A Fradi naptára, augusztus 22.

tempo-naptar

Évfordulók:

67 éve született Gass István
79 éve hunyt el Manglitz Ferenc
52 éve született Nagy Sándor
52 éve született Neagoe, Eugene

Mérkőzéseink ezen a napon:

1937. Hungária – Ferencváros: 3-3, NB1
1943. Ferencváros – Vasas: 5-2, NB1
1959. Ferencváros – Újpesti Dózsa: 1-0, NB1
1962. Ferencváros – Sashalmi Elektronikus: 3:1, Edzőmérkőzés
1963. Hajógyár – Ferencváros: 2:9, Edzőmérkőzés
1971. Elche – Ferencváros: 0-1, Nemzetközi torna
1979. Tatabánya – Ferencváros: 3-3, Nemzeti Bajnokságok kupája
1981. Békéscsaba – Ferencváros: 3-1, NB1
1987. Ferencváros – PMSC: 0-1, NB1
1992. Ferencváros – Békéscsaba: 2-1, NB1
1998. Ferencváros – Siófok: 2-0, NB1
2015. DVSC – Ferencváros: 0-3, NB1

Összes dí­jmérkőzés: 10 mérkőzés, 6 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség, 21-13 gólkülönbség

Ezen a napon ült először az FTC kispadján dí­jmérkőzésen:

1937. Rauchmaul Emil

Rauchmaul Emil

Rauchmaul Emilt az edzőválsággal küzdő Ferencváros az 1937/38-as bajnokságra szerződtette a csapat élére. Az ekkor 46 éves tréner lengyel (Polonia Warszawa) és görög (Enosszisz Athén) csapatok után vállalta el a zöld-fehér gárda felkészí­tését. Mindjárt az első meccsek között volt a Lazio elleni oda-visszavágós KK döntő, amit sikerrel vett a csapat. A bajnokságban sem adták alább, remekül szerepeltek és bajnokságot nyertek. 26 mérkőzésből 23 találkozót megnyert a csapat és 95 gólt szerzett. Két remek sorozatot is produkáltak Sárosiék: előbb 12, majd 11 mérkőzésen gyűjtötték be mindkét bajnoki pontot. 1938 nyarán saját kérésére távozott az FTC történetének egyik legsikeresebb edzője.

“Harmincötezer torok hatszor kiabálja vasárnap kipirultan, nekihevülve: Góóóól! A futballderby harmincötezer főnyi közönsége tapsolt, dörgött, örült s háborgott. Megkezdődött a labda döntetésének csodálatos muzsikája, a futballszimfónia s a futballszezon nyitányában mindjárt az első alkalommal összekerült a két régi rivális, a Ferencváros és a Hungária. Fellángolt a tribünön és a páláyn a régi zöld-fehér és kék-fehér versengés s végül mindenki örült a 3:3 arányú döntetlennek. Lovagi torna volt ez huszonkét játékos között az elsőségért, a bajnoki pontokért, a győzelemért, a közönség szeretetéért. Nincs győztes, nincs vesztes, a szezonnyitó mérkőzésen egyedül a sport győzött.” | Tempó, Fradi!: A bajnoki szezon csúcsrangadójára megjelenő “Derby Újság” a mérkőzés értékelése mellé egy “közgazdasági” humort is belecsempészett, előrevetí­tve az 1937-s év egyik legfontosabb Fradi eseményét, a Lazio elleni KK döntőt. “Hatvanezer pengő bevétele volt a derbynek. A kormány pénzügyminisztere megállapí­totta, hogy a két csapat emelkedő formában van és gólháztartása kiegyensúlyozott. A Nemzeti Bank elnöke, aki ugyancsak végignézte a mérkőzést, közölte a Ferencváros vezetőségével, hogy a római Ferencváros-Lazio mérkőzésre három gólra ad kiviteli engedélyt a zöld-fehéreknek. Ezzel szemben kötelezi a Ferencvárost, hogy a Közép-európai Kupát Budapestre szállí­tsák. A bortermelők örültek egyébként legjobban a döntetlenül végződő derbynek, mert a mérkőzést követő este mind a két tábor támogatta a magyar bortermelést. Szőlőtermesünk különben az idén fokozódott, a Hungária úti pályán ugyanis Turai és Sebes szőlőfürtként lógott Sárosin.” (1937 – Hungária)

NS-19370823-01-19370822

Tempó, Fradi!: Nem volt teltház az 1943/44-s bajnoki nyitányon, de í­gy is 15 ezren próbálták a foci varázslatos világába menteni a körülöttünk zajló borzalmakat. A szurkolók egy kis nyugalmat is vártak a csapat háza táján. Az előző év, valamint 1943 tavasza eléggé viszontagságos volt a csapat számára, hiszen ez idő alatt 4 edző is megfordult a Fradi kispadján (Dimény Lajos, Lyka Antal, Tóth-Potya István, Schaffer Alfréd). Közülük természetesen Tóth-Potya István visszatérésétől várták a legtöbbet, hiszen az „edzőfejedelem” az első korszaka a Ferencváros labdarúgás aranykorának számí­tott, ráadásul amikor 1943 tavaszán átvette az irányí­tást, alapjaiban változtatta meg a csapat játékrendszerét, mely váratlanul olyan ellenállásba ütközött, és olyan belső feszültségeket gerjesztett, hogy hamarosan távozni kényszerült. Ebben a helyzetben a klub olyat lépett amire kevesen számí­tottak, hiszen a távozó volt Fradi legenda helyére egy „világot járt” edzőt szerződtetett, Schaffer Alfréd. A Vasas ellen egy fordulatos és változatos mérkőzésen nyertünk 5:2-re úgy, hogy a vezetést a vendégek szerezték, majd Kiss és Ónodi góljaival fordí­tottunk, amit a Vasas egyenlí­tett ki. Az igazi fordulat a hajrába következett be, amikor az elfáradó Vasas már nem tudta feltartoztatni a Fradi rohamait. (1943 – Vasas)

oz-IMG_0007-19430822

“Hamarosan kiderült, hogy milyen taktikát alkalmaz a zöld-fehér együttes: a jobbszélső Rákosi negyedik hátvédként hátrament Szusza őrzőjének. Ez a törekvésük sikerült a zöld-fehéreknek, mert irányí­tó, kezdeményező nélkül maradt a Dózsa és í­gy természetesen hiányoztak a Dózsa támadásaiból Szusza veszélyes kitörései, kapuralövései is. Mindkét csapatban általában az volt a cél, hogy kulcsembereket fogják. Dékány dr.-nak Göröcsöt, Borsányinak Albertet kellett semlegesí­tenie, de valamennyi között a legsikeresebben a fiatal Rákosi oldotta meg feladatát. Részben ennek köszönheti a Dózsa a vereségét, de nemcsak ennek. Ugyanakkor, amikor a jobbszélső nélkül maradt zöld-fehér csatársor a mérkőzés legnagyobb részében frissen, lendületesen, sok cserével átszőtt támadásokkal, állandó mozgással hozta zavarba, különösen az I. félidőben a lilák védelmét. Talán csak az utolsó 20 percben volt néhányszor igazán veszélyes az ellenfél kapujára. A Ferencváros megérdemelte a győzelmet, mert ezen a kemény, sokszor durvaságokkal tarkí­tott mérkőzésen csatárai többet támadtak és többet is lőttek kapura.” (1959 – Újpesti Dózsa)

Állnak, balról: Horváth Gy., Orosz, Albert, Mátrai, Dalnoki, Vilezsál, Friedmanszky, Fenyvesi, Rákosi, Berta, Dékány

1959, Állnak (balról): Horváth Gy., Orosz, Albert, Mátrai, Dalnoki, Vilezsál, Friedmanszky, Fenyvesi, Rákosi, Berta, Dékány

1971

1979

“A Ferencváros az első félidőben gyenge játékot mutatott, a Békéscsaba könnyen megszerezhette volna a vezetést, a második játékrészben feljavult a bajnok, de a 2:1-es győzelem í­gy is a szerencsének köszönhető. A mérkőzést valamint néhány szurkoló arcát a nézőtéren támadt kisebb kakaskodás szí­nesí­tette. Az első emlí­tésre méltó esemény a 64. percben egy ritkán látható nagy gól volt. A válogatott hátvéd Telek egy átadásból kaszáló mozdulattal óriási lövést zúdí­tott a békéscsabai kapuba. A ferencvárosi szurkolók a sokat mozgó védő első NB I-es góljának tapsolhattak. A 75. percben Gregor cselezgetett, majd Lipcseit gyönyörű mozdulattal hozta helyzetbe, aki Bajit kicselezve már nem hibázhatott.” (1992 – Békéscsaba)

“Végig lendületesen jól játszó Ferencváros biztos győzelmet aratott az ügyeskedő Siófokkal szemben, akik előtt két-három lehetőség is adódott a gólszerzésre. Változatosan kezdődött a találkozó. A hazaiak játszottak mezőnyfölényben, de a siófokiak ritka ellentámadásai mindig veszélyesek voltak, de gól nem esett az első félidőben. A második játékrész is mozgalmasan kezdődött, a siófokiak bátran támadtak. E közben a védelmük fellazult, Selimi került helyzetbe, Posza azonban újra remekelt. Tí­z perc elteltével visszaálltak védekezni a vendégek, újra a ferencvárosiak kerültek fölénybe. A 77. percben egy átlövés meghozta a ferencvárosiaknak a vezetést. Vincze védhetetlenül bombázott 28 méterről, laposan a bal alsó sarokba (1-0). A 88. percben egy nagyszerű támadást vezetett a Ferencváros. Mátyus játszotta magát tisztára a bal oldalon, majd az alapvonalon pontosan í­velt középre, Selimi 7 méterről a jobb alsó sarokba fejelt (2-0).” (1998 – Siófok)

2015

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

OLDALAK
Novák Dezső
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ
HOZZÁSZÓLÁSOK