1917.VI.3. Magyarország – Ausztria 6:2

XII-ik háborus válogatott mérkőzés

1917. június 3. MAGYARORSZÁG—AUSZTRIA 6:2 (5:1)
Budapest, Hungária út, 22 000 néző, vezette: Winkler (német)
Góllövő: Úrik (13.), Schaffer (16., 62.), Schlosser (40., 45.), Weisz (41.) ill. Heinzel (9.), Poppovich (79.)
Magyarország: Knapp (MTK) — Feldmann (FTC), Siegl (Törekvés) — Kertész II (MTK), Kertész III (MTK), Blum (FTC) — Weisz F. (FTC), Úrik (Törekvés), Schaffer (MTK), Schlosser (MTK), Szabó P. (MTK)
Ausztria: Kraupar — Poppovich, Dietrich — Prohaska, J. Brandstatter, Konus — Beck, Heinzel, Studnicka, Bauer, Schmiedt
Brandstatter a II. félidő közepén sérülten kiállt. A játékot egy budapesti kórházban ápolt sebesült német tiszt — természetesen vizsgázott bíró — vezette

A válogató-bizottság ez egyszer büszke lehet a munkájára. Jobb csapatot kiállítani nem is lehetett s a bizottság szerencsés kézzel oldott meg minden kérdést. Nem férhet szó a győzelem reális voltához sem. Csapatunk összjáték, kombináció és ambíció dolgában is egy klasszissal szárnyalta tul az osztrákokat. Ritkán láttunk még magyar válogatott csapatban ily egységességet és harmóniát.

A játék lefolyása.

(Első félidő.)

4 óra 40 perckor Winkler bíró sípjelzésére a következő csapatok állottak fel:

Magyarország: Knapp – Feldmann, Siegl – Kertész II., Kertész III., Virág – Weisz, Urik, Schlosszer, Schaffer, Szabó
Ausztria: Kraupar – Poppovich, Dittrich – Kohn, Brandstetter, Prochaska – Schmied, Bauer, Studnicka, Heinzl, Beck

Az osztrák csapat kezd szél és nap ellen, de támadásuk már fedezeteinken megakad. Az előre adott labdával Szabó szökik meg, hosszu beadását azonban Kraupar könnyen fogja. A 3. percben Urik veszélyes támadását Poppovich menti. A következő percekben az osztrák jobbszárny támadását Virág két ízben is bravurosan akasztja meg.

A 9. percben Beck, a kissé előrehuzódott magyar védelmet lefutja, a labdát a szabadon hagyott Heinzlhez adja, a ki mintegy 10-12 méterről éles lapos lövéssel goalt lő (0:1).

A magyar csapatot a váratlan osztrák goal erős támadásra sarkalja és a 13. percben Schaffer-Schlosszer és a kevéskét offside álló Urik összjátékából utóbbi magas lövése, mely Kraupar kezéből jutott a hálóba, a közönség hatalmas ovációja közepette meghozza a kiegyenlítő goalt (1:1).

A magyar csapat ezután is offenzívában marad. A 16. percben Szabó a Schlosszertől kapott labdával éles rushben lefutja az egész osztrák védelmet, néhány méterrel a goalvonal előtt finoman Schafferhez passzol, a kinek lapos lövése vezetéshez juttatja a magyarokat. (2:1)

A magyar csapat ezután rövid egymásutánban három kornerrel is veszélyeztet, míg az osztrákok alig tudnak a félvonalon átjutni. A 22., majd a 23. percben Schaffer két hatalmas lövése jut a gól mellé. A 40. percben Schaffer beadásából Schlosszer a harmadik gólt lövi (3:1).

Alig egy perccel később Weisz lefut és magas beadása a széltől kedvezően támogatva a felső góllécről bepattanva a magyarokat a negyedik gólhoz juttatja (4:1).

Az osztrák csapat ezután teljesen összeesik és nem tudja megakadályozni, hogy a 45. percben Szabó gyors lefutásának és beadásának eredményeképpen Schlosszer ujabb góllal ne terhelje az osztrák kaput (5:1)

(Második félidő)

Az első félidő rekorderedménye valósággal extázisba hozta a megjelent publikumot, s a második félidőben felálló magyar csapatok hatalmas tapsvihar, kipirult női arcok lelkes kendőlobogtatása és harsány éljenzés fogadta pályára lépésekor. Az osztrák csapat egy kis változást tett a halfsorban a szünetidő alatt; Kohnt állította a jobbfedezet helyére a Schaffer – Szabó pár lefogására, míg Prohaska balhalfot játszott.

Osztrák támadással kezdődik a félidő, de Heinzl veszélyes akcióját Virág sikerrel szereli le. A 18. percben Studnicka vezet támadást, Bauerhez passzol, a ki közvetlen közelről goalt lő. A bíró a goalt offside címén érvényteleníti. A következő percben hasonló a helyzet az osztrák kapu előtt.

Schlosszer szökteti Urikot,ez kiugorva a két back mellett, élés lapos lövéssel goalt szerez, a melyet azonban a bíró mintegy revánsképpen offside címén nem ad meg. A 12. percben Schaffer-Schlosszer összjátékából utóbbi centiméterekkel mellé lő.

A 17. percben Schlosszer a félvonalról szökteti Wieszet, a ki szabadon lefut, közvetlen kornervonalról szépen, magasan beadja a labdát, a mely Schaffer lábai elé kerül ugy, hogy ennek még van ideje azt be is állítani és védhetetlen magas lövéssel rendeltetési helyére juttatni (6:1).

A következő percben Brandstetter egy belépésnél ínrándulást szenved és ettől kezdve az osztrákok akik tíz emberrel játszanak. Heinzl hátramegy centerhalfnak s csak négy csatár marad elől.

A magyar csapat látva ellenfele meggyengülését, enged a tempóból, aminek eredményeképpen az osztrákok is többet jutnak szóhoz. Közben Kertész III. Brandstetter sorsára jut azzal a különbséggel, hogy, ha csak statisztálva is, végigjátszza a mérkőzést. Érdekes, statisztálva is, végigjátsza a mérkőzést.

Érdekes, hogy a közönség nagy részen nem is vette észre Kertész Adi balesetét, csak azt tapasztalta, hogy egy idő óta nem játszik ugy, mint előbb. A 21-ik percben Urik lövése hajszálnyira a gól mellé jut. A 26-ik percben Schlosszer-Schaffer támadása nyomán nagy kavarodás támad az osztrák kapu előtt, míg végre Kohn szerencsésen elhárítja a veszedelmet.

A 34-ik percben az osztrák balszárny támadása közben Virág kézzel érinti a labdát. A megítélt szabadrugást Poppovich lövi, akinek 30 méterről szépen irányított labdája Knapp jóvoltából az osztrákokat a második gólhoz juttatja (6:2). Ezután már csak rövid középjáték következik, míg Winkler bíró sípjelzése a közönség frenetikus tapsa és éljenzése közepette a mérkőzés végét jelzi.

Hungária sporttelep. – 22 000 néző – Bíró: Winkler.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FACEBOOK:
HOST
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső utánpótlás emléktornák