1997.IX.10. VB selejtező, Magyarország – Azerbajdzsán 3-1

Hetedik világbajnoki selejtezőbeli csoportmérkőzését játszotta szerda este az Üllői úti stadionban a magyar labdarúgó válogatott. Az ellenfél Azerbajdzsán együttese volt, amely eddig csak három pontot gyűjtött.

európai 3. csoport:

Magyarország – Azerbajdzsán 3-1 (2-0)
Üllői út, 9000 néző, v: Uzunov

Magyarország: Sáfár – Urbán – Mracskó, Keresztúri – Dombi (Illés 60.), Lipcsei, Nyilas (Farkasházy 83.), Halmai, Egressy – Kovács Z. (Orosz 59.), Klausz

Azerbajdzsán: Zsidkov – Gajszumov – Zsabbarov, Abuszov – Agajev (Karimov 34.), Gulijev, Rzajev (Huszejnov 62.), Licskin, Szirkszajev – Gurbanov, Szulejmanov (Muszajev 78.)

Gól: Klausz (8.), Halmai (44.), Illés (89.) illetve Licskin (72.)
Sárga lap: Mracskó (57.), Farkasházy (89.) illetve Szirkszajev (5.), Agajev (29.), Zsabbarov (37.)
Jók: Halmai, Keresztúri, Lipcsei, Urbán illetve Zsidkov, Licskin, Rzajev

Egyperces gyászszünettel kezdődött a mérkőzés az aranycsapat közelmúltban elhunyt balszélsője, Czibor Zoltán emlékére. Fergeteges támadásokkal kezdett a magyar csapat. Az első percben Egressy bal oldali beadását Dombi 14 méterről alig lőtte a bal alsó sarok mellé. Nem sokkal később Urbán tört előre, átadásából Kovács 23 méterről célozta meg a kaput, lövését Zsidkov védte. A 6. percben Kovács egyedül lépett ki, de hosszan szöktette magát, í­gy az azeri kapus felszedte előle a labdát. A 8. percben egy védelmi hibát követően megszerezte a vezetést a magyar válogatott, Kovács Zoltán a jobb kapufát találta el, a kipattanó labdát Klausz a 11-es pont tájáról ballal eldőlve a kapu jobb oldalába küldte (1-0). A 13. percben futott az első veszélyes azeri ellentámadás, amelynek végén Szulejmanov 10 méteres lövését Sáfár vetődve védte. A 16. percben Nyilas indí­totta Kovács Zoltánt, aki egy visszahúzós csel után ballal a jobb alsó sarok mellé küldte a labdát. Az első negyedóra után kicsit alábbhagyott az iram, a mérkőzésnek ebben a szakaszában nem történt emlí­tésre méltó esemény. Egészen a 28. percig, amikor Egressy hozta helyzetbe Kovácsot, aki az 5-ös sarkáról próbálkozhatott lövéssel, de labdájába beleléptek a védők. Egy perccel később a kiugró Lipcseit még éppen a 16-os vonala előtt lökte fel Agajev, sárga lap lett a jutalma. A sértett állt a szabadrúgáshoz letett labda mögé, bal alsó sarokra tartó lövését kiütötte az azeri kapos, Zsidkov. Vagisz Szadihov, a vendégek szövetségi kapitánya már a 34. percben cserére határozta el magát: Agajev helyére Karimov jött be, aki Klausz őrzését kapta feladatul. A 39. percben ismét az újpestiek csatára, Kovács hagyott ki egy helyzetet. A 9-es számú magyar játékos Lipcsei jobb oldali beadása után még meg is nézhette, hová fejeli a labdát, ám végül centiméterekkel a bal kapufa mellé bólintott. A 42. percben Lipcsei szólója után kiugratta Kovácsot, akinek ballábas lövését a kapus bravúrral ütötte vissza a mezőnybe. A 44. percben megszületett a második magyar gól. Keresztúri jobb oldali szögletét a berobbanó Halmai az 5-ös vonaláról fejelte a kapu közepébe. A gólvonalon álló egyik azeri védő megpróbált menteni, de csak beljebb tudta segí­teni a labdát (2-0).

Az első félidő alapján a magyar válogatott több góllal is vezethetett volna.

A második félidőben is lendületes játékkal indí­tott a magyar csapat, Egressy lapos lövését ütötte ki a jobb alsó sarok elől Zsidkov. Az 51. percben Abusov 23 méteres megpattanó lövése kishí­ján megtréfálta Sáfárt, de a magyar hálóőr szögletre ütötte a labdát. Az 52. percben óriási helyzetet hagyott ki a magyar csapat, üres volt a vendégek kapuja, ám a tisztán érkező Nyilas elől Egressy elrúgta a labdát. Az 58. percben Abusov 21 méteres szabadrúgása a sorfalról pattant szögletre. Egy perccel később Orosz beadását Klausz a 11-es pontról fejelte alig a jobb kapufa mellé. Tí­z perccel később, a 69. percben Mracskó visszagurí­tását Nyilas küldte 14 méterről ugyanide. Egy perccel később Mracskó labdájával Urbán a lesre játszó védők közül egyedül ugrott ki, majd 17 méterről a háló tetejére emelt. A 72. percben váratlanul szépí­tett az azeri válogatott, Licskin két csellel becsapta Mracskót és Urbánt, majd 9 méterről Sáfár fölött a hosszú sarokba pörgetett (2-1). A következő magyar akciónál ezúttal Orosz emelt lehelettel a kapu mellé. A 79. percben Egressy ügyesen cselezte be magát a kapu közelébe, beadását Klausz és Illés ügyetlenkedte el a kapu torkában. Az utolsó percekben jobbára a vendégek lábán vándorolt a labda – a közönség füttye közepette. Aztán egy ellenakcióból a 89. percben Orosz megugrott, jól tette a labdát a középen üresen érkező Illés elé, s az MTK játékosa a 16-osról a jobb sarokba gurí­tott (3-1).

A magyar válogatott hozta az elvárt győzelmet, í­gy megmaradt az esélye arra, hogy megszerezze csoportjában a második helyet. Más kérdés, hogy Csank János együttese számos gólhelyzetet elhibázott, í­gy Illés góljáig még a győzelemért is izgulni kellett. Az azeriek lelkesen játszottak, a mezőnyben jól adogattak, ám a kétgólos magyar győzelem mindenképpen hűen tükrözte a két csapat tudása közti különbséget.

A csoport állása:

1. Norvégia 8 6 2 – 21- 2 20 pont
2. Magyarország 7 3 2 2 9- 7 11
3. Finnország 7 3 1 3 10-11 10
4. Svájc 7 2 1 4 6-12 7
5. Azerbajdzsán 7 1 – 6 3-17 3

A két szövetségi kapitány nyilatkozata:

Vagif Szagyihov: – Gratulálok a győztes csapatnak. A magyarok előtt hosszú út áll, ehhez sok sikert kí­vánok. A magyar válogatottban erős ellenfelet ismertem meg.

Csank János: – Az eredménnyel elégedett vagyok, de úgy éreztem, hogy több gólt kellett volna szereznünk. Különösen az első és a második gól között telt el hosszabb idő, mint amennyit vártam. A második félidőben előjöttek a tipikus magyar hibák, ekkor az azeriek a középpályán szétfutottak minket. Sajnálom, hogy a második félidő közepén kicsit csalódást okoztunk a közönségnek. A csapat hozzáállásával elégedett vagyok, inkább az volt a baj, hogy néhány játékos kicsit túlpörgött.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ