1924.V.4. Magyarország – Ausztria 2:2

Magyarország-Ausztria 2:2 (1:0)

Nagy csalódást keltett a magyar válogatott csapat. – Mandl mentett meg bennünket a vereségtől. – Az osztrákok fedezetsora briliánsan működött.

1924. május 4. MAGYARORSZÁG—AUSZTRIA 2:2 (1:0)
Budapest, Hungária út, 40 000 néző, vezette: Björklund (svéd)
Góllövő: Eisenhoffer (4., 64.) ill. Horvath (48.), Wieser (89.)
Magyarország: Fehér (MAC) — Fogl II (UTE), Mándi (MTK) — Tóth (KAOE), Orth (MTK), Blum (FTC) — Braun (MTK), Molnár (MTK), Opata (MTK), Eisenhoffer (FTC), Jeny (MTK)
Ausztria: Ostricek — Rainer, Regnard, — Kurz, J. Brandstatter, Ludwig — Seidl, Gschweidl, Höss, Hofbauer, Wieser
Csere: Höss helyett Horvath (13.)

Az 54. osztrák — magyar válogatott mérkőzés felé a sportközönség rendkívül nagy várakozással tekintett, mert az olaszok elleni fényes diadal és a Berlinben elért impozáns győzelem után már majdnem mindenki — még az MLSz vezetőségének jó része is — azt hitte, hogy legveszedelmesebb ellenfelünket: az osztrákokat is lelépjük. A „papírformát” azonban ezúttal is megcáfolta a valóság.

Björklund bíró sípjelére a két nemzeti csapat a következő összeállításban állt föl:
Magyarország: Fehér – Fogl II., Mandl – Tóth, Orth, Blum – Braun, Molnár, Opata, Eisenhoffer, Jenny.
Ausztria: Ostricek (Hertha) – Rainer (Vienna), Regnard (Rapid) – Kurz (Vienna), Brandstätter (Rapid), Ludwig (Vienna) – Seidl (Vienna), Geechweidl (Vienna), Hőss (Vienna), Hofbauer (Ostmark), Wiener (Amateure)

A sorsolásnál a szerencse nekünk kedvez és Blum helyes taktikával a szél irányával és a nappal szemben fekvő oldalt választja. Heves tempóban kezdődik a mérkőzés és az osztrákok azonnal gólhelyzethez jutnak, amely azonban eredménytelen. Fogl II. fölszabadító rúgása után a labda Molnárhoz jut, aki Opatához passzol, ő pedig Eisenhoffert szökteti, aki a labdát a 4. percben védhetetlenül helyezi a hálóba. (1:0)

A tempó fokozódik. A 11. percben szép egyéni játék után Geehweidl bombaszerű lövése sivít el hajszálnyira Fehér kapuja fölött, Hőss a 13. percben sérülten kiáll és helyét a simmeringi Horváth foglalja el. A magyar csatársornak több ízben támad gólhelyzete, de Braunn és Molnár sorozatos hibái miatt eredménytelenek a támadások.

A 29. percben Vogl II. a tizenhatoson belül handsot vét, a megítélt tizenegyest azonban Wieser a kapu fölé rugja. Molnár, majd Opata hibáznak ismét. A játék ezután ellaposodik és mezőnyjáték fejezi be a félidőt. Félidő 1:0.

A mérkőzés második részét osztrák támadások vezetik be. A magyar kapu előtt támadt tumultusban a félidő 2. percében Horváth megszerzi az osztrákok kiegyenlítő gólját (1:1)

A 18. percben Ludwig sérülése miatt kiáll. A centerhalfot játszó Orth kifulladása miatt a magyar védelem és csatársor elveszíti egymással a kapcsolatot, ennek következtében az osztrákok fölénybe kerülnek. Fogl II. bizonytalansága miatt több meleg pillanat támad a magyar kapu előtt, Mandl azonban mindent ment.

A 21. percben Braun lefut, centerezéséből és Molnár, Opata, Eisenhoffer összjátékából utóbbi védhetetlen gólt lő. (2:1) A sikeren föllelkesült magyar csatársor sorozatos támadásokat kezd, amelyek azonban nem járnak eredménnyel.

A 35. percben Braun gyönyörű egyéni játéka hozza lázas izgalomba a publikumot. A közönség azonban ezután hiába biztatja a magyar fiukat, a csapat valósággal szárnyaszegetten vergődik. Ennek következménye volt azután a 43. percben Horváth kiegyenlítő gólja (2:2), amely után a csapat észbe kap, de már későn, mert a hátralevő két perc kevés idő további eredmény eléréséhez. Még egy magyar támadás és a bíró a mérkőzés végét jelzi.

Hungária-úti pálya – 40.000 néző. – Bíró: Björklund (Svédország) – Határbírák: Nagy László és Bíró Sándor.

Az 54. osztrák-magyar válogatott mérkőzés után így fest a statisztika:
26 győzelem, 11. eldöntetlen és 17 vereség. Gólarány: 118, 95 Magyarország javára.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Következik: 03.31. 17:00 Újpest-FTC (TV:m4)
Ranglisták és statisztikák:
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FACEBOOK:
HOST
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső utánpótlás emléktornák