1903.XI.8. Postás – FTC 1:2

Ferenczvárosi F. C. 2:1 eredménynyel győz a Postások ellen.

A Margitszigeti pályán [délután félháromkor] a Postások mérkőznek az FTC.-el az első osztályú bajnokságért. A tavasszal e két csapat eldöntetlenül játszott egymással a Soroksári-úti pályán: most a pálya jobban kedvez a Postásoknak, az FTC. viszont a legnagyobb ambí­cióval készült a mérkőzésre, úgy hogy rendkí­vül érdekes és egészen nyí­lt jellegű küzdelemre van kilátás. Az összeállí­tások a következők:
Postás: Giba – Szemethy, Harsády – Varga, Bodor, Arany – Bádonyi, Borhy, Kertay, Kolhanek, Fekete
FTC: Oláh – Berán, Manglitz – Gorszky, Bródy, Deutsch – Borbás, Novotny, Pokorny, Kovács, Weisz
Megelőzőleg a második csapatok küzdenek. A helyárak a rendesek.

(Nemzeti Sport & Pesti Napló, 1903. november 8.)

A bajnoki mérkőzések rohamosan közelednek befejezésükhöz. Az FTC.—Postás match az FTC. győzelmével végződött, s ezzel az FTC. a bajnokság élére került. A bajnokság három első helyéért tehát az FTC., BTC. és az MTK. küzd. A végleges helyezésre nézve a döntés az FTC.—MTK. matchen történik meg, akként mint azt a múlt számunkban í­rtuk.

A többi mérkőzések a bajnokság kialakulására befolyással nem voltak. Külön megemlí­tésre méltó dolog csak a 33 FC.—MUE. matchen történt. Bajnoki mérkőzéseink komolysága megkí­vánja, hogy a szövetség az ott előfordult szabálytalanságokat a jövőben lehetetlenné tegye. Részletes tudósí­tásaink a mérkőzésekről a következők:

1903. november 8., 14:30, Margitsziget, Postás – FTC 1:2 (1:1)
vezette: Ullerich (BEAC)
Postás: Giba – Bodor, Schwarcz, Minder, ?
FTC: Oláh – Berán, Manglitz – Gorszky, Bródy, Deutsch – Borbás(?), Horn, Pokorny, Kovács(?)/Novotny(?), Weisz
Gól: Pokorny (41.), Weisz (75.) illetve Manglitz (35. – öngól)
Jók: Bodor, Schwarcz, Minder, Giba illetve Weisz, Pokorny, Berán

FTC – Postás 2:1 A margitszigeti pályán a múlt vasárnap folyt le e mérkőzés, szép számú közönség előtt. Mindkét csapat erősen készült a találkozásra. Az FTC. a bajnoksága érdekében vitte minden tudását a játékba, a Postások pedig abban a reményben, hogy a nekik otthonosabb pályán sikerül a tavaszi eldöntetlen eredményt elérni, vagy megjaví­tani. Az FTC. most kitűnő formában van Különösen a játék második felében szép és jó összjátékot mutatott. Összjátékuk annyival értékesebb, mert a halfsor is tevékenyen részt vesz benne; igy nem egy könnyen zavarható meg; emellett nagy előnyük a gyorsaság, amelyet igen ügyesen kihasználnak.

A Postások játéka, különösen a csatársoré, az első félidőben jó volt. Rövid, lapos passzokkal, jó helyezkedéssel dolgoztak; kár, hogy nem tud a csapat mindvégig egységes taktikával játszani. Mí­g az első félidőben modern játékmodorukkal magukhoz ragadták a vezetést, addig a második félidőben céltalan, bosszú és magas rúgásaikkal képtelenek voltak az FTC. fölényét ellensúlyozni.

A helyválasztás joga a Postásoknak jut s a támadást is csakhamar ők veszik át. A középső csatárok ügyes kombinációval viszik a labdát; néhány lövés is esik, azonban az ellenfél védelme megtöri a támadást, melynek a legnagyobb hibája az, hogy a halfoknak nem juttat semmi más szerepet, mint a labda elszedést. Többször jut támadáshoz most az FTC. is, de sajátságos, hogy csatáraik, kiknek sorában Horn mint tartalékos játszott, nem értik meg egymást. Minden terv nélkül dolgoznak, úgy, hogy csakhamar újból a Postások kerülnek fölénybe. Manglitz labdát vét, amely a saját góljába repül. Heves tempót diktál erre az FTC. gólt is lőnek lesből, amelyet a bí­ró nem ad meg. Ismét kezdve az FTC. lassanként fölénybe jut, s a félidő vége felé Bródynak egy szépen leadott labdáját Pokorny góllá is értékesí­ti. Félidő 1:1.

Szünet után FTC. a helyzet ura. Csatáraik most már teljes tudásukkal dolgoznak, s majdnem állandóan a Postás kapu előtt tartják a játékot. Nyugodt, alacsony összjátékuk csakhamar kifárasztja az ellenfél halfsorát, amely most magas labdákat azokat is a csatárok elé adogatja. E játékmodor természetesen kihatással van a csatársorra is, amely most már nem boldogul az ellenfél védelmével. Az FTC. baloldala szépen kivitt támadásokat intéz a Postás kapu ellen, amelyet Giba szerencsésen és jól véd. Nem akadályozhatja azonban meg azt, hogy Weiss, egy védhetetlen erős lövéssel, meg ne szerezze csapatának a döntő gólt. Heves támadást intéznek, Schwarc és Minder révén erre a Postások is, de Oláh jól védi lövéseiket s í­gy a gólt kiegyenlí­teniük nem sikerül.

A Postásoknál a védelem volt jó. Bodor lelke volt úgy a védelemnek, mint a támadásnak. Jók voltak Schwarcz és Minder. Az FTC.-ben szépen játszott a támadás balodala, különösen Weisz. Jók voltak Pokorny és Berán.

Biró Ullerich (BEAC.) volt.

(Nemzeti Sport, 1903. november 15.)

Az első osztályú bajnokság helyezéseinek sorrendjét a F. T. C. múlt vasárnapi győzelme megváltoztatta; a F. T. C. ezzel az élre került, mí­g a Postásoknak legcsekélyebb esélyük sem lehet a győzelemre. A múlt vasárnapi mérkőzésen a F. T. C. múlt tavaszi jó formájában játszott s biztos fölénynyel verte a Postásokat, kik formájukban teljesen visszaestek. A két héttel ezelőtt a M. T. K. ellen produkált energikus és szép játéknak nyomát sem láthattuk s különösen a védelem részéről követtettek el oly könnyelmű hibák, melyek a match kimenetelére végzetes befolyással bí­rtak. A F. T. C.-nál a csatársor dominált s hathatós támogatásban részesült a fedezetsor részéről.

A részletes lefolyásról a következőkben adunk számot:

Ferenczváros kezdi a játékot nappal szemben és több gyenge támadást intéz a Postás goalra. Csakhamar a Postások támadnak, majd hosszú ideig folyik a küzdelem, közben hol az egyik, hol a másik csapat felváltva támad. A Ferenczvárosiak több alkalmat szalasztanak el, hogy a vezető goalt megszerezzék, ellenben a Postások erős támadása eredményt hozott.

A goal előtti küzdelemben Minder a labdát goal felé rúgja, melyet Manglitz a saját goaljába pördí­t. A felállás után a Ferenczvárosiak vezetik a támadást. A 41-ik perczben sikerült a kiegyenlí­tő goalt Bródy illetőleg Pokornyi révén megszerezni. Első félidő állása 1:1.

A második félidőben Ferenczváros támad és egy kornert ér el, melyet Giba, a ki ezúttal a goalban remekelt, biztosan kivéd. A Ferenczvárosiak nem lankadnak a sikertelen támadáson és hogy a győzelmet megszerezzék, folytatják a támadást. A 30-ik perczben meg is szerzik, Berán körí­vben a goalra rúgja a labdát, melyet Giba kivéd, de csak annyira hají­tja ki, hogy a szabadon álló Weisz védhetlenül a goalba rúghatja.

A Postások igyekeznek a kapott goalt visszaadni, de minden törekvésük meghiúsul a F. T. C. védelme kitűnő játékán. Az eredmény a játék végéig nem is változott, úgy hogy a F. T. C. 2:1 végeredménynyel győzött a Postások ellen.

A ferenczvárosi csapatban kitűnt fair játékával Pokornyi és Weisz, ellenben durvaságban a betegségéből felépült Bródy ki ismét jelét adta e tekintetben felülmulhatlan játékának. A bí­ró megintette, de nem állí­totta ki a játékból. A Postások közül Bodor és Gibán kí­vül a többiek nagyon kényelmesen játszottak. Ullerich (B. E. A. C.) biró mindkét párttal szemben nagyon elnézően és jóakarattal viselkedett.

(Sport-Világ, 1903. november 15.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ