1908.IV.12. FTC – AC Sparta 4:0

NS-19080418-11-19080412

AC. Spárta — Ferencvárosi TC. mérkőzése. A kiváló cseh csapat vasárnap délután (4 órakor) játszik a Thököly-úti pályán az ez évi veretlen bajnoki csapattal, a FTC.-bal. A FTC. csapata, melyben nyolc reprezentatí­v játékos szerepel, kiváló formában van. Eddigi mérkőzésein (…) adott 44 goalt és kapott 13-at. A Spárta eddigi tavaszi eredményei is nagy goalképességéről tesznek tanúságot. Adott 23 goalt és kapott 5-öt. A két goalképes csapat között teljesen nyilt jellegű és heves mérkőzésre van kilátás. Biró: Harsády József (Rambler) lesz.

A Ferencvárosi TC. II. Győrben. Vasárnap délután a Győri Egyetértés jóhirü csapata vendégül látja a FTC.-t Győrben.

(Pesti Hí­rlap, 1908. április 10-12.)

1908. április 12., 16:00, Millenáris, FTC – AC Sparta 4:0 (2:0)
vezette: Harsády József (Rambler)
nézőszám: 4 – 5000
FTC: Fritz — Rumbold, Manglitz — Weinber, Bródy, Schassek — Rónai, Weisz, Korody, Schlosser, Szeidler
AC Sparta:
Gól: Weisz (2., 29., 59., 72.)

A Sparta Budapesten.

(…) A Sparta mostani budapesti szereplése alkalmából első sorban játékuk régi vonását, a feltétlen korrektséget és fairséget kell leszegeznünk, mely két tulajdonságuk már első szereplésük óta biztosí­totta nekik a magyar közönség szimpátiáját, Ez a két tulajdonság azonban túlságos nagy mértékben mutatkozik játékukban, ugy, hogy az már az erő rovására megy s a mérkőzés, miután ellenfelüket is beleviszik, lagymatag és igen sokszor unalmas is. így volt ez az első napon az MTK.-val szemben is, mely teljesen átvette a cseh csapat játékszellemét s eredménye egy olyan lagymatag és unalmas mérkőzés volt, melyben a magyar közönségnek régen nem volt része. A FTC. játéka, különösen a mérkőzés elején tüzesebb és lendületesebb volt, sőt helylyel-közzel ellenfelét is magával ragadta. Voltak azonban itt is a mérkőzésnek egyes unalmas fázisai s a magyar fiuk szinte mesterségesen igyekeztek a tempót fokozni legalább kis időre.

A cseh csapat erősebb része a védelem. A két hátvéd és a legjobb cseh kapus ellensúlyozza a csatárok gyengeségét, bár ez utóbbi a mezőnyben meglehetős jól passzolt és kombinált, de a kapu elé érkezve minden terv és kombináció csütörtököt mondott. Lövőképességük is talán valamivel gyengébb, mint közepesnek lehetne mondani. A halfsorban azonban Rezek elsőrangu erő s a Ferencvárossal szemben az első félidőben Bródy-val, a magyar reprezentatí­vval, közel egyenrangúnak mutatkozott. A második félidőben a sok munkától kifuladt s visszaesett és vele együtt az egész cseh csapat letört. (…)

A FTC. most oly nagy formában van, hogy nagyarányú győzelme a játék első perceiben már nyilvánvaló volt. A FTC. védelme játszva tört fel minden kombinációt s a csehek egyetlen egyszer tudtak veszélyesen lőni a kapura. A szerencse azonban a magyar csapatnak kedvezett, mert amit a kapus már nem védhetett ki, azt a kapufa vágta vissza a mezőnybe. Ezzel aztán a csehek készek is voltak. A nap hőse különben Weisz Ferenc volt, ki a lagymatag miliőben kitűnően érvényesült s egymaga lőtte mind a négy gólt. Schlosser most nagyon le volt fogva, a kapu előtt állandóan rajta lógtak s a szélsője is jóval gyengébb formát mutatott, mint rendesen. Pompásan játszott Weinber és Bródy.

FTC.—Sparta 4:0. (Vasárnap.) A kellemes tavaszi idő mintegy 4—5 ezer embert csalt ki a Millenáris pályára, nyilvánvalóan, hogy az előző nap góltalanságáért némi kárpótlásban legyen része. A bajnokcsapat meg is felelt a beléje helyezett bizalomnak, s fölényes biztonsággal verte ellenfelét. A játék egyes fázisaiban igen szép, viszont helylyel-közzel unalmas is volt. Érdekes volt a közönség góléhsége, mert dacára, hegy a magyarok négy, sőt egy ötödik meg nem adott gólt lőttek, még mindig nem volt kielégí­tve. Pedig 4:0 arányban legyőzni egy jó klasszisu idegen, s hozzá cseh csapatot, igazán respektábilis eredmény, különösen akkor, midőn a MTK. az előző napon csak eldöntetlenül tudott végezni ugyan ezzel a csapattal.

FTC. kezd, Korodi azonnal leviszi csatársorát, Szeidler a jobbszélre passzol, onnan középre kerül a labda, amelyet Sparta hátvédsora elfog ugyan, de gyengén küldvén vissza Weisz lába alá kerül, ki gyönyörű alacsony lövéssel már a 2-ik percben a magyar csapatnak juttatja a vezetést. Újrakezdés után Bródy szépen beadott labdáját Schlosser kapásból lövi, de az élesen rúgott labda a felső góllécről pattan vissza. A csehek jutnak támadáshoz, Weinber rosszul fejel, s a labda kornerre megy. A sarokrúgást támadással folytatják a csehek és Hradecki remek lövése hajszálnyira a góltól a bal kapufába vágódik. A játék kissé ellanyhul. A 18-ik percben a Sparta remekül nyomul fel és süví­tve rúgott labdájuk éppen hogy elkerüli FTC. hálójának baloldalát. Korodi—Schlosser szép összjátékkal támadnak és az utóbbi shotja kornerhez juttatja FTC.-t (24 p.). Rövid ideig a csehek támadnak, de lövéseik vagy rosszul irányitják vagy gyöngék voltak. A magyarok térfeléről Szeidler rohan le a labdával és centerét, a tétovázó Sparta-védelem hibájából Weisz a kapu jobb sarkába irányí­tja s a második gólt rúgja (29. p.). Karlik pompás támadást vezet, azonban jobbszélre kiadott labdáját csatártársa elhibázza. Majd a Sparta gólja jut veszélybe, de Schlosser két méterrel a kapu előtt a háló fölé rug. Hradecki vezetésével a cseh csatársor nyomul fel, azonban a jobbszélső szép centerét Rumbold remek fejessel védi. Rónai középre adott labdájával Weisz lesben állva gyönyörű gólt rug, amelyet a biró nem itél meg. Félidő 2:0.

A második félidőben Ferencváros óriási fölénynyel játszik és Sparta a 45. perc folyamán alig két-háromszor jut át a vonalon. Az első percben ugyan Fritznek kell védenie, de a következő pillanatban FTC. már a csehek gólja előtt terem, ahol Lawrence kirohanással ment; Schlosser erős lövését is elfogja, bár a labda már menthetetlen gólnak látszott. Percekig teljesen a kapujához szorí­tja FTC. az ellenfelét, de Lawrence ismételten pompásan véd. Újra Schlosser jut a labdához, ki Szeidlerhez tolja, kinek centerezéséből Weisz védhetetlen fejessel megszerzi FTC. harmadik gólját (14 p.). FTC. tovább támad és Weisz gyönyörű hosszú rúgása közvetlenül a jobboldali belső góllécfa mellett talál utat Sparta hálójába (27. p.). Lawrence kissé elkésett s bár rástartolt, a labdát menteni már nem tudta. A negyedik gól után a csehek látogatnak el a magyarok térfelére, jobbösszekötőjük gól rúgása azonban tulmagas. Bródy ismét a Sparta kapuja elé tereli a küzdelmet, Szeidler leadott labdáját Schlosser magasan í­velve továbbitja, azonban Lawrence jó helyezkedéssel ment. Az utolsó percekben Sparta élénken támad; jobb- és balösszekötőjük szép kombinációval nyomul fel, de Fritz a mezőnybe kirohanva ment. A játék utolsó perceiben ismét a FTC. támad erősen, de több eredményt már nem tud elérni. Biró: Harsády József (Rambler).

FTC.: Fritz — Rumbold, Manglitz — Weinber, Bródy, Schassek — Rónai, Weisz, Korody, Schlosser, Szeidler.

(Nemzeti Sport, 1908. április 18.)

FTC—Sparta 4:0 (2:0, külföldi mérkőzés). Az előző napi mérkőzésnél sokkal magasabb ní­vójú és érdekesebb momentumokat felölelő match volt a FTC —Sparta mérkőzés is. A két csapat közül határozottan a FTC volt a jobbik, ugyannyira, hogy a második halftimeben a csehek a félvonalon túl alig tudtak jutni, s akkor is csak igen rövid időre. A FTC csapata gólképesebb, viszont a cseheknél az összjáték volt jobb. Különösen kitűnt a magyar csapatból Weisz kitűnő játéka, ki mai szereplésével ismét meggyőzött bennünket arról, hogy ő egyike a legjobb és legnagyobb technikával rendelkező csatárainknak.

A match lefolyása a következő volt: FTC kezd szél ellen. Sparta gyenge támadását rögtön visszaveri s már a 2. perczben Weisz révén gólt ér el. Újrakezdés után jó ideig középen hullámzik a játék. Schlosser lefut, de lövése kapufáról pattan vissza, A 10. perczben kornerhez jutnak a csehek. Egy ideig a FTC kapu előtt folyik a játék. Egy szép lövés a kapufáról pattan vissza, másikat a kapus védi. Egyhangú játék következik ezután. Mindkét fél sokat hibáz. FTC újra támad, majd Sparta is lefut. A zöld-fehérek támadása a 19-ik perczben kornent hoz, a 29. perczben pedig Weisz a második gólt éri el. A FTC ujabbi támadását Schlosser elhibázza. A 40. percben Weisz offside gólt lő. Majd a csehek támadnak, de eredménytelenül. Félidő 2:0.

A második halftime csehek támadásával kezdődik, de csakhamar a FTC veszi át a támadást s Weisz szép lövése a kapu mellett repül el, majd Lawrence Schlosser lövését kénytelen védeni. A kapu előtti erős kavarodás azonban csak kornert eredményez (5 p). FTC támadását lanyha játék követi, majd a magyarok teljes fölénybe kerülnek s állandóan csehek térfelében játszanak és a 13. perczben Weisz Szeitler szép beadásából gólt érnek el. A csehek alig tudnak átkerülni a magyarok térfelébe A 21. perczben büntetőrugás, fél percz múlva corner esik a FTC javára. A 27-ik perczben pedig gólt ér el. A csehek néhány erélytelen lefutását FTC vissza veri. A játék végéig a magyarok vannak fölényben.

Biró: Harsády J. (Postás) volt.

Győr, (április 12.) Ferenczvárosi Torna-Club II. csapata győz 10:2 a Győri „Egyetértés” Torna-osztálya ellen.

(Sport-Világ, 1908. április 13.)

(szerk: Az MTK ellen í­gy állt fel a Sparta: Lawrence — Kohout, Stestig — Falada, Rezek, Kiori — Beranek, Karlik, Hrodeczky, Culik, Pleban)

(Pesti Hí­rlap, 1908. április 12.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ