Idegenben megy jobban a Balaton-partiak ellen

A két csapat 40. bajnoki mérkőzése következik. Ez történt a múltban.

Noha már 1956. február 12-én találkozott a két együttes egymással (MNK: Bp. Kinizsi – Siófoki VM 11:0), az első bajnoki összecsapásra közel harminc évet még várni kellett.

1985. szeptember 11-én Siófokon Boda és Handel góljaival 2:0-s hazai győzelemmel zárult a két csapat történelmi találkozója az első osztályban. A tavaszi visszavágón sem volt ok az örömre: gólnélküli döntetlen született. A zöld-fehérek 1987. júniusában tudták először otthon tartani a bajnoki pontokat: 3:2 arányban győzték le a siófoki csapatot Dzurják, Pölöskei és Fischer góljaival.

Ami korábban egyszer sem fordult elő, az megtörtént 1988 június elsején: a Fradi győztesen távozott a Balaton partjáról (5:1). Fischer két, Pintér, Dzurják és Bánki góljaira a Fradiban is megfordult Palkovics tudott válaszolni.

1994-ig további tizenegy alkalommal mérkőztek meg a csapatok, a Siófok mindössze egyszer tudott győzni a Fradi ellen. Három döntetlen mellett, hétszer a zöldek bizonyultak jobbnak. Ebben a periódusban született meg a legnagyobb különbségű ferencvárosi győzelem is, 5:0 arányban. Az 1991/92-es idény bajnoki cí­méig vezető út utolsó hazai állomásán Albert (2), Kuznyecov, Balogh G. és Wukovics talált a vendégek kapujába 21 000 néző előtt.

1994 áprilisában a Balaton partiaknak először sikerült bevenni az Üllői úti katlant. A 3:1-es vendégikerrel zárult találkozón az ex-Fradista Dukon mellett Földes kétszer is betalált Szeiler kapujába, mí­g a zöld-fehérek gólját a Siófoktól igazolt Kovács József szerezte. Az elmúlt 19 esztendő 11 franzstadti összecsapásából nyolcszor is győzni tudtak, három FTC siker mellett. Az utolsó öt üllői úti összecsapást is a vendégek nyerték (0:2, 0:1, 0:4, 1:2, 0:1).

Ahogy a Siófok jól szerepel az Üllői úton, úgy a Ferencváros rendre a Balaton partjáról hozza el a bajnoki pontokat. 1992 és 2002 között zsinórban hétszer távozott a Fradi három ponttal a kék-sárgák (piros-feketék) otthonából (2:1, 4:2, 3:2, 1:0, 2:0, 4:2, 2:0). Ezután is mindössze egyszer nem szereztek pontot a zöld-fehérek (1:2), még 2003 tavaszán. Utoljára 0-0-s döntetlen született a Balaton partján.

A Ferencváros összesí­tett bajnoki mérlege a Siófok ellen:

Mérkőzésszámok, gólok:

A két csapat bajnoki mérkőzésein Keller József szerepelt a legtöbbször a Ferencváros csapatában, 17 alkalommal (az Üllői úton 9-szer). Idegenben Keller mellett Simon és Lipcsei is 8-8 fellépéssel büszkélkedhet. “Fater” 1992 szeptemberében gólt is lőtt a Balaton partján.

A Siófok elleni képzeletbeli góllövőlistát Lipcsei, Horváth Péter, Wukovics, Dzurják négyes vezeti 4 góllal, mí­g az Üllői úton Dzurják “Csöpi” volt a csapat legeredményesebb játékosa, 3 lőtt góllal. Siófokon Horváth Péter jutott három találatig.

Az egy mérkőzésen lőtt legtöbb ferencvárosi találat is Horváth Péter nevéhez fűződik, Siófokon lőtt mesterhármast 2000 májusában. Az Üllői úton négy játékos is duplázni tudott: Dzurják ’90-ben, ifj. Albert ’92-ben valamint Szili és Lipcsei 2002 októberében.

A Ferencváros kispadján Nyilasi Tibor ült a legtöbb alkalommal, tizenegyszer.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ