A Fradi naptára, április 5.

tempo-naptar

Évfordulók:

96 éve született Egresi Béla
18 éve hunyt el Müller Henrik
109 éve született Sós Károly
70 éve született Szőke László

Mérkőzéseink ezen a napon:

1914. BAK – FTC: 1:3, NB1
1915. FTC – MTK: 1:3, Húsvéti serleg
1920. FTC – MAC: 2-1, NB1
1925. Vasas – FTC: 0-2, NB1
1926. FTC – MTK: 0-0, Húsvéti serleg
1928. Ferencváros – Újpest: 4-2, Húsvéti serleg
1931. Újpest – Ferencváros: 3-1, NB1
1950. ÉDOSZ – Szombathelyi Lokomotiv: 3-2, NB1
1952. Bp. Kinizsi – Bp. Vasas: 0-0, NB1
1953. Bp. Kinizsi – Győri Vasas: 1-3, NB1
1958. Austria – Ferencváros: 2-1, Húsvéti serleg
1970. Ferencváros – Bp. Honvéd: 1-0, NB1 alapszakasz
1972. Ferencváros – Wolverhampton: 2-2, UEFA Elődöntő
1975. DVTK – Ferencváros: 1-1, NB1
1980. Volán – Ferencváros: 1-6, NB1
1981. Ferencváros – MTK-VM: 4-2, NB1
1986. Ferencváros – Bp. Honvéd: 1-1, NB1
1997. Ferencváros – BVSC: 2-1, NB1
2000. Ferencváros – Diósgyőr: 2-0, NB1
2003. Ferencváros – Videoton: 1-0, NB1
2008. Ferencváros – Orosháza: 2-2, NB2
2009. Jászberény – Ferencváros: 0-1, NB2

Összes díjmérkőzés: 22 mérkőzés, 12 győzelem, 6 döntetlen, 4 vereség, 41-27 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1914. Rumbold Géza
1952. Csányi József
2008. Pisanjuk, Igor

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1926. Palcsek Antal
2009. Márkus Tibor

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1903. Borbás Gáspár dr.
1903. Braun Ferenc
1903. Gorszky Tivadar
1908. Koródy Károly

Ezen a napon játszotta utolsó válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1903. Koltai József

“Az üllői-uti pályán 8000 főnyi közönség volt a tanúja a FTC hatalmas fejlődésének. A csapat egységesen és stílusosan dolgozott, különösen a csatázósora, a melyben Rumbold Géza center sokkal jobbnak bizonyult Koródinál. A kapuban újra Ungár játszott, tetszett a BAK játéka is s hogy nem volt eredményesebb, annak az oka Cseh center tehetetlenség volt. Annál jobb volt a halfsor és a védelem, a melyből Ludwig óvatos és mégis kitűnő játéka tűnt ki. A FTC volt a mérkőzésben a többel támadó fél, miközben Schlosser, Tóth és Weisz ragyogó formáról tett tanúságot.” (1914.04.05 – BAK, NB1)

“A mélyre ázott talajon klasszikus küzdelmet vívott a két csapat. Az FTC csatársora ezúttal is kitűnőén játszott, ellenben föltűnően bizonytalanul dolgozott a két hátvédő” (1920.04.05 – MAC, NB1)

KS_1983_II_02_0011-1920

“Kedves ünnepséggel kezdődött a ta mérkőzés. A Vasasok ugyanis szép selyem zászlóval ajándékozták meg az FTC 25 éves jubileuma alkalmából. A zászlót Kabók Győző nemgyűlési képviselő, a Vasasok elnöke adta át és az FTC nevében Szigeti Imre alelnök köszönte meg….Az FTC biztosan győzte le a Vasast…Az FTC klasszikusan dolgozó halfsora nem engedte meg, hogy a Vasas csatárok tipikus kombinativ játéka kifejlődjék…A védelemben Takács állt legjobban a lábán, Hungler nem volt egészen fit, de így is jó volt. Amsel egyszer majdnem idegsokba kergette az FTC drukkerek hadát, de volt néhány szép védése.” (1925.04.05 – Vasas, NB1)

Olyan álmosan indult az FTC-MTK mérkőzés, hogy senki sem gondolhatott még csak a második félidő elején sem arra, hogy idő előtt félbeszakad ez a játék és még hozzá botrányos jelenetek között. A II. félidő hangulata már meglehetősen izzó volt a sok fault miatt és amikor a 27. percben Braun öreg játékostársával Blummal szemben egy eléggé el nem ítélhető szándékos durvaságot követett el, el volt vetve a botrány magja. A tribünről látni lehetett amint a kiállított Braun megindul lefelé a pályáról és ugyanakkor befele futott Nadler, akit egy perccel előbb sérülten vittek ki a salakra. Közben Blumot készültek levinni a pályáról, amikor a salakpályán már veszélyesen mozgalmas volt az élet. Ekkor tűnt fel a kijáró irányából egy rendőrtiszt alakja, aki belépett a pályára. Először Nadler futott hozzá és látszott, hogy vitába szállt a rendőrtisztviselővel, aminek az lett a vége, hogy Nadlert két rendőr vitte le a pályáról. A jelenet meglehetősen zajos volt, mert Nadler csak az erőszaknak engedelmeskedett. Az MTK csapata hirtelen összefutott és a tumultusban most már összekeveredtek a pályára befutó nézők a rendőrökkel, játékosokkal, bírókkal, majd az MTK levonult a pályáról. Ezalatt a tribün alatt igen izgatott volt a hangulat, közben egy rendőrfogalmazó közölte az MTK csapat vezetőivel, hogy semmi akadálya sincs a mérkőzés folytatásának, sőt a leigazoltatott játékosok is játszhatnak tovább. Rövid tanácskozás után az MTK vezetői úgy határoztak, hogy a csapat nem folytatja tovább a mérkőzést, pedig a rendőrök rendet teremtettek a pályán, ahol az FTC csapata magára maradva várta, hogy mi történik tovább…” (1926.04.05 – MTK, Húsvéti serleg)

“A Ferencváros és Újpest tizenegye olyan nagyvonalú játékkal kezdette a mérkőzést, hogy a nézőtér teljes elismerését vivta ki első akcióival. Mind a két csapat frissen és kedvvel játszott, ami már eleve biztosította a mérkőzés érdekességét. Az egyik pillanatban az egyik, a másikban a másik kapu forgott veszélyben és a két, nagyszerűen disponált csastársor kiforrott tudással végezte élvezetes akcióit. A szélsők lendületes lefutásai, a belsők sok érzékkel végrehajtott húzásai komoly dolgot adtak folyton a védelmeknek, majd az egymásra következő helyzetekből a gólok is megszülettek…A Ferencváros együttesén nyoma sem látszott a múlt heti gyengeségnek. Koszta a szélső poszton a mérkőzés meglepetése volt, már a játék elején magára vona a figyelmet gyors lefutásaival és pompásan megjátszott labdáival. A halfsorban a fiatal Lyka nagyon jól kezdett, de hamarosan kiadta minden erejét és visszaesett. A védelemben Hungler volt a legjobb. Gyors, határozott, amellyett energikus és jól rúg. Takács I. némileg visszaesett formájában…Egyenrangú ellenfelek közül a Ferencváros veszélyesebb volt…Szigeti Imre, a Ferencváros elnöke: – A csapat mai játéka mutatta, hogy az elmúlt két hét gyengesége csak átmeneti volt, aminek semmi nyoma.” (1928.04.05 – Újpest, Húsvéti serleg)

Turay átfejeli a labdát Aknai kapus fölött

“A szombathelyi védelem különösen szünet után nagy lelkesedéssel, akarással és jól küzdött, de támadósora tervszerűtlenül játszott. Nem láttunk ettől a sortól keresztlabdát, ötletet…A zöld-fehérek szünet után helyenként már azt a játékot nyújtották, amit vasárnap a Teherfuvar ellen. Perceken keresztül szinte egykapura játszottak. Végeredményben az ÉDOSZ főleg szünet utáni játéka és mezőnyfölénye alapján nagyobb arányban is győzhetett volna.” (1950.04.06 – Szombathelyi Lokomotív, NB1)Tempó Fradi!: A korra jellemző, hogy a lelátón ott ült Marosán György könnyűipari miniszter (aki nagyon nem szerette a Ferencvárost), valamint a Szovjetunió Rádióbizottságának három tagja. Az MDP akkori elnöke még nem sejtette, hogy néhány hónap múlva az ÁVH őrizetbe veszi. A Rákosi-rezsim nem csak a Ferencvárost akarták eltüntetni a föld színéről, hanem a “nemzet árulóit” is.

“A Fradi gólját Füsi fejelte, amihez a Honvéd kapusának, Bicskei Bertalannak az aktív közreműködésére is szükségünk volt egy küzdelmes, de meglehetősen alacsony színvonalú mérkőzésen…Szinte érthetetlen, hogy a magyar csapatok mennyire nem érzik, hogy a bajok egyik forrása, a szélső nélküli játék…Telnek, múlnak a percek, s egyetlen beadás sem érkezik. Hát persze. Nincs kitől.” (1970.04.05 – Bp.Honvéd, NB1)

Branikovits helyzetben

Branikovits helyzetben

“Az első mérkőzés igazi drámai összecsapást hozott. A foci varázslatos világába sokszor előfordul, hogy egy játékos egyetlen mozdulata dönthet arról, hogy neve örökre kapcsolódjon a mérkőzéshez. Ha Szőke István a 73. percben belövi a második büntetőjét, minden bizonnyal a mérkőzés hősévé válhatott volna. Sajnos a büntető kimaradt 2:1-es vezetésünknél, ráadásul a foci aranyszabálya is érvényesült, hiszen a kimaradt lehetőséget „büntették” az angolok, néhány perccel utána megszerezték az egyenlítő góljukat. A gól teljesen megzavarta a csapatot, hiába szorítottuk be a „Farkasokat”, a győzelmet nem sikerült megszerezni.” (1972.04.05 – Wolverhampton, UEFA elődöntő)

“Látványosan visszavágott a Ferencváros az Üllői úton elszenvedett őszi 1-0-ért! A vendégek az első perctől kezdve nagy akarással harcoltak. A mezőnyben nem erőltették a gyors játékot, inkább sok adogatással szőttek akcióku7kat, de a kapu előtt hirtelen ritmust váltottak és villámgyors megoldásokkal teremtettek gólveszélyes helyzeteket. Volán a második félidőre elkedvetlenedett, feladták a mérkőzést. Így fordulhatott elő, hogy az ősszel győztes csapat időnként alárendelt szerepet játszott és igaz az a megállapítás, hogy ha a zöld-fehérek valamennyi helyzetüket belőtték volna, kétszámjegyű különbséggel nyernek.” (1980.04.05 – Volán, NB1)

TFU_19801112_Fml_055_0001-19800405

“Novák Dezső: – Nagyon örülök annak, hogy ha gyenge játékkal is, de győztünk, s rácáfoltunk azokra, akik úgy véltek, hogy előre megbeszélt eredmény születik…” (1980.04.05 – Volán, NB1) Tempó Fradi!: Mire is célzott a mester? Ezek a bizonyos bundavádak már a mérkőzés előtt felcsaptak, majd a szünetben, amikor még az MTK vezetett 2:1-re, a szép számú szurkolósereg nem éppen hízelgő jelzőkkel illette a pályán lévő két csapatot. Az „összeesküvés-elmélet” el is tartott a mérkőzés 82. percéig, amikor Szokolai találatával már vezettünk, majd a legvégén még a legendás Nyíl is betalált, ezzel minden kétely egy pillanat alatt eloszlott és a bundagyanú ünneplésbe csapott át.

“Varga Zoltán vezetőedző pokoli perceket élhetett át ezen a bajnokin. A Ferencváros mestere a második félidő első negyedórájában csak nehezen látta meg, hogy vészes lyuk tátong csapata jobb oldalán. Amire cserével Varga megoldotta a vészhelyzetet, Vasile Miriuta klasszisbeadásával, Zavadszky varázsgóljával az eredmény is “megoldódott”. Az első félidőben még passzív BVSC akár nyerhetett is volna, ha Egressy “észnél van”. A csatár kihagyott, a zöld-fehérek véres verítékkel hozták a mérkőzést. Egyszersmind gyorsan szobrot is állíthatnak Miriutának, aki gólt lőtt, majd előkészített egyet, összességében megmentette az alapvető szerkezeti bajokkal küszködő csapatát a csődtől.” (1997.04.05 – BVSC, NB1)

bg-19970405-bvsc-nyilas-2

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 03.30. 17:00 Kisvárda-FTC (TV:M4)
Következik: MK 04.03. ??:00 Videoton-FTC (TV: M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST