1908.XI.29. FTC – Fővárosi TC 9:1 (edzőmérkőzés)

Ferencvárosi Torna Club — Fővárosi TC bajnoki mérkőzése. Vasárnap délután egynegyed három órakor a Thököly-uti millennáris pályán tartja a bajnokság élén haladó két csapat bajnoki mérkőzését. A mérkőzés az előre haladott idény dacára is óriási érdeklődésre számí­that. A Főv. TC kiváló sikerei után a bajnokság élén álló FTC-vel találkozik, melyet a sportkörök osztatlan érdeklődése kisér. Kí­váncsisággal várják, hogy hogyan állja meg helyét a Főv. TC legerősebb ellenfele ellen. A FTC ugyanazon uj összeállitásban áll fel, melylyel 12:2 szenzációs goalaránynyal győzte le a Typographiát és ha kemény ellenfele fölött győzelmet arat, úgy megtartja a vezetést a bajnokságban. Délelőtt 10 órakor a FTC II. — UTE II. tartja meg a november 15-én elmaradt mérkőzését. Az I. csapatoknál biró Féhéry Ákos (BTC) lesz.

(Pesti Hí­rlap, 1908. november 26.)

1908. november 29., 14:15, Millenáris, FTC – Fővárosi TC 9:1 (3:1)
vezette: Fehéry Ákos (BTC)
nézőszám: 2 500
FTC: Fritz – ?, ? – Weinber II., ?, ? – Koródy, Weisz, Kucsera, Schlosser, ?
Fővárosi TC: Beimel – Schönfeld, Nemetz, Weisz, Roóz, Maly, Rusz, Orosz, ?
Gól: Kucsera (2), Weisz (3), Schlosser (3), Weinber II. illetve Rusz

FTC.—FŐV. TC. 9:1. (3:1.) A Millenáris-pályán 2500 ember jelenlétében folyt le a mérkőzés, mely a FTC. minden várakozáson felüli fölényes játékával végződött. A Főv. TC. eddigi sikerei alapján kí­váncsisággal várták a sportkörök, a legjobb csapattal a brilliáns formában levő FTC.-vel való találkozást. A Főv. TC. az I. félidő 35—40 p.-céig erélyesen ellentáll a FTC. uj összeállí­tású csatársorának, mely a további időben gyönyörű összjátékával úgyszólván föltartózhatatlan volt. Amit a FTC. csapata a sáros csúszós pályától erősen handicepelve — mai játékával mutatott úgy az összjátékban, lövésben, mint a labdaszedésben egyaránt a legszigorúbb kritikát is megállja. Mind a XI. dicséretes tökéletes munkát végzett. A Főv. TC. jó képességű csapat, de hiányzik a szí­vóssága. Schönfeld, Nemetz, Weisz, Roóz, Beimel és Maly, a csapat főerőségei voltak.

A mérkőzés a Főv. TC. támadásával kezdődött, melyre a FTC. rögtön támadólag felel és már a 8 percben Kuruc révén szép gólt ér el. A 12. percben Rusz gyönyörű lövéssel kiegyenlí­t. A Főv. TC. többi akciója már nem volt veszedelmes. Fritznek csak egy alkalommal volt nehéz védeni való, mit rávetéssel gyönyörűen elvégzett. Az FTC. tervszerű támadásaiból — melyeket legtöbbször Koródy vezetett szédületes gyorsasággal — az I. félidőben Fehér precí­zen helyezett és Schlosser éles lövéséből még két gólt ér el. Félidő 3:1.

A II. félidőben kizárólag az FTC. támad és folytatólag Schlosser révén még 2; Weinber révén 1; Fehér lövéséből 2 és Kuruc révén 1 gólt ért el. A mérkőzés a Pályaszövetség mulasztása folytán Fehéry biró kijelentése, melyhez a Főv. TC. is csatlakozott — a rossz pályaviszonyok miatt, csak barátságos jellegű volt.

A II. csapatok mérkőzését a Főv. TC . lemondta.

ELMARADT MÉRKŐZÉSEK. Szövetségi dij. FTC. II.—UTE. II. (Millenáris)

(Nemzeti Sport, 1908. november 30.)

FTC .—FŐV. TC. 9:1. (Millenáris.) A Millenáris-vesenypálya hasznavehetetlen állapota miatt barátságos mérkőzésé zsugorodott össze a fenti nagyjelentőségűnek í­gérkezett mérkőzés. A biró ugyanis a pályát bajnoki mérkőzés megtartására alkalmatlannak minősí­tette. A pálya annyira sáros és vizes volt, hogy ott komoly mérkőzést játszani nem lehetett. A külső körülmények alkalmasak voltak arra, hogy a fővárosiak csapata, amely igazán oly szépen szerepelt eddigi bajnoki mérkőzésein, súlyos vereséget szenvedjen. Jelen őszi idény elején már találkozott a két csapat, amikor Corinthián-dij helyett játszottak barátságos mérkőzést. Mint ismeretes, ez volt az őszi kampagne első szenzációja. A Főv. TC. 2:1 arányban legyőzte a ferencvárosi csapatot. Itt kezdődik a Főv. TC. őszi, sikerekben gazdag szereplése. A FTC. elleni győzelem emelte őket az első osztályúak legjobbjai közé. S ime. Most a FTC. tépázza meg hirnevét, nagy arányú győzelmet aratva felette.

A sors véletlen játéka ez. Mert bár a FTC. csapatot sokkal jobbnak tartjuk a Főv. TC.-nél, ilyen nagy gólarányu győzelemre nem számí­tottunk, s nem számí­thatunk. Magyarázatot a pálya irreális voltában kellene keresnünk, a mely a FTC. játékát nem zavarta annyira, mint amennyire lehetetlenné tette az érvényesülést a gyengébb fizikumú és kevesebb rutinnal rendelkező Főv. TC.-nek. Az első félidőben még látjuk a Főv. TC..-t játszani. Ekkor méltó ellenfélnek mutatkozik. A második félidőben azonban mindenütt csak Ferencvárosi játékos van, a Főv. TC.-t pedig sehol sem lehet felfedezni. A FTC. csapata brilliáns formát mutatott, különösen a csatársor volt jó: Schlosser és a jobbszélen játszó Koródy. Kutsera ismét jól állotta meg helyét, s sok biztatót nyújt a jövőre. A halfsor és védelem megtette kötelességét. A Főv. TC.-ben a két szélső half vált ki, mig a csatársorból csak Orosz játéka elégí­tett ki, akinek egy mesteri lövését csodáltuk meg. Beimel kapus egy sajátságos szokást kezd meghonosí­tani, hogy t. i. saját bekjeit veri! Kedélyes. Az első félidőben a Főv. TC. is játékra törekedett s a félidő még tisztes eredménynyel 3:1-re végződött. A második félidőben a FTC. csapata óriási fölénybe jut s sorra lövi a gólokat a lanyhán és feltűnő indolensen játszó Fővárosiaknak. Biró: Fehéri (BTC,).

(Nemzeti Sport, 1908. december 5.)

A vasárnapra kitűzött két elsőosztályu bajnoki mérkőzést „jobb időkre“ kellett elhalasztani. Bár a FTC ugyan játszott barátságos mérkőzést a Főv.TC-bal, de a bajnoki mérkőzés megtartását elhalasztották. Szerintünk ugyan ezt a bajnoki mérkőzést — mint a helyette játszott barátságos match is bizonyí­tja — lehetséges lett volna lebonyolí­tani, s most, midőn már hétről-hétre csak rosszabb idő- és pályaviszonyok várhatók, nem helyeselhető, hogy a bajnoki fordulót ilyen halasztgatásokkal még hosszabbra nyújtják.

A FTC—Főv.TC barátságos matchét, mint az előre is látható volt, a FTC nyerte meg. A bajnokság vezető helyén álló csapatunk oly imponáló fölényben volt ellenfelével szemben, mely eleve biztosí­tja a zöld-fehérek győzelmét az idei bajnokságban.

FTC—FővTC 9:1. A két csapat vasárnapra kiirt bajnoki mérkőzését a pálya használhatatlan állapota miatt nem tartották meg, hanem helyette barátságos matchben mérkőzött meg a két egyesület. A mérkőzés eredménye a FTC nagy formájáról tesz tanúságot. A FővTC-nak az utóbbi időben elért sikerei után alig lehetett ily nagyarányú vereségre gondolni s nem is hinnők, hogy a bajnoki mérkőzés is ily eredménnyel végződött volna. így a FővTC — tudván, hogy a match eredménye semmi különösebb fontossággal nem bir a szokottnál lanyhábban, sőt felületesen játszott. Annál jobban kitűnt mellette a Ferenczvárosiak fejlett tudása és nagy játéktechnikája. A FTC ezúttal is uj felállitásu csatársorral játszott. Korody uj helyén is jól bevált. Kucsera mint centercsatár szintén jól szerepelt. Az első félidőben még a FővTC is komolyan vette a küzdelmet s erős munkát adott a FTC támadó sorának, mely a szünet előtt — daczára lelkes játékának — csupán három gólt ér el a FővTC egy gólja ellenében. Újrakezdés után azonban teljesen a FTC kerül offenzí­vába s kénye-kedve szerint lövi a gólokat a visszaesett FővTC kapujába. Azonban minden gólja szépen keresztülvitt, megérdemelt volt. Igen jól játszott a FővTC-ban a reprezentatí­v Weisz, mig a FTC-ban jóformán a csapat minden egyes tagja dicséretet érdemel lelkes és a mérkőzést komolyan vevő játékukért. Biró: Fehéry Ákos (BTC) volt.

FTC II. a FővTC II. ellen játék nélkül győz, miután a Fővárosiak a mérkőzéstől elállottak.

FTC ifj—FővTC ifj 3:0. Biró: Gerő Ferencz.

(Sport-Világ, 1908. december 5.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ