a 45 percet, hogy szinte lélegzethez sem engedte jutni a csehszlovák tizenegyet és fölényes, megérdemelt győzelmével kiverekedte magának a Közép-Európai Amatőr Kupa második helyét.

* * *

1930. október 26., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG-CSEHSZLOVÁKIA 1:1 (1:0)
vezette: Bauwens (német)
Góllövő: Titkos
Magyarország: Fehér (III. ker.) — Korányi (Ferencváros), Török (Nemzeti) — Lyka (Ferenc­város), Kléber (Hungária), Berkessy (Ferencváros) — Ströck (Újpest), Barátky (Hungária), Sáros (Budai 11), Hí­res (Hungária), Titkos (Hungária)
Szövetségi kapitány: Máriássy Lajos dr.

A Csehszlovákiát szállí­tó autóbusz elakadt útközben, de más baj nem érte ezen az esős délutánon a vendégeket. Még a magyarok tizenegyesét is meg­úszták: Barátky büntetőjét Planicka kivédte.

Mintha győztek volna, olyan boldogok a végén a csehszlovákok. Most lát­szik csak meg igazán rajtuk, hogy félidőben mennyire elkészültek már a legsú­lyosabb vereségre is!

Bővebben …

Pataki Mihály

Az 1930-as esztendőben Táncos Mihály, Lyka Antal (ő volt az FTC történetének 50. válogatott játékosa) és Korányi Lajos személyében újabb ferencvárosi labdarúgók kerültek a legjobbak közé. Az év első három mérkőzésén a szövetségi kapitány a volt ferencvárosi kitűnő középcsatár, Pataki Mihály volt.

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ