A Fradi naptára, április 20. – A 32. bajnoki cím

tempo-naptar

Évfordulók:

39 éve született Félix, Felipe
91 éve hunyt el Mandl Frigyes
129 éve született Misángyi Ottó
51 éve született Savic, Miroslav

Mérkőzéseink ezen a napon:

1902. FTC – MUE 2:1, NB1
1908. FTC – MTK 6:0, Húsvéti serleg
1911. vegyes FTC, MTK, BAK, NSC, Postás – English Wanderers 0:2, nemzetközi barátságos
1913. WAF – FTC 1:4, nemzetközi barátságos
1924. UTE – FTC 3-1, Húsvéti serleg
1930. Ferencváros – Hungária 3-3, NB1
1941. Ferencváros – SBTC 9-1, NB1
1947. Pereces – Ferencváros 3-0, NB1
1952. Bp. Kinizsi – Bp. Dózsa 3:3, NB1
1969. Ferencváros – SBTC 3:1, NB1
1983. DMVSC – Ferencváros 1-2, NB1
1988. Ferencváros – Békéscsaba 3-1, NB1
1991. Ferencváros – Bp. Honvéd 1-1, NB1
1996. Vasas – Ferencváros 0-1, NB1
2002. Vasas – Ferencváros 0-0, NB1
2005. BKV Előre – Ferencváros 1-3, MK
2010. Ferencváros – Újpest 0-0, Ligakupa
2014. Bp. Honvéd – Ferencváros 0-2, NB1
2016. Videoton – Ferencváros 1-0, NB1
2019. Ferencváros – MOL Vidi FC 4-1, NB1
2021. Ferencváros – Újpest 3-0, NB1
2022. ETO FC – Ferencváros 1-4, MK

Összes díjmérkőzés: 22 mérkőzés, 13 győzelem, 5 döntetlen, 4 vereség, 54-25 gólkülönbség

Ezen a napon játszotta első díjmérkőzését a csapatunkban:

1947. Káldy Gyula

Ezen a napon játszotta utolsó díjmérkőzését a csapatunkban:

1902. Mertl Ferenc
2010. Martinez, Joaquín Pastor

Ezen a napon játszotta egyetlen díjmérkőzését a csapatunkban:

1902. Schneider Richárd

Ezen a napon játszotta első válogatott mérkőzését az FTC csapatából:

1998. Vincze Ottó

“Bajnoki labdarugó-mérkőzés. Ma délután ötödfél órakor a csömöri-uti versenypályán két első- osztályú labdarugó-csapat, a Ferencvárosi Torna-Klub és a Magyar Uszó-Egyesület küzdött az elsőségért. A mérkőzésen, mely mindvégig érdekes volt, nagyszámú közönség jelent meg. Az úszók mindjárt a játék megkezdése után egy percre megszerezték az első gólt, melyet több gól ebben a félidőben egyik csapat részéről sem követett. í­gy az első félidő eredménye egy gól a zérus ellen az úszók javára. A második félidőben a ferencvárosiak szép berohanással, a játék megkezdése után rövid időre megszerezték a kiegyenlí­tő gólt, a mit egy negyedórái játék után még egy gól követett, igy az eredmény a második félidőben két gól ellen zérus a Ferencvárosi Torna-Klub javára; a végső eredmény pedig 2:1 ugyancsak a Ferencvárosi Torna-Klub javára.” (1902 – MUE)

“A két húsvéti nap két délutánján folyt szakadatlanul az elkeseredett küzdelem az első húsvéti kupáért. A népek ezrei tolongtak a millenáris pályán, tanújelét adván a footballsport iránti szeretetüknek. Különösen meglepő volt az a nagy érdeklődés, mely a szebbik nem körében nyilvánult A hűvös időjárás dacára az uj kalapok és tavaszi toalettek rengeteg nagy tömege került bemutatásra. Hozzávető számitással a két napon kb. 10—12 ezer ember nézhette végig a mérkőzést…A húsvéti serleg döntője a Ferencvárosi TC. váratlanul nagy gólarányu győzelmével végződött. A FTC. az első negyedórát kivéve — mikor kissé ideges védekezésre szorult — nagyszerű játékot produkált. Csatársora kifogástalan passzjátékkal dolgozott, halfsora nagyon agilis, amellett határozott, védelme bátor és tán tul erélyes volt. Evvel a győzelmével a FTC. méltán nyerte el a „legjobb magyar csapat” cí­met, amit eddigelé oly kétscéget kizárólag egy magyar csapat sem mondhatott el magáról. Nagy arányú győzelem csak akkor bir értékkel, ha az nem a legyőzött rossz játékának, hanem a győztes fél jó játékának kifolyása. Az MTK. súlyos veresége dacára is mindvégig szép játékot produkált, végig küzdött, hogy pozitiv eredményt nem tudott elérni, abban a csatárok gólképtelensége mellett, határozottan a balszerencsének is része volt, mert a mérkőzés folyama alatt 4 labda pattant vissza a kapufélfáról.” (1908 – MTK)

1913

“2:1 után fölényes Ferencvárosi győzelmet í­gért a játék s a végén majdnem kikaptak a zöld-fehérek. Az első már elállt, s a talaj elég hamar elnyelte a vizet, a de azért volt némi sár. A Hungária kezd jobban, félidő végén a Fradi megembereli magát…Takács I. beletalpal Hires combjába, figyelmeztetés, izgalom, a közönség forrong. Látszik, hogy nem csupán egyszerű serlegmérkőzésről van szó…- Kiállí­tani! – zúgják a következő összecsapásnál, melyek egymást követik s nem mindig szabályosan…Bihámy büntetőből szerez vezetést a Hungáriának, a ferencvárosi közönség tüntet. – 3 hendsz, egy tizenegyes? – kérdik maró gúnnyal a Hungária szurkolói. A gól után a Ferencváros heves iramban folytatja a játékot és a félidő végéig megfordí­tja az eredményt Kohut és Takács II. góljaival…a Második félidő első percében 11-est hibáz a Fradi, majd a Hungária egyenlí­t. A 36. percben Táncos remekül rúgja a kornert, túl az embercsomón balra, ahol Kohut a kapu másik felé í­veli a szabadon hagyott Takács II. elé, aki bedobva magát, az üresen hagyott sarokba fejel. Ezzel még nincs vége, Takács I. ijedtében kézzel érinti a labdát, megint 11-es! Bihámy megint jobbsarokra gurit s bár Háda most rajta van a labdát, kezéből gólba perdül mégis.” (1930 – Hungária)

“Minden tekintetben nagy ferencvárosi fölény, a szünet után teljesen összeomlott a tartalékos SalBTC…Vitéz Kemenessy Sándor: — Ilyen egységesen és szépen régen nem játszottunk. Góllövők: Sárosi III., Sárosi dr., Sárosi dr., Jakab, Kiszely, Gyetvai, Kiszely, Trenka (SBTcC), Jakab, Sárosi dr.” (1941 – SalBTC)

“Leszakadt a kapufa, félbeszakadt a Pereces-Ferencváros mérkőzés, amikor a Pereces már 3:0-ra vezetett…Az 5. percben Futó II. lendületesen elfut, beadására Kertesi óriási lendülettel fut rá és tí­z méterről a jobbsarokba fejel. A nagy lendületben levő Kertesi azonban nem tud megállni, befut a ferencvárosi kapuba, a hálót elkapva fékezi meg magát. A nagy rántástól a háló leszakad és magával rántja a felső lécet is. A játékvezető erre lefujja a mérkőzést…A perecesiek a játékvezetőhöz sietnek és a kérik, hogy folytassák a mérkőzést. Mivel a perecesiek a kapufát helyreállí­tották, a játékvezető hajlandóan mutatkozik a játék folytatására, a ferencvárosi játékosok azonban időközben felöltöztek, Sárosi dr. pedig autójába ülve, már el is hagyta a pályát.” (1947 – Pereces)

“Hetven percen át vezetett a Tarján, az utolsó 10 percben ét gólt lőttek a zöld-fehérek. A könnyelműsködés majdnem megbosszulta magát, a bányászcsapat dicséretet érdemel. Lakat Károly dr.: — Egy félidő előnyt egyetlen csapatnak sem lehetne adni. Az együttes a második félidőre ébredt csak fel, nehezen győztünk. Horváth legalább három gólnak látszó lövést hárí­tott.” (1969 – Salgótarján)

“Langyos tempóban indult a mérkőzés amit a közönség nem is vett jó névvel, „bundát” sejtve morgolódott a lelátón és ha a 38. percben Zsiborás Gabi hasa alatt nem gurul el a labda, akkor már a szünetben szőrmeboltokba küldik a játékosokat. A szőrmebolt helyett Novák Dezső haragos tekintete fogadta az öltözőben a zöld-fehér játékosokat. A dorgálásnak meg is lett az eredménye, a második félidőben egy teljesen más felfogásban játszó Fradi lépett a pályára és Nyilasi Tibi duplájával fordí­tani is tudott úgy, hogy Pogány egy büntetőt is elhibázott az 56. percben.” (1983 – DMVSC)

1988

“Az FTC szerencséjére a Vasas egyszer sem tudta bevenni Hajdu kapuját (igaz, sok esélyük nem is volt rá a piros-kékeknek), ugyanakkor a zöld-fehérek legalább egy helyzetüket a sok közül berúgták, í­gy végső soron jogosan jutottak hozzá az ezúttal a három pontnál is többet érő győzelemhez: A 39. percben Kuntic jobbról átí­velt, a büntetőterületen belül Nicsenko megszelidí­tette a labdát, visszaemelt és Lisztes fejjel a kapuba továbbí­tott.” (1996 – Vasas)

2005

2014

2019

2021

2022

1958

1977

1998

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

05.19.20:15 M4 Sport
OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ