1996.XI.10. VB selejtező, Azerbajdzsán – Magyarország 0-3

Az európai csoportokban a hétvégén hamisí­tatlan “nagyüzem” jellemezte a világbajnoki selejtező-műsort. Többek között a 3. csoportban is két összecsapásra került sor vasárnap.

Ezek egyike a magyar válogatott föllépése volt délután. Csank János szövetségi kapitány együttese a Bakiban lévő Bahramov-stadionban harmadszor lépett gyepre a franciaországi (1998) vb-fináléba jutásért. A rivális Azerbajdzsán nemzeti legénysége volt.

európai 3. csoport:

Azerbajdzsán – Magyarország 0-3 (0-1)
Baki, 35 000 néző, V: Poliak (horvát)

Azerbajdzsán: Zsidkov (Kudijev 89.) – Gajszumov, Aszadov, Abusov, Agajev (Getman 85.) – Ahmedov, Rzajev, Izsidov, Licskin (Haszanbekov 46.) – Szulejmanov, Guszejnov

Magyarország: Sáfár – Bánfi – Mracskó, Kuttor – Nyilas, Urbán (Szlezák 89.), Illés (Sándor T. 75.), Halmai, Nagy N. – Klausz, Torma (Dombi 63.)

Gól: Nyilas (43., 70. – utóbbit 11-esből), Urbán (82.)
Sárga lap: Aszadov (3.), Rzajev (49.) illetve Illés (71.)

Csank igazán jól “megkomponálta” a védelmet, mert a kezdeti hazai rohamoktól nem kellett sokat tartani. A hatodik percben Mracskó távolról célozta meg a kaput, nem sokkal tévesztvén el a célt. Kisvártatva egy szögletet követően Bánfi is lövéssel kí­sérletezett. A bí­ztató próbálkozás szintén elkerülte az azerbjadzsáni kaput. Az utolsó pillanatban csapatba került Guszejnov és nála nevesebb éktársa, Szulejmanov középen próbált áttörni több alkalommal is, de Mracskóék jól álltak a lábukon. A 34. percben Guszejnov balról, éles szögből “próbálta ki”, mit is tud Sáfár, akinek addig sok oka nem volt az idegeskedésre. A Vasas Casino Vigadó kapusa a jobb saroknál kiválóan ellenőrizte az éles lövést. Rá egy percre Klausz középen kevergetett, beindult, majd 17 méterről a kapu jobb oldala mellé lőtt. A meglehetősen gyengécske első félidei játszadozás kellemesen zárult. A labdát többet birtokló magyarok a 43. percben vezetéshez jutottak. Nyilas – élete első válogatottbéli találata volt ez – mintegy 13 méterről, ügyesen célozta meg a hazai kaput. Lövése Gajszumovot is érintette, a kapu jobb oldalában landolt (0-1).

Fordulás után föltámadt a szél, és Azerbajdzsán csaknem negyedórán keresztül a közönség frenetikus biztatása közepette gőzerővel támadott. A magyar védelem szervezetten védekezett, olykor azonban a szerencse is szükségeltetett ahhoz, hogy a Csank-csapat megússza gól nélkül. A nehéz negyedóra végeztével Halmai bődületes erővel a felső kapufát találta el, s ekkor már látszott, a magyarok akarata kezd érvényesülni. A 70. percben a második játékrészre alaposat javult Urbán cselezgetett az azerbajdzsáni büntetőterületen belül, a kaputól nyolc méternyire ellökték. A büntetőt Nyilas a kapu bal oldalába lőtte (0-2). Azerbajdzsán szemmel láthatóan kedvét veszí­tette, í­gy a 82. percben bebiztosí­totta győzelmét Magyarország. Nagy Norbert a bal oldalon vezetett akciót, ügyesen tálalt Urbán elé, aki hat méterről okos góllal állí­totta be a végeredményt (0-3).

A magyar válogatott derekas munkát végzett ezen a vasárnapi erőpróbáján, idegenben gyűjtötte be azt a három pontot, amely kétségkí­vül visszaadta a hitet. Egységesebb, jobb gárda benyomását keltette, mindössze a második félidő első harmadában kényszerült jelentősebb védekezésre. A törékeny azerbajdzsáni védelmet háromszor sikerült feltörni, a diadal megnyugtató.

Az idei három vb-selejtezőn hat pontot gyűjtött a magyar legénység, és ha az elkövetkezendő hónapokban Csank János tovább folytatja hasznosnak tűnő szakmai ténykedését, akkor lehet bizakodni abban, hogy az együttes ott lesz az 1998-as franciaországi vb-fináléban.

A 3. csoport állása:

1. Norvégia 3 3 – – 9-0 9 pont
2. Magyarország 3 2 – 1 4-3 6
3. Svájc 3 1 – 2 3-4 3
4. Azerbajdzsán 3 1 – 2 1-8 3
5. Finnország 2 – – 2 2-4 pont nélkül

Hétfő este már nem tudta megtagadni önmagát Csank János. Alighogy lemosta az út porát, máris TV-összefoglalót (persze: futballt) nézett.

– Az élet nem áll meg, a képi anyag segí­t – mondta a magyar futballválogatott szövetségi kapitánya az MTI-nek.

Lévén, a vasárnapi, Bakiból sugárzott TV-közvetí­tésből egységes összkép a vonalhibák miatt nem nagyon áll rendelkezésre, az MTI munkatársa arra kérte Csank Jánost, foglalja össze a vb-selejtező “lényegét”

– Az azerbjadzsániak láthatóan nagy önbizalommal készültek ellenünk, a Svájc elleni 1-0 “földobta” őket. Meglepett, hogy Szulejmanov személyében csak egy éket “alkalmaztak”. Őszintén megmondom, nem nagyon derült ki, mit is akarnak játszani ellenünk. így hát beindulhattunk. Többet volt nálunk a labda, és a félidő hajrájában Nyilas mesteri gólt szerzett. A szünetben vendéglátóink cseréltek, s utána nagyon jöttek egy ideig. A nehéz időszak múltán – közben akadt egy 15 méteres lövésük, ami szerencsére mellé ment – mi tettük próbára az ő kapusukat. Urbán pompás szólója végén 11-est kaptunk. Nyilas jól “nyilazott”, megnyugodtam. A kegyelemdöfést Urbán adta meg. Elégedett vagyok, több rossztól tartottam.

Tatán egyfajta “négyes-kombinációt” gyakoroltatott. Ment a dolog Bakiban?
– Hellyel-közzel. Az ékek még nem voltak úgy megjátszhatók, ahogyan azt reméltem. Majd később.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ