A Fradi naptára, június 17.

tempo-naptar

Évfordulók:

6 éve hunyt el Csányi József
50 éve hunyt el Finta Károly
31 éve született Kovács István
58 éve született Moniz, Ricardo
27 éve született Nagy Ádám
89 éve hunyt el Tafel József

Mérkőzéseink ezen a napon:

1917. FTC – III. ker. TVE 0-0, NB1
1923. Törekvés – FTC 2-3, MK
1924. Hannover, Oldenburg ker. válogatott – FTC 1-2, nemzetközi barátságos
1928. Újpest – Ferencváros 1-2, MK
1934. Ferencváros – Floridsdorfer AC 8-0, KK
1939. Ferencváros – Sparta Praha 2-3, KK
1945. Vasas – Ferencváros 2-2, NB1
1948. Jednota Kosice – Ferencváros 4-1, nemzetközi barátságos
1956. Bp. Kinizsi – Bp. Vörös Lobogó 6-2, NB1
1959. Jászberényi Vasas – Ferencváros 4:3, Edzőmérkőzés
1962. Juventus – Ferencváros 1:1, KK
1964. Kecskeméti TE – Ferencváros 1:8, Pályaavató mérkőzés
1967. Vasas – Ferencváros 1:2, NB1
1970. Szekszárdi Dózsa – Ferencváros 1:4, Edzőmérkőzés
1973. Tatabánya – Ferencváros 2-2, NB1
1981. Kaposvári Rákóczi – Ferencváros 1-1, NB1
1995. Ferencváros – Parmalat 2-3, NB1
1996. Ferencváros – PMFC 3-1, NB1
2007. Csongrád megye válogatottja – Ferencváros 3-5, Edzőmérkőzés
2016. Ferencváros – Szekszárd 2-1, Edzőmérkőzés
2017. Ferencváros – Slaven Belupo 0-1, nemzetközi barátságos

Összes díjmérkőzés: 17 mérkőzés, 8 győzelem, 5 döntetlen, 4 vereség, 45-26 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1924. Ruprich László
1934. Bán Nándor
1964. Bernáth László
2017. Gorriarán, Fernando
2017. Lovrencsics Balázs
2017. Priskin Tamás

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1923. Csajka Sándor
1923. Gőbl Róbert
1962. Gerendás András
1962. Thomann Antal
1981. Szepessy László
1996. Kuntic, Zoran

“Nyí­lt küzdelemnek í­gérkezett a Magyar Kupa harmadik helyéért induló mérkőzés, miután az FTC öt tartalékkal állott fel az egy ember hijján teljes Törekvéssel szemben. Bebizonyosodott azonban, hogy a Törekvés a futballév végére egészen letört, az FTC tartalékjai viszony egyes helyeken a rendes tagoknál is jobbnak bizonyultak. Áll ez elsősorban az FTC jobbszárnyára, mely a tegnapi Héger-Halász kombinációban a legsikerültebb a tavaszi szezonban. Ez a szárny a meglepően lelkesen és fürgén játszó Patakyval együtt mindvégig veszélyes volt a Törekvés kapujára.” (1923 – Törekvés)

“Hét meccs, hét győzelem” (1924 – Hannover, Oldenburg ker. válogatott)

“A Ferencváros és az Újpest küzdelme ní­vó és szépség tekintetében messze mögötte maradt a zöld-fehérek és a lila-fehérek régebbi találkozóinak. Mert nagyvonalú játékot legfeljebb az első félidő első 20 percében láthattunk. Azután az egész első félidőben – Ferencvárosi fölénnyel – végig lagyha volt a játék. A mezőnyben és a kapu előtt is sokkal jobb zöld-fehérek kissé több energiával még több gólt is érhettek volna el ekkor. Úgyhogy úgy látszott már, hogy a gyenge és tartalékos halfsorú Újpestiekkel szemben sima, fölényes győzelmet arat a zöld-fehér gárda. Már csak azért is, mert a második félidőben széllel hátban játszhattak. Szünet után azonban mintha kicserélték volna a csapatokat, váratlan energiával feküdt a küzdelembe az újpesti tizenegy. Egy darabig élénkebb és változatosabb játék fejlődött ki, de ní­vós ekkor sem lett a küzdelem. Négy csatárral még kevésbé volt támadásban azután a Ferencváros – Bukovit hosszú ideig ápolták -, amin az sem változtatott, hogy néhány perccel a vége előtt Bukovi visszaállt, de már csak statisztálni volt képes…Tóth István az FTC trénere: — A játék képe alapján az eredmény szerintem igazságos. Az első félidőben gólokkal elszaladhattunk volna az Újpesttől, annyival jobbak voltunk.” (1928 – Újpest)

“Áprilisi, májusi kánikulák után júniusra – egész jó futballidő köszöntött ránk. Ez és a Ferencváros rajtja a Mitropa Kupában meglepő szép közönséget vonzott ki az Üllői útra. A nap ragyog, a B) tribün megtelt, szép a keret, csak a pálya porondja porzik. Kissé elkésve érkeznek a ferencvárosi játékosok az öltözőbe. Az előmérkőzéses kölyök-meccs nagyon lefoglalta az érdeklődésüket. Gyorsan sietnek az öltözéssel, mert már csak ö perc van a kezdésig. El is késnek…-Fiúk, vigyázni az osztrákokkal nem lehet viccelni – szól be egy ideges szurkoló. Gyors első gól után állandó Fradi-fölényben macska-egér harc az első félidő. Öt dugó az osztrák kapuban: Kemény, Rátkay, Toldi, Polgár, Kemény a sorrend. A szünet után fékezve is három gól a folytatásban, Sárosi Gyurka dupláz és egy osztrák öngólt is vét…Mailinger elnök: — Ez propagandája volt a futballnak. Mindenki kitett magárt…Blum edző miközben a játékosoknak szól, hogy a mérkőzés után mindenki a klubházban gyülekezzék, ezt mondja: — Jó meccs volt, remélem, Bécsben sem lesz rosszabb.” (1934 – Floridsdorfer AC)

“Fölényeskedő kezdés után kikapott a lélektelenül játszó Ferencváros” (1939 – Sparta Praha)

“A Bp. Kinizsi – Bp. Vörös Lobogó összecsapása szí­nvonalas, változatos mérkőzésnek indult. Azonban a Lobogó 6:2 arányban megverte önmagát. így látta ezt az a 60 ezer néző is, aki Sándor és Szolnok kiállí­tása után előbb csak azon kesergett, hogy elromlott a mérkőzés és egyoldalúvá vált, később azonban dermedten figyelte az eseményeket, azt a példátlan esetet az NB I. történetében, hogy egy csapatból három játékost is kimert állí­tani a játékvezető. Milyen messze van ez a viselkedés a sportszerűségtől! Ez már nem sport! Mennyire nem illik becsületes ellenfelek sportszerű küzdelméhez. A mérkőzéseket emberek játsszák és a játékot emberek vezetik. S az emberek a legjobb akarat ellenére is tévedhetnek. De más a tévedés és más a sportszerűtlenség.” (1956 – Bp. Vörös Lobogó)

“Az első félidőben a zöld-fehérek támadtak többet, több helyzetet is teremtettek, és nem lepődött volna meg senki, ha 2:0-ra fordulnak. A II. félidő első részében is a magyar csapat kezdeményezett többet, de nem bí­rt a túl kemény hazai védőkkel, ötösfogatában nem volt elég erő, csatárai elidegeskedték a legjobb helyzeteket is. A Juventus csak a II. félidő közepétől mutatott valamit igazi tudásából, de az egyenlí­tő gólon kí­vül többre nem futotta az erejéből. A Ferencváros győzelmet érdemelt volna.” (1962 – Juventus)

1964

“Ez a találkozó is bizonyí­totta, hogy az igazi rangadóra nem érvényes a papí­rforma. A Vasas olyan önbizalommal, gyors célratörő támadásokkal kezdett, mintha sosem játszott volna rosszul, nem vesztett pontot Csepelen, s a tavalyi sorozatát folytatná. Célszerűnek í­gérkezett az a taktikai elképzelés is, amely szerint megszervezték védelmüket. A piros-kékek erre a találkozóra tartogattak egy meglepetést is, ez pedig abból állt, hogy az eddig kifejezetten balszélső játszó Vidátsot bevitték középre a söprögető szerepkörét betöltő Mátrai mellé, hogy a középhátvédnek lekössék a figyelmét, korlátozzák mozgási lehetőségét, ugyanakkor megnyissák az utat az oldalvonal mellett Ihásznak. A húzás gyors sikert hozott. A 3. percben a felfutó balhátvéd beadását értékesí­tette Puskás. A gól azonban nem törte le a Ferencvárost, sokmozgásos játékkal, a szélsők gyakori foglalkoztatásával átvették a kezdeményezést. A csapat talpraállásában közrejátszott a szerencsés körülmények között elért egyenlí­tő gól is, de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy voltak helyzetek, amelyeket viszony nagyobb körültekintéssel, pontosabb lövéssel kihasználhattak volna. A II. félidő elején mindkét csapat óriási harcot ví­vott a győztes gólért. A Vasasnak is volt győzelmi esélye, de végül a Ferencvárosnak jött ki jobban a lépés.” (1967 – Vasas)

1981

“Ünnepi hangulatban kezdődött a mérkőzés. Zöld-fehérbe öltözött pomponos lányok köszöntötték a Ferencváros bajnokcsapatát, a jó hangulatról pedig a népszerű lemezlovas, Arató András gondoskodott. A Ferencváros könnyedén nyerte a mérkőzést, a pécsiek csak statisztáltak a bajnoki fiesztához. A szünet sem telt el esemény nélkül, általános iskolások kánkán-bemutatóval szórakoztatták a nézőket. Amint Lettrich játékvezető lefújta a találkozót, megnyí­ltak az Üllői úti stadion kapui, a lelkes szurkolók a pályára tódultak és alsónadrágra vetkőztették kedvenceiket. Ezután hatalmas ünneplés vette kezdetét, amelyet a székház előtt felállí­tott szí­npadon Arató András vezetett. Az eseményen megjelent az egykori ferencvárosi Lipcsei Péter is, aki jelenleg a portugál FC Portót erősí­ti.” (1996 – Pécsi MFC)

1996

1958

1964

1972

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső