Gorszky Tivadar

Gorszky Tivadar

1901 tavaszán lépett be az FTC-be. Első nyilvános szereplése a III. csapatban kezdődött. A délelőtt megtartott mérkőzésen olyan jól játszott, hogy ugyanaznap délután már a II. csapatba is beosztották. 1901 őszén már az FTC első csapatában is szerepelt. Half minőségben az egyik oszlopa a zöld-fehérek csapatának. 1903-ban érte az a nagy dicsőség, hogy beosztották a magyar válogatott csapatba, ahol összesen tizennégyszer szerepelt. Attól a perctől, hogy az FTC első csapatába bekerült, végigjátszotta úgyszólván az FTC összes dí­j-, bajnoki és egyéb mérkőzéseit.

1907-ben megnősült és máris egy féléves fiúgyermek boldog apja. Mikor 11 fiúgyermek apja és csapatkapitánya lesz, akkor sem fog végleg nyugalomba vonulni, hanem az FTC „Vén Dicsőség” csapatában tovább fog futballozni.

(Nemzeti Sport, 1909)

A törékeny fizikumú, mégis fáradhatatlan játékos jól helyezkedett, nagyszerűen szerelt, okosan passzolt, és példát mutatott a sportszerű küzdőmodorból. Biró Gyula feltűnése előtt a legjobb magyar szélsőfedezet volt. A civilben az Athenaeum nyomdászaként dolgozó kiváló labdarúgó pályafutását azonban derékba törte egy súlyos megfázás:

Gorszky Tivadar, az általános becsülésben levő, népszerű reprezentatí­v half visszaesett korábbi betegségébe és kénytelen kedves sportjától visszavonulni. Gorszky, ahogy állapota megengedi, a délvidékre megy üdülni.

(Sporthí­rlap, 1910)

Három év múlva ugyancsak a Sporthí­rlap í­gy tájékoztatott Gorszkyról:

Az FTC-nek valamikor Gorszky Tivadar volt a legjobb halfja. A balszárny mögött játszott, s már a football őskorában is a passzjátéknak hódolt. Sok győzelmet köszönhetett neki az FTC, mert átvette azt a stí­lust, amely az ő sajátja volt. Gorszky később betegeskedni kezdett, majd a bí­rói sí­ppal cserélte fel a stoplis cipőt.

Az első évtized nagy ferencvárosi fedezet játékosa még sokáig gyönyörködhetett a labdarúgás szépségében, 74 éves korában távozott az élők sorából.

Klubjai: Pannónia FC, FTC (1902-)

(Nagy Béla, Antal Zoltán és Hoffer József í­rásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ