1905.IV.16. BTC – FTC 4:0 (edzőmérkőzés)

Mai mérkőzések. A bajnoki mérkőzések jelentősége ma eltörpül azon küzdelem mellett, a melyet két magyar bajnokcsapat, a Budapesti Torna-Club és a Ferenczvárosi Torna-Club barátságos match keretében vívnak ki egymással. A két csapat találkozása mindenkor sporteseményszámba ment s az ily alkalmakkor a versenypálya nézőterét megtöltő publikumnak izgalmas és változatos lefolyású mérkőzés szemlélésében volt része s mindenkor megvolt elégedve a csapatok elegáns és fair játékával. A mai mérkőzés lefolyása is fair határok közt fog mozogni, de nem tisztán azon körülménytől kifolyólag, hogy a csapatok »barátságos machet« vívnak ki egymással, hanem mivel a két csapatban ez évben az összjáték s a labdatechnika nívója emelkedett s nincsenek rászorulva arra, hogy ügyesség hiányában erőszakos eszközöket vegyenek igénybe a győzelem kivívása vagy a támadás megakadályozása érdekében. A mi pedig az eredményt illeti, arra nézve biztosat jósolni lehetetlen. Őszszel a B. T. C. legyőzte a F. T. C -t 2:0 arányban s azóta mindkét csapat, de különösen a Torna-Club nagyfokú javulását konstatálhattuk. A két csapat erejének összehasonlitására legfölebb a papírforma szolgálhat alapul, ez azonban — különösen football-mérkőzéseknél — megbizhatlannak bizonyult. A B. T. C. ugyanis Prágában a Spartával szemben 5:4 arányban vereséget szenvedett, a Deutscher Football-Clubbal 0:0 arányban eldöntetlenül végzett. A Ferenczvárosi T. C. 1:0-al győzte le I. Vienna F. C.-ot, melyet a D. F. C. 2:0, a Sparta 7:0 arányban vert. Ezekből következtetve, a B. T. C. némi győzelmi esélylyel indul a küzdelembe — de mint már előbb említettük — a papírforma megbizhatlan lévén, a mai mérkőzés kimenetelét teljesen nyílt jellegűnek tartjuk. A B. T. C.—F. T. C. csapatai d. u. 4 órakor mérkőznek a millenáris pályán. Ezt megelőzőleg 2 órakor a II. csapatok küzdenek egymással.

*

Ordódy Béla a B. T. C -nak volt kitűnő középfedezete, miután a B. E. A. C. csapatában 2 éven át igazi képességeit nem tudta érvényesíteni, újból egyletet cserélt s a Ferenczvárosi T. C. csapatában próbálkozik régi szerepében.

(Sport-Világ, 1905. április 16.)

A millennáris pályán a FTC.—BTC. mérkőzés köti le a figyelmet. Kétségtelenül igen erős küzdelem lesz, amelynek eredményét előre megmondani alig lehet.

*

Ordódy Béla a BEAC. volt kapitánya a FTC.-ba lépett, ahová — mint értesülünk — Csüdör Ferenc, a MUE. hátvédje is követi.

(Nemzeti Sport, 1905. április 16.)

1905. április 16., 16:00, Millenáris, BTC — FTC 4:0 (1:0)
vezette: Harsády József (Postás)
nézőszám: 2 000
BTC: Izsó — Fehéry, Sárközi — Kisfaludy, Schaschek. Skrabák II. — Blazsek I., Blazsek II., Újváry, Oláh, Horváth
FTC: Fritz — Ullerich, Manglitz — Lissauer, Ordódy, Deutsch — Braun, Weisz, Berán, Gorszky, Takács
Gól: Blazsek F. (?.), Blazsek II. (?.), Újvári (78., 80.)

Egyéb mérkőzések. BTC. FTC. 4:0. Nagy érdeklődés kisérte a bajnokságért nem játszó BTC. találkozását a bajnokság egyik vezető csapatjával. A mérkőzés azonban nem elégítette ki a várakozást. A FTC. ugyanis meglehetősen hiányos csapattal állt ki, különösen a védelme szokatlanul gyengén játszott, mig a csatársora gólképtelennek bizonyult A BTC. lelkes játékot produkált s átalakított csapata is jól bevállt. Horváth a balszélen tehetséges, fejlődésre képes erő, mig Fehéry mint hátvéd nem volt ugyan kifogástan, de azért jól végezte dolgát. A FTC.-ban Ordódy ezúttal játszott először Bródy helyén, de őt pótolni nem tudta. Az eredmény egyébként reálisnak el nem fogadható — már csak az irreális pálya miatt sem — és még a játszott csapatok erőviszonyait sem fejezi ki hiven, mert a FTC.-nak is igen sok alkalma volt a góllövésre. A két csapat a következő volt:

BTC.: Izsó — Fehéry, Sárközi — Kisfaludy, Schaschek. Skrabák II. — Balázs I., Balázs II., Újváry, Oláh, Horváth.
FTC.: Fritz — Ullerich, Manglitz — Lissauer, Ordódy, Deutsch — Takács, Gorszky, Berán, Weisz, Braun.

Biró: Harsády József (Postás) volt.

(Nemzeti Sport, 1905. április 23.)

Barátságos mérkőzések. B. T. C. I.—F. T. C. I. 4:0.

A barátságtalan esős idő daczára kb. 2000 főnyi nézőközönség lepte el múlt vasárnapon a millenáris pálya tribünjeit, hogy a fentnevezett két régi rivális küzdelmében gyönyörködjék. A küzdelem lefolyása azonban nem elégítette ki a felcsigázott érdeklődést, mert mindkét csapat tartalékokkal játszván, nem fejtette ki ama képességeket, melyeket méltán elvárhattunk tőle. Különösen áll ez a Ferenczvárosi T. C. csapatára nézve, mely elkövette azt a végzetes hibát, hogy a tartalékok beállítása mellett a rendes csapatösszeállítást teljesen felforgatta. Igaz ugyan, hogy Berán jobban megfelelt középcsatár szerepének, mint Pokorny, Gorszky is tehetséges forwardsnak mutatkozott be; a F. T. C. védelme azonban megcsorbult ezáltal, hogy különösen az utóbbi agilis és hasznos működését nélkülözte. Helyét a fedezetsorban a budapesti publikumnak egykor dédelgett kedvencze Ordódy foglalta el. Ordódy nagy agilitással és kedvvel, de a régi tudással játszott. A mióta a népszerű piros-fehér dresszt a B. E. A. C., majd pedig a F. T. C. színeivel felcserélte, két esztendő múlt el s ez idő alatt csapataink nivója, játékosaink egyéni qualitása nagy változáson ment keresztül. A tanítványok messze túlszárnyalták mesterüket, kinek a múlt vasárnapi matchen alkalma volt arról is meggyőződni, hogy tisztán agilitással, lelkesedéssel s fejpassjátékkal manapság már a magyar csapatokban sem lehet érvényesülni. A többi játékos közül csak Braun érdemel elismerést. Gyors és elhatározott játéka, ügyes cselezései és pontos beadásaival sokat használt csapatának. Weisz ezúttal nem mutatkozott be a hires félelmetes lövőnek. Takács pedig betegen állott ki s betegen játszott is. A védelem nagyon gyönge volt. A két hátvéd nem ér sokat, a kapuvéd sem volt valami jól diszponálva; Lissauer sehogy sem tud leszokni ellenszenves faultolásairól. A B. T. C. csapatában is több tartalék szerepelt. Skrobákot öccse agilitásban helyettesítette ugyan, de labda technikája és precíz leadásaiban nem tudta elődje tudását pótolni. Fehéry messze túlszárnyalta elődjét, higgadt, biztos játékával sokat mentett. Ujváry a középen csak a második félidő vége felé tudott érvényesülni. Az első félidőben nagyon erélytelen s nehézkes volt. Lövőképességét pedig az egész játék alatt alig értékesítette. A csatársorban Blazsek fivéreken kívül különösen Horváth ügyes játéka keltett feltűnést; az uj aquizició a B. T C. támadásának nagy hasznára vált. A védelemben Schaschek, de különösen a kapuban védő Izsó fényesen bevált. A match első felében a F. T. C. volt némi fölényben, második félidőben azonban a B. T. C. volt, a helyzet ura s az elért eredmény is arányban állott azon fölénynyel, melyet a játék folyamán produkált. A match lefolyását a következőkben foglaljuk össze:

A játékot a B. T. C. vehemens támadása vezeti be s alig néhány percz leforgása alatt a labda már fennakad a zöld-fehérek hálójában, Blazsek F. kicselezvén ellenfeleit, gyönyörű lövéssel goalt rug. A B. T. C. sikere magához téríti a zöld-fehér csapatot, mely támadni kezd s annyira felnyomul ellenfele aapujához, hogy Ordódy a fedezetsorból goalra lő. Izsó azonban a lövést könynyen védi. A piros-fehérek 14 percz után kornerhez jutnak, majd Balázs I. éles lövése Fritz kezében akad meg. Váltakozó játék után ismét a zöld-fehérek kerülnek offenzivába s a 18. és 22-ik perczben kornert rúgnak. F. T. C. mindinkább fölénybe kerül és Gorszky közvetlen közelből veszélyesen a goalra lő. B. T. C. szép összjáték után felnyomul a F.T.C. kapujához, s Blazsek hatalmas lövését Fritz csak kornerre tudja védeni. B.T.C. 33 percz után ismét kornert rug, mig a hátralevő időben változatosan, de további eredmény nélkül folyik a játék. Half time 1:0 a B. T. C. javára.

A második félidőben a játék képe teljesen megváltozik. A szivósabb B. T. C. mindinkább visszaszorítja ellenfelét kapujához, melyet hosszú időn át körülzárva tartanak a piros-fehér csatárok. Körülbelül 5 percz múlva a jól helyezkedő Balázs II. a kapu előtti kavarodásban a második goalt rúgja. Ettől kezdve a F. T. C. teljesen deffenzivára szorítkozik s csak a jobbszélen játszó Braun révén kísérel meg nehány veszélyes lerohanást. A B.T.C. védelem azonban minden alkalommal meghiúsítja a zöldfehérek támadását. A félidő közepe felé a F. T. C.-nak megítélt szabadrúgás kritikus helyzetbe juttatja B. T. C. goalját, végül Skrobák II. ügyesen elhárítja a veszedelmet. Horváth gyors lerohanás után pontosan czenterez s Ujváry behelyezi a labdát a F. T. C. goaljába (33 percz). Két perczre rá Balázs viszi le a labdát, Ujváryhoz juttatja, aki az ellenfél védelmét lefutva, a kapu közelébe jut s a jobb sarokba, szépen helyezve ismét goalt lő. A B. T. C. a 37-ik perczben kornert rúg. Az utolsó perczekben F. T. C. erős támadása eredményesnek látszik. Braun remek játéka majdnem goalt eredményez. A félidő vége felé azonban ismét a B. T. C. uralja a helyzetet, de újabb eredményt nem ér el.

A mérkőzést Harsády József (Postás) vezette.

(Sport-Világ, 1905. április 23.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 03.30. 17:00 Kisvárda-FTC (TV:M4)
Következik: MK 04.03. ??:00 Videoton-FTC (TV: M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST