Az 1956. évi bajnoki szezon mérkőzései

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  • *

    Pluhár István feljegyzése a bajnoki évről:
    1956. éves NB. — Bajnok nélkül …
    Befejezetlen bajnokság. 1956. október 23-án kitört a forradalom.

    Márciusban megkezdődött a bajnokság. Az állandóan külföldön játszó Honvédot és az aranycsapatot nem lehetett megzablázni. Ezekben az években a nyugatra járó csapatoknak már nem a játék, hanem az üzlet volt a fontos. Amit külföldről hoztak, azt jól el tudták adni Pesten.

    Egymás után érte vereség a magyar válogatottat. Esemény csak az volt, hogy az akkori kitűnő Bp. Vasas fölényesen győzött az osztrák bajnok Rapid ellen a Közép-európai Kupában 9:2 arányban. A csillagokkal teletűzdelt Bp. Honvéd csapatán a fáradság jelei mutatkoznak. Szépen hullatta értékes bajnoki pontjait. Ennek ellenére állandóan járta a külföldöt. Kellett a valuta.

    Sportolóink legtöbbje lázasan készült az ausztrál melbournei olimpiára. 1956 októberére már csaknem valamennyi otthon tartózkodó csapat lejátszotta valamennyi bajnoki mérkőzését.

    A magyar politikai életben az emberséges együttélés helyett a vitatkozás lett úrrá. Az október 23-i csendes tüntetésből oktalan beavatkozás miatt fegyveres forradalom tört ki. Csatatér lett Budapest, és két hét múlva szép fővárosunk újból romokban hevert. A nyugat felé megnyí­lt határokon naponta tí­zezrével hagyták el a magyarok az összerombolt országot. A kerek bőrlabda ismét megállt.

    Harmadszor ért csúcspontjára a magyar labdarúgás, és harmadszor omlott össze minden. A nemzetközi világban nagyra tartott magyar labdarúgás a zavarok miatt újból teljesen szétesett.

    Az olimpiai sportolóink százai messze Ausztráliában, a kitűnő klubcsapataink külföldön, sőt az “aranycsapat” sem volt itthon. Érdekes, hogy ezekben a napokban, mikor a határok kinyí­ltak, elsőnek a Bp. Honvéd csapata hagyta el az összerombolt országot. Pár nap múlva követte őket a Bp. Vörös Lobogó csapata.

    A bajnokságot nem lehetett befejezni. Magyarországon csak hős volt, bajnok nem . . .

    (Forrás: S. PLUHÁR, U.S.A. – PLUHÁR ISTVÁN – JÁTSZOTTAM, OKTATTAM, TUDÓSíTOTTAM)

    *

    Az év játékosa: Szojka Ferenc (Salgótarjáni Bányász TC)

    *

    A forradalom miatt félbeszakadt. A Dózsa, a Kinizsi, a Csepel és a Tatabánya már be is fejezte a bajnokságot, de a rengeteget túrázó Vörös Lobogónak öt, a Vasasnak négy, a többinek egy-egy mérkőzése hátra volt. A bajnoki cí­mre már csak a Honvédnak és a Vörös Lobogónak volt esélye. (Hoppe László)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ